Gönderen Konu: Polenli ve sırlanmamış ballı çerçevelerin saklanması  (Okunma sayısı 10528 defa)

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
 Ustalara bir sorum olacak.
 Bugün kovanın birisinin ballık kısmını aldım.Yumurtalık kısmındanda bazı çerçeveleri alıp iki kenardan bölme köpüğü ile arıları sıklaştırdım.Şimdi elimde sırlanmamış  ballı, polenli çerçeveler var.Daha da olacak gibi.Geçen senelerde böyle çerçeveler azdı.Saklayıp baharda veriyordum.
Bu sene tereddüt etmeye başladım.
 Şimdi bu sırlanmamış ballı veya polenli çerçeveleri evde boş kovanların içinde saklasak bahara kadar bozulma,ekşime gibi bir durum olur mu?
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2012, 20:49:44 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Polenli ve sırlanmamış ballı çerçevelerin saklanması
« Yanıtla #1 : 22 Eylül 2012, 20:37:07 »
Ethem bey,geçen yıl benim,de sırlanmamış polenli peteklerim vardı.Güveden korumayı başardım baharda vermeye fırsat bulamadım daha doğrusu gerek duymadım.Sonra hepsi ekşidi başka tecrubesi olanlarda varsa paylaşır umarım.Bu arada polenli çerçeveler genelde bozuluyor.

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: Polenli ve sırlanmamış ballı çerçevelerin saklanması
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2012, 12:25:40 »
SLM...

Ethem Bey.

Ballı çıtaları saklamak istiyorsanız ,temiz kalmaları için poşetleyip nemin olmadığı bir ortamda bulunduracaksınız.Bal havadaki nemi sünger gibi çeker.Bu da balın ekşimesine sebep olur.Dolayısıyla ,buradaki tehdit nem :(

Polenli çıtalara gelince ;

http://ysimsak.blogspot.com/2011_10_01_archive.html

İmkanınız var ise verdiğim linkte olduğu gibi yapacaksınız.

Veya daha basit bir yöntem ise altı komple ızgaralı bir kovanınız var ise ,bunun üstüne 4-5 kat atarak bunların içine polenli çıtaları dizeceksiniz.Tabii en üste kapak yerine sinek teli koyacaksınız.Bu sayede alttan giren hava akımı baca gibi çekecek ve polenli çıtalarda güve oluşumunu engelleyecektir.Bu yöntem ile petekleriniz Haziran sonuna kadar emniyet içerisinde bozulmadan kalır.


Tabii önemli bir not ; bu kovanlar üstü kapalı ama havadar bir yerde bulundurulmalı.

Polenli çıtaların çok fazla değil se ; poşetleyip dondurucuya koy ,iki gün kalsın işlem tamamdır.

Çözüm her zaman vardır.Yeter ki ara ;)

SLM ve Muhabbetle...
:)

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Polenli ve sırlanmamış ballı çerçevelerin saklanması
« Yanıtla #3 : 07 Ekim 2012, 22:13:52 »
 
   
       
     

 Az ballı veya balsız petekli çerçeveleri bu şekilde saklıyorum.
Bu petek güvesi ihmale gelmiyor.Kovandan aldığımız ballı,balsız çerçevelerde güve yumurtası olabiliyor.Önce en az bir gün derin dondurucuda bekletiyorum.
 Geçen sene bu şekilde sakladım.Çerçevelerin çoğunda sorun olmadı.Fakat arada bir bunları kontrol edip güve kurtçukları oluşan çerçeveler olursa temizleyip tekrar derin dondurucuda bekletmek gerekebilir.
Resimdeki ballı çerçeveyi üst kemerleri kalacak şekilde süzmüştüm.Sakla samanı gelir zamanı.Böyle çerçeveler zamanı gelince çok işimize yarayacak.
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2014, 20:57:55 Gönderen: Ethem Batmazoğlu »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Polenli ve sırlanmamış ballı çerçevelerin saklanması
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2012, 00:35:03 »
Az ballı veya balsız petekli çerçeveleri bu şekilde saklıyorum.
Bu petek güvesi ihmale gelmiyor.Kovandan aldığımız ballı,balsız çerçevelerde güve yumurtası olabiliyor.Önce en az bir gün buzdolabının derin dondurucusunda bekletiyorum.Geçen sene  pek sorun olmadı.Fakat arada bir bunları kontrol edip güve kurtçukları oluştuysa temizleyip tekrar derin dondurucuda bekletmek gerekebilir.
Resimdeki ballı çerçeveyi üst kemerleri kalacak şekilde süzmüştüm.Sakla samanı gelir zamanı.Böyle çerçeveler zamanı gelince çok işimize yarayacak.

Etem Batmazoğlu, bence bu çıtaları kovandan almamak gerekir, çıta acayip polen dolu ve biz bunu kovan ortamında saklayamadığımız için ziyan olacaklar.
Polenlerin düşmanı sadece ağ kurdu degildir.
Rutubetten ileride küflenip bozulacaklar, aynısı açık ballar içinde geçerli.
Birde şu açıdan düşünelim, yemek yaptık buz dolabında saklıyoruz, saklama süresi nedir, birkaç gün, daha fazla bekletin dolapta yemek bozulur, her ısıtmada özellikleri azalır.
Polenli çıtaları saklamak zordur, yani kovan ortamı oluşturamazsınız demek istiyorum, kovan ortamı olmadığında polen bozuluyor.
Sana bir başka örnek daha vereyim, birçok kişi polenli kek yapar, aslında keke katlan polenleri arıcı çöpe attığının farkında değildir. Keke katılan polen, arıdan alındıktan sonra kurutulmadan buzdolabına atılıp şoklanıp orada tutulan polen arılar tarafından kek içinde kullanılır. Bazıları hem kendilerini hem başkalarını yanıltabilir, arı kurumuş poleni bir daha kullanamıyor. Senin dışarıda beklettiğin polenli çıta bozulmasa bile, polen kuruduğu için arıya ekstra bir iş vereceksin, arı kullanamayacağı poleni birde söküp atmak için çalışacak. Bilmem anlattıklarımda yanılıyor muyum?
Böyle polenli çıtaları mutlaka kovanda değerlendirilmeli, dışarı alınıp bozulacağına göre, kovanda durdurmak daha karlı bir iştir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Ethem Batmazoğlu

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 92
Ynt: Polenli ve sırlanmamış ballı çerçevelerin saklanması
« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2012, 21:24:33 »
  Sayın Arı Bakanım sizde haklısınızda..Kışa girmeden kovanlarda daraltma işlemlerine başladım.Şimdi polenli çerçeveleri bölme köpüğünün dışına koysam arı bölünebilir.Ve en önemliside petek güvesinin talanına uğrayabilir.Burada rakım 950.Soğuk sorun oluyor.  Bu polenli çerçeveleri  mecburen derin dondurucuda bekletip,poşetleyip çatı arsında saklıyacağım.Aslında arada bir kovanlara dağıtmayı da düşünüyorum.