Seyit, ana arı kabul ettirmede bir sürü yanlışlar yapılabiliyor.
Koloniye vermeden bile, ana arı kayıpları yaşanıyor.
Geçenlerde bir yerde yaşanan bir hadiseyi buradan aktarayım.
Arıcı ana arılarını alıp arıların yanına gidiyor.
İşe başlamadan bir sığara içeyim demiş.
Ana arıları kovanların üstüne bırakmış, birkaç dakikada 5 ana arıdan 3 tanesi anında gümlemiş.
Buna benzer başka hadiselerde var, arabalarda ana arı kafesleri kesinlikle aracın tabanına konulmalı, torpido üstüne koltuk üstüne ana arı kafes konulmamalı. Geçmişte torpido üzerine bırakılıp öldürülen çok ana arı kayıpları yaşandı, insanların bazı şeyler başından geçmediği için önemsemiyor ama bir daha arıcı arılıkta ana arı vermeden sığara içeceğini zannetmiyorum.
Ana arı kestirmeleri veya kabulü arıcının bilgi ve kabiliyetini gösterir.
Sadece ana arı işinde değil, yapılan söylemlerin iş olarak karşılığı nedir görmek gerekiyor.
Ben çok iyi şoförüm diyenin, sürekli kazalar yapması, ne kadar iyi sürücü olduğunu gösterir mi?
Ben çok iyi bir bilim adamıyım diyen birisinin sadece diploması işe yaramıyor.
Bu bir iddiadır. İspatlanması gerekir, örnek olarak uluslar arası kaç makaleniz var.
Büyüklük lafla olmuyor.
Arıcılıkta 200–300 kovan arısı olanlarla bu yıl tanıştıklarım, arı bölmesini ve çok basit ana arı üretim tekniklerinden hiç birisini bilmiyor. Lafa geldiğinde bunlar acayip arıcı gözükmekteler.
Arı çoğaltmak için arıların oğla gitmesini bekleyen bir sürü arıcı tanıdım.
Arıyı yöneten değil arının yönettiği bir sürü arıcıyım deyip arıcılıktan anlamayan sürüyle kişi….
V erdiğiniz bilgileri birde beğenmeyip sanki daha önce denemiş gibi öyle iyi olmuyor diye hala akıl satanlar:
Ana arı kabulünde birçok yöntem veya teknik mevcut, hepsinin sonucunda sabır var, sabırsızlıkla bu iş olmaz.
Adama diyorum ki, 4–5 gün kek bölümünü açma, bir gün sonra açıp, sonrada ana arı kabul edilmedi diyor:
Birçok teknik bu arıcılık forumunda paylaşılmıştır.
En önemli detayları listeler isek.
1 = 2-3 çıtalık yeni bölmeler olmalı.
2 =Kolonide mümkünse günlük yumurta olmamalı, günlük yumurta var ise, bu bölme arı en az 7 gün boyunca kendisine ana arı memesi yapabilir.
3= Tarlacılardan kurtulmak istenirse kovan yerinden alının eski yerine bir boş kovan bırakıp, bölme kovanı 4-5 metre başka yere taşırsanız tarlacı arılardan kurtulmuş olursunuz. Ana arıyı taciz edip kesen tarlacı arıcılardır.
4= Ana arı verilen bölmeler sürekli açılıp rahatsız edilmemeli, açıldığında çok seri davranıp, kontrol esnasında şerbetli sprey ile arıları ıslatırsanız koloniyi boğaz derdine düşürüp, ana arıyla uğraşmamasını sağlarsınız. Bazen kıskançlıkla işçi arılar ana arılarını öldürür.
5= Mümkünse koloni bölündükten bir gün sonra ana arı kafesi koloniye verilmeli, bölünüp hemen ana arı verilen koloniler henüz anasız kaldıklarını anlamadıkları için ana arıyı beslemeyip havalandırmayı bile kapatıp öldürmek istemekteler.
6= En önemli konuların başında bölmenin beslenmesi ve her arı bireyine iş verilmeli, bir şekilde herkesin içeride işi olmalı. Kek ve şurup kabul sırasında eksik edilmemeli.
7= İşçi arılar anasız kaldıklarını anladılar, zaman içinde yaptıkları memeleri bozduk, bu koloniye verdiğiniz ana arılı kafesi açmadan bir ay tuttun ana arıya işçi arılar zarar veremezler, hatta bu ana arıya mahkûm olduklarından daha iyi bakım yaparlar.
8= Ana arı verilen kolonide üst yalıtım iyi olmalı, kafese yukarıdan gelen sıcaklık ulaşmamalı. Bu bile ana arı kaybına neden oluyor.
9= Farklı ırklar kabul edildikten sonra nesil değiştirmeden taşınmamalı.
10= Koloniler her türlü stresten uzak ve huzur içinde olmalılar. Bunun içinde böceklerin tacizinden tutunda kovanın havalandırmasına kadar her şey mükemmel olmalı. Zayıf kolonilere ana arı kabul ettirdikten sonra birçok koloni sarıca arılar tarafından taciz edilip yağmalanıp bitmiştir.
11= Aklıma gelmeyen bir sürü sorun kesin vardır ama sonuçta işçilerle ana arı bir birine mahkûm hale getirilmeli işin özü bu.