Gönderen Konu: Balın donması veya kristalize olması  (Okunma sayısı 6107 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Balın donması veya kristalize olması
« : 04 Şubat 2012, 23:33:31 »



Balın kristalize olup donması arıcılar ve tüketiciler arasında bayağı büyük bir sorundur.
Çiçek balları genelde er veya geç kristalize oluyor, yani halk deyimi ile donuyor.
Donmuş balları ısı kontrollü kaplarda eritin, kaynatmayın gibi tavsiyeler yapılır bu tavsiyelerde çok önemli.
Bu gün gördüğüm bir haberde ise donan balları hiç eritmeden tüketmek hem balın kalitesini bozmuyor, hem de balın içindeki mineraller ve faydalı şeyler zarar görmüyor.
Bize tavsiye edilen balın eritilme sıcaklığı 45 derece. Bu 45 derecede bile bala ne kadar zarar veriyormuşuz bