Şeref Korkmaz;
Hayatta sizin nasıl bir düzeniniz varsa arılarında bir düzenleri vardır.
Gidip kimse banyoda yatmaz, balkonu misafir odasıymış gibi kullanıp koltuk ve vitrini çıkarmaz.
Her yazıya ben yazmayayım istiyorum fakat sorunu olan biriside kıvranıyor.
Arıcılık birçok tekniklerin kullanıldığı arıları yönetme sanatıdır. Yani arıları anlamadan onları yönetemezsiniz. Her arıcı arıları yönetir, en önemli konu en iyi yönetebilmektir.
Arı kolonisinde sistem anaarı üzerine kuruludur.
Anaarı yoksa kolonide sistemde olmaz.
Sistem kurulurken en zayıf koloniler bile üç petek örerler.
Birinci ve üçüncü petek bal ve polenle depolanır. Ortadaki petek ise yavru faaliyetine ayrılır.
Yani yavru hep sistemin ortasında olacak şekilde dizayn edilir.
Hiç bir zaman anaarı gidip ortadaki çıta boş durur iken en en son petege yavru atmaz.
Kovanda ise gene aynı durum vardı, 5 çıtalık bir arı kolonisi varsa, mevsimine göre bazen 1-5 bal ve polenli olur, bazı mevsimde ise 1-2_4-5 çıtalarda bal polen olur, mevsimlere göre 2-3-4 çıtalarda yavru olabildiği gibi son baharda sadece en merkezdeki 3. çıtada yavru olur.
Kovandaki arıları aktarırken aynı sistemde aktarma yapmalısınız. Aynı çıtada yön degişikliği bile bir çok şeyi etkiler. Ben son haberimde çıtaların ters düz edilmesini bilgi olarak izleyenlerime verdim. Bu kolonide yeterli işçi arı yoksa bir işe yaramaz.
Şimdi bu sistemi bozar iseniz neler olur.
Merkezdeki yavruyu dağıtıp kenarlara aldığınızda arı bunları nasıl sarıp sarmayalayacak?
Sistem anaarı üzerine kurulu olduğundan, anaarıda genelde %90 yavrulu çıtada olur, tüm işçilerde anaarıya tabiler ve anaarı nerdeyse o civarda yoğunluk olacaktır.
Siz kafanıza göre çıtaları dizdiğinizde, içerdeki tüm sistemi bozarsınız.
Başlıca sorunları yazayım.
1- Kolonide bu değişiklik anaarı kaybına neden olabilir.
2- Kolonide yavru hastalıklarına neden olabilir:
3- Kolonide sarılamayan doğmamış yavruları arılar söküp atarlar ve bir kaç gün sonrası doğacak işçi arılar çöp olurlar.
4- Kolonide sitem değişikliğine gidilir, siz yavruları kenara alsanız bile arı gene merkeze yönelecek, kenardaki tüm yavrular ölecekler. Açık ballar kenarlara çekilecek, yeni yavru sahası oluşturulacaktır.
5- Koloni sistemini anlatmak için forumda resimli anlatım vardı. Yavru alanı daire yâda karpuz gibi tarif edilir. Hiç bir zaman bu daire gelişi güzel bozulamaz. Anaarının da o dairede sistemli bir gidiş geliş güzergâhı vardır. Belli sürelerde kendisini tüm işçi arılara göstermesi gerekmektedir. Bu sistemi yukarda söyledim bozduğunuzda, anaarıyı zamanında göremeyen işçi arılar hemen anaarı kaybettiklerini zannederek anaarı memesi başlarlar.
Yazıyı çok acil yazdım şimdilik aklıma gelenler bunlardır.
Başka arkadaşlarda tecrübeleri varsa yazarlar.