Gönderen Konu: ÇERÇEVELERİN SIRASI DEĞİŞSE NELER OLABİLİR  (Okunma sayısı 20064 defa)

şeref KORKMAZ

• Yeni Üye
  • **
ÇERÇEVELERİN SIRASI DEĞİŞSE NELER OLABİLİR
« : 01 Kasım 2010, 13:02:41 »
  Geçen  hafta  çok  yağmur  yağdı. Kovanların  bir  tanesi  su  almış içersi  rutubet  nem  olmuş.

Bu kovandaki  petekleri  yeni  kovana  aktardım. Yeni kovana  koyarken  çerçeveleri  eski

sırasına  göre  koyamadım , yani  sırası  karıştı. Bir  gün  sonra  sabah  erken  kovanın 

önüne  baktığımda , kapalı  gözlerdeki  yavruların  bir  kısmını  uçuş  tahtasında  gördüm.

Gözlerdeki  yavruları  sökmüşler , acaba  nedeni  bu  çerçeve  sırasının  değişmiş olması mı

Aynı  gün  perizin   ilaçlamasıda   yapmıştım.     Diğer  kovanlarımda   böyle      problem  görmedim.

Bu  mevsimde   bu  sıralamalar  önemli mi.?  Tecrübelerinizi   paylaşmanızı   istirham  ederim. 
                                                                                    Selamlar  Olsun...

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: ÇERÇEVELERİN SIRASI DEĞİŞSE NELER OLABİLİR
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2010, 00:11:34 »
Şeref Korkmaz;
Hayatta sizin nasıl bir düzeniniz varsa arılarında bir düzenleri vardır.
Gidip kimse banyoda yatmaz, balkonu misafir odasıymış gibi kullanıp koltuk ve vitrini çıkarmaz.

Her yazıya ben yazmayayım istiyorum fakat sorunu olan biriside kıvranıyor.

Arıcılık birçok tekniklerin kullanıldığı arıları yönetme sanatıdır. Yani arıları anlamadan onları yönetemezsiniz. Her arıcı arıları yönetir, en önemli konu en iyi yönetebilmektir.

Arı kolonisinde sistem anaarı üzerine kuruludur.
Anaarı yoksa kolonide sistemde olmaz.
Sistem kurulurken en zayıf koloniler bile üç petek örerler.

Birinci ve üçüncü petek bal ve polenle depolanır. Ortadaki petek ise yavru faaliyetine ayrılır.
Yani yavru hep sistemin ortasında olacak şekilde dizayn edilir.

Hiç bir zaman anaarı gidip ortadaki çıta boş durur iken en en son petege yavru atmaz.

Kovanda ise gene aynı durum vardı, 5 çıtalık bir arı kolonisi varsa, mevsimine göre bazen 1-5 bal ve polenli olur, bazı mevsimde ise 1-2_4-5 çıtalarda bal polen olur, mevsimlere göre 2-3-4 çıtalarda yavru olabildiği gibi son baharda sadece en merkezdeki 3. çıtada yavru olur.
Kovandaki arıları aktarırken aynı sistemde aktarma yapmalısınız.  Aynı çıtada yön degişikliği bile bir çok şeyi etkiler. Ben son haberimde çıtaların ters düz edilmesini bilgi olarak izleyenlerime verdim. Bu kolonide yeterli işçi arı yoksa bir işe yaramaz.

Şimdi bu sistemi bozar iseniz neler olur.
Merkezdeki yavruyu dağıtıp kenarlara aldığınızda arı bunları nasıl sarıp sarmayalayacak?
Sistem anaarı üzerine kurulu olduğundan, anaarıda genelde %90 yavrulu çıtada olur, tüm işçilerde anaarıya tabiler ve anaarı nerdeyse o civarda yoğunluk olacaktır.
Siz kafanıza göre çıtaları dizdiğinizde, içerdeki tüm sistemi bozarsınız.

Başlıca sorunları yazayım.
1- Kolonide bu değişiklik anaarı kaybına neden olabilir.
2- Kolonide yavru hastalıklarına neden olabilir:
3- Kolonide sarılamayan doğmamış yavruları arılar söküp atarlar ve bir kaç gün sonrası doğacak işçi arılar çöp olurlar.
4- Kolonide sitem değişikliğine gidilir, siz yavruları kenara alsanız bile arı gene merkeze yönelecek, kenardaki tüm yavrular ölecekler. Açık ballar kenarlara çekilecek, yeni yavru sahası oluşturulacaktır.
5- Koloni sistemini anlatmak için forumda resimli anlatım vardı. Yavru alanı daire yâda karpuz gibi tarif edilir. Hiç bir zaman bu daire gelişi güzel bozulamaz. Anaarının da o dairede sistemli bir gidiş geliş güzergâhı vardır. Belli sürelerde kendisini tüm işçi arılara göstermesi gerekmektedir. Bu sistemi yukarda söyledim bozduğunuzda, anaarıyı zamanında göremeyen işçi arılar hemen anaarı kaybettiklerini zannederek anaarı memesi başlarlar.
Yazıyı çok acil yazdım şimdilik aklıma gelenler bunlardır.
Başka arkadaşlarda tecrübeleri varsa yazarlar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mdoganaksehir

• Genel Moderatör
  • Yeni Üye
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2010, 10:41:00 »
Bu hatayı bende yaptım.
Arıların düzeni altüst oluyor.
Daima yavruları merkeze almak gerekiyor.
En sağa ya da en sola konulan yavrular mütlaka hasar görüyor yazık oluyor.
Teorik olarak bazı şeyler bilsekte; paratikte başa gelince insan daha iyi öğreniyor.
Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem bu hataya düşmemeleridir çünki; yavru olayı çok ama çok önemli.
Saygılarımla
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

şeref KORKMAZ

• Yeni Üye
  • **
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2010, 11:50:06 »
  Sayın  Arı  Bakanımıza ve mdoganaksehir  e  teşekkür  ederim.

Kovan  değişiminde  ; bir  sabit  kalem  alıp , çerçevelere  numara   koymak  gerektiğini

anladım.  Bir  hafta  sonra  kovanı  inceleyeceğim  ana  kaybı  varsa  zaten  kovan  sönmüştür.

Diğer  hastalığı  düşünmek  bile   istemiyorum. Kimsenin  başına  gelmesin  temennim.

Bu  saat den  sonra  ana  memesi  yapma  şanslarıda  olmaz ,  olurmu... yoksa..!

Koloni  kendini  toparlama  imkanı   varmıdır..?.Dört  çerçeve  arı  vardı. Biraz  karışık  sorular da  oldu.
  Yerimde  patinaj  yapa  yapa ,  öğreneceğim..
                                                                                            Selamlar  olsun

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2010, 18:32:06 »
Ben burasını biraz karıştırayım dedim. Şimdi arkadaşlar yavrulu çerçeveleri bazen karıştırmakda faydalıdır. Nasıl diyeceksiniz ana arıya fazla yavru yaptırmak amaçlı olarak bu yapılabilir. Olayın temelinde yavru alanının karpuz şeklinde olması yatmaktadır. Bu karpuzu ortadan ikiye bölün her iki yarımın dışta kalanlarını ortada buluşturun yada en iyisi aşağıda resimli izah edeyim daha iyi anlaşılacakdır. Kısaca bu işlemi takiben ana arı yavru alanını tekrar küre şekline çevirmek için yumurta atma miktarını artıracakdır.
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2010, 19:14:52 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2010, 18:52:34 »
Şeref Korkmaz;
Kovan aktarımında kalem alıp çıtalara numara vermenize gerek yokki.
Kovan aktaracagınız zaman, aktarılacak kovan yan tarafa alınır.
Yerine yeni kovan konulur.
Eski kovanın çıtaları sagdan veya soldan başlanarak en dıştakinden başlanır.
Yeni kovana koyarken, çıtayı öbür kovanın neresinden çekmişseniz aynı sırayı bozmadan, yan yana koyarak aktarımı bitireceksiniz.
Kovanda arı mevcudu iyiyse fazla bir zarar olmaz, biraz işçiler fazla tırmalar ama koloni kendisini toparlar.
Zayıf bir koloniyse biraz daha zayıflamasına yardım etmiş olursunuz.

Muhteşem beyin paylaştıgı sistem arınız güçlü ve az kavru kapasitesi ile çalışıyorsa karpuzu bölüp tersten birleştirdiginizde, aradaki boşluk yavru ile dolup daire veya karpuza dönüşecektir. Bu teknikle anaarıyı yavruya acayip zorlamış olacaksınız. Bu işlemi yapabilmek için  koloni tüm çıtaları saracak. Zayıf bir kolonide bu yapılamaz. Koloni ve yavru şekliyle alakalı, forumda Mehmet Yüksel de paylaşımda bulunmuştu, aşagıdaki linkten bakılabilir.

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=147.msg377#msg377
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2010, 21:18:09 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Turan15

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 29 Kasım 2010, 15:57:36 »
Şeref bey;
Ali bey konuyu güzel anlatmış, benim fikrimde; Arı aktarma, ilaçlama ve petek alıp verme gibi işlemlerde Mevsimlerin çok önemi olduğunu düşünüyorum, yukarıda bahsettiğiniz işlemi İlkbaharda yapsaydınız pek sıkıntı çekmezdiniz ,