Gönderen Konu: Bizim buralardan durumlar....  (Okunma sayısı 10364 defa)

Ahmet ACAROĞLU

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 20
  • veni - vidi - vici
Bizim buralardan durumlar....
« : 26 Haziran 2010, 20:11:42 »
merhaba arıcı dostlar

herkez bi tararflarda kestanede veya yayla yollarında peki ben ve benim gibi sabit arıcılık yapanlar ne durumda öncelikle kısa bir özet geçecek  olursak mayıs başlarından bu yana geçen süreçte 8 koloniyle girdiğim bal serüveninde istediğim duruma kolonileri taşıdım çok şükür öncelikle allahın izni ve bu forumda ben ve benim gibi acemilere destek veren büyüklerimin sayesinde tabiki en yogunu kıştan 7 çıta çıkan arılarımdaki durum hamdolsun en kuvvetlisi 30 en zayıfı 20 çıta mevcutla çalışır durumda bu günkü seviyesini almış vaziyette mevsim şartları bu yıl bölgemizde arıcılık acısından son 15 güne kadar baya elverişli geçti son 15 gündür rutin ve şiddetli gelişen yağışlar bahar balı alma umidimizi yitirmemize sebep olsada allahtan hayırlısını istemekten başka çaremiz elbette yok... şuan bölgede erken ekilen %30 civarındaki ay çiçekleri açmış durumda  geç ekilen %70 kesim ise  yağışların etkisiyle açmakta gecikmeli durumdalar. arılar havanın açık olduğu vakitlerde sürekli yeni açan ayçiçekleriyle ilğilenmekteler polen gelişi tekrardan hızlandı nasip olursa hafta başından itibaren ufak ufak polen toplama durumları başlayacak (kek ve ev ihtiyaçları için) amaç tabiki polen blokesini önlemek yoksa hali hazırda polen satacak bi imkanımız yok malesef  :( :(
şuana kadar  bala çalışan 8 koloniden sadece biri (3 katta çalışan) ana değişirken birazda benim ihmalim sonucu 4 çıtalık bir oğul verdi (buğün) şuanki durumu 20 çıtayı fevkulade saracak durumda başka bir aksilikle karşılaşmadık çok şükür.. işte resimler:





yavru uçuşu gayet güzel inşallah bu uçan yavrular ayçiçekte çalışacak hazır askerler olacak...





şimdilik iş bizden çıktı gibi görünüyor allah nasip ederse sıkı takip ve siz değerli büyüklerimizden öğrendiklerimizle biz elimizden geleni yapıp durumu bu seviyeye getirdik bundan sonra iş arılara kaldı hava 1 hafta daha şiddetli yağış gösteriyor dolu uyarısı veriyor allah hayırlı rahmetler verir peşinede güzel bir hava gellirse ak koyun kara koyun belli olacak inşallah tüm arıcı dostlara hayırlı bol bereketli bir sezon dilerim ....

Ahmet ACAROĞLU

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 20
  • veni - vidi - vici
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #1 : 09 Temmuz 2010, 17:47:07 »
Evet arıcılığa gönül vermiş değerli dostlar temmuz ayının ilk 10 gününü geride bıraktığımız şu günlerde bizdeki durumları paylaşmak istedim sizlerle... 

bölgede fevkalade ayçiçek yoğunluğu göze batmakta arılarda buldular sağlam nektar kaynağını maşallah deli gibi çalışmaktalar.....

arılığın 2km çevresinde yaklaşık 1500-2000 dönüm kadar açmış açmakta olan hatta henüz açmamış olan ayçiçeği tarlaları mevcut birçok arıcı büyüğümüz ayçiçeğine arı götürürken bu durum bizim için büyük nimet tabiki arılar yaklaşık 2 haftadır bariz şekilde ayçiçekleriyle haşır neşirler umudumuz bu durumun 3 hafta kadar daha sürmesi...







kovanlardaki durumlara gelecek olursak 2 katlı kovanlarda sırlama işi baya bir hızlanmış 3 katlı kovanlarımızın durumu ise 3. katta sırlamaya yeni başlamışlar hala kabartmakta oldukları çıtalarda var tabiki......







peki bu arada biz ne yapıyoruz ihtiyacı olanlara temel petek veriyoruz bölme yaptığımız seneye hazırladığımız arılarımızı takip ediyoruz bol bolda kovan girişlerindeki bal getiren arıları seyrediyoruz ha bide unutmadan .......



hiç oturacak yer kalmamış gibi kovan tepelerinde geziyoruz hepinize saygı ve sevgilerimle balınız bol ve bereketli olsun ......

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #2 : 06 Haziran 2011, 14:58:57 »
Arıcılıkta 2011 yılının haziran ayına girmiş bulunuyoruz.
Bu sene bahar gelmek bilmedi ve bir kaç gündür acayip sıcaklar bastırdı diyebilirim.
Geçmiş yıllara göre benim arıcılığımda büyük degişim var.
Eskiden haziran ayının 15 şi olurdu bizde hala 15 çıta arı olmazdı.
Halada olmuyor, bu kafayla olamaz da.





Hele siz mayıs sonunda arılarınızdan bal hasadı yapacaktınız, bu imkansızdı.
Bu sene kanolaadan o kadar sıfır çekip, tasını taragını toplayıp giden olduki, kimseden ses seda çıkmıyor.

Konolada olupta bir sürü koloni söndürenler neden ses çıkartmıyor, hem kanolada olacaksın, hem arının üzerinde kek olacak, hemde arı açlıktan ölecek.

Hani bizim uzun dilli arılarımız vardı.
hani ekotip arılarımız.
Hani çok hızlı gelişen Muğla arımız.
Bu arıların hepsi Trakya'da kanolada vardı ama nal topladılar ve malisef yok gibiydiler.




Evet yıllar sonra geçte olsa bal hasadı yapılıyor.
Bu cennet vatanda bahar aylar öncesi gelmesine rağmen yaz ortasında arılar neden gelişir, hiç bunları kendimize sordukmu?
Bu işler oturdugunuz yerden litarütür saçmalıkları yazmakla olmuyor.
Bu yazıları yazanların çogunun arısı kaldımı oda meçul.
Yaz yaz ortada bir şey yok.



Bu kadar olumsuzluklardan kim kar etti?
arınıza şu şurubu verin, çok iyi geliştirir.
Yok efendim şu vitamini kullanın arıyı zıplatır.
Yok şu ilacı ver, diyenler hala uyanmayacakmı.
Ne verirsen ver arının hızı belli, huyu belli.
Ancak cebinizden biraz daha fazla para harcayıp kendinizi kandıracaksınız.

Benim geldiğim nokta belli.
Şimdi sesiz sedasız bekleyenlere bir sorun hele, bu ülke bu dergerleri kaybederken hala yüzleri kızarmayacakmı.
Yada bu kısır döngüde kaybedenler kim.
Nasılsa çark dönüyor....

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #3 : 06 Haziran 2011, 21:27:06 »
Her nedense bizim kafkascılar yerli ekotipler ovaya göçtüler kestane açmasına az kaldı hala arı güçlendirmek için çabalıyoruz.Ali abi sanki senin kovanlar avrupadaki gibi böyle katlı güçlü kovanlar görmeye pek alışık değiliz.Bir diğeri bahar balı almış değiliz henüz.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2011, 11:03:11 »
Her nedense bizim kafkascılar yerli ekotipler ovaya göçtüler kestane açmasına az kaldı hala arı güçlendirmek için çabalıyoruz.Ali abi sanki senin kovanlar avrupadaki gibi böyle katlı güçlü kovanlar görmeye pek alışık değiliz.Bir diğeri bahar balı almış değiliz henüz.

Emrah;
Ülke genelinde senaryo hep aynı, ekotipler ve zort şartların arısı kafkasımız gelişp serpilene kadar bahar biter yaz geçer bir bakmışız sonbahar gelmiş.
Arıcılıkta arıcının elinde olmayan şeylerde vardır, arıcıya ait olan sorunlar var.
Siz ne kadar iyi arıcı olursanız olsun, doğal şartlarla kafkas ve ekotip arılarla 80 bin nufuslu koloni hayalden öte geçemez. Bunu defalarca yazdım, kafkas gelişemiyor, bazı melez arılarda hemen 10 çıta olmadan ogula gidiyor bu genetik bir durum, yok efendim ben engellerim filan hikayedir, her kovanın başında her hafta jandarma olursun genede bu genetik durumu degiştiremezsin, genetik mevzular öyle sallamakla degişmez.

Gelelim karniol arısına, bunuda defalarca yazdım bu arı acemi arısı degil, karniol arısını kullanamayanların ben arıcılığını çok rahat tartışırım. Dünya sıralamasında en çok tutulan ve sıralamalarda ikici gelen arıyla sen çalışamıyorsan bazı şeyleri gözden geçirmelisin demektir.

Geçenlerde bir ileti geldi, isim vermeyecegim bir kenarda duruyor.
Arıcılardan birisi, Efraim Korkut'un arılıgına gidip, bazı görüşmeler yapmış, kovanların gelişimini görüp hayran olmuş.
Efraim demişki ben Ali Türk'ten anaarı alıp onlardan anaarı üreterek, bu kolonileri oluşturdum. Ali Türk'ün ürettiği analar çok kaliteli.
Ben Efraim beye anaarı verdiğimi bile hatırlamıyorum. Facede listemde arkadaş listesinde ekli ve tanışıklıgımız bu kadar.

Olayın gelelim arıcı bölümüne.
Efraim beyle görüşüp, Ali bey bana iki tane damızlık arı gönder diyen arkadaşıma ben iki sefer zaten anaarı yolladım. İki posta arıyıda yok edip, asıl zoruma giden, senin anaarıların çok kaliteliymiş lafı.

Olaylara bu gözle bakılmalı. Sizin arıcılıgınızda sorun varsa, dünyanın en iyi arısına tu kaka dersiniz.
Bir çok konuda arıcı suçsuz olabilir ama bazı şeylerde siz ne kadar arıcısınız diye kendime sormadan edemiyorum.
Bizim arıcılar daha çok arı gezdirip, çok boşa kürek çekecekler gibime geliyor.Çünkü bizim arıcılarımız bir türlü geleneklerinden vaz geçemiyor, hala babadan dededen usullerle arıcılıga devam.
 


« Son Düzenleme: 08 Haziran 2011, 11:33:21 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #5 : 09 Haziran 2011, 08:25:18 »
Ali abi bana gönderdiğiniz kovanların ne durumda olduğunu en iyi bilensin ve görüntüleri paylaşmıştım. Eğer sizlerin dediklerinizi uygulamamış olsaydım şu an dallardan oğul topluyor olacaktım. Ve devamında kabarttıkları petekler o kadar çokki boş çıtalar bile kabartılmış o hızla yarı yavrulu arı bal doldurulmuş halde duruyorlar. İki kovandan erkek çıtasını dün aldım desemki hiç varroaya rastlamadım bilmem inanırmısınız. Havuzda balıklarım var onlara atarken neredeyse tek tek kontrol ettim ya ben göremedim yada hakikaten yok. Ama hala varroa mücadelesi yapan arıcılarımız var...
Hal böyleyken ve bu arı bu kadar kötülenir iken senin bal sağımınıda gördük maşallah. Ana memesi keserek veya tarlacıları toplayarak yapılmadığını çok iyi biliyoruz.
Önden çekişli bir araç ile bmw kıyaslanamaz. Evet bmw lpg de bile 300 400 lerde yakar ama gaza bastığınızda 15,20 sn içerisinde 250 yi geçer,  konfor ise anlatmıyorum bile. Bu dediğimi arı ile gerçekten çalışan kişiler çok iyi anlayacaklardır. Arılığımda kahve içmek dondurma yemek hayaldi gerçek oldu :)

faruk kuscuoglu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 7
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #6 : 09 Haziran 2011, 18:41:00 »
Mirili kardeşim belki diğerleri kahve ve dondurma sevmiyorlar. Zaten bu arıyı kötüleyenleri kendi hallerine bırakmak en doğrusu.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #7 : 09 Haziran 2011, 19:03:49 »
Fatih abi bu arı yönetmeyi bilene bal ve keyif veriyor. Bilmeyene eziyet vermiyor, sadece çabalarını boşa çıkarıyor. Bırakalım mazoşistler bu arıyı kötülemeye devam etsinler.

mehmet uslu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: Bizim buralardan durumlar....
« Yanıtla #8 : 09 Haziran 2011, 23:24:26 »
karniyol hakkında ali abinin anlattıkları çok güzel şeyler ben daha karniyol ile tanışma fırsatım olmadı gecen yıl eylül ayı ali abiyi aradım yalancıya kaçmış bir kolonim var idi ali abinin elindede ana arı kalmamış  ::)