Gönderen Konu: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.  (Okunma sayısı 20267 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« : 07 Şubat 2012, 23:18:40 »


İLK ARI KONTROLÜ ile efraimkorkut
4 Şubat 2012 günü ilk kontrol.
Kameraman yok, körükçü yok, 8-10 çıtalık kolonileri kontrol ediyor ve video çekiliyor



5 ŞUBATTA ÜÇ ÇERÇEVE YAVRU ile efraimkorkut
5  Şubat 2012 Efraim hocanın koloni kontrol videosu. .
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2012, 23:29:00 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2012, 23:42:00 »
Efraim hocaya teşekkürler yazdıklarını ve çektiği filimleri beğenerek okuyor izliyorum.Bizim arıcılar 50 kovana bakamıyor.Efraim hocam 300 kovan arıyla nasıl başa çıkıyor.Ben şimdi burdaki arkadaşlarıma anlatsam bunu inanmazlar.Tek kişi o kadar arıya nasıl bakar derler.Efraim hoca gibi usta arıcıdan çok şey öğrenicez.Bu zamanda bu kadar güçlü ve fazla arıyı bir arada görmek zor maşallah hocam arılara.

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2012, 00:48:50 »
                 Değerli arkadaşlar,teorik olarak anlatılanlar,dinleyici tarafından pür dikkat dinlendiğini bir kimse iddia etse de ben o fikirde değilim.Videolar arıcılığın olmazsa olmazıdır.İşin pratik tarafıdır.Görselidir,izleyici dinleyici videoyu pür dikkat izler,materyel elindedir bir daha izler,anlatılanı daha iyi anlar.Arıcılık kursları hep teoride kaldığından,pratikte sorunlarla karşılaşmamız dogaldır.Onun için arıcılık kursları belge dagıtıldığı yer olmuştur.Karniyolla tanışmam 2007 dir,ne kadar anlatsam Efraim Beyin videosu kadar etkili olmaz.Video eksikliğim benim eksi hanemdir.Bu hanemi bu sezonda artıya çevirmem gerekir.Bizim arılar şuanda yatıyor,kar geldi derken,yine kar geldi.Bu videoları,bu şartlarda ancak 25 marttan sonra olur.Arkadaşlarımız bizi videosuz bırakmasın,hem gözlerimiz hem kulaklarımızın pası silinir.Birde çok yazanlara,Karniyolu eleştirenlere en iyi cevap olur.En kötü şey eleştirdiğin bir şey hakkında bilği sahibi olmamaktır.Bizim burdaki at yarışçıları gibi.At yarışı oynamam ama ülkemin en iyi, en çok şampiyonluk yaşayan atlarını bilirim.Atları çok severim,atalarımızın zamanında tanklarıydı.Arı ile anlamı var bu yazdıklarının diyen olacaktır.Söyleyeyim,kahvede çay içiyorum,yan masada at yarışçıları kupon hazırlıyorlar,dedim size bir soru sorayım,13 büyük koşu kazanmış,kazandığı günden yarışlardan çekilene kadar hiçbir büyük koşuda geçilmeyen atın adı ne dedim bilen çıkmadı.Dedim yaptığınız işin tarihçesini bilin,atın adı KARAYEL.Ne ilğisi var diyeni duyuyorum.KARNİYOL arısıda böyle.Bende Efraim hocamı eleştirdiğim yönü var,yazayım aklıma gelmişken,bir körükcü lazım,birde kameraman.Biz videoları daha iyi izliyelim.Herkese bol ballı sezon dileğiyle,saglıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2012, 14:47:59 »
Vecdi abi senin dediklerine aynen katılıyorum, bir işten anlamayanların o işler üzerinde otorite gibi davranması çok komik oluyor.
Ben de at yarışlarından anlamam ama at karışı oynayıp, yarışları izleyip, oturdukları sandalyeleri at gibi sürdüklerini çok gördüm.

Konu arıcılık.
Arıcılıkta ne lazım, arı lazım, az arıyla arıcılık olsaydı, her arıcı, ana arı kutusu doldurup gezğincilik yapardı. Demekki güçlü kolonilere ihtiyaç var.

Şubat ayındayız, Efraim hocanın arılarının büyük bölümü 10 çıta civarında, 350 kovan arının belki 40-50 tanesi zayıftır.
Bu mevsimde kolonilerde yavru faliyeti başlamış, bazı kovanlarda 3 çıta kapalı yavru gözükmekte. Çok merak ediyorum. Şimdi ben bu arıyı istemem çok güçlü, yok bu mevsimde üç çıta yavru olurmu? Demekki bazı arılarla oluyor. Bazı arıcılarda arılarını geliştirebilmek için neler yapıyor, neler. Güçlü arı istemeyen varmı aranızda.

Biz yıllarca haziran ayında kestane balında 15 çıta arılar oluşturamıyorduk. Yani kestane balına hazır arı sokamıyorduk. Şimdi böyle birderdim kalmadı. Efraim hocanın bu arıları 1 ay sonra 20 çıta olacak, hani arıcılıkta 80 bin nufuslu arılar için verilen reçeteler vardı, bu kovandaki açıkları bir tarafa, oradaki kapalıları bu tarafa bunları niye yaptınız. O kadar uğraşmadan bu arılar sizin yapmak istediğinizi, katını zamanında verirseniz yapıyor zaten.

Yıllarca arıcılar uyutuldu.
Biraz aklı, fikri olanlar bunu anlamaya başladılar.
Fikirsiz olanlar, başkalarının fikriyle başkalarına fikir ekiyor. Ben arı bilimcilerimizin çağın gerisinde kaldıklarını iddia ediyorum ve onların fikirlerini kabul edip, yalakalık ta yapmıyorum.
Dünya arıcılığında damızlık arılar için ne çalışmalar var, bizim bilimcilerimiz, hala arınıza sahip çıkın, elin piçi olacağına kendi piçiniz olsun diyebiliyor. Bu nasıl bir bilim anlayışı. Bir başka bilimci 50 yıl sonrası çok iyi şeyler olacağını görüyorum ve daha önce şimdiki yerimizi hayal bile edemiyorum demişti. Demek ki arıcılıktaki şu anki yerimizi beğenmiyor, yarım asır gibi az zaman koyuyor >:(, peki niye 50 yıl bekleyelim.

Ben arıcı olarak yapmış olduğum arıcılığı bu güne kadar hep paylaştım, bunların içinda hatalarımda vardır, yani bardağın hep dolu tarafını göstermeye çalışmadık... Ben böyle yapıyorum, aman sizde bunu yapın demedim. Bize karşı çıkanlar bile yaptıklarımızı çaktırmadan yapmaya çalıştırklarını görüyoruz.

Millete akıl verenler kovanlarının başına gidip maskesiz bir açsınlar, arıları kaç çıtalıkmış arılarını bir göstersinler.
Efraim abi yaptığı arıcılığı paylaşıyor ve eskiden pek tanınmıyordu, karniol kullandığı öğrenilmeye başladı, şimşekleri üzerine çekti gibime geliyor :)
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2012, 17:50:21 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #4 : 08 Şubat 2012, 18:20:19 »
                                                             İKİ  GELİN  HİKAYESİ       
            Arkadaşlar çok eskiden Zengin bir adam oğlunu belki adam olur diye evlendirmeye karar vermiş. Araya araya  çok yorulmuş ama iki tane gelin birden bulmuş. Gelinler çok güzel ve marifetli. on parmağında on marifet üstelik tahsilli ve görgülülermiş. Oh be yaşadık demiş.Oğlumu zengin eder bunlar diye düşünmüş. Oğluna 40 gün 40 gece düğün yapmış.İki gelini birden oğluna getirmiş.
            Oğlan ise rahatına düşkün biriymiş. Biraz değil çok şımarık ve umursamaz bir şey. Gelinlerin değerini bilen değil üstelik geldikleri yerden dolayı onları küçümseyen biriymiş. Gelinleri Dağ başında bir şatoya kapatmış .Ben ara sıra gelirim demiş .Gidiş o gidiş.Gelinler yemek yapacak evde malzeme yok.Hiç değilse çay çorba yapacak ama evde yağ yok, şeker yok.Zavallı şanssız gelinler Şatodan dışarı çıkıyorlar biraz ot kök toplayıp onunla öğün savıyorlarmış.Hatta bakımsızlıktan iyice bitlenmişler.
             Oğlan kendi geziyor,yiyor içiyor ama eve bir şey getirmiyor.Bir de eve gelince hani ne yemek yaptınız deyip tekmelemez  mi?.Gelinler sadece ellerindeki iğneyi oğlana batırıp git bize Yiyecek getir, sabun  getir diyebiliyormuş..Oğlan iğnelerden iyice bıkmış .Ama gelinlerin istediklerini alacak yerde kalın giysiler  ve eldivenler giyip eve öyle gelmeye başlamış.Çünkü iğnelerden her tarafı delik deşik oluyormuş.Onlar yiyecek istedikce onlara:Bahar gelince çıkın. Dışarısı çok güzel olacak. Bu dağlar gibisi hiçbir yerde yok dermiş.
               Kış yaklaşınca Gelinlerden birinin canına tak demiş evden kaçmış.izini kaybettirmiş.Diğer gelin umudunu kaybetmemiş Mutfakta az bir yiyecek var biraz daha sabredelim demiş .
               Kış gelmiş çatmış.  Gelin manto ister alan yok.Geceler soğuk yorgan ister bulan yok.Hem açlık hem soğuk. Kaçmayan gelin de soğuk bir kış günü soğuktan mutfağa gidememiş ve oğlana beddua ede ede ölmüş. Oğlan bahar gelince şöyle bir dolanayım demiş bakmış ki evden hiç ses gelmiyor. kapıyı açınca bir de ne görsün. Güzel gelin yerde uzanmış sizlere ömür. Diğerinin ise yerinde yeller esiyor. Çok üzülmüş üzülmesine ama ne fayda.Üstelik gördüğü her kese gelinlerim gitti gelinlerim gitti ,kaçaçak ne vardı. Şunun şurasında bahara ne kaldı der dururmuş….                                                             Yazan :Efraim Korkut


               Sevgili arkadaşlar O zenginin Oğlu bizleriz.Gelinler de Arılarımız.Dağın başına koyduğumuz güzel gelinleri beslemez isek bizi iğneleriyle uyarırlar.İlaçlamaz isek hastalanırlar.Üzerlerini örtmez isek üşürler.Kovanı terkeden bundan terkeder.Hemen yanı başlarında balları olmaz ise kışın ilk soğuklarda ölürler.Bizde herkese şu kadar arım öldü şu kadar kovanım söndü Kimisi de kovanı terketti .Ne ölüsü var ne dirisi diye anlatmaya, dert yanmaya devam ederiz.
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2012, 20:02:03 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

hayreddin hoca

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 68
  • üreten türkiye
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #5 : 08 Şubat 2012, 20:25:13 »
Herkese Selamün aleyküm,
Efraim Hocam, ağzına gönlüne sağlık. Gönlünüzden dökülen hikayecik, nektarın bala dönüşümü kadar öz ve tatlı olmuş. Mesajlar açık adrese teslim kabilinden. Ders alabilen herkese helal olsun. Böylesine hikayelerden, edebiyat dünyamıza ARICININ DÜNYASInı sunacak, güzel bir eser neden olmasın? Sizde bu ışığı görebiliyorum. Belki havuzdan bir damla sundunuz. Belki kaynaktan yeni damlamaya başladı bilmiyorum ama her halükarda olgunlaşmış bir birikim var, hasat edilmeyi bekliyor. İnşallah beni hayal-i sükuta uğratma Efraim hocam... Allah kolaylık versin.
hayreddin bayraktar

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #6 : 08 Şubat 2012, 22:05:13 »
Efraim hocam yine çok güzel yazmışsınız bizleri uyarmışsınız.Güzel paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz teşekkürler sağlıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #7 : 09 Şubat 2012, 23:32:57 »
Efraim hocaya teşekkürler yazdıklarını ve çektiği filimleri beğenerek okuyor izliyorum.Bizim arıcılar 50 kovana bakamıyor.Efraim hocam 300 kovan arıyla nasıl başa çıkıyor.Ben şimdi burdaki arkadaşlarıma anlatsam bunu inanmazlar.Tek kişi o kadar arıya nasıl bakar derler.Efraim hoca gibi usta arıcıdan çok şey öğrenicez.Bu zamanda bu kadar güçlü ve fazla arıyı bir arada görmek zor maşallah hocam arılara.


Emrah, ben daha önce efraim abinin yazısında mı sohbetinde mi ne bir yerde geçti ama tam bilemiyorum nerede. Efraim abi diyor ki başka ırk arılarla bu kadar arıya bakamazsın, demişti veya yazmıştı. Hem 300 kovadan fazlasına bakıyor.

Bir düşünsene yaz günü zaten yanıyorsun, bir kot pantolondan saldırgan arı kesinlikle iğneyi geçiriyor. İki kat kot giyeceksin yettimi, yetmedi. Bu saldırgan arılar adamın paçasından içeri giriyor, birde o yaz günü çizme giyineceksin. Yettimi, yetmedi, birde kalın maske giyineceksin, yettimi hala yetmedi birde kalın bir eldiven giyinmeniz lazım, uzaya çıkarken hava basıncınız düşmesin ;D  ve arılarla çalışacaksın...
Böyle çalışmaya ne kadar dayanabilirsin. Böyle kaç arıya bakım yapabilirsin dediklerim, bunları yaşamayanlara hikaye gibi gelir, ama yaz günü bunları çekene bir sorabilsek ;D
Onlar olayın bu bölümlerini ne kadar göstermeselerde biz biliyoruz onların halini.

Karniol arısıyla çalışanlara bakın yazlık sahil kıyafetiyle arılarını aç kapa, bal hasat et.
İnanın bazen ben surat maskesi takıyorum o bile yük oluyor.
Bu kadar rahat çalışma varken, insanların kendilerine eziyet etmeleri anlaşılır gibi değil.

Ayrıca Efraim hoca bizden çok önce karniol kullanmaya başlamış birisi. En azından oda birçok arı ırkıyla çalışmış ve gözlemlemiş. Karniol arısı kullanmaya karar vermiş ve halinden memnun. Sırası geldikçe yaptıklarını paylaşacaktır. İşin acayip tarafı ise efram hoca ben bu arılarla yıllardır çok iyi geçiniyorum parada kazanıyorum diyor, bazıları efendim olamaz, senin nasıl arıyla çalışacağına biz karar veririz diyorlar ::)


Bir başka not düşeyim, 6 ay öncesine kadar hocamızın foto makinesi yoktu, blogu yoktu, video sitesinde hesabı yoktu, video işlemesini bilmiyordu. Şimdi hepsi var, bundan sonraki paylaşımlar olacak. Efraim abi insanlara yardımcı olmaya çalışan biri, biz nasıl hata yaptığımızda aman siz bu çukura düşmeyin diyor isek aynısını kendisi de söylüyor. Her kişinin anlatım tarzı farklı oluyor tabiî ki.

« Son Düzenleme: 10 Şubat 2012, 11:34:02 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #8 : 10 Şubat 2012, 00:02:12 »
Efraim abinin arıları bakmasına hayranım sanki tatildeymiş gibi sakin sakin inceliyor anlatıyor maske yok eldiven yok.Başka cins arılarla bunu yapmak mümkünmü acaba.Bende şaşırdım daha önce 300 kovanla arıcılık yapan ve karniyolla çalışan birisini duyunca.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2013, 04:59:53 »

3 Numaralı 2011 yılı üretilip yapay tohumlanmış ana arımın son görüntüsü. Bu koloniyi yanılmıyorsam 20 ocakta Muhteşem abiyle ilk açmıştık. 4 Gün sonrası üzerindeki katı almıştım yani 24 ocaktı. 24 Ocak günü çift şurupluk invert şurup verip kapatmıştım. Aradan geçen 20 gün bir daha buraya gelemedim.13 Şubat günü bu videoyu çektim. Kolonideki yavru faaliyeti 4 çıtaya çıkmış. Bu mevsimde Gebze'nin köylerinde bu kadar yavru yoktur, köyler Gebze den oldukça soğuk. Bu arıya kek verseydim bu kadar gelişemezdi, tekrar şuruplukları doldurup kapadım, bu sefer hazır invert şurup yoktu, sadece şurubu kaynatıp soğuttum ve şuruplugu doldurdum.

Koloni defalarca ana arıyı geçmişte  yedeklemeye çalıştı, geçtiğimiz 20 gün içinde gene bu işlere kalkışmış. Havaların ısınmasyla birlikte bu arıyı bölüp elimin altında bir yere almam gerekiyor, yoksa eceliyle ölmeyecek.
« Son Düzenleme: 14 Şubat 2013, 05:01:31 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #10 : 15 Şubat 2013, 21:41:34 »
Ali abi yapay tohumladığın ana arıları durdurmak mümkün değil gibi gözüküyor yayınladığın videolarda.

seyiteser

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #11 : 18 Şubat 2013, 20:39:40 »
Selamün Aleyküm,
Konya'dan herkese selamlar. 2006 yılında ilk arımı edindim. Kayınpederin köyde evi var, arkaya yoncaların oraya koyduk. Arkadaşlar çok çalışkan; 250 metre yarıçapında bir alanda kimseye göz açtırmıyorlar. Kozmonot gibi giyiniyoruz ona rağmen sokuluyoruz. Köyde adımız çıktı. Köpek beslemeye ne gerek Seyit hocanın arılardan bir kovan olsun, seni bile sokmazlar eve diyorlar birbirlerine köylüler. O yıl öyle geçti. Ertesi yıl güya daha uysal diye ....... kafkas melezi   aldık. Allah var, hakkını yememek lazım, daha sakindiler. Bunlar 100 metreden sonraya karışmıyorlardı. Bu arıları bağlara atmak zorunda kaldık. 3 kilometre uzağa.
İki yıl önce  karniyol aldım. Kestiler sakatladılar; ama daha önemlisi ben bi formik asit uyguladım. Arıyı sıfırladım. Geçen yılın baharında yeniden arı aldım. Bu arıcılık illeti kanser gibidir, yerleşir, bitti desen bile bir yerlerde gizli durur. Geçen yaz da Ali abiden 6 ana arı daha aldım. Birisini kestiler. İkisi sakat, Birisi kovan terketti, 2 sağlam var. Bundan sonra İnşaallah sadece karniyol var. Karniyola gelene kadar yediğim iğneleri yanyana dizsem dünyayı iki kere turlar. Sağa sola verdiğimiz zararlar cabası. İşin bir de ekonomik cephesi var. Bu ihtiyaçtan başladığım bir uğraştı. Küçük oğlum astım hastası ve çörek otunu ezip balla karıştırarak veriyoruz. Bu sebeple kendi balımız bildiğimiz bal olsun nasılsa kayınpeder yer sorununu hallediyor dedik. Demez olaydık. Bugünün rakamlarıyla ortalama olarak her yıl için 750-1000 lira arası bir zararım var. Senenin birinde çimen ekmişler yakına ballar öyle gitti. Senenin birinde balı arıya yedirdik. Ana satın aldık falan oldu filan oldu. Bizim arıcılık yalan oldu. Artık en azından bal yemek istiyorum.
Geçen yıldan elimde olan F1 Karniyolun birisi beş çıtada kalmıştı. Hala beş çıta. İlk poleni o getirdi. 16 şubatta yaptığım kontrolde üç çıtada yavrusu var. Kim gözünü kapatırsa kapatsın, güneş ışımaya devam ediyor. Yerliyi kullanmayı ben de isterim ama artık ne iğne yemek isterim, ne de kovanın başında durup buralarda bir yerde bal varsa alsaydım diye seyretmek. Bu külfeti çekiyorum. Ağzım da tatlansın istiyorum. Emeğimi masrafımı inkar eden arıyla çalışmak istemiyorum vesselam.
Allah'a emanet olun. Ağzınız tatlı, ömrünüz bereketli olsun.
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2013, 21:03:52 Gönderen: Arı Bakanı »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #12 : 18 Şubat 2013, 21:13:30 »
Bu yıl kış ülke genelinde çok ılıman geçti, dolayısı ile bir çok arı kış boyu yavru kesmedi, hatta bazı arıcılar Gebze köylerinde erkek arı bile kesilmedi diyenler vardı. Yavru faliyeti başlayan kolonilerde stoklar dışarıdan bir şey gelmeyinde hızla tükenir. Bu nedenle kolonilerin stokları güzel havalarda acilen kontrol edilmeli. Stok sorunu olanlar bunu en iyi arıya şurup vererk giderir ben öyle yapıyorum.Arılara nasıl hangi tekniklerle şurup verildiğini defalarca paylaştık. Çok zayıf kolonilere, petek gözlerine pet şişeden şurubu püskürterek vermeli, orta halli koloniler poşetten şurubu çok rahat alırlar, 4-5 çıta arıya şurupluk ile şurup servis edilebilir.

İleti yazan arkadaşlar, yazdıkları yazıda hiç bir firma ve kişiyi hedef almamalıdır, buna özen gösterilmesini istiyorum.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #13 : 20 Şubat 2013, 10:47:43 »
Ali abi yapay tohumladığın ana arıları durdurmak mümkün değil gibi gözüküyor yayınladığın videolarda.

Emrah 3 nolu, suni tohumlanmış ana arının, katlı kışladığı sürede yavrusu 1 çıtaydı. Katı aldım yavru faaliyeti 4 çıtaya çıktı. Yavru faaliyetinin artmasını tetikleyen olayların başında ortam ısısı uzun süre yüksek gitti, yani kış oldukça ılımandı. Birde kolonideki katı alıp, alanı daraltınca yavru iyice tırmanmıştı. Aynı yerde bir başka koloni var zayıf, verdiğim şurubu alamıyor, el kadar yavrusu var. Arıcılıkta güç, her şey demek. Güçlü arı her türlü başarıya açıkken, zayıf arı her türlü olumsuzluga davetiye çıkartıyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Şubat Ayındada Koloni Kontrol Videoları.
« Yanıtla #14 : 22 Şubat 2013, 00:19:29 »

16 - 19 Şubat 2013 tarihinde, Mersin Aydıncık'ta ki iklim ve arıların yoğun ziyaret ettiği çiçekler. Geceleri 13 derece gündüzleri 15 ila 18 derece ortalamalı bir sıcaklık var. Bu sene ilk defa Gebze dışında bazı arılarımız kışlatıyoruz, yavru durumu Gebze ayarında diyebilirim, bundan sonraki günlerde Aydıncık 20 derece gösteriyor, arılar Gebze deki yavru durumlarını kısa sürede sollayacak diye tahminde bulunuyorum. Gebze gündüzleri ısınsa da geceleri oldukça şimdilik soğuk gidiyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk