Gönderen Konu: SEYİRLİK ARICILIK FİLİMLERİ  (Okunma sayısı 24502 defa)

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
Ynt: SEYİRLİK ARICILIK VİDEOLARI VE FİLİMLERİ
« Yanıtla #15 : 02 Mart 2010, 10:11:50 »
Emrah birinci film çok güzel. Paket arının  koloni haline dönüştürülmesi anlatılıp uygulanıyor. İşi yapan kişi o kadar rahat ki, zaten arıcı. Ülkemizde paket arıcılık sistemi yok, aslında bu işi yapanlar sadece işçi arı üretip, paketleyip size ulaştırıyorlar. Ben bu tür filmleri izlerken bir çok şeye dikkat ediyorum. Gelen arılar 5-6 çıtayı ful sarabilmekte. Bu bizim bilmediğimiz çok önemli bir detayı ortaya çıkarmaktadır. Dikkat edilirse ben yazılarımda ve yapmış olduğum hesaplamalarda 5-6 çıtaya yumurta atılmasının devamlı sağlanmasını işlerim. Bu niçin gerekli, anaarı bu alana yumurta atıp geri döndüğünde ilk attığı yumurtalar işçi olarak doğmuş oluyor. Bu şu demektir anaarı hiç yatmadan sezon boyu yumurtaya devam edecektir. Bu şekilde çalışan bir anaarı ise günlük atacağı 2000 bin yumurta atarak koloniyi sezon boyu 80 binlik nüfusta tutabiliyor. Biz bölme kovan oluştururken bunları hesap etmeden 2 -3-4 çıtalık bölme koloniler oluşturmaktayız, bu yanlış. Bu bölmeye verdiğimiz anaarı kaç gün yumurta atabilir, bunun hesaplarını yapmıyoruz ve koloninin farkında olmadan gelişimini frenliyoruz. Dünyanın en iyi anaarısını siz 2 çıtalık bir koloniye verseniz, bu anaarı kaç gün yumurta atacak ve yatacak,bunu anlatmaya çalışıyorum. Kolonilerimizi yönetemiyoruz.

Filimdeki önemli detaylar.
Koloniye çıta bal veriliyor ve kafadan işçi arılar rahatlatılıp strese girmesi önleniyor.
Paketteki arılar en az 5-6 çıtayı saracak düzeyde nüfusa sahip.
5-6 çıtayı saracak işçi arılara ballı ve boş olmak üzere 10 çıtalık alan verilmekte.
Koloninin girişi çok geniş bu şimdilik bizde yeni dikkate alınmaya başladı.
Paket arı geldiğinde anaarı ayrı kafeste bulunuyor, yolculuk esnasında işçilerin yiyecekleri bir kutuyla sıvı olarak pakette bulundurulmakta.
En önemli detay ise işçi arılar yoldan gelmiş, kovana boşaltılıyor o kadar sakinler ki.
Ali Türk
« Son Düzenleme: 10 Ocak 2011, 23:39:12 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk