Gönderen Konu: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR  (Okunma sayısı 23797 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #15 : 03 Şubat 2010, 16:27:51 »
Ocak ayının son günü, hava çok güzel tüm kovan ve anaarı kutularında uçuş vardı. Kovanlarımın hele ormandan gelenlerinde hiç yiyecek sıkıntısı olacağını zannetmiyorum. Gebze’deki arılarımızın sıkıntısı olabilir, Gebze’deki kovanlarıma ilk kontrollerde başka kovanlardan alacağım ballı çıtalarla desteklemeyi düşünüyorum.

Anaarı kutularındaki sorunlar bitmiyor. Aşırı yiyecek tüketmekteler ve yavruyu kesmediler. Şu zamana kadar açlıktan ölen olmadı fakat sağmadan dolayı 5 kutu söndü.

Bu yazıları yazmamın gayesi ise arıcılıkta ne yaptığımız biliyor muyuz?

Gelişmiş ülkelerin hiç birisinde kışın ve baharda kek verilmez.
Bizde eğitimciyim diyenler bile bu dönemde kek tavsiye ediyor.
Ben iki senedir kek vermiyorum ve sönen kolonim olmadı.
Bu hafta bir şey dikkatimi çekti ve sizimle paylaşayım dedim.


Bu resmin alınış zaman,31/01/2010 saat:12:34.
Ben başka işlerle uğraşırken arkadaşım anaarı çiftleştirme kutusuna şurubu doldurmuş. Ben gittiğimde çıta çekip, yavru ve yumurta durumuna bakıp resim alıp kutuyu kapattık.


Bu resmin alınış zamanı31/01/2010 saat 14:03.
Anaarı çiftleştirme kutularının kontrolleri devam ederken bir kutunun yağmalanmış fakat bir çıta kadar arısının yaşadığını gördüm. Bunu ne yapsam derken dedim ki ilk kutuya verelim diye bu kutuyu açtık. Bir baktım bardaktaki şurup yarıya indirilmiş. Bu dikkatimi çekti ve yeniden resim aldım. Başka kutudan getirdiğim arıları ters tarafa koyarak kutuyu yeniden kapattık. Koku olarak birleşmede sorun olmasın diye soğan doğramıştık.


Bu resmin alınış zamanı ise, 31/01/2010 saat 15:04.
Kutuyu yeniden açtım, arılarda kavga var mı? anaarıyı sıkıştıran var mı? diye.
Arılar tamamen birleşmiş ve anaarıya baktım rahat geziniyordu.
Şurubun ise dibine gelinmişti. Bu şurup koyu bir şuruptur. Cumartesi akşamı aldığım 4 kg. şekere 2 litre su katarak hazırladığım invert şuruptu.Bal kıvamında bir şurup bu çok önemli.

Şimdi zaman ve arıların gücüne baktığımızda, yaklaşık 3-4 saatlik bir dilimde 250 gr şurubu çektiler, bir başka deyişle 200 ml.
Ben tekrardan bu kutuya iki bardak invert şurup verdim. Verilen toplam şurup ağırlığı 750 gr dır. Bu kutu bu şurubu 12 saatte çeker. Basit bir kutuda bu iş oluyorsa, 4-5 çıta arılar ne kadar şurup çekebilir diye bir düşünün.
Ben bu kutuya 750 gr kek verseydim kaç gün uğraştıracaktım. Şimdi ise 12 saatte şurubu petek gözlerine stoklayıp ister yatsınlar ister çalışsınlar.

Bunun içindir ki kovanlarınıza kek vererek onları uzun zaman dilimlerinde yormayın. İşçi arılarınızın ömrünü erken bitirmeyin.
Siz hiç yurt dışında kamyonlarla arılıklara sonbahar ve kışın kek sevkıyatı gördü?
Fakat son baharda tankerlerle invert şurup servisleri yapılıyor.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2010, 09:39:33 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

süleyman demirel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 11
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #16 : 15 Şubat 2010, 18:32:40 »

Selam ali bey ve diğer arkadaslar ben daha yeni basladım gecen seneden bu yana Mehmet bey ve sizin blogunuzu ilgiyle izliyorum.Daha hiç bir sey bilmiyorum ama merak edıp sızın uygulamalarınızı elimden geldigi kadar yapmaya calısıyorum arıları ezıyet ederek. Neyazıkki sizlerin burada verdiniz bilgilerin 3/1 vermiyor buradaki arcılar ama ne yapalım buna sükür.4 kovanla devam edecegım .
  ben sunu sormak istiyorum.burada bu bılgıyı ve ekıpmanı aradaıgım halde bulama dım.
invert surup dedıgınız seker nasıldır.cay sekerıyle  arasındakı fark ayrıca ben cay sekerini suyla karsıtırıp arıları servis yapsam bir mahzuru olurmu .
   Gördüğüm kadar buradaki arkadaslar son derece uzmanlar ama ben daha bu konuyu bılmedıgım ıcın sormak zorunda kaldım .
    birde kullandıgımız cay sekerıyle yapmıs oldugumuz serbet  kovanda beklerse gelıp arı almassa ekşime yaparmı bunları bılmek istiyorum
İlginiz için teşekkürler
« Son Düzenleme: 15 Şubat 2010, 19:01:15 Gönderen: 20horoz »

laz arıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA BESLEME, YÜKLEME VE KEKLEME NİÇİN YAPILIR
« Yanıtla #17 : 15 Şubat 2010, 20:21:51 »
değerli denizlili kardeşim öncelikle kolay gelsin öncelikle invert şurup dediğimizde aynı çay şekerinden yapılıp (http://bengittim.blogspot.com/2009/02/invert-surup-yapimi.html) ali abinin üsteki linkte belirtiği üzere yapılan şuruptur invertin özellikleri ise ister kovandaki şuruplukta ister depolamış olduğunuz kapta uzun süre kalıp ekşimemesi diğer bir husus ise bu mevsimde kış arılarının ömürlerinin bitme noktasına geldiği buşurubun invert olması sebebiyle yanı yapay bir bal olduğundan arıyı yormuyor vede ömrünün dahada uzun olmasınısağlıyor
  normal şekerle yapılacak olan şurupbelli bir süre sonunda arı lar tarafından çekilmediği zaman ekşime yapar