Gönderen Konu: Besleyici koloninin hazırlanması  (Okunma sayısı 22621 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Besleyici koloninin hazırlanması
« : 21 Haziran 2011, 19:40:57 »
Feyzullah Konak hocamızın anlatımıyla besleyici koloni hazırlanmasının anlatıldığı bir film.

Ana arı üreticiliğinde besleme kolonisi... mturunc
« Son Düzenleme: 21 Haziran 2011, 19:47:02 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
Ynt: Besleyici koloninin hazırlanması
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2011, 22:37:54 »
Muhteşem abi alt katta ana arı olan kovana besletmek için ana arı memesi verdiğimizde kolonide ana arı olduğu için memeleri bozmazlarmı?

Ana memelerini kaçıncı gün bu filimdeki gibi bir koliniye vermeliyiz?

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 25 Haziran 2011, 10:00:52 »
Muhteşem abi alt katta ana arı olan kovana besletmek için ana arı memesi verdiğimizde kolonide ana arı olduğu için memeleri bozmazlarmı?

Ana memelerini kaçıncı gün bu filimdeki gibi bir koliniye vermeliyiz?

Emrah Muhteşem abi büyük ihtimal yazlıktadır. Onun için sormuş oldugun soruya ben cevap vereyim. İşçi arılar başlanmış anaarı memesini genelde bozmazlar, çok büyük olumsuzluklar olmalı, açlık, kuraklık, az arıya çok yüksük gibi. Zaten memeleri başlatan koloni güçlü, bitirecek kolonide güçlü, birde bu iki koloni sürekli besleniyor.

Bu işi ticari olarak yapan işletmelerde tüm bitirici kolonilerinde anaarı vardır. Burada önemli bir detay var, anaarı alt katta ve yukardaki memelerden habersiz, yoksa memeler kapandıgında ilk anaarı oğula çıkması lazım.

Anaarı üretiminde başlatıcı ve bitirici koloniler hep aynı kovanlar olabiliyor. Yani baharda iki kovan başlatıcı olarak göreve başladılar, son bahara kadar aynı kolonileri kullanabiliyorsun. Bu kolonilere sürekli yeni dogmakta yada sökülmekte olan kapalı yavru takviyesi sürekli yapılmalıymış.

Bitirici kolonide durum gene aynı. Bir katlı koloniyi bitirici olarak dizayn edersen, anaarı alt kata alınıyor, araya ızgara konuluyor, ve başlanmış anaarı yüksükleri bu koloniye verilip beslenmeye başlanılıyor. Zaten meme kapandıktan sonra memelrin bakıma ihtiyacı yok. Kapanmış memeleri alıp bir ikilabitöre koysanız ve nemimide ayarlasanız, memelerden anaarı kendisi doğacaktır, yeterki nem %60 olsun ısıda 34-35 santigrat olsun. İnkibülatör olmadıgı için kapanmış memeleri katta tutmakta bir sakınca yok, 10 günlük olduklarında bölmelere veya anaarı çiftleştirme kutularına bu memeler dagıtılmalı. Aynı katta kapalı memeler beklerken ikinci başlanmış anaarı yüksükleri veriliyor ve koloni beslenmeye devam ediliyor. Bitirici koloniye hem açık larvalı, hemde kapalı yavru takviyesi sürekli yapılması gerekiyor, çünkü anaarı memesi besleyen işçi arılar genç arılardır. Bitirici koloniye açık larva verilmesinin püf noktası ise, aşılı çıtanın yanına açık larvalı çıta verildiginde acemi arılar bu larvaları beslemeye geliyor, dolayısı ilede memelere bu genç işçileri çekmiş oluyoruz.
Bu konuda anlamadıgın bir şey varsa, yeniden sor.
Kısa kısa cevaplar yazmış olsam daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #3 : 09 Temmuz 2011, 08:27:38 »
Ana arılar bitirici kolonide kafesler içinde doğsa daha sonra bunları çifleştirme kutularına nasıl kabul ettirebiliriz.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #4 : 09 Temmuz 2011, 22:31:53 »
Ana arılar bitirici kolonide kafesler içinde doğsa daha sonra bunları çifleştirme kutularına nasıl kabul ettirebiliriz.

Emrah;
En sağlıklı sistem, hazırlanan anaarı memeleri, bölmelerde veya kendi çiftleşecegi kutuda doğması. Zaruret olmadıkça hazırlanmış ana arı memeleri daha önceden hazırlanan bölmelere yada çiftleştirme kutularına 10 günlük olduklarında dagıtılmalı.

Zaruret varsa, diyelimki işleri yetiştiremedik, ve an arı memelerinden ana arılar doğmaya başladı. Bizimde elimizde ne bölme var, nede çiftleştirme kutusu. Burada zaman kazanmak için dogan yeni anaarılar kafeslenebilir, hazır plastik kafesler oldugu gibi, elimizdeki ağaç kafeslerin delikleri büyütülerek doğmak üzere olan memelere takılır.

Sonradan okuşturulan, bölmelkere ve çiftleştirme kutularına bu çiftleşmemiş  ana arıları kabul ettirmek çok zordur. Arısı genç işçilerden, çok zayıf çiftleştirme kutusu hazırlayıp, karanlık ve serin yerde 3 gün bekletilip, çiftleşmemiş ana arı verilebilir, bunu jasminin videosunda görmüştük, bakire anaarıyı bal şurubuna batırıp, genç ve zayıf bölmelere verdiler,  fakat kabul oranlarında kesinlikle %100 olmayacaktır, güçlü kolonilere kabul ettirmekse ölüm, yani çok zor.

Benim bu durumlardaki taktiğim ise, diyelimki günü geçti ve ana arı memelerni dagıtamadım ve yeni doğan genç anaarıları kafesledim.  Burada yapılacak en sağlıklı iş, tüm bölme veya kutuları bu koloniden arılandırıp, içine kafesteki analardan bir tane verip, karanlık ve serin depoya alıp, iki üç gün sonra sehpalara alıp, ana arıların çiftleşmesini beklemek gerekir.

Başka bölmelere çiftleşmemiş ana arı vermek çok büyük risktir, benim için önemli degil, kesilen kesilir, kalan anaarılar bana yeter diyen istediğini yapabilir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2011, 14:32:10 »
Ali abi bende ana arıların doğduğu koloniden arılandıracağım gibi olmasa diğer yöntemleri değerlendiririz.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #6 : 11 Temmuz 2011, 19:19:46 »
Emrahcım benim şu ana kadarki tecrübem bu inekleri mecbur bırakırsan kabul ediyorlar. Yani ellerinde ana yapacakları larva yumurta vs olmayınca kabul oranı yükseliyor.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #7 : 23 Ağustos 2011, 21:43:46 »
Genç arıların beslediği ana arı memelerinden çıkan ana daha kalitelimi oluyor?

Tarlacı arılara besletilen memelerden çıkan ana arılar verimsizmi oluyor?
Aklıma bu iki soru takıldı ustalara sorayım dedim.

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #8 : 23 Ağustos 2011, 21:55:49 »

::)Beni kastetmişin gün gibi ayan... Emrahcım biliyorsun arıların gençlik dönemlerinde kovan içi işlerini yani temizlik mum salgılama ve arı sütü salgılama işlerini yapıyorlar. Tarlacı arılarda sıkıya geldiklerinde süt salgılıyorlar ama bu biraz tekenin süt vermesi gibi oluyor :-\ bu nedenle memelerin sağına soluna yavrulu çıta çekip alttan veriyoruz hatta arılar memelere daha yakın olsun diye memelerin monte edildiği çıtanın yanak tahtalarının genişliği 2 cm e ındırılıyor. Bu konu kursda anlatılırken ben Feyzullah hocayı can kulağı ile dinlerken Ali Sadri abiyle muhabett ediyordu hocaya çaktırmadan ;D ondan dolayı o bilmez zaten ustalara sorayım diyerek topu bana atman iyi olmuş ::)
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2011, 21:58:53 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #9 : 24 Ağustos 2011, 16:02:21 »
Sağolasın Muhteşem abi sende olmasan işimiz zor.)))

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #10 : 01 Eylül 2011, 09:16:07 »

Genç arıların beslediği ana arı memelerinden çıkan ana daha kalitelimi oluyor?

Tarlacı arılara besletilen memelerden çıkan ana arılar verimsizmi oluyor?

Emrah hayatta güçlülerin yaptığı işler daha iyidir. Gençler daha güçlü, yaşlılar ise daha gücü azalmış hatta bazı işleri yapmaları acayip azalmıştır. Birde ana arı üretiminde mevsim bu işlerde çok önemli. Bazı anasız kovanlara erkek larvaları veriyorum genede beslemiyorlar söküp atıyorlar, halbuki bu koloni anasız ve erkeklere ihtiyacı var bakması gerekiyor ama benim istediğim gibi bakmıyorlar.
Ana arı üretiminde ise sürekli gençler ön plandadır, çünkü tarlacı arının içeride işi yok, onun işi bal, polen ve koloniye su taşımaktır. Genler ise içeride başta temizlik, havalandırma, petek üretimi, petek örmesi ve arı sütü üretimi, balın suyunun uçurulup olgunlaştırılması, larvaların bakımı gibi daha bilmediğimiz  işleri yaparlar.

Ali Türk