Gönderen Konu: ÜLKEMİZDE KOLONİ BAŞI BAL ORTALAMASI HEP 17KG OLARAKMI BAZ ALINACAK  (Okunma sayısı 22874 defa)

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
             Değerli arıcı kardeşlerim,yıllardır ülkemizin bal ortalaması 17kg olarak bizlerin beyinlerine kazındı.Neden 17kg koloni başı bal ortalamasını sorgulamadık.Gelişen ve büyüyen ülkemizde her sektörde ilerleme kaydedilirken,arıcılık sektöründe koloni başı 17kg bal ortalaması ile yerimizdemi saydık,bu durumun izahını nedenlerini hiç bir yetkili ve bilim adamı açıklamadı.Bu durum daha ne kadar devam edecek,bu koloni başı bal ortalaması nasıl hesap edildi sorularına cevap aramak gerekir.
             Koloni başı bal ortalaması,10 yıllık sürede hesaplanır.
              Yıllar                Koloni sayısı             üretilen bal
              2000                ..................              ................
              2001                .................               ................
              2002                .................               ...............
              2003                ................                ,,,,,,,,,,,,,,,
              2004                ................                ...............
              2005                ...............                 ...............
              2006                ...............                 ...............
              2007                ...............                 ...............
              2008                ..............                  ...............
              2009                ..............                  ...............
----------------------------------------------------------------------------------------------
                  Toplam koloni..........         Üretilen bal..........
                   Üretilen bal,koloni sayısına bölünerek ülkelerin bal ortalaması bulunur.
                   Asıl mesele bal üretimimizin artması için ne yapmalıyızBal verimini etkileyen nedenler nelerdir.Bal verimini etkileyen nedenleri ve çözüm yollarını bulamazsak verim artışını saglayamayız.
                   Verim düşüklüğünü etkileyen nedenler.
                   1.Ana arının yaşı.
                   2.
                   bu konuda değerli arkadaşlarımın görüşlerini bekliyorum.Saglıcakla kalın.

erkanduzce

• Ziyaretçi
herkese selamlar
bal verimini arttırmak için bence dikkat edilecek hususlar....
1- ana arı   
.. arı genetiği ile ilgili kurumlar yüzde elli ana yüzde elli baba belirler diyor ama benim de denemelerim bu yönde bende alt yazıdan sonra dikkat ettim ana arının bal verimi önceki anadan kaynaklanıyor.
                                           ..........   alıntı  ...........
(Daha önce, bal arısının bal verimi ana hattından, uslu veya saldırgan olmasının sebebi ise baba hattından kaynaklanmaktadır demiştik. Bu ana kriter kesinlikle değişmeyecektir.)
....ben bu yazıyı 2008 de okumuştum.

2- arı bal akımı öncesi 51 gün hesaplamalı sistem..

arı kolonisi nin  gücüne göre günlük tüketimini karşılamak
ben 250 gr ile 400 gr koloni başı şerbetleme yapıyorum kendi stoğuna dokunmadan kendi getirdiği ve benim verdiğim ile mum kabartıp yavruya açılıyor.. 10 nisandan mayıs 21 e kadar 1 haziran bal akım (kestane) başlama zamanı..

3- nektar alınacak yer dikkatle seçilmeli..

kendi bölgem mayıs sonlarına kadar fındık bahçelerinin ilaçlanmaları olan bir yer .. ormana 500 m mesafede olan arılığıma arıyı erken koymam tarlacı arının kayıpları ile sonuçlanıyor.

kulandığım ırk bizim bölgede neredeyse marka olmuş (yığılca) kafkasın bölge ekotipi diyebilirim..
kestane balı ortalamam 15 kg civarı..

mustafaguclu77

• Ziyaretçi
ben başlayım isterseniz..

Yalova 2011 yılı  4 kovan  5kg bal

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Koloni başına bal arının nüfusunu direk ilgilendirmekte.
Aynı ırk arı ile yapılan deneylerde, nüfus faktörünü öne çıkarmıştır. Onun için 80 bin nüfuslu koloniler edinilmeye veya oluşturulmaya çalışılır.

Yada daha zayıf koloniye, 80 bin nüfuslu kolonideki tarlacı sayısı oluşturulmak istenmektedir. Bu işlemler yapaydır, bir süreliğine tarlacı nüfusu artarken, 15-20 gün içinde birden bu nüfus yok olur. Çünkü tarlacı arının ömrü 15 -20 gündür.
Bu ayarı zamanında yapamaz iseniz sezonu es geçersiniz, çünkü bu sistem gelişemeyen arılarda uygulanır, zaten derlemelerle oluşturulan nüfus geri düştüğünde yeniden oluşturmak için size sezon yetmeyecektir.
Benim güçlü koloni konusunda sıkıntım kalmadı, bal sezonu başladığında elimizde hazır kıta arı devamlı bulunuyor.

Tabi bunun içinde arı ırkları devreye giriyor.

Efendim bal alımı için anaydı babaydı tartışması benim bilgilerime göre bu ortamda boştur. İstediğin kadar alıntı yapabilirsin. Bunu her türlü ispat ederim. Melez arılardan yola çıkarak bir arıcı damızlıklar oluşturmasına ömrü yetmez. Damızlık işi çok kapsamlı bir iştir ve bu işi ülke bilimcileri yapar. Bizde ise damızlık işine girişemeyen bilimcilerimiz arılarına sahip olun ve iyi kolonilerden ana arı üretin deyip kenara çekilip topu arıcıya atmaktadır. Peki bu ülkede bu bilimcilerin işi ne o zaman diye ben sorarım. Her şeyi arıcı yapacaksa arıcılıkta bilimciye ne gerek var, bilimcinin söyleminin açılımını ben böyle anlarım.

Sonuçta koloni güçlü olmadığında, önünden bal ırmağı akıp gitse, kovana balı kim taşıyacak.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
mrb

öncelikle şunu belirtmek isterim her isteyen istediği ırkı elde edemiyor....
ve ya bu konuda sizin kadar azim ve becerisi yok..

elimizde bulunan ırklardan yola çıkarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz..
 soru ..bal ortalamasını nasıl arttırabiliriz di..

karnıyol ırkı kendi halinede bırakılsa    belki sezona 80 000 nufusla girebiliyordur..

ben o yüzden ana arı dedim elimdeki ırklardan bazıları 20 çıta arı mevcudu ile 10-12 kg bal yaparken
15 çıta mevcutla 20 kg bal yapan ırk da var.. eğer bu ırk a biraz özen gösterip sizin deyiminizle 80 000 lik kovan haline gelirse 30-35 kg bal yapıyor...

100 kovan arıyı bal nektar zamanı 50 yapıp koloni güçlendirmek tense 100 ü nüde güçlü olarak nektara yetiştirmek peşindeyim..

alıntı konusunu da ben kendi arılığımda da gözlemledim..doğru olduğuna kanaat ettim..
size
sizin yapmış olduğunuz ana arı üretimlerinde size belirgin olarak
ana arı nın yeni oluşacak ana arıya aktardığı nı farkettiğiniz bir durum varmı...
diye  sormuştum.
sorma sebebim karnıyolda acaba neler olabilir merakı idi..

şunu da açıkça belirteyim 
sizin le yada bir başkası ile tartışma yada polemik yapma niyetim yok..
sadece bilgilerimi paylaşıyorum. arıcılık adına

sonuç olarak ben kısaca 3 maddede arının bal hasadına nasıl hazırlanacağını bu sayede bal verimnin arttığını anlatmak istedim..herkeze başarılar ..

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Erkan;
Öncelikle yabancı ülkelerde neden kimse arıcısına arılığınızda iyi kolonilerden ana arı üretin demiyor, çünkü buradan doğru sonuca arıcı gidemez.

Ana arı üretilecek damızlık saf olmalı. Sen kendi bölge arımız Yıgılca arısı diyorsun, bu bölgeye dışarıdan arı gelmiyor mu?
Bu bölgeden arılar başka bölgelere gitmiyor mu?
Birde bu bölgeye dışarıdan ana arı girmiyor mu?
Bölge arısı izole bölgede olur.
Çünkü ortama hakim değilsiniz. Siz bir ana arı ürettiğinizde 15 km. çaplı bir alandan erkeklerle çiftleşebiliyor. 18 Km. den geldiği tespit edilmiş, onun için izole bölge sınırı 20 km dir.
Ben 2008 yılıydı galiba Pınarhisara gittim. Orası da güya izole bölge. Bir sene öncesi oradaki birlik başkanı arkadaş 980 ana arı aldık Ankara'dan demişti. Bir ilçeye bin civarında sadece birlik ana arı temini yapmış. Aynı ilçede bölge arısı üreticisi var, oda ürettiği anaları birliğe veriyor, birlikte bölge arısı diye isteyenlere satıyor.

Damızlık konusu ise sizin savunduğunuz gibi, bana oradaki arkadaş dediki, bir gün birlikten geldiler, sordular hangi arıların iyi, bir kaç tane göstermiş, hemen onlara damızlık tabelası takılıyor, diyorlar ki bunlardan ana arı üreteceksin ve bize getireceksin, ana arı üreticisi yanılmıyorsam 65 yaşında filan gözleri iyi görmüyormuş dediki janterle üretiyorum, kendisiyle bire bir görüştüm. Allah hepimize selamet versin. Bizde damızlık seçimi bu kadar basit.
Yabancı ülkeler ise damızlık sorunu yok, devlet bu işi halletmiş oradaki arıcı, ister saf alıp kendi f1 lerini üretir, ister hazır f1 alır kolonisine verir. Ülkelerine uygun damızlıkları mevcut, bizdeki ülke damızlığı her bölgede olmuyor.

Şimdi sana çalışmalarına dönecek olursak, elinde saf damızlıklar olmadığında yapacağın üretimler tesadüflere kalır, yani bir standart yakalamam mümkün değil.
Senin gibi geçmişte arılığında ki en iyi koloniden ana arı üreten birisinin arıcının bir anısı var. Linki tıkla ve o anıyı bir oku.
http://karniyol.blogspot.com/2011/07/karniol-damzlk-anaclar.html

Bahsettiğin arıların iyileştirme işi en erken izole bölgen varsa ve sırf damızlık ana arı üzerinde çalışır isen en erken 5 yıl sonra belli bir standart yakalarsın.
Yapman gereken iyilerden üretim yapıp, kötüleri de yok etmelisin. Kötüler var olduğu sürece senin iyi koloniden ana arı üretme çalışman gene fiyaskoyla sonuçlanır.

İzole bölgen yoksa karıncanın hacca gitmesi gibi, Kabeyi göremesen de o yolda Allah sana uzun ömür versin.
Bal verimini artırmanın yolu damızlıktan geçer.

Amacım seni küçümsemek ve seni mat etmek filan değil, aynı kaderi paylaşıyoruz, senin gibi ben eskiden çok tırmaladım.
Bu iş öyle basit olsaydı, yabancı ülkelerde niye bu damızlık işine önem veriliyor, neden adamlar yıllarca bu işin üzerinde çalışıyor.
Bu sene bakın çevrenize arıcılık adına iyi bir sezon olmadı, en iyi verimi yerli, bölge arısı ve ülkenin milli kafkas vermesi gerekiyordu, bu arıları kullanan arıcılarımız dan görüntü çıkmadı. Kim kaybetti, bu iş kuru inatla olmuyor.Millete akıl verdiğini sananlar önce arıcılıklarını bir paylaşsınlar, habire yazıyorlar, defalarca bende diyorumki icraatını göster, bir kaç gün ses kesiliyor gene başlıyorlar yazmaya, akıllar veriliyor, yazan kişilerin sonuçları gene ortada yok.

Bal üretiminin artırılması damızlık arılarla alakalıdır. Bir örnek daha vereyim israili örnek veriyorlardı, İsrail yerel arıları yok edip İtalyan arısına geçti ve kovan başı üretim 40 kiloya çıktı. Neden İsraililere kardeşim ne yapıyorsun demiyor. İsarilliler direk italyan arısına geçmemişlerdir, eminim ki tüm ırkları deneyip italyan arısına karar verildi.

« Son Düzenleme: 30 Ekim 2011, 11:04:23 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

• Ziyaretçi
mrb
bilginiz olsun diye yazıyorum

gezginci arıcılığı olmayan
giriş yasak olan bir yer..

ben kendi adıma söylüyorum
yüzde yüz saf tır diyemem

ama farklı bir arıdır. örn;
bacak tüy sayısı fazla  kanat uzunluğu daha uzun (kafkasa göre )
benim bakış açımdan farklı bir özelliği
normalde arılar yavru alanının üzerine hilal şeklinde bir kemer yapar
yığılcada yan  L şeklinde bir kemer yapıyor..

Toplantıya Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. İrfan KANDEMİR, Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Aykut KENCE, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Doç Dr. Halil YENİNAR, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet GÜLER, Düzce Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT, TÜGEM’den Arıcılık Şube Müdürü Melda KÖKSAL, Ziraat Mühendisi Caner DENGE, TAGEM’den Mühendis Selda NALBANTOĞLU, Türkiye Kalkınma Vakfından Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet İNCİ, Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan ÜNAL, Yığılca İlçe Tarım Müdürü Murat KAPLAN, Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer KABA, Yığılca Bal Üreticileri Birliği Başkanı Nusret KARA katılmışlardır.

Üniversitelerden katılan bilim adamlarınca Yığılca Bal Arısı ile ilgili yapılan bilimsel çalışma sonuçları katılımcılara sunuldu. Sunumlarda yürütülen bilimsel çalışmalarla Yığılca Arısının diğer bal arısı ırk ve ekotiplerinden morfolojik ve genetik açıdan birçok parametrede farklılıklar gösterdiğinin anlaşıldığı ifade edilmiştir.

Toplantı sonunda katılımcıların tamamı tarafından Yığılca Bal Arısının ülkemizde buluna diğer bal arısı ırk ve ekotiplerinden (Kafkas, Anadolu, Trakya) büyük ölçüde farklılıklar gösterdiği, ülkemiz arıcılığı için önemli bir genetik kaynak olduğu, ilçe ve ülke arıcılığının kalkınması için rol oynayabileceği bu nedenle korunması gerektiği üzerinde fikir birliği oluşmuştur.

Sonuç olarak Yığılca Bal Arısının korunması amacıyla izole bölge ilanına karar vermek için Yığılca Bal Arısı hakkında yapılan bilimsel çalışmaların derlenmesi, konunun sosyal ve ekonomik yönünün incelenerek mevcut çalışmalarında tamamlanmasını müteakiben tekrar toplantı yapılması kararlaştırılmıştır.

tabi sonra ne olur bilmem..
sizin de dediğiniz gibi bazı şeyler yazıda kalıyor bazen..
kolaylıklar dilerim..

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Erkan;

Bilim adamlarımız yıllardır her tarafta kararlar alıyor, sonuçta henüz ürün yok. Bana göre daha onlar çok toplanıp kararlar almaya devam edecekler.Bir söz vardır, yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatı diye :)

İzole bölge gereklidir, fakat bizde izole bölgeler bilimcilerimizin acizliğinden oluşturuluyor. Sen gen bankanı oluştur, damızlıklarını oluştur, izole bölgeye ne gerek var ki. İşin en kolayı, hemen korumaya alıp, işi savsaklamak.

Yabancı ülkelerde izole bölgeyle ülkemizdeki çok farklı amaçlarda kullanılıyor.

Birde hava atıyorlar dünyada korunan ilk arı kafkasmış, böyle korunan başka ırk yok diye  ;D

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
                Değerli arkadaşlar,koloni başı bal ortalamasını etkileyen sebeplerin çokluğu,arıcıyı yaptığı masrafları alamaması nedeniyle,ya arıcılığı bırakma noktasına götürüyor,yada üretim şeklini değiştirmeye zorluyor.
                Erkan kardeşim,yıgılca eko tipi sizin bölgenizde bile ülke ortalamasını geçmemiş.Belki şartlar düzenlense idi daha farklı olabilirdi.
                Ülke ortalamasının artması için,şu koşulların oluşması gerekir.
                Arı ırkının seçimi.
                1.Hastalıklara karşı dayanıklı hatların seçimi.
                2.Parazitlere karşı dayanıklı hatların seçimi.
                3.Ogula meyilli olmayan arı ırklarının tercihi.
                4.80binlik koloni oluşturacak,günlük 2000 yumurta bırakabilen ırkların tercihi.
                5.Sakin arı ırkının tercihi.
                6.Düzgün petek ören arı ırklarının tercihi.
                7........
              Mera seçimi.
                1.Arı ile mera arasındaki mesafe,mesafe 2500 metreden sonra verim düşmektedir.
                2.Kovanların yönü,rüzgar durumu,vs...
              Ana arı ile  olan ilgisi.
                1.Ana arının yaşı,
                2.Ana arının damızlık ana arıdan üretilmiş olması lazım.Yani F0 dan üretilmeli.
                3.Ana arının üretim aşamaları.
                4......
              Arıcı ile ilğili olan kısım.
                1.Arıcı gerekli bilği ve beceriye sahip olması,
                2.Arıcının bakacağı arı sayısı,
                3.Arıcının arıya ayıracağı zaman.
                4.Arıcının fizik gücü.
                5.Arıcının işletme sermayesi.
                6...........
              Arı Kovanının durumu.
                1.Kovan standart ölçülere sahipmi,
                2.Kovan tel tabanlımı,
                3.Kovan polen altlıklımı,
                4..........
               Devletin arıcılığa bakış açısı.
                1.Angarya olarakmı görüyor,
                2.....
               Üniversitelerdeki çalışmalar.
                1.Bilim adamı tarafsız olmalı,
                2.Bilğisini arıcı ile paylaşmalı,
                3.Karşısındaki kitlenin yapısına göre ,psikolojik anlatım tekniklerini kullanmalı.
                4.Hoş görülü olmalı,
                5.Ülkemiz şartlarına göre üretim teknikleri geliştirilmeli,
                6.Tarafsız olmalı,
                7.Birileri para kazanacak diye yanlış dayatılmamalı,
                8........
               Ekonomik boyutu.
                1.Arıcıya en uygun uzun vadeli krediler saglanmalı,
                2.........
                 Saglıcakla kalın.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Vecdi abi, bal üretimini artırmayla alakalı bir sürü kriter yazmışın. Bunlar gerekli koşullar. Ben hala olayın damızlık tarafındayım. Damızlık iyi değilse tüm koşulları yerine getir verim artar ama istenilen seviyeye çıkamaz. İstenilen seviye nedir dersek 80 bin nüfuslu kolonideki verim yani maksimum verimi kastediyorum. Bu maksimum seviye nedir diyen olabilir, 80 bin nüfuslu kolonilerde bal üretim etkinliği arı başına 1 gr = 80 kg. oluyor. Aynı ırk arı 40 bin nüfusta arı başına 0.5 gr =20 kg bal toplayabiliyor. Nüfus bakın ne kadar önem taşımakta, 80 bin nüfusla, 40 bin nüfus %50 düşerken, verimdeki düşüş  farkı %75 olmakta.

Damızlık arınız nufus özürlüyse, arıcı ne yapsın, hiç bir zaman koloni kendi başına 80 bin nufus oluşturamaz.

Bir başka konu ise kişi gerçek arıcı olacak, memleketimiz sanal arıcı doldu, bunu ben hep Türk Filimlerine benzetiyorum. Türk Filimlerindeki senaryo gibi bir hayat yok, onun için olsa gerek, hiç bir artis evlilik hayatında bu güne kadar başarılı olamadı, çünkü yaşadığı hayatı, kendisi gibi yaşayan bir senarist yazmadığı için olsa gerek.

Bizdeki sanal arıcıların söylemleri çok, icraat bölümü ise sevdiğine kavuşamayan filimler gibi sonuçlanmakta.

Siz dünyadaki en iyi arıyı, arıcı olduğunu zanneden fakat arıcı olamayan birisine verirseniz bir işine yaramayacaktır. Düşünsenize siz araba süremiyorsunuz size uçak vermişler, bir kaç gün sonra uçağa çamur atmaya başlayacaktır.

Vecdi abi birde yazında kafama takılan bir şey var. 2500 Metreden bahsediyorsun bu çok uzak bir mesafe değimli? bunu açmanı istiyorum. Çünkü daha yakın mesafeden daha çok bal toplandığını biliyorum.
« Son Düzenleme: 31 Ekim 2011, 11:39:32 Gönderen: Arı Bakanı »

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

• Ziyaretçi
Ali bey, ben yazımda damızlık ana arıdan bahsettim.Bütün  kriterler bir araya gelse dahi, damızlık ana arıa yoksa başarı elde edilemez.Doğada yüzlerce çeşit bal arısı mevcut olmasına ragmen iki elin parmagı kadar arı ırkı ancak  bal üretiminde kullanılıyor. Ekonomik şekilde üretim yapılabilmesi ,için istenilen kriterler  tabiatta bulunan bu arılarda yoktur.Bazı kriterleri yazmamamın nedeni  her arkadaşın katkısı olsun istedim.Tabiatta bulunan yabani bal arıları hiçbir zaman 80binlik koloni oluşturması mümkün değildir.Bal üretiminde bu nedenle kullanılmıyor.Bu yüzden hepsine birden yabani bal arıları olarakda adlandırılmıştır.
80binlik koloni oluşması her arıda görmek mümkün değil.Yeni takviyeli tekniklerle anca oluşturulmakta.
Seyirci her zaman filmin mutlu bitmesini ister.Ama sanal alemde bu yok.
Ali bey 2500 metre Yıllar önce Fransada yapılan bir araştırma nın rakamları.Arı daha uzak mesafedende bal getirir.Mesafe uzarsa üretim düşer.
Eni boyu 5km olan 25 km karelik alana arı mersı olarak oluşturulmuş.Eşit 3 grub arı oluşturulmuş,ırkı anası ve işçi sayısı aynı olan.5erli grupların birini meranın ortasına diğerini meranı kenarına ,diğer grup arıyı 2.5km uzağa yuerleştirmişler.
1 .Grubun bal verimi 50kg.
2 .grubun bal verimi40kg.
3 .Grububun bal verimi25kg.
Saglıcakla kalın.