Arılar ırk değişimlerinde bu şekilde yapabiliyorlar. Siz çok zayıf ve genç arılardan oluşan bir bölme yapıyorsunuz ve 6. gün oluşan ana memelerini kesiyorsunuz, ardından 7. gün ana arının kek kısmını açıyorsunuz ve kovan elinde başka bir imkanı olmadığından ana arıyı kabul etmek zorunda kalıyor ama nereye kadar... ana arı yumurta atıyor ve ilk yumurtalardan meme yapıp ana arıyı kesiyorlar, bu konu daha önce forumda işlenmişti. Sizin verdiğiniz ana arının kızları tarlacı olana kadar bu risk devam ediyor, onun için ana yumurta atmaya başladıktan sonraki 45 gün anayı kesme ihtimali olabileceği için kovanı haftada bir kontrol etmekte fayda var, ama çok çabuk kontrol edilmeli keza bu kontrollerde bile işçi arılar kıskançlıktan ana arıyı boğmaya çalışabiliyorlar. bu yazdıklarımı bu sene bire bir yaşadım, Ali abiden mayıs başında 5 adet karniyol ana arı almıştım şu anda 4 tanesi yumurtaya başladı ama bir tanesini kovana kabul ettirdiğim halde son kontrolde ana arıyı göremedim ve incelediğimde meme taktığını farkettim, yani bazı şeyler olmadı mı olmuyor, yinede yeni bir arıcı için 5 ana arıdan 4 ünü kabul ettirebilme başarılı diye düşünüyorum.
herkese kolay gelsin....