Koloniye Ana arı verme yöntemleri > Arıcılıta Basit ve Başarılı teknikler.

YAĞMADAN KURTULMA YÖNTEMİ

(1/2) > >>

Mustafa DOĞAN:
geçenlerde bir arıcı abimiz anlattı
bugüne kadar görmediği bir yağmayla karşılaşmış paniklemiş şu püskürtmüş delikleri daraltımış mazot serpmiş önünü alamamış
daha sonra başka bir erzurumlu arıcı dede diyeyim bir yöntem söylemiş onu yaptıkdan sonra yağmadan kurtulmuş bana da mantıklı ve güzel bir yöntemiş gibi geldi görüşlerinizi beklerim
yöntem şu:
yağmaya uğrayan kovan yada kovanlar sabah arılar uçmadan erken saatte uçuş delikleri kapatılır
akşam hava kararmasına yakın açılır bu işleme üç gün devam edilir bu arada arılar azda olsa bire bir şurubla beslenir.
abimin anlattığına göre "ilk gün yağmacı arılar sürü halinde geldiler kovanın içine girebilmek için didindi durdular ikici gün sayıları azaldı üçüncü gün bitane bile gelmedi" diyor.

Arı Bakanı:
Arıcılıkta yağma başladığında bunu gidermenin yolu yok gibi bir şeydir. Yağmalanan kovan bence arılıktan çıkarılmalı.
Yağmaya neler sebep olur onları bulmak lazım.
Öncelikle yağma yapılan kovanı arılıkta istediğiniz yere koyun başka arılar o kovanı buluyor. Bir başka sorun başka kovanlar neden yağmalanmıyor da bir kaç kovanda savunma olmuyor bunu hala çözemedim. Çözemedim derken çoktan beri yağma yaşamadım, fakat önceleri oluyordu kovanı arılıkta nereye götürsem olmadı, daha sonraları o kovanlara başka kovanlardan kapalı yavru vererek içerdeki arı neslini çeşitlendirdiğim olmuştur.

Aklıma bu yazı yazar iken başka bir şey geldi.
Ben bir köyde büyüyüp, sonra diyar diyar gezen birisiyim.
Eskiden ulaşımda eşekler vardı. Köydeki eşeklerin hepsi erkek olmasına rağmen bazılarına bazı eşekler sulanıyor. Siz ne yaparsanız yapın bu sulanılacak eşekleri eşekler çok uzaktan tanır ve kendi eşeğinizi tutamazsınız. Bu tür eşeklere siyekli denirdi bizim yörede, zayıf bakımsız ve birçok eşek tarafından sevgili edinilmiş eşek işte.

Bazı kovanlarda bazı kovanlarca kolaysınmış, önüne gelen siyekli kovana dalıp çıkıyor ve bu konu belki de bir kaç erkekle çiftleşip koloni içinde baba tarafından çeşitlilik olmayan kovanlarda oluyor diye düşünüyorum. Bu benim kendi düşüncelerimdir.

Kovandaki yağma için kullanılan malzemeler bana göre yağmayı yukarda ki saymış olduğum nedenlerden olayı bitirmez.
Birde mazot aynı naftalin gibi petekler tarafından emilir ve arıtılması olmayan bir maddedir. Yağma başladığında soğan etkilidir ama yağmayı bitirmek için değil yağma sırasında arıların birbirlerini kırmaması içindir. Birkaç sefer soğan denedik arılar birbirlerini öldürmüyor ama ertesi gün bakın kovanda gram bal kalmıyor.

Yağmanın tedavisi çok zor. Birde yağmaya piyasada varroa için kullanılan esansiyel kokulu ürünler neden olur. Kovanlarınıza bu ürünü verdiğinizde içerdeki koloni kokuları aynı olacak ve feromen kokuları yok edilir, isteyen istediği koloniye girip çıkar ve kimse kimseyi de tanıyamaz.
Şimdilik bunlar geldi aklıma, başka arkadaşların öneri ve başından geçenler varsa onları da gördükten sonra yeni yorumlar yapabilirim.

vecdiküçükyılmaz:
   Değerli arkadaşlar,yagmanın çeşitli nedenleri vardır.Arıcı şurup verirken dökmüştür,nektar az olduğu için arılar  kovana yagmaya gelir.Diğer neden kovanda ana yoktur veya ana yaşlıdır,feromen azalmıştır,kovana hakim olamıyordur,işçi arı kadrosu azdır,uçma deliği büyüktür,bu nedenlerden dolayı yagma gerçekleşir.Varroa yogunsa işçi arılar fizikmen zayıftır.Kovanı koruyamaz,yagmaya neden olur.Az yumurta bırakan arı ırkları yagmalanmaya meyillidir.Saglıcakla kalın.

Arı Bakanı:

Yabancı ülkelerdeki yağmayla mücadele yöntemlerinden bazıları. Bu bilgileri Mehmet Yüksel link olarak verdi, bende içlerinden bazılarını seçtim.

Bu resimde kovanın çalıştıgı yeri işaretledim. Kovandan çıkan işçi arılar yukardaki deliği kullanıp çalışmalarına devam ediyorlar.
Yağmacılar alttaki girişten girmeye çalışıyorlar, fakat girişte elek teli var,  bir türlü yukarsını akıl edemiyorlarmış. Bir sürü ugraştan sonra giremeyince vaz geçtiği söyleniyor.





Somali sandığınada aynı sistem düşünülmüş. Dışardan gelen direk alt tarafa yöneliyor, işçiler ise içerden çıkıp, telden yukarı tırmanıp işe gidiyorlar.
Son resim lindanın sitesinden ve ayrıca paylaşımın linki.http://beekeeperlinda.blogspot.com/2008/08/combining-weak-hives.html

miriliburak:
İlginç bir durum binlerce çiçekten bal toplamayı bilen arı girişi bulamıyor gerçekten ilginç İNŞAALLAH bu yöntemleri kullanmak zorunda kalmayız...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git