Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu

Dört Mevsim Arıcılık => İnvert şurup => : Arı Bakanı 14 December 2012, 08:45:17

: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 14 December 2012, 08:45:17
İnvert şurup Avrupa 40 yıldır kullanılmasına rağmen biz bir kaç sene öncesi  Ali Şekerli ve invet şurup makalesi (http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html) sayesinde bu invert şurubun nasıl yapıldığını bilimsel makalenin çevirisinden öğrenmiştik. Ali Şekerli arıcılığımız adına çok büyük iş yapmıştı, düşünün 40 yıllık bilimsel şurubu bir amatör arıcı tanıtıyordu bize, arıcılık etiket ve diploması yok :(

Biz kendi arılarımıza bunu uygulamaya kalktığımızda bize karşı olanlar, işi öyle bir yere getirdilerdi ki saki meydan savaşları yaşandı.
Arılara zararlı, yok efendim hmf yükseliyor, filan gibi bir sürü bahanelerle savaşlardaki yerini herkes aldı ;D
Ali Şekerli (http://alisekerli.blogspot.com/)abimiz şurubu bir yıl kullandıktan sonra bunu blogu aracılığı ile arıcılara duyurdu. Arıcılığımıza katkılarından dolayı Ali Şekerli (http://alisekerli.blogspot.com/)
abimize yeniden teşekür ediyorum. İlk başlarda ne güzel diyenler sonra tabir yerindeyse ve ne olduysa dansöz gibi kırıvıp karşı cepheye geçmişti.

Benim bloğum öyle bir arşiv ki, geçmişte yazdıklarım aynen duruyor ve yazılanlar yazılara yorum atanlar ve bu işin ne kadar önemli olduğu açısından iyi bir kaynak. Bir kek yazım var, zamansız kekin yanlış kullanımı (http://bengittim.blogspot.com/2008/11/aricilikta-kekin-yararlarizamanisiz.html)  2008 yılında yazmışım, bilimciler benim 5 sene önce yazdığım yazıya hala gelemediler.


İnvert şurup konusunda neler yaşamışız, ne gibi deneylerimiz olmuş, şurup nasıl yapılır, arşivimizdeki resim video ve yazılar ile burada bir gözden geçireceğiz.
Bunu niçin yapıyorsun, bayram değil seyran değil diyenler olabilir. Dün akşam bizim MSN sohbetinde Erkan Kaya abi forumda şurup ile ilgili yayınlar yetersiz bana öyle diyenler var dedi, bende dedim bizdeki yayınlar kimsede yok, forum da bu konu var dedim, demek ki gündemden düştü dedi, alın size gündem;D

Yazıyı kısa tutuyorum, peşinden gelecek yazılar resimli ve videolu olacak, 3 kış kütük kovan, kara kovan ve damacana kovanda bu invert şurup denedim, böyle bir delil ise kimsede yok bende var :D
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html


: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Gultepeku 15 December 2012, 11:46:20
Selam arkadaşlar

invert şurup konusunda sizlerin ve katkıda bulunan arkadaların fikirlerine tamaman katılıyorum , yaklşık 4 yıldırda inver şurup yapıyorum.
 Ama buradaki sıkıntı bana göre şu; kovan sayısı çoğaldıkca işin hamballığı artıyor, düşünün 100 kovan arısı olanın 20 kğ/kovan başı hesap edersek 2000 kğ şurubu hazırlaması , arılığa getirilmesi ,kovanlara aktarması zor iş.
 Biz tembel arıcılarız, koyuyoruz 2 kğ kek arılararın üzerine  oyalansın dursunlar ."Ölen ölür kalan sağlar bizimdir. kışın çok arıyı ne yapacağız " diyoruz.
 Yurtdışı videoları izledik orada tankerlerle getirilip dağıtılıyor invert şurup.  Ciddi anlamda alt yapı istiyor. Bence arıcı birliklerinde bu tesisleri kurulmalı ve üyeleri bu tesislerden faydalanmalı. bir kişinin 100 arı için bu tesileri kurması maddi anlmada çok zor ve uygun bir bina/ yer  istiyor.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: emrah 15 December 2012, 22:13:29
Sayın Gültepeku, boş zamanlarınızda hazırlasanız invert şurupları olmazmı.Nasılsa uzun süre bozulmadan durabiliyor.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Dr. Muhteşem Turunç 16 December 2012, 11:38:09
Ben artık Konya şeker fabrikasının kızartma tatlıları için ürettiği hazır invert şurubu kullanıyorum.Hazırlasamda aynı fiyata geliyor. 100 arım olsa gider Fabrikası'ndan toptan alırım.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: mustafa hak 16 December 2012, 16:08:12
eskiden biraz seyyar tatlıcılık yaptım 35litre suyu kızdırıyoruz kaynamadan önce 50 kg şekeri dökelim eriyinceye kadar karıştiralım balta sapı gibi birşeyle kaynayınca 5 - 10 gram limön tuzu atalım bir tasla şerbete daldırıp dökelim kazana dibindeki şerbet aşagıdan yukarı lastik gibi çekiyorsa şerbet kıvam almışdır ben arılara kaynatıp veriyorum sorun yok ama  limon tuzu arılara zarar verirmi degerli bilgilerinizden faydalanmak isterim selamlar
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 17 December 2012, 11:00:04
İnvert şurup nedir ve nasıl yapılır ayrıca arıya niçin verilir bölümleri verdiğim linleri okusduysanız bilgi edinmişinizdir.
İnvert Şurup Ali Şekerli (http://alisekerli.blogspot.com/) abimiz tarafından piyasaya sürülmesine rağmen bu konuda ben daha öne çıkan birisiyim. Niçin öne çıktık derseniz, 3 kış yaptıgım gözlem ve gözlemlerin paylaşılmasıdan oldu.

İşin buralara geleceğini hiç düşünmemiştik. İnvert şurup karşıtları hakkımızda savaş başlatmışlardı, onlara göre yaptığım iş yanlış ve arılar ölecekti.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/PA060256.jpg)
Cemil ustam yaptığımız kara kovanı toparladı, daha sonra ismi kütük olarak namlanan gözlem kovanım.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/PA060268.jpg)
Kovanın yapım aşaması bu linkte.
http://bengittim.blogspot.com/2008/10/bu-senenin-son-bahar-ki-modasi-ktk.html
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/PA100087.jpg)
Kütük kovana arı silkeledik ve zehirlemeye başlıyoruz. Arşivimizden detaylara bakabilirsiniz, tarih 2008 ve 10.ay.

http://bengittim.blogspot.com/2008/10/yeni-sosyete-yoldageliyor-bekleyin.html
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 25 December 2012, 08:49:08
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/kütük-kovan16_10_2008.jpg)
Yıl 2008, aylardan ekim. Kütük kovana silkelediğim  arılar, ilk petekleri görülmeye başladı. Bu invert şurup uygulama işi ilk defa yapılıyor kayıtlarımıza geçiyordu. Bir kaç gün ara ile sürekli durumlar paylaşılmıştır. Yani arılarımıza verdiğimiz invert şurup onları zehirleyip öldürecekti.
Bu linkte kütük kovanın ilk petekleri görülüyor.

http://bengittim.blogspot.com/2008/10/buda-istabul-sefamizdi.html

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/karakovana-arı.jpg)
Bu sefer kara kovana arı silkeliyoruz, yıl 2009, aylardan kasım. Muhteşem abi ile birlikteyiz.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/karakovan4_11_2009.jpg)
İlk görüntüler bu, tari 2009 kasım ayının 4 dü ve arıların ellerinden her şeyleri alındı. Bu karam kovanda 2009-2010 yılı kışında invert şurup ile zehirlenip bahara çıkartıldı. Karakovanı inceleyip kapatırken ana arıyı ezdirmiştim, olmayacak oolmuştu, ana arı kovan kapagının çerçevesinde gezinirken kovanı kapatmışım :(
İlk verdiğim ana arıyı kestirip, üçüncü ana arıyı kabul ettirebilmiştim.
http://bengittim.blogspot.com/2009/11/karakovanda-son-durum.html
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/karakovan-4_11_2009-01.jpg)
Her şeylerini kaybeden arılara invert şurup püskürtüp midelerini tıka basa doldurmalarını sağlamıştık,mide dolu oldu mu gerisi kolay olur. Hemen salkım oluşturan arıların invert şurupları salkım altına verildi.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/damacana-arı-kondu.jpg)
Bu sefer yıl 2010 aylardan aralık ve ayın 21 biz gene arılıktayız. Damacana kovana arı silkeliyoruz, resim ve videolarımız 2010-2011 yılı kışı hep paylaşılmıştır.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/damacana-kovan-01.jpg)
Gene arıların ballı ve polenli çıtaları alında, aralık ayının 21 de cıs cıbıl kalan arılara invert şurup verildi.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/damacana_kovan-21_12_2010.jpg)
Damacana kovanın ilk görüntüleri. Arılar salkım oluşturmamış ve yavaş yavaş üst noktaya toplanmaya çalışıyorlar.
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/damacana-petekleri-4.gün.jpg)
25 Aralık 2010 ilk petekler arı konulduktan 4 gün sonra görüldü. Bu uygulama peşi peşine üç yıl tekrarlandı. Arılar açlık çekmediler ve zehirlenip ölmedilerde. Aynı işi arı kek ile yapmamız imkansızdır, arılar sıvı ile yaşamlarını söndürürken katı besin onların yorulup ömürlerinin bitmesine neden oluyor. Soğukta su getirmeye gidenlerin geri dönmemesi de ayrı bir kayıp.
Damacana kovanla ilgili tarih ve ziyaretçiler var.
http://bengittim.blogspot.com/2011/01/damacana-kovan.html
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 29 December 2012, 21:07:50
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/kütük-kovan-petekleri.jpg)
2009 Yılı ilk invert şurup deneyimiz, Ali Şekerli abim aman kütüğe bir şey olmasın diyor, karşı cephe de olanlar o kadar azıtmışlar dı ki sormayın.
Kütük kovan kış boyu petek örmeyi kesmedi, hatta Emin Benli abimiz vardı, demişti ki bu petekleri kütüğe girip sen örüyorsun :)
Yukarıdaki resim aşağıdaki linkten alındı, linkte daha geniş bilgi var.
26/01/2009 kütük
http://bengittim.blogspot.com/2009/01/alimalarimiz-her-konuda-tam-gaz.html

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/karakovan-petekleri.jpg)
Yıl 2010 bu sefer Vecdi Küçükyılmaz abimizin Erzincan'dan hediye yolladığı karakovanı denemeye alıyoruz. Aylardan 10 ocak ve karakovanda petek örülme işi son gaz devam ediyor. Gene ayrıntılar aşağıdaki linkte mevcut sallama yok ve bu arı acemi arısı değil onuda belirteyim 8)
10/01/2010 Kar akovan
http://bengittim.blogspot.com/2010/01/adapazara-gelirmisin-soru-bu.html

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/damacana-kovan.jpg)
Yıl 2011 bu sefer daha güzel gözlemleyebilmek için damacanayı kovana dönüştürmüştük, gene invert şurupla arımız kışın ortasında petek örmeye devam ediyor. Ayrıntılar gene alt linkte. Böyle bir arşiv ise sadece bende var. Hani Cem Yılmaz diyor ya hani, hani diye ;)
20 ocak 2011
http://bengittim.blogspot.com/2011/01/aricilikta-degisik-bir-ocak-ayi.html

: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 10 January 2013, 10:57:38
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2012/12/10subat009-kütük-kovan.jpg)
Kütük kovan deneyinde ilk defa invert şurup  kullanmıştık. O zaman bu işin sonucu ne olacak kimse bilmiyordu. Düşünün kış günü arının her şeyini alıyorsunuz ve sadece invert şurup verip izliyoruz. Kış günü arı petek örüyordu, yanlız burada önemli bir noktayı atlamak gerekiyor, tüm bu deneylerde karniol f1 arılar kullanıldı. Bu işi başka arılar ve başka şuruplarla yapmaya çalışanlar hüsrana ugradılar. Şimdilerde her önüne gelen her ana arıya karniol deyip pazarlamaya başladı, sonuçlar müşteriler açısından gene hüsranla bitti. Yani uyanık pazarlamacılar her açığı çok iyi degerlendiriyor ama tenekeyle altın zaman içinde ayrılıyor, başlarda na kadar altın kaplanmış görünsede, teneke tenekeliğini ileride gösteriyor...
(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2013/01/10subat2009-kütükkovan.jpg)
10 Şubat 2009 tarihinde çekilen resim. Blogumuzda tüm kış aşama aşama resimler çekilip paylaşılmıştır. İnvert şurup niçin kullanılıyordu, kış arılarını yormamak için. Bu tahlilleri o gün belki yapamıyordum ama geldiğimiz noktadan, kış boyu arıyı besliyorsunuz arı azalmıyor, yani yorulup ömrü bitmiyordu, arının kursağında yapacağı invert işlemini siz dışarıda yapıp arıya veriyorsunuz. Verilen besin sadece enerji içeriyor, bal vermiş olsanız içindeki polenler zaman içinde arıda dışkılama ihtiyacı oluşturacak, invert şurupta bu yok. Birde arılar aldığı şurubu direk kullanabiliyor, yada direk depolanabiliyor. Yukardaki resimlerin alındığı paylaşım bir alt linkte.
http://bengittim.blogspot.com/2009/02/10-subat-2009-dan-goruntuler.html

(http://www.aribakani.com/wp-content/uploads/2013/01/19012009-kütük-kovan.jpg)
19 Şubat 2009 tarihinde çekilmiş resim. Bu paylaşım ise öncekinden 9 gün sonra yapılmış. Bu paylaşımın altına invert şurup ile ilgili bir yazı yazmışım. İnvert şurup düşen ve yükselenler, ilginç yazılarımdan biri, alt linkte.
http://bengittim.blogspot.com/2009/02/invert-surup-dusen-ve-yukselen-seyler.html

Bu kadar paylaşım ve deneye direnenler vardı, birde daha ortada kara kovan ve damacana yoktu,alternatif yok sadece karşı çıkıp ortalığı bulandıranları kastediyorum. Eskiden bu tür kişilere kızıyordum artık kızmak yok sadece gülüyorum, böyleleri beni mutlu ediyor.
Onlar için o zamanlar kütük öpsün hepinizi diye bir yazı yazmışım.
Kütük öpsün yazımın  linkide en latta gelecek. :)
 Ne gariptirki geçmişte yazdığım yazılar bu gün hala güncel ve bunlar benim fikir yazılarımdı.

http://bengittim.blogspot.com/2009/02/kutuk-opsun-hepinizi.html






: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: özen efe 12 January 2013, 20:46:52
İNVERT şurubu ilk kez Ali beyden öğrendim
denemeye karar verdim.
Başta tartar bulmak zor oldu ama sonunda buldum.
Bu sene sonbaharda arılarıma 3 4 kez invert şurup verdim.Ali bey in tarifine göre yaptım.
Sitelerde birsürü yazılar gördüm kafa karıştırıcı.Yok litvanyada bilmem kaç sene önce araştırma yapılmış
yok arıları zehirliyormuş falan en iyisi dedim kendim deniyeyim doğruyu yanlışı bulayım dedim.
Arılarım yazdan çok kötüydü.Bu yıl arı satın almayı düşünüyordum.
Şimdiye kadar arılar yavrudan kalmadı.
Arılarım kurtuldu.Askerlendi.Bembeyaz oldular.Şu günlerde tabiki aşırı soğuklardan etkilendiler.
Ali bey e ve invert şuruba teşekürler.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: PUTUCİ-YUNUS 13 January 2013, 10:31:21
Sevgili arı bakanım saygı değer ali bey allah emeklerine zaval vermesin sayenizde çok şeyler öğrendik allah razı olsun sizden saygı sevgi ve selamlarımı sunarım allaha emanet olun
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 24 October 2013, 23:35:48
hayret yav bir senedir bu kadar önemli şuruba hiç yorum yapılmamış, yoksa invert şurup ile arılarınızmı zehirlendi???


Ekim ayı içinde yaklaşık 50 kovanın bulunduğu arıların hemen önünde yaptığımız invert şurup videosu. Bu şurubun kokusunu arılar alamıyor.
Arabadan indirdiğimiz petekler vardı, bazılarında az bal vardı arılar hemen onları buldu ortalık karıştı ama aynı anda bir tarafta invert şurup yapımı var bir arı gelmez mi be.....

Bu konu başlığı altına bakıldığında kışın bile bu şurup ile arının petek ördüğünü göreceksiniz...
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: ünsal 25 October 2013, 09:05:39
selam ali bey. çok güzel söylüyorsunuzda; tartarik asiti bulana aşk olsun. bul bulabilirsen. marketcisi bilmiyor,pastacısı bilmiyor. hal böyle olunca bizlerde hazır şurup kullanıyoruz. saygılar.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 25 October 2013, 09:32:36
Ünsal bey;Ülkemizde yasak olan uyuşturucu maddeleri üreten ve tüketenler var, yani yasak şeyleri bile bulabiliyorlar. Üretimi olan ve bir çok kişi tarafından kullanılan ürünü bulamamak sizin sorununuz, insanımız o kadar kolaycıki, ağzını açmış bekliyor, amut piş ağzıma düş diyor sanki....
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Timuçin Keskin 25 October 2013, 22:05:19
selam ali bey. çok güzel söylüyorsunuzda; tartarik asiti bulana aşk olsun. bul bulabilirsen. marketcisi bilmiyor,pastacısı bilmiyor. hal böyle olunca bizlerde hazır şurup kullanıyoruz. saygılar.
İlla istiyorum diyorsanız, bana ulaşın size yardımcı olayım.  Ankara'da satılan yeri bulmuştum geçen sene.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: özen efe 25 October 2013, 22:22:26
Ali bey arılarımız sağlam duruyor seninde katkılarınla sağolasın.

Bu yıl havalar sıcak geçiyor.Bu nedenle bal akışı hala devam ediyor.

Piren de açtı.Bu nedenle invert şuruba henüz başlamadık.

Şimdilik gerek yok gibi.Zaten şekerede zam gelmiş.

İlerki günlerde başlamayı hedefliyorum.

Selamlar..
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 26 October 2013, 09:52:24
Ali bey arılarımız sağlam duruyor seninde katkılarınla sağolasın.

Özen Efe; Biz kimseye şunu yap bunu yapma demedik en azından ben yazılarımda yıllardır buna dikkat etmeye çalıştım. Genelde yaptıklarımızı paylaştık, sen paylaşıma bakıp buradan bir şeyler çıkarta biliyorsan ve bunları uygulayıp yaptıklarımızı yapanlar zarar görmüyorsa bizleri mutlu eder.

İnvert şurup ile biz 2009 yılında tanıştık, o zaman tabir yerindeyse invert savaşları çıkartanlar oldu, ayrıca bu savaşı çıkartanlara biz demedik ki, sizde kullanın :(
Aradan yıllar geçti arıcılıklarını bayağı ilerletmişlerdir, ses çıkmadığına göre onlarda invert şuruba geçmişlerdir düşünmekteyim...

