Gönderen Konu: ANA ARI YÜKSÜĞÜNÜN EBATI ?  (Okunma sayısı 11539 defa)

Mustafa DOĞAN

  • Ziyaretçi
ANA ARI YÜKSÜĞÜNÜN EBATI ?
« : 14 Mayıs 2010, 16:00:45 »
ben şunu merak ediyorum ana arı yetiştirena abilerim biliyorlardır mutlaka
ana arı üretmek için kullanılan larva çanakları yada gözlerinin ebatının bir önemi var mı acaba
mesela büyük bir kab yaptık diyelim ana arıda büyük mü olur
bu larva çanağının standart bir ebatı var mı?
büyük-küçük yada şeklinin düzgün-bozuk oluşunun ana arı oluşumuna etkisi var mı?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ANA ARI YÜKSÜĞÜNÜN EBATI ?
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2010, 07:19:17 »
Anaarı yüksüklerinin standardı 8.5 mm ile 9 mm arasında değişmektedir. Genelde dipten 8 gibi başlayıp ilerde 9 mm oluyor. 9 mm den sonrası gene darlıyor. Amerikan futbul topu gibi bir görünümü var kapalı meme içinin. Kitaplarda ve başka yayınlarda efendim arının kendi yaptığı saf mumdan anaarı yüksüğü üretin arı daha çok bu memelere rağbet eder denilmekte bana göre bunlara gerek yok. Janter ekipmanları arının ördüğü bal mumundan mı yapılıyor, ayrıca anaarı sütü üretenlerin kullandığı sarı hazır yüksükler var plastiktir ve arılar buraya konulan larvaları beslerler. Arı sütü üretiminde işletmelerde günlük binlerce larva transferi yapılır.

Bazı arıcılar anaarı üretiminin meme kapanma aşamasında kapanmak üzere olan memeleri genişlettiği yönünde duyumlarım var. Böyle yapıldığında efendim anaarı daha büyük olur diye. Bir çok yabancı anaarı üreticisi var hiç birisi böyle bir şey yapmıyor. Ayrıca jenter denilen aletin kullanımında tarifinde efendim gidin memelerin kapanacağı 6. günden önce oraları genişletin yazmamaktadır.

Bu işler tecrübeyle alakalı her geçen sene yaşadıklarınız sizi başka fikirler sunacaktır. Çaresiz kalan işçi arılar nasıl koskoca larvayı anaarıya dönüştürmeye çalışıyor hiç düşündünüz mü?

Bu konuda bir başka detay ise yapılan anaarı memelerimin yüksekliğiyle alakalı. Yapay yüksüklerin boyu ne kadar uzun ise sizin larva bırakırken zorlar. Bunun içindir ki yapılan yüksükler 3-4 mm boyunda olursa daha iyi olur kanaatindeyim.
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2010, 07:21:40 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk