Gönderen Konu: ballık konulması  (Okunma sayısı 33112 defa)

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
ballık konulması
« : 21 Nisan 2010, 17:09:11 »
kovanlarımda kuluçkalıkta 9 çerçeve arının sıkıştığını görerek ballık koydum.(10 adet yeni çıta)arılar ballığa çıkmamışlar ;arıların ballığa çıkmaya özendirmek için neyapayım,nasıl yapayım.tşkler

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2010, 11:05:49 »
Hakkı bey merhaba,
Tek katlı kovanların üstüne koyduğum katın ortasına iki veya üç adet geçen senenin ballıklarından kabarmış petek veriyorum sağına ve soluna tamamı temel petekli çıta,ana arı genelde bu ortadaki kabarmış çıtalara yumurta atarak ikinci katıda işgal ediyorlar ve kısa zamanda iki katlı oluyorlar,ve ballığı daha sonra ana arı ızgarası üzerine koyuyorum,her gün çıkan genç arılar birden katlara dağılarak sıkışmadan çalışıyorlar.

İkinci secenek ise siz tek katlı üstüne hemen ballık koymak istiyorsanız,klasik yöntemi uygulayın
ortalardan kapalı gözlü iki adet yavru çıtasını yukarı kata asabilirsiniz,alttan aldığınız çıtaların boşluğunu
sağdan ve soldan çıtları birleştiriniz ortadaki boşluk kapanması için ve alt kata kuluçkalığın sağına ve soluna çıta eksik olan yerlere temel petekli çıtalardan birer adet veriniz.
Arılar yukarı astığınız kapalı gözlü yavru gözlerini ısıtmak için yukarı çıkacaklardır ve daha sonra
ikinci kata dağılacaklardır ve temel petekli çıtaları hızla kabartacaklardır.

Bazen erken baharda bu kapalı yavru yukarı asma işi ters tepkide yapabiliyor,
çünkü gece ve gündüz sıcaklığı farklı olduğunda arılar tekrar salkım yaparak
yavru alanının hepsini ıstamadığı için kuluçkalıkta yavru hasar görebiliyor,onun için
şimdi yapılabilir ama erken baharda tavsiye etmem,kuluçkalığın düzeni erken baharda
bozulmaması gerekli hatta boş çıtalar alınıp ballı çıtalar koloniye yaklaştırılması gereklidir.

Tek katlı kuluçkalığın alanı birden daraldığı için oğul daha çabuk çıkabiliyor,onun için
sizde ikinci katta birden dolacağından arılar ikinci katı balla doldurarak yukardan aşağıya
ana arının yumurta atma alanını daraltacaktır ve bu da oğul sebebi olup koloni oğul
çıkaracaktır.

Katları ben yarım çıkmıyorum,yani kat çıkacaksam içine iki veya dört çıta vererek çıkmıyorum
devamlı içi dolu çıkıyorum,genelde baharda arıların mum örme isteği en üst seviyede olduğu için
temel petek vererek onlara iş vermiş oluyorum ve kovanlarımda devamlı çıta ve mum yenilemiş oluyorum,bazı arı hastalıkları eski kararmış mumlu çıtalardan kaynaklanıyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim,kolay gelsin.



Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #2 : 22 Nisan 2010, 11:26:01 »

kovanlarımda kuluçkalıkta 9 çerçeve arının sıkıştığını görerek ballık koydum.(10 adet yeni çıta)arılar ballığa çıkmamışlar ;arıların ballığa çıkmaya özendirmek için neyapayım,nasıl yapayım.tşkler


İ.Hakkı, kovanın kuluçkasında  arı nasıl 9 çıtada sıkışıyor, ve sıkışan arı kata neden çıkmasın?
Yada sıkışma dediğiniz nedir?
Bir başka soru daha sorayım, arının çıta hesabını nasıl yapıyorsun?
Geçmişteki ilginç arılarımdan bir örnek vereyim. Bir arkadaşım larva transferi için kovan getirecekti dedim ki en az 4-5 çıta arı olsun. Arkadaşımız güya 4 çıta arı ayarlamış, sonrada diyor ki, götürdüğüm arı güçlü olsun 4 çıta arının üstüne 2 çıta arı daha ilave ediyor. Yani arıları getiren arkadaşımız 6 çıta arıyı 5 çıtalık ruşetle bana getirdi. Ruşeti bir açtım 1,5-2 çıta arı yok.Arıyı gördüm bu ruşete yapılan transfer olmaz dedim ve zaten yaptığımız aşılama tutmadı. Şimdi çıtaların üstünde gezen 40-50 arıyı görüp bu arıları bir çıta zannedenler var.

Şimdi gelelim sizin 9 çıta sıkışan arınıza.
Arılarınız sıkışmış olsa ve siz onlara kat verdikten sonra aman kata çıkmayın deseniz bile sizi dinlemezler. Ülkemizde genelde yavaş gelişen arılarla çalışılıyor. Siz ne yaparsanız yapın arı zaten gelişmiyorsa teşvik arıcıların kendisini kandırmasından başka bir işe yaramaz. Bende yaptım efendim kata yavrulu çıta çekerseniz arınız kata daha çabuk çıkar, bu seferde aşağıdaki arıyı yukarı alırsınız. Üsten bakın, ful alt kat boştur. Bazen öyle arılarınız olur ki çıkar taa üçüncü kata yavru atar. Siz bu arıyı ancak ızgarayla frenlersiniz.

Arıların kaç çıta olduğunu fazla çıtaları alarak belirleyebilirsiniz. Sizin 9 çıta dediğiniz arının kovanında 8 çıta bıraktığımızda. Dokuzuncu çıta yeri boş kalacak, arılarınız buraya petek veya dalak asarsa demek ki arı dokuzuncu çıtayı istiyor. Yok petek örmüyorsa o arı 8 çıtadan aşağıdır. Sıcak havalarda arı dağılır, boşluğa petekte asar, hava az soğusun geriye çekilir, yani örmeye başladığı çıtayı terk eder.

Kovanlara kat vermek arı ırklarına ve arıcıların iş durumlarına göre değişir, kovanda bal sıkıntısı yoksa erken kat vermenin zararı biraz fazla bal tüketir. Benim Arkadaşlarımdan Zafer Anlayışlı, memleketine ayda bir bazen iki ayda bir gidiyor arıları da yanında değil. Bana geçenlerde telefonla sordu, ne yapayım en az 1 ay gelemem diyordu, 6 çıta arıya bile kat attırdım.
Bunu da daha önceki yayınlarımda paylaşmıştım. Yavrulu alanın üstünü çuvalla kapatıp arıların basmadığı bölümü kata çıkış olarak ayarlıyorsunuz. Uzun süre arılarınıza gitmeseniz bile, gelişen ve yiyeceği olan koloniye gidebileceği alanı sonuna kadar açıyorsunuz. Dolayısı ile üzeri açık çıtaları sarıp dolduran işçi arılar ve anaarı üst kata oradan çıkacaktır.

Sizin uzakta arılarınız varsa ve bunların sıkıştığında olacakları bir düşünün, benim tavsiye ettiğimde hem arı sıkışıp oğul vermeyecek hem de gelişip siz gidene kadar nektar gelirse bal koyacaktır.
« Son Düzenleme: 22 Nisan 2010, 12:18:54 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #3 : 22 Nisan 2010, 22:51:25 »
Teşekkürler, malum ben arıları alalı en fazla ongün olmuştur acemilikte var, örtü tahtasını kaldırıp baktım kuluç kalıkta zaten9 çıta var hepisinin üzeri arı dolu teker teker kontrol ettim son çıtalarda biraz bal biraz boş göz az miktardada kapalı yavruvar. diğerleri genelde kapalı yavrulu bazılarındada günlük yumurtavar.Ben buna istinaden sıkıştı diyorum.Ayrıca arıları aldığım arıcı haber göndermiş ballık koysun ben koydum diyor. bugün yine baktım yine ballığa çıkmamışlar, hata arılardamı bendemi anlayamadım cumartesi gidecem yine çıkmadılarsa aşağıdan iki yavrulu çıtayı yukarıya çekecem yerlerinede aşağıya temel petek koyacam. selamlar

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #4 : 23 Nisan 2010, 19:22:16 »
bugün tekrar baktım yukarıya tek tük çıkmışlar pekbi faaliyet yok kuluçkalıkta aldığımda 9 çıta vardı. kovana arkadan bakıldığında en soldaki boşluğa petek örmüşler, çıtaların üzerindede örülmüş çok az. bende aşağıdan kovanın iki tarafından  üzerinde açık bal bulunan iki çıtayı  arıları ile yukarıya aldım yerlerine kuluçkalığa onların yerlerine2 temel çıtakoydum. arılar çok hareketlendiği için başka bişi yapmadan kovanı kapattım pazar günü arıcı bir arkadaşla tekrar gidip bakacam selamlar.

İ. HAKKI ÇALIK

  • Ziyaretçi
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #5 : 23 Nisan 2010, 23:16:02 »
MEHMET BEY;Teşekkürler ,yeni arırılığa başlıyorum elimdeki peteklerin hepisi yeni kabartılmış peteğim yok.arıların yanına gidince insan neyapacağını şaşırıyor, kapalı yavrulu petek yerine ballı petekleri ballığın arkadan bakıldığında en sağına koydum yanınada diğer 8 adet temel peteği. pazar günü bakim olmazsa onları eski yerine koyarım ortadan alacağım kapalı yavrulu petekleri ballığın ortasına yerleş tiririm. eger kata çıkmışlarsa zaten sorun kalmamıştır ,fazlada karıştırmayım. çünkü bunları yaparken bayabi arıyı ezdim ana arıyıda kaybedebiliriz mazallah.selamlar.

mehmet şahin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #6 : 10 Mayıs 2010, 18:58:55 »
 selamlar ali abi arılarıma kat atmada aynı hatayı bende yaptım ve yazınızın şu satırını yazıma kapyalıyarak ızgarayla firenlersiniz diyorsunuz bu ızgara işini izah edermisiniz (Bende yaptım efendim kata yavrulu çıta çekerseniz arınız kata daha çabuk çıkar, bu seferde aşağıdaki arıyı yukarı alırsınız. Üsten bakın, ful alt kat boştur. Bazen öyle arılarınız olur ki çıkar taa üçüncü kata yavru atar. Siz bu arıyı ancak ızgarayla frenlersiniz).

mehmet şahin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #7 : 10 Mayıs 2010, 19:08:27 »
mehmet abi yapay bölme konusunda koloni oluşturulurken en sağda ve solda ballı ve polenli çıtalar olması gerektiğini izah etmissiniz yazınızı okudum ve anladım ama hakkı beyin sorusuna vermiş olduğunuz cevapta aklıma takılan bişey oldu
yazınızı alıntı yaptım(İkinci secenek ise siz tek katlı üstüne hemen ballık koymak istiyorsanız,klasik yöntemi uygulayın
ortalardan kapalı gözlü iki adet yavru çıtasını yukarı kata asabilirsiniz,alttan aldığınız çıtaların boşluğunu
sağdan ve soldan çıtları birleştiriniz ortadaki boşluk kapanması için ve alt kata kuluçkalığın sağına ve soluna çıta eksik olan yerlere temel petekli çıtalardan birer adet veriniz. burada sağdaki ve soldaki ballı ve polenli çıtalar yine sondamı yoksa temel petekleri bunlardan bir öncemi koyoruz bilgilendirirseniz memnun olurum.

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #8 : 10 Mayıs 2010, 19:36:25 »
Merhaba Mehmet Şahin kardeş,
Ben kendim ballı polenli çıtaları hep duvar çıtası olarak en sağda ve en solda bırakıyorum,
nedeni ise şudur kattan ilk çekdiğim çıta devamlı ikinci çıtadır çünkü birinci çıtayı çekerken
genelde ana arı eziliyor onun için kovan açıldığında devamlı ikinci çıta çekilmeli ana arı ezme
riski baya azalıyor,o yüzden kovanda dış kısmında devamlı ballı polenli çıta durması iyi olur,
çünkü ballı polenli çıtalar fazla kontrol edilmezler,katta koloniye çıta vermesi arıya göre değişiyor
güçlü arıya ortalara bile verilir koloni bir günde kabartır mumu ama zayıf arının ortasına temel petekli çıta verirsen arıyı bölmüş olursun iyi olmaz yani arının güçüne göre çıta verme işlemide değişiyor,
arıların yukarı kata çıkmalarında büyük rol oynayan başka faktörlerde var mesela bal kemeri
kalın olduğunda arı yukarı çıkmaz istersen iki boş kat ballık ver yukarı çıkmaz onun için arıcılık
Literatürlerinde ve verilen kurslarda bunlar konuşulmuyor,pratik uygulamalar daha çok yapılmalı
bence,selamlar.

mehmet şahin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #9 : 10 Mayıs 2010, 20:36:25 »
bilgilerinize teşekkür ederim abi saygılar

mehmet şahin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #10 : 10 Mayıs 2010, 21:11:55 »
mehmet abi saygılar kolonilerimi yeni aldım 6 çıta olarak bilgilerin doğrultusunda kovanı açtım bal çok azdı ama azda olsa
 ballı çıtaları dediğin gibi kenarlara koydum kabartılmış peteklerim vardı vere vere kuluçkalığı  10 a tamamladım  arılarımın kuluçkalıkta sıkıştığını sandım oğula gitmesin diye bilinçsiz katı attım ama üssten baktığımda sol çıtalarda fazla arı yok ne yapmam lazım birde bu arıya şerbet vermelimiyim vermeliysem ne zamana kadar ve şeker oranı ne olmalı
 

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #11 : 11 Mayıs 2010, 00:04:14 »
Merhaba Mehmet Şahin kardeş,
Arılar bu zamanda dışarıdan yeterince nektar getirmeleri gerek,kontrol etmek şart yeni
sırlanmamış bal görünüyorsa nektar getiriyorlar demektir ama katı tam doldurmadan kat verirsen
arı dağılır ve iyi çalışmaz,burada yavru durumuna bakarak hareket etmen gerekli çok kapalı gözlü
yavru çıtası var ise kolonide yakında yukarı çıkarlar ama ana arı az yumurta atıyorsa öyle devam eder
koloni ne büyür ne küçülür onun için kapalı gözlü yavru çıta miktarı çok önemli,kapalı gözlerden genç arılar çıkınca kovanın her yerini kaplar onlar merak etme,selamlar.

mehmet şahin

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #12 : 11 Mayıs 2010, 05:06:12 »
çok teşekkür ederim mehmet abi saygılar

mehmet kodaş

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #13 : 11 Haziran 2010, 14:49:14 »
Sevgili arı üstadları acemi arıcı olarak sizlere bir sorum olacak bizim burada bir haftadır havalar kapalı ve yagmurlu geçmekte kovanımdan bir tanesi 20 ci çıtayı doldurdu ve hala kovana sıgmamakta havalar serin olmasına ragmen kovan önünde sakal yapmakta ogul proplemiyle karşılaşmamak için kovanı rahatlatmayı düşündüm anyı zamandada mum salgılayan arlarıma da iş vermek için ücüncü katı attım katı atarken ikinci kattan bir tane kapalı yavrulu çerçeve bir tane ballı çerçeve yukarıya çıkarıp diger kalanları ortaya toplayıp 2 ve 9 numralı çıta yerlerine boş temel peteksiz çıta verdim üçüncü katada ballı çerçeve, boş çıta, kapalı yavrulu çıta, boş çıta, olarak koydum üzerindeki örtü bezinide aldım sadece kapagını örttümki kapak deliklerindende hava alsın sıkışıp ogula gitmesin  yapmış oldugum işlem dogrumudur? ikinci kata verdigim boş peteksiz çıtalar arının düzenini bozarmı? üçüncü kattaki yaptıgım sıralama ve işlem dogrumudur? ben burada ben arıcıyım diyen arkadaşlara danışıyorum her biri farklı bişeyler söylüyo kimisi dogruyu yapmışsın diyo kimisi arının düzenini bozarsın diyo ben en iyisi bu işin üstadlarından ögreneyim deyip sizlere  bu sorularımı yönelttim belki size göre saçma bir soru olabilir acemiligime ve ögrenme istegime verin saygılar   

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: ballık konulması
« Yanıtla #14 : 11 Haziran 2010, 15:59:18 »
Mehmet bey boş çıtalara kılavuz olarak üst kısımlarına temel petek taksaydınız daha iyi çalışırlar idi. Ben iyi  çalışan kovanlarıma aynı metodu denedim arı pek hevesli kabartmadı uzun sürdü yani erkek çıtalarına ilk tel mesafesine kadar petek takarsam daha ilgili davranıyorlar.

Cerayanda kalma durumları olduğu için üzerlerini çuval ile örtüyorlar bir kaçı özel kapak altı tahta yaptırmış çok sıcaklarda kapak deliklerini açıyorlar ama ne derece faydalı bilmiyorum. Benim kovanlarımın altları telli olduğu için en üste naylon örtüyorum.