Gönderen Konu: MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ  (Okunma sayısı 15505 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ
« : 17 Ocak 2010, 00:01:37 »

Miller metodu anaarı üretimi tüm arıcıların yapabilecegi bir anaarı üretim teknigidir.
Bu metotta larva transferi yok, elimdeki filim ve resimleri bu bölümde paylaşacagım.
Bu metotla alakalı sanalda çok az bilgi vardır. Ben bu konuyu hem filimledim hemde bir sürü resim çekmiştim. Konuyu açayımda vakit buldukça filim ve resimleride bahara kadar atarım. Bu metotde çok kaliteli anaarı üretilebilir.


“Arıcılık bilgi merkezi ve arıcılık bilgi paylaşım forumu”

                 http://www.aribakani.com/

« Son Düzenleme: 17 Ocak 2010, 20:47:21 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2010, 01:05:48 »
konuya ekleme yapana kadar girenler beklemesin blogtaki paylaşım linkini versen ordan baksınlar

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2010, 14:11:09 »
konuya ekleme yapana kadar girenler beklemesin blogtaki paylaşım linkini versen ordan baksınlar


Yusuf aslında hazırlıklar vardı hatırlatman iyi oldu. Bir çok bölgemizde anaarı üretim hazırlıkları başlamak üzere. Bende ilk mov dosyasını aviye miller metodu filimleri çevirerek yaptım. Filim yüklendi fakat üstüne ses kaydı yapıldımı bilmiyorum.

Flimde yapılacak işleri sırasıyla anlatacak olur isek, anaarı üretmek istediğimiz kovanı belirleyip, o kovana boş çıta verilecek. Eskiden diyorladıki arılıkta performansını begendiğiniz koloniden anaarı üretin, artık ben buna karşıyım, denildigi gibi olmuyor. Üretmiş oldugunuz anaarıların %90 nı begendiğiniz koloniye hiç benzemiyor.

Anaarı üretilecek kişiler soyu belli olan damızlıklardan anaarı üretmeliler. Ülkemizde kafkas arısından başka damızlık temnini çok zordur. Başka ülkelerde tüm ırkların ıslahı yapılıp, isteyen istediği damızlığı kullanabilmekte. Bununla ilgili elimde bazı bilgiler var, zaman içinde paylaşılacaktır.

Amatör arıcıların yapacagı ise elindeki kovanlardan anaarı üretecekse en basit anaarı üretimi olan yöntem budur.

Kovana vereceğimiz çıtaya zikzak kesimli petek takıyoruz, anaarı üretecegimiz kovana bu petegi verip yumurta atılana kadar beledik. Bu bekleme bazen 3-4 gün sürebiliyor.

Biz yeni petege yumurta atılışını bekler iken başka bir kovan oluşturuyoruz. Kapalı yavruları fazla olan ve  bölündükten sonra kovan anasız oldugunu iyice anlamalı. Vermiş oldugumuz petege yumurtalar atılmış, önceden anasız bir koloni oluşturmuştuk. Elimizdeki yumurtalı petegi vermeden tüm yeni koloninin çıtalarını çekip bakıyoruz açık kapalı anaarı gözü varsa bozulacak. Kovan içinde başka larva ve yumurtalı çıta varsa alınmalıki verdiğimiz yumurtalı çıtadan başka bir şeyle ugraşmasınlar. Vermiş oldugumuz yumurtalı çıtanın bir yanında açık ballı çıta, bir yanındada polen blokeli çıta olmalı.  En az 5-6 gün boyunca kesintisiz şurupla beslenmeli.

Yumurtalı petegide anasız kovanımıza verdik, anaarı gözleri yapıldı ve kapandılar. Gene bu bekleme süresinde anaarı kutusuna verilecekse memeler, anaarı kutuları arılandırılmalı. Bölünecek kovanlara verilecekse kovanlar bölünmeli. Bu işlemler bittikten sonra kapanan memeleri birer tane kesip her bölmeye yada kutuya verilmeli. Birbirine çok yakın memeleri sakın ayırmayın iki meme olarak kesip bir bölmeye verebilirsiniz. Ayırırken iki memeyi kaybettiğim çok oldu.

Filimde yapılacaklar sırayla gösterilmiştir. Dahada detaylı bakmak isteyenler, anaarı bolugumdan bakabilirler.

Bir başka önemli püf nokta, hiç bir zaman yeni bölünmüş kutu olsun kovan olsun farketmiyor yeni meme verirseniz bozuyor, çünkü anasız kaldıgını bilmiyor.

Bu durum yeni bölünmüş kutu veya kolonilerin analandırılmasında da ön plana çıkıyor. Anasız kaldığını anlamayan arılara anaarı verdiğinizde mutlaka kafes içinde bile zarar veriyorlar.


Miller metodunu bu linkten daha uzun süreli araştırabilirsiniz.

« Son Düzenleme: 24 Şubat 2010, 14:42:14 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2010, 18:03:06 »
bende bu baharda bu yöntemle ana arı üreteceğim en garantili yol bence bu birde anca bunu becerebilirim zaten fazla ince işlerden sıkılırım :P

yusuf

  • Ziyaretçi
Ynt: MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2010, 17:50:45 »
filmleri birleştirmen güzel olmuş ama seslendirmeyi unutmuşsun

çaylı

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: MİLLER METODU İLE ANAARI ÜRETİMİ
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2013, 13:49:55 »
gecen sene bu  üretimle ilgili bana tüm desteğini veren tüm dostlarıma teşekkürler ilk turda. 26 tane ürettim ama  arettigim anaların   hani derlerya tavşanın suyunun suyu hikayesi  hesabı  idi