(http://2.bp.blogspot.com/_oQxkWBAbE3g/TIvasIdkgUI/AAAAAAAACz0/sth8EXQ6eZs/s1600/agkurdu_mumguvesi.JPG)
Arıcılıkta kabarmış peteklerin bir çok korunma şekli var.
Genelde arıcılar iş işten geçtikten sonra ağ kurduyla karşılaşırlar.
Kabarmış peteklerin ballıkların depolanmasında sorun çıktığı gibi, çok zayıf bir koloniye 10 çıta kabarmış petek emanet ederseniz bakın neler oluyor.
Peteklerinize sahip çıkın. 8)
Yoksa başkaları öyle bir sahip çıkıyorki?
Bu gün ormandaki arılıgımı hem ziyaret edecektim hemde damlalıklı şişeyle formik asit uygulamak içi yola koyuldum.
Arılığımda herhangi bir olumsuzluk yok, genelde etrafı bir kolaçan ederim, hemen komşu arılıga geçtim.
4 Koloni sönmüştü.
İki koloninin kapakları çakılıydı, diğer ikisini açıp neden söndüğünü görmüş olduk.
Zayıf kolonileri ag kurdu söndürüyor.
Arıcının burda hatası, zayıf koloniye aşırı petek vermesi.
Tabi bunları kitaplardan okursunuz, fakat birde bu işin görseli yani aslı budur. 8)
Bu tür koloni gördüğünüzde kapatmanız gerekir. Sönen koloniye hala arılar girip çıkıyordu, hastalık varsa dahada yayılmaması gerekir.
Bir başka neden arılar başı boş kovanlara girip çıkmaya alıştıkları için sürekli bu istekleri artar ve zayıf kovan bulursa yagmalayarak yok ederler.
Arıların sahibine telefon edip durumu anlattım ve 4 kovanı kapattığımıda haber verdim. Zaten bizde bir kaç gün sonra gelecegiz dediler :)
Elimizde bulunan hazır kabarmış peteklerin, havaların ısınmasıyla birlikte, özellikle polenli olanlarına çok dikkat edilmeli.
Her bahar bir çok canlı için yeniden bir doğuştur. Ağkurtlarının en çok sevdikleri doğum ise bol polenli peteklerde gözlerini dünyaya açmasıdır sanırım.
Kolonilere kabarmış petek verir iken ilk olarak polenli veya polen kalıntısı olanları vermeliyiz.
Bir çok bölgemizde havalar birden ısınmaya başladı, örülü peteklerimizi kontrol edip koruyalım. Arıcıların en kıymetli hazinelerinden birisi, kabarmış peteklerdir.