Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Dört Mevsim Arıcılık => Arıcılık Yaz Bakımı => : Reşattin Sancar 11 May 2011, 08:00:10

: Koloni Yönetimi
: Reşattin Sancar 11 May 2011, 08:00:10
         Merhabalar,
16-17 çıtalı arının yonetimi  ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim.
: Ynt: Koloni Yönetimi
: Mehmet Yüksel 11 May 2011, 14:46:59
Selam Reşattin bey,
Kolonilerde miktarlarını artırma çabasında olduklarından alan vermeniz gerekiyor yani kat atmanız lazım
ve bu katın çoğunluğu klavuz petek olması gerek,bu konuda bloğumda ve bu forumda bir çok yazılar bulunuyor,
zaman buldukca okumanızı tavsiye ederim.

Bu Linkte yazılarımı bulabilirsiniz http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2011/05/sabrn-sonu-selamet.html (http://mehmetyuksel1.blogspot.com/2011/05/sabrn-sonu-selamet.html)
: Ynt: Koloni Yönetimi
: Arı Bakanı 20 June 2012, 11:23:53

Koloni yönetimi ve ızgara kullanımı ile Ali_Turk

Koloni yönetimin en önemli parçalarından birisi ana arı ızgara kullanımıdır. Bir çok arıcı bu uygulamayı bilmiyor ve bir sürü bahaneler üretebiliyor.
: Ynt: Koloni Yönetimi
: Gultepeku 20 June 2012, 14:09:37
Teknik arıcılıkta mutlaka Izgara kullanmak gerekir ama hangi arıya , Haziran ayı gelmiş henüz 12-13 çıta arıya ızgara kullansan ne olur kullanmasan ne olur. Doğru dürüst bir arıcılık yapacaksak ilk önce düzgün yumurta atan verimli bir ırk gerekir  , bu kriterleri  Ali Bey  daha önce defalarca yazdınız , yerli arılarımız daha 12-13 çıtalarda ,Oğul problemleri ile uğraşıyoruz. Nektar önlerinden akıp gidiyor toplayacak arı yok. Benim nisan aylarında , yanlış birleştirmeden dolayı anasını kestirdiğim bir arım vardı 6 çıtada 4 çıta yavrulu idi. Nisan ayında doğan karniyol ana döllendi ve şuan 18-20 çıtada 10 çıtada yavusu var. Şunu söylemek istiyorum erken ilkbaharda çok hızlı gelişecek arıya ihtiyacımız var , arımız gelişirse ana ızgarası koyabiliriz. Arıyı  güçlendirip bala çalıştırmak için Bir yöntem daha var ama biz bununla pek ilgilenmiyoruz.                             ( destekleme- köstekleme yöntemi)  bizim arılarımızda tavuğumuzda mutlu :)
: Ynt: Koloni Yönetimi
: vecdiküçükyılmaz 21 June 2012, 22:37:04
                                Kadir bey ülkemizde 4 milyon koloninin yarısının ballığı yokki ızgara kullansın.Zaten dörtte üçümüz kuvvetli arıya inanmıyoruz.Bir kısmımızda maskeyle çıplak elle arıya uzatıp a ne kadar sakin arı diyiyoruz.Sezonun finalinde hiç paylaşım yapmayanlar rekorlar kırıyor.O rekor kıranlar nerdeler bloklarında ızgara konusunda hiç bilği vermiyorlar.Kebapcının ızgarası var arıcının ızgarası yok.Ne biçim iş bilmiyorum.Saglıcakla kalın.
: Ynt: Koloni Yönetimi
: Arı Bakanı 22 June 2012, 10:18:46
                                Kadir bey ülkemizde 4 milyon koloninin yarısının ballığı yokki ızgara kullansın.Zaten dörtte üçümüz kuvvetli arıya inanmıyoruz.Bir kısmımızda maskeyle çıplak elle arıya uzatıp a ne kadar sakin arı diyiyoruz.Sezonun finalinde hiç paylaşım yapmayanlar rekorlar kırıyor.O rekor kıranlar nerdeler bloklarında ızgara konusunda hiç bilği vermiyorlar.Kebapcının ızgarası var arıcının ızgarası yok.Ne biçim iş bilmiyorum.Saglıcakla kalın.

Vecdi abi senin tespitlerine bayılıyorum desem :D
Aynen dediğin gibi,yürümesini bilmeyen nasıl koşabilsin?
Koloni yönetiminde ızgara güçlü kolonilerde gerekli bunu baştan belirmeyi unutmuşum.
Kuvvetli arıya inanmayanlar arı kuvvetlendirmek için, hocalarımızın verdiği tariften yararlanıyor, kapalıyı al, acık olanı ver falan filan, arıcılıktaki gelişmeye bakın ;D
Arıcılıkta etiket ve ünvan sahiplerinin ne gibi buluşları var hiç merak ettinizmi desem, 1950 li yıllarda yazılmış Nizamettin Kayral hocanın kitabının  tekrarları yeni gibi size sunulmaya hala devam ediliyor.
Bazı şeyleri sorgulamadığımızda ilerlemede olmayacak, arıcılarımıza,bilimcilerimiz arınıza sahip çıkın demeye devam ediyor, ozaman biz arılarımıza sahip çıkacak isek bilimcilerin işi nedir bunu düşündükmü veya biz gerekenleri yapacak isek bilimciye gerek varmı?
2006 Yılında sanal arıcılığa giriş yaptık, ozamandan bu zamana geçen süre yaklaşık 6 yıl, ozamanda bazı bilimciler ıslah şart diyordu, hala aynı söylemler devam ediyor, acaba bizim bilimcilerin ıslah ettiği arılarla çalışmaya ömrümüz yetecekmi?
Yukarıdaki sorular çok önemli ve bun soruların muhtabları günü şimdiye kadar kurtardılar, bundan sonrada aynı şeyleri siler yerseniz, onlar vermeye devam edecekler.
Neyse fazla karıştırmadan ızgara mevzusuna geri dönelim, bu işler eninde sonunda doğrusunu bulacaktır, biz ölüp görmesekte ???
Aslında 4 milyon koloniden 2 milyonunun katsız olaması bizim arıcılığımızın nerelerde olduğunu şak diye gösteriyor, yada göstergesi diyebiliriz.
Hatta bahsedilmeyen milyon olmasada binlerce ruşetten hiç bahsetmeye gerek yok.
Bir kısmımız maskeyle sakin diye el uzatıyor demişin, birde koloni katlı olsa o sakin dediği arıya kanak eldiveniyle el uzakmak zorunda kalırdı.
Piyasaya birden çıkanların işleri çoktur onun için sezon finalinde çıkıp, hedefin ortasındaki oku bile ikiye ayıran vuruşlar ancak Karamurat ve Tarkan dergilerinden esinlenen masallar olmaya devam edecek, tabiki yiyen varsa.
Artık kebabçılarda ızgara kullanmıyor, eşkiya usülü bir şeyler yapıyor :)
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.