Sırf gündemde kalmak için bize ve bilimsel verilere savaş açtılar, sadece şurup değil, tel tabanlı altlık üzerine çalışmalar yaptık, gene cingar çıkartanlar aynı gurup, bittimi gene bitmedi suni dölleme yapmak için yola çıktık dalga geçip bizleri aşağılayan gene aynı gurup, burada istediğim gibi hareket edemiyorum, yani yazacaklarımı yazamamak tayım, bize veya bana neler demediler, bu yüzden blogumda daha özgür ve istediklerimi yazabiliyorum. Her şeye karşı çıkan çağ dışı arıcılarla yıllarca mücadele edildi, bizim geldiğimiz yer belli onlarında yaptıkları ortadadır.
Ben beş yıldır invert şurup kullanmaktayım, benim tercihim ucuz olması, bundan daha ucuz mamul varsa onuda kullanmaya hazırım. Ben sofra şekeriyle en ucuza invert şurup elde edebiliyorum.
Bu şurubun arılar tarafından nasıl rahat kullanıldığını üç kış test ettik, yayınlarımız ortada, birisi kütük dediğimiz kovan, birisi kara kovan, biriside damacana kovan, arılar kışın petek ördü, başka şuruplar ile aynı işlere kalkışanlar oldu, sonra çarşafa dolandılar...
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Aykut Gergin 07 November 2013, 19:10:55
Merhabalar;
Bugün invert şurubu hazırlamaya niyetlendim fakat marketlerde krem Tartar bulamadım. Küçük bir araştırma yaptım, neticesinde invert şurup hazırlanırken krem Tartara alternatif olabilecek birkaç maddeyi listelemek istedim:
Sitrik asit (limon tuzu / bir kilo şekere bir gr)
Askorbik asit ( C vitamini tabletlerinde var / bir kilo şekere bir gr)
taze limon suyu ( bir kilo şekere 10 ml limon suyu)

kaynak aşağıdaki Wikipedia linki,

http://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup

saygılarımla,
Aykut Gergin
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Aykut Gergin 08 November 2013, 00:38:57
merhabalar,
Invert şurup hazırlarken karşılaştığım problemlerden biri de hazırladığım sıvının hacminin ne olacağı konusunda yanılgıya düşmek.
Arıcı dostlarımıza kolaylık olsun diye aşağıdaki gibi bir tablo hazırladım, karışım sonrası ne kadar hacim elde edeceklerini kolayca bilecekler, umarım işinize yarar.

Karışım oranı 3:2 (kışlık)

Şeker (Kg)   Su (L)   Elde edilen hacim (L)   Besin stoku ( Kg)
1                    0,7                 1,3                                     1,2
2                    1,3                 2,5                                     2,4
3                    2,0                 3,8                                     3,6
4                    2,7                 5,1                                     4,8
5                    3,3                 6,3                                     6,0
6                    4,0            7,6                                     7,2
7                    4,7                 8,9                                     8,4
8                    5,3               10,1                                     9,6
9                    6,0              11,4                                    10,8
10                    6,7               12,7                                    12


Karışım oranı 1:1 (normal)


Şeker (Kg)   Su (L)   Elde edilen hacim (L)   Besin stoku ( Kg)

1                         1          1,6                                   1,2
2                         2          3,2                                   2,4
3                         3          4,8                                   3,6
4                         4          6,4                                   4,8
5                         5          8,0                                   6,0
6                         6          9,6                                   7,2
7                         7          11,2                                   8,4
8                         8          12,8                                   9,6
9                         9          14,4                                   10,8
10                        10          16                                   12



: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 09 November 2013, 10:29:55
Aykut Gergin;

KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA

4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.
Krem tartar ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum. (Bu invert şurubun orijinal çevirisi, Ali Şekerli ben bu krem tartarla yapılanı devamlı kullanıyorum diye not düşmüş.)

İnvert şurupta biz ölçüleri kendimiz koyuyoruz. Bak orijinal tarifte 4.5 litre su, 3.5 kiloda şekere 1.5 çay kaşığı krem tartar konuluyor. Bu çözelti çok seyrek bir şuruptur. Bu ancak ilk baharda kullanılacak şuruptur.Aşırı sulu.

Ben hiç bir zaman orijinal tarifle invert şurup yapmadım.
 Şorun  bunlar degil. (Şeker (Kg)   Su (L)   Elde edilen hacim (L)   Besin stoku ( Kg)..)

Sorun şu içinde şeker artıkça krem tartarın ne kadar artacağı, bu soruya kimse cevap veremedi.
Biz 30 litre şurubun içinde 15 kilo şeker varken 10 çay kaşığı krem taratar katıyoruz, 30 litre şurubun içinde 20 kilo şeker varken gene 10 kaşık krem tartar katıyoruz, krem tartar niçin katılıyor şekeri parçalamak için , şeker artarken biz tam bilmediğimiz için hep 3 litre şuruba 1 dolu  çay kaşığı(tepeleme) krem tartarı sabitledik aynen devam ediyoruz, şeker artıkça asidin artması gerekiyor bunu yapamıyoruz.
Şimdi şekre göre asiti hesaplaya bilirsen ben özellikle merak ediyorum, diğer açıklamalar bana göre sorun değil, çünkü asidin miktarı lazım. ::)
Bir tepeleme dolu çay kaşığı, kerem tartara 2 gram diyelim.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Aykut Gergin 09 November 2013, 15:00:23
Ali Bey merhaba;

Öncelikle "invert" kelime anlamı olarak çevirmek demek, yaptığımız işlem şekeri ısı ile hidrolize ederek fructoz ve sucrose gibi parçalara ayırmak, bu işlemi asit yapmıyor. Kullandığımız asit bu işlemde katalizatör görevi görüyor, yani yapıtığmız kimyasal reaksiyonu hızlandırıyor. Biraz daha uzun süre kaynatarak ve asit kullanmadan da aynı ayrışma işlemini yapabiliyoruz.

Sorunuzun cevabına gelince, kullanacağımız asit miktarı çözeltinin konsantrasyonu ile alakalı değil, yani kullandığımız su miktarından bağımsız. Kullanacağımız asit miktarı tamamen şekerle alakalı, benim okuduğum kaynağa göre 1 kg şekere 1 gr krem tartar yeterli.

Bu hesaplamaya göre 30 litrelik şurupta 20 kg şeker için 10 çay kaşığı kullanmak ideal ölçü.

Kullanacağınız ölçü 1 kg şekere yarım çay kaşığı krem tartar (su miktarı kullanacağınız krem tartar miktarını etkilemiyor). bu durumda "şeker artıkça asidin artması gerekiyor" yaklaşımınız da çok doğru.

Invert şurubun raf ömrü yaklaşık altı ay ve kristalize oldursa hafifçe ısıtılarak tekrar kullanılabilinir.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: özen efe 09 November 2013, 20:32:11
iki yıldır invert şurup denilen besini kulanıyorum. Ne anlama gelir bilmem kendim deniyerek tecrübe ettim.

oranlar o kadar önemli değil bence sonuçta arılar onu hallediyor.

suluysa buharlaştırıyorlar.

normal suyla kardığımız şeker şurubu bir iki günde arılar tarafından tüketilmesse ekşiyor bozuluyor dökmek zorunda kalıyoruz.

İnvert şurup besleme kabında kaç gün kalsa farketmiyor bozulmuyor  ekşimiyor.

Arılar daha güzel tüketiyorlar.

Bu konuda fazla lafa gerek yok herkes denesin doğruyu bulsun.

Arılarımızın bir kısmına normal şurup verelim bir kısmınada invert şurup velim.

Sonuç neyse ona göre hareket edelim.
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 09 November 2013, 22:45:02
Efe Özen, yazdıklarına aynen katılıyorum.
Biz bu güne kadar her türlü invert şurup yaptık, sadece sorun sitrik asitte çıktı, sitrik asitle yapılan invert şurubu poşetledim kovanlara bir kaç gün sonra verecektim, kontrol ettiğimde acayip bir durumla karşılaştım, poşetlerde sanki buz dolu görüntüsü vardı, şurup dondu ve iri tuz şeklindeydi, bir dahada zaten limon tuzuyla invert şurup yapmadım.

Hmf filan hikaye, çok basit tahlil yapıyorlar, hmf oluyor diyenler niye ortaya bir şey koyamıyorlar, hatta bu hmf olur diyen hoca bir gurubu sattı da diyebilirim çünkü gurubu yanıltıp ortada bıraktı, bence düpe düz bu satıştır. Avrupa'da ve Amerika'da arılıklara tankerle invert şurup servisi var....

Bu şurubu benim kadar kimse test etmedi edecek olan buyurup test etsin benim üç kış gözlemlerim var.

Biz hep şekeri artırırken asiti sabit tuttuk, belkide şurup tam invert bile olmadı ama arı acayip alıyor ve hemen işliyor, kışın karda bile arı petek örüyordu, bunun delilleri bende var....
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Fırat Köse 16 February 2015, 17:08:47
Bir süredir bir çok konuyu okudum. Şükür olsun çokça da  şey öğrendim sadece emeğinize sağlık demek istedim Allah sizlerden razı olsun emekleriniz zayi olmasın sağolun. 
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: Arı Bakanı 12 March 2015, 11:32:20
İnvert şurup, konusunda bu sıra bir sürü soru soruluyor, sorular ise araştırmadan okunmadan sor gitsin tarzında.

Biz invert şurubu niye tercih ediyoruz, birinci önceliğim kendim yapıyorum ve sadece sofra şekeri kullanıyorum...

Bundan daha ucuza şurup temin edemiyorum.

Şurubu yaptığım zaman en az 6 ay bozulmuyor, bana bir ay bile dayansa yeter, onca işim arasında sürekli surup yapacak değilim.

Arıya verdiğinizde yağma olmuyor, yani kokusuz.

Arılar nosema'ya yakalanmıyor, yani arının midesini bozmuyor.( Rize'den bir arıcı, invert kullanmaya başladım arılarım da nosema bitti demişti, yani önceden sürekli oluyormuş.)

Mecbur kalırsam işleri yetiştiremez isem bende hazır şurup alabilirim, kendi yaptığıma oranla oldukça pahalıya gelir. Bunu hesaplamakta çok kolay, hazır yem 25 kilodur, bunun içinde bildiğim kadarıyla 17-18 kilo şeker vardır, 7 kiloda su...

Aynı şurubu bir hazır alın, birde siz aynısını yapın, aradaki fiyat farkını görün...
18 Kilo şekere 7 kilo su koyup yaptığınız invert  şurup olsun veya normal şurup olsun, ne kadar tutuyor, hazır aldığınızda ne ödüyorsunuz aradaki farkı bulun.

Bir varili ortadan ikiye böldük, bir saatte 100 litre şurup yapabiliyoruz. İki kazanla iki saatte 400 litre şurup hazırlanır.
Biz ana arı üretirken meme besleyen kovanlara ana arı kutularına sürekli şurup lazım, kenarda bekleyen surupta bozulmamalı, herkesin derdi kendine...
Kimse kimsenin derdini bilmez tabiki...
Baharda benim bir  turda verdiğimiz  şurup 150 litre...
: Ynt: İnvert şurup yapımı ve kullanımı
: EYÜP 12 March 2015, 22:23:40
  Bende sürekli kendi yaptığım invert şurubu kullanırım.En güzel yanı sırayla sayacak olursak çabuk bozulmaması, kokmaması, arıların kolay tüketmesidir.En azından kendi yaptığımız şurubun içinde ne olduğunu biliyoruz.Hazır şuruba gelirsek ülkemiz şartlarında bence çok pahalı.Böyle olduğu müddetçede bizim arıcılarımızın arı yemini kullanması zor gibi.
Sorry, the copyright must be in the template.
Please notify this forum's administrator that this site is missing the copyright message for SMF so they can rectify the situation. Display of copyright is a legal requirement. For more information on this please visit the Simple Machines website.