Gönderen Konu: arı bölme  (Okunma sayısı 30585 defa)

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
arı bölme
« : 06 Nisan 2010, 21:02:22 »
10 ar arılı cerçeveli 2 adet kovan aldım arılarda kuvvetli;bu 2. kovanı 4 kovan haline getirmek istiyorum.Bölmeyide kurallarına uygun olarak gerçekleştirdim.2 kovanımda ana arı olmayacak ve arı kendianasını kendisi üretecek. bu dört kovandan bu sene bal almam mümkünmü ayrıca bu kovanlarla kışı salimen atlatabilirmiyim, ne gibi takviye besleme yapmalıyım,yoksa bu sevdadan vazgeçip 2 kovanla idaremi edim. bilgi lütfen tşkler

asım özel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 38
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #1 : 07 Nisan 2010, 01:48:06 »
ii geceler bende geçen yıl sizin anlattığınız gibi yapmıştım 10 çerçeve arıyı 5 er çerçeve olarak böldüm nisan ayı sonunda 20 mayısata ana çıktı ilk partı yavrudan sonra 8 çerçeve oldu böldükten sonra 1 hafta sürekli şerbet verdim ve ana yumurta attıktan sonrada nektar dönemine kadar şurupladım  kendi balını çıkarttı ama bana bal vermedi tabi bahara çıktılar şuanda biraz zayıflar ama iyi bir bakımla inşallah bu sene balını benimlede paylaşır. sizde iyi bir bakımla bal bile alabilirsiniz tabi nektar dönemi temmuzdan sonra ise hayırlı geceler.

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #2 : 07 Nisan 2010, 15:06:23 »
teşekkürler.

gülen arıcılık

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 8
  • arı her zaman üretir yeterki sen adam ol
    • GÜLEN ARICILIK
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #3 : 07 Nisan 2010, 20:55:10 »

                                  tüm arıcılara selamlar

 hakı kardeş inşallah vereceğim bilgi işine yarar kovanları yeni aldım güçlüler diyorsun
bence ikisinide bölüp riske girme daha kalabalık olanı nektara kadar iyice besleyip bala ayır diğerini ise anlatacağım teknikle böl tekniğim farazi değil her sene kendim de uyguluyorum ve başarılı.
      arın 10 çerçeveyse muhakkak içinde 8 çerçeve yavru var dır bu durumda 8 yavrulu 2 ballı çerçeve var elimizde ilk önce ana arımızı 2 çerçeve geneli kapalı yavrulu ve 2çerçevede ballı çıtalarla ayrı bir kovana alıp 5 km uzağa götürüyoruz. elimizde 6 çerçeve yavrulu arı kaldı aldığımız ballıların yerine 2 ham çerçeve verelim.
     10 gün boyunca her gün yarım kilo sıvı besleme yapalım 10 günün sonunda her kovana ana memesi gelecek şekilde  kovanımızı 3 e bölüp 2 sini yine 5 km uzağa götürelim biri yerinde kalsın.
      yeni kovanlarımızın düzeni ham petek yanına yavrulu yanına yine yavrulu sonunda yine ham çerçeve gelecek şekilde olsun               
      sonuçta kovanı 4 e bölmüş olduk kovanı direk 4 e bölmeyişimizin sebebi ise kuvvetli arıların koyduğu anaların çok daha verimli oluşu dolayısıyladır.
      ana arılar çıktıktan sonra sıvı beslemeyi brakıp üzerlerine birer kilo kek koy  analar yumurtlamaya başlayınca istediğin gibi besleme yap nektara göre tabi.
      mevsim sonunda ise bala ayırdığımız arıyı sağ hala 16 çerçeve civarıysa  onuda ikiye böl ve  anasız kısmına daha önce böldüklerimizden zayıf kalan varsa onunla birleştir yoksa hazır ana kullan 5 km uzağa götür.
     uzağa götürüşümüzdeki sebep ise yerinde bölmeye göre arının çok daha çabuk düzen kurması tabi kovanın çok sayıda bölünecek olması da bunda etkili.
     sonuçta ALLAH nasip ederse 5 veya 6 sağlıklı kolonimiz olacaktır
     tüm arıcı arkadaşlara bolürün ve başarılı çalışmalar.
       
GÜLEN ARICILIK_VİZİR BAL
http://gulenaricilik.blogspot.com/

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.186
    • Ali Türk
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #4 : 08 Nisan 2010, 09:48:40 »
10 ar arılı cerçeveli 2 adet kovan aldım arılarda kuvvetli;bu 2. kovanı 4 kovan haline getirmek istiyorum.Bölmeyide kurallarına uygun olarak gerçekleştirdim.2 kovanımda ana arı olmayacak ve arı kendianasını kendisi üretecek. bu dört kovandan bu sene bal almam mümkünmü ayrıca bu kovanlarla kışı salimen atlatabilirmiyim, ne gibi takviye besleme yapmalıyım,yoksa bu sevdadan vazgeçip 2 kovanla idaremi edim. bilgi lütfen tşkler

Sayın İsmail Hakkı, yeni arıcıyım diyorsunuz. Arıcılıkta plan ve önemli püf noktalar o kadar önemli ki. Önce ne yapacağınıza karar vermelisiniz.  Bal için çalışmak istiyorsanız bu mevsimde arıyı hiç bir şekilde zayıflatmamak gerekiyor. Yok ben bal istemiyorum, kovan çoğaltacağım diyorsan kovanlarını bölmen gerekecek.

Bölme yapıldığında neler olacak buna bir göz atmamız gerekir. En kısa süreleri yani olumlu süreçleri vereyim. Arıyı böldük, anaarı 13-16 gün arasında çıkar, iki hafta böyle geçti. Bir haftada olgunlaşmak için bekler, etti üç hata, çiftleştikten sonrada yumurta atması gene bir hafta, geçen süremiz şimdilik tam bir ay.

 Bunlar her şey yolunda giderse, anaarı çiftleşme uçuşundan dönmeye bilir.
 Bölünen koloni yaşlı larvadan anaarı üretirse, anaarı 13 günde çıkar ve kalitesiz olur.
Yeni kolonide her şey yolunda gider ise ilk yavru çıkışı tam 45 gün sonra gerçekleşir. Yani bir buçuk ay koloniyi askıya alıyorsunuz.

Bölme usulüyle koloni çoğaltıp, anaarı üretecekler şunlara dikkat etmelidir. Bölünen koloni, 5 gün sonra açılacak ve ne kadar kapalı meme varsa bozulmalı. 5 Günde kapanan memeler günlük larvadan değil yaşlı larvalardan seçilmiştir. Yaşlı larvalardan da kaliteli anaarı olmaz.

En son öğrendiğimiz teknik bende arılığımda denedim, kovanlarımızın arısı kesinlikle geri gitmedi. Mehmet Yüksel, arılıkta kovanların yerini değiştirmeyi bizle paylaşmıştı. Yani bölünen kovanı 3-5 km başka yere taşımaya gerek yok. Bölme işlemi gündüz yapılsa bile, koloniyi kapatıp, akşam karadığında arılıktaki yeni yerinde  açıyoruz. Kovan çıkışına bir engel koymalıyız. İçerden çıkan arı bu engele takılıyor ve yanlardan çıkıp yeni yerini hafızasına kaydedip, eski yerine gitmiyor. Gündüz bölünen arıyı direk açarsanız bu işlem işlemez. Bu sistemde kovanlarınızı arılıkta istediğiniz gibi yer değiştirebilirsiniz. Olay arıların uçuşta olmadığı akşam yada gece vakti yapılmalı.

Gelişmiş ülkelerde ise arı veya koloni bölme hazır anaarıyla yapılır ve yukarda vermiş olduğum ilk yavru çıkışı 45 günden 25 güne düşlüyor. Yada 45 günlük süreçte arımız iki posta yavru çıkarıyor. Biz bunları yazıp çiziyoruz, Hz. Mevlana derki.” Sen ne kadar anlatırsan anlat, senin anlattığın karşındakinin anladığı kadardır”
« Son Düzenleme: 08 Nisan 2010, 12:14:36 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #5 : 08 Nisan 2010, 18:01:36 »
tşkler bölmesem daha iyi olacak ileriki senelerde düşünürüz.iyi günler

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #6 : 10 Nisan 2010, 23:00:13 »
Hakkı bey merhaba,
Bende kısaca size bir tavsiyede bulunuyum,güçlü arılarınızı bala çalıştırın yani
temel petek ve kabarmış çıta vererek nektar akımından balınızı alın daha sonra kovan zaten çok güçlü olduğunda zayıflatmanız gerekecek o zaman 1 veya 2 adet tapalı gözlü çıta ve bir adette günlük yumurtalı çıta ile bölerseniz hem oğulu önlemiş olursunuz hemde koloni fazla zayıflatmış olmazsınız ve balda üretmiş olursunuz,tabiki böldüğünüz iki çıtalık arıya bir adette ballı polenli çıta vermeniz gereklidir,onlar ana memesi yaptığında iri olanını bırakınız kovanda gerisini imha ediniz ve tam güçleninceye kadarda az miktarlarda akşamları sıvı şerbet veriniz,sonbahara kadar güçlü koloni olacaklardır,aynı zamanda ilk kolonilerdende bal üretmiş olursunuz.
Ali beyin dediği gibide gayet iyi olur,hemen hazır ana arı verirseniz ana arı yumurta atmaya hemen başlar ve Temmuz ayında başlayan nektar akımına kadarda güçlenerek bala çalıştırabilirsiniz.
Bizler burada genelde hazır ana arı alıyoruz,kısa nektar akımında bu çok avantajlı oluyor,tavsiye ederim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2010, 23:02:27 Gönderen: Mehmet Yüksel »

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
Ynt: arı bölme
« Yanıtla #7 : 14 Nisan 2010, 20:20:55 »
teşekkürler.söylediğiniz gibi yapim. bölmeyi sonra düşünürüm. arıyı alınca okuduklarıma bakarak çoğaltmayı düşünmüştüm ama henüz bu benim yapacağım uygulama değil.iyi günler