Zayıf arılara çıkmak üzere kapalı yavru verip, kısa sürede çıkan yavruların yerine gene bir başka kovandan bu kovana bu tip kapalı yavru verildiğinde zayıf koloni çok kısa sürelerde kat atılacak duruma getirilir. Nasıl mı? önceki iletimde biraz bahsetmiştim ama biraz daha açayım.
Ana arı yumurtasından işçi arı kaç günde çıkar, 21 günde.
Peki bir çıtayı ana arı kaç günde yumurtayla dolduru, günlük 1500 yumurta atılsa 5 gün içinde bir çıtayı bitirmiş oluyor, günlük 2000 yumurta atarsa 4 gün bile sürmüyor tüm gözlere yumurta atması.
Kovanı açtığınızda sökülmeye başlayan çıtayı bulmanız gerekiyor, yani ana arının 16- 17–18- 19 20- 21. gün önce yumurta attığı yavrulu çıtayı. Zaten aşağıda resimde gelecek, böyle bir çıta yavru bulduğunuzda en fazla 5 gün sonra tüm yavrular doğmuş olur, ve aynı işlemi üç tur yapın, koloni 15 günde felaket mevcuda ulaşır. Resimlerde de gözüküyor, doğmamış arının sadece kafası vardır yani kafası kadar yer kaplar, doğduğunda ise üç dört kafa kadar yer kaplıyor. Burada şunu anlatmaya çalışıyorum, bir çıta yavru en az 3 çıta yavruyu kaplar. Gelelim resimlere. Bu resim benim blogumun kenarında 5 -6 yıldır duruyor. Orijinali geçmiş yıllara gidip bulmam gerekiyor, 3 numaralı şampiyon arımın bir çıtasından almıştım bu resmi.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/03/kapalı-işçi-arı-yavrusu.jpg)
Doğmak üzere olan yavruları böyle anlıyorsunuz, üzerindeki arıları silkeleyin, siz çıtayı incelerken bile bir sürü işçi arı doğar ve çıta üzerinde yürümeye başlarlar. Böyle çıta kovanda bir tane olur, yukarıda bahsettim, bu çıtaya ana arı 21 gün öncesi yavru atmış ki, işçi arılar doğuyorlar, etrafındakilerde doğan işçi arılarla aralarında saniye dakika saat ve gün farkları vardır, sırası gelen sökülüp çıkacaktır. Yani böyle bir çıtada 5 gün sonra doğmamış işçi arı kalmaz.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/03/kapalı-işçi-arı-yavrusu1.jpg)
Bu resimde doğmak üzere olan işçi arılar var, kapaklarını yemişler ve çıkmak üzereler. Bir tanede ben resimlerken doğmuş, bakın dogmadan ne kadar yer kaplıyor, doğduğunda ne kadar yer kaplıyormuş.
Hala anlamadınız ise gene anlatırız.