Gönderen Konu: Gezginci arıcılıkta resmi işlemler  (Okunma sayısı 8756 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Gezginci arıcılıkta resmi işlemler
« : 10 Temmuz 2010, 23:58:55 »

Gezginci arıcılıkta kolonilerin nakledilmesi için bazı prosüdürleri yerine getirdikten sonra gerçekleşir. Ülkemizde henüz orturmasada ilerde bu sistem oturacaktır.
Bazı arıcı arkadaşlarımız kafakalrına göre gözlerine kestirdikleri yere gece arıları bırakıp, tabiri caiz ise kaçıp gitmektedirler. Arıları bıraktıkları yerdeki yetkililer bu kolonilerin sahiplerine ulaşamamaktadır.
Arıcılığı kuralına göre yapacak isek, birlik üyesi olmamız gerekmektedir. Birliklere üye olmam diyorsanız, olabilir, bu sefer ilçe tarıma kolonilerinizi beyan ediyorsunuz. Yani sistemde sizin kaç koloniniz oldugunu devlet bilecek.
 Bu işlemleriniz hazır ise bulundugunuz köyün veya mahelle muhtarından canlı hayvan naklinde kullanılan menşey şehatdetnamesi alınıyor. Bunu ilçede oturuyorsanız belediyenin veterinerlik işlerinden de alabilirsiniz, köylerde  veya mahalle muhtarları daha fazla ücret talep edebiliyor, belediyelerde ise her yıl bu harçlar belirlenir ve yıl boyu fiyat aynıdır.
Menşey belgemizle bu sefer İl veya ilçe tarım müdürlüğüne gidiliyor. Kaydınız yoksa zaten menşey belgeniz olsa bile il veya ilçe tarım müdürlüğü sizin adınıza işletmeniz bulunmadığı için işlem yapamaz.

 

İl veya ilçe tarımda kaydımız varsa, kolonilerin nakli için hazırlanmış araç kanunlara göre dezenfekte ediliyor.
Aracın plakası, mal sahibi ve araç kullanıcısı menşey belgesine ve dezenfeksiyon belgesine yazılıyor.
Bizim ilçemiz Gebze'de iki tane veterinerimiz var, o kadar çok işleri varki, ilçedeki tüm hayvanların kayıtlarını tutacaklar, doğum yaptıklarında küpeleri takılacak, arışarı yapılacak , ayrıca suni tohumlama işleride var, birde bu bilgilerin hepsi sisteme işlenecek. Bana diyorlarki abi iki kişiyiz ve sadece iki kişi bu bilgilerin tamamını sisteme işlemeye kalksak yetiştiremeyiz, gerisini siz düşünün. Birde araç dezenfekte ediyorlar işte ;D
 Bu arada hala nakil işlerimiz bitmedi devam ediyoruz ???



Arıların nakil işlerinden önce arıları götürecegimiz yerdeki tarla sahibiyle o köyün veya mahallenin muhtarıyla mutakabat yapmalıyız.
Kaç kovan arı getirecegimiz, hangi mevkiye koyacagımız önceden ayarlanmalıki, civarımıza daha sonradan arı kolonisi gelmesin, muhtarın bunlardan haberi olmaz ise yanınıza bir kamyon arı indirttirir.
Mutabakatımızda tamam, bittimi gene bitmedi :)

Köy muhtarı sizin için konaklama belgesi düzenliyor.
Arıcı, tarla sahibi, köyün muhtarı,konaklama  belgesine imza atıyor.
İl veya ilçe tarım müdürüde bu belgeyi onaylayıp, yakın civarınıza arı getirilmesine engel oluyor.
Bir sabah kalkıp baktıgınızda yanınıza bir kamyon arı inmiş ise, bunu yetkililere haber verdiğinizde, yeni gelen arıları kaldırtma yetkileri var.
İzinli gelse zaten gelemeyecek, izinsiz gelmişse zaten suçlu, fakat arıcılarımız suç işlemeye devam ediyor, aslında  tüm arıcılar bu konuda duyarlı olmamız gerekmektedir.
Nihayet işlemler bitti, arılarımızı getirebiliriz.
« Son Düzenleme: 11 Temmuz 2010, 07:44:52 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk