Gönderen Konu: Yalancı ana arıya kaçan kovan ve yapılması gerekenler  (Okunma sayısı 19671 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
                                                                                         
            Uzun müddet anasız kalmış ,erkek yavru yapmış arılarla ilgili de bir güzel çözümüm var ama onu kulakları çınlasın Yalovalı Arıcı Güngör Korkut Abimizden öğrendim.Böyle bir kovanı iyice muayene eder içinde gerçek ana var ve dölsüz yumurta atıyorsa önce onu bulup atarız.Sonra güzel ve kuvvetli bir kovandan anasıyla ve arıları silkelenmeden bir-iki yavrulu çerçeve alıp problemli kovanın çerçeveleri arasına tam orta yerine konulur.Kapatılır.Tamamdır anasız kalan ve bir türlü ana kabul etmeyen kovanın işi halloldu.E öteki güzel kovan bozuldu anasız kaldı nolucak diyenlere şunu söylüyoruz. Anasını aldığınız kovan yeni bir ana üretip düzene girer.Halbulki uzun müddet anasız kalan diğer kovana yumurtalı çerçeve verseniz bile Ana üretemez. genç arı yok ki süt koysun. Hazır ana verseniz öldürür.,sakatlar, kabul etse bile ana arıyı besleyen olmadığı için yumurta yapamıyor. Yumurta yapsa besleyemiyor.Bu yöntem ile hiç bir problem kalmıyor.Dikkat edilecek husus Anasız zannettiğimiz kovanda yaşlı veya genç fakat döl alamamış bir ana bulunabiliyor.Böyle olduğunda verdiğimiz anayı öldürürler.Aman dikkat diyorum

Arıcılıkta yalancı ana arıya kaçan kovanla çok kovanı olan arıcılar genelde uğraşmaz. Bazen yarım sezon uğraşırsınız bir kaç ana arı kestirirsiniz ve son bahar gelmiş hala o kovan sorunlu olarak arılıkta durur. Yaptıklarınıza dönüp baktığınızda bu kadar uğraşmaya değermiydi diye üzülürsünüz. Bir kaç kolonisi olanlar bir avuçta olsa koloni kolonidir mantığından hareketle, yalancıya kaçmış koloniyi düzene sokmaya çalışırlar.

Katılmış olduğumuz ana arı üretim kursundaki hocamız dediki, yalancıya kaçmış kovandan bir an önce kurtulun, en yakın koloniyle birleştirin, yada yere silkeleyin bırakın demişti.

Bunları neden diyor ne kadar uğraşırsanız uğraşın o koloni bulunduğunuz sezonda bir işe yaramayacaktır. Koloni içerisindeki her yaştan arı zinciri kopmuş, takviye vereceksin bu seferde başka kolonilere yük oluyorsun.

Efraim hocamızın kullanmış olduğu taktik az kolonisi olanlar tarafından kullanılabilir.

Yukarıda belirtiğim gibi çok kolonisi olanlar bu koloniyi birleştirip, yeniden bir kaç kovandan devşirip iyi bir koloni oluşturabilir.
Forumda yalancı ana arıyla ilgili bölüm yokmuş, bu konuyla alakalı yazılacakları burada toplayalım. Soru cevap bölümünde yalancı ana arıya kaçan koloni var, bu konu başlığı yoktu.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: Yalancı ana arıya kaçan kovan ve yapılması gerekenler
« Yanıtla #1 : 02 Şubat 2012, 16:28:21 »
                                          [pre]                      YALANCININ MUMU SİZ İYİ BAKANA KADAR YANAR
             Ali Bey öncelikle size konu başlığı eklettiğim için özür mü dileyeyim yoksa okuyucularımız bize teşekkür mü edecek bunu zamana bırakalım en iyisi.
              Yazıları yazıldıkları tarihe göre yargılamak lazım derler.Benim o yazıyıyı yazdığım tarih 6 eylül 2011.Yazış sebebim de Bir çok arıcının telefonla yalancı anaya kaçan ve bir türlü ana kabul etmeyen arımıza ne yapalım diye soru sormalarıydı. Birleştir gitsin veya silkele gitsin desem adamın zaten 2-3 kovanı var yanaşmıyor ve size aman doktor derdime bir çare diye besteler yapıyor.Benim de zamanında çok canımı yakan ve arıcılıkta en sinir olduğum konunun çözümünü söylüyordum.Her seferinde kulaklarını çınlatıyorum.Yalovalı Arıcı Güngör Korkut Abimizin kendi metodunu bir zamanlar ben de çok kullandım.Güzel bir metot.Anayı kabul etmek ne kelime bazen misafir arılar esas kovanın yaşlı arılarını bile öldürüyor.Kovanı sahipleniyor. 
              Hem dişimiz ağrıyor dişçiye diş çektirmeye gidiyoruz.Dişçi hemen çekiyor mu?.Bunun kökü sağlam dolgu yapalım falan diyor öyle değil mi? bizimkisi de o hesap işte.Bu konuda ben  bir yazı yazdım ve Yalancının Mumu siz iyi bakana kadar yanar diye başlık attım. 
              Şimdi ise arı sayısı çok,iş çok. Öyle arılarla uğraşmak şöyle dursun Anası olup zayıf kalanları dahi birleştiriyorum.Ben arıların yanından dönerken sıfır sorun olmalı. Gece bir de onları düşünüp çeşitli sorunlarla karşılaşmayalım öyle değil mi? ;)
                          Bana yardımcı olun ben size daha nice konu başlıkları eklettirecem bundan emin olun.Esen kalın Bakankalın Hoşcakalın.İnşallah......
[/pre]
[/size]
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Yalancı ana arıya kaçan kovan ve yapılması gerekenler
« Yanıtla #2 : 02 Şubat 2012, 20:50:00 »
Efraim abi, Yalancı ana arıya kaçan koloni, başlığı açmamız iyi oldu konu burada toplansın istedim. Yayınladığın yazının içinde hem yağma hemde yalancı ana bölümü olunca ayrılsın istedim. Yalancı anayla ilgili soru cevap bölümünde yazışmalar yapmışız ama buraya o yazılarıta taşıyacağız.

Yani ne özürü, çok iyi ettin.

Yalancı ana arıya kaçan kovanları zaten arıcılar halleder.
Arısı az olup, derdine çare arayıp aman doktor diyenler burada tüm seçenekleri görüp birisini uyğuladığında en azından kolonisini kurtarıp, tecrübe kazansın.

Her arıcının kendisine göre tecrübeleri var, sizin yalancı ana arılara kaçmış koloniden, sağlam koloni oluşturma tekniğiniz çok güzel.

Yapmış olduğunuz işlemle, yalancı ana arılara kaçmış koloniye verdiğin analı iki çıta yavrulu arı, orada kontrolü direk ele alıyorlar. Olay anında kapanıyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk