Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Arı Irkları => Anadolu => : murat yolaldı 19 February 2010, 03:19:14

: anasız kovan
: murat yolaldı 19 February 2010, 03:19:14
sn arıcı arkadaşlar
bugün kovanları kontrol ettim kapalı yavrular oluşmuş
fakat bir tanesinde  ne ana gördüm nede günlük yumurta galiba kovan anasız kalmış
bügün için ana verilirmi veya birleştirme olurmu (ruşet kovanda bir ana  arı var
şimdiden tşkrlr
: Ynt: anasız kovan
: Arı Bakanı 19 February 2010, 09:15:13
sn arıcı arkadaşlar
bugün kovanları kontrol ettim kapalı yavrular oluşmuş
fakat bir tanesinde  ne ana gördüm nede günlük yumurta galiba kovan anasız kalmış
bügün için ana verilirmi veya birleştirme olurmu (ruşet kovanda bir ana  arı var
şimdiden tşkrlr

Murat ilk olarak kovanın anasız olduğundan emin olman gerekiyor. Baharda yumurtaya başlamayan anaarılar işçi arıdan farksız olur ve bir çok kişi göremeyebilir.

Bunu anlamanın en iyi yollarından biri, anasız olduğundan şüphe edilen kovana başka kovandan günlük yumurtalı çıta vermektir.
 Anaarı yoksa işçi arılar hemen anaarı gözleri inşa etmeye başlarlar.

Anladık ki kovan anasız, o zaman yedekte anaarımız var ise, kafesle o kovana anaarı verilir.

Anasız kovanı bir başka kovanla birleştirebilirsinde, fakat gene anasız olduğundan emin olman gerekir. İki anaarılı kovanı birleştirmem çok büyük arı kırılmasına neden olur hatta iki kovan birden anasız kalabilir.

Diyelim yedekte anaarımız yok, mevsimde anaarı üretse bile erkelerin olmadığı bir dönemse ne yapmalıyız. Anasız kovanı anaarılı kovanla da birleştirmek istemiyorsak vakit kazanmak için yapılacak işlerden birisi anasız kovana 10 gün arayla yumurtalı çıta vermek olacak. Bu yöntemde hem kovan yavru yetiştirip kovan içi zinciri kopartmayacak, hem yavru olduğu müddetçe yalancı anaarıya kaçmayacaktır. Uzun süre bu kovanı bu yolla oyalayabilirsiniz, hem de  erkek arılar yetişene kadar. Benim şimdilik önerebileceklerim bunlar, arıcı arkadaşlarımızın başka uygulamaları varsa paylaşacaklardır. Yeni sezon tüm arıcılarımıza hayırlı olsun.
: Ynt: anasız kovan
: murat yolaldı 19 February 2010, 14:07:44
ali abi verdiğin bilgiler için teşekürler
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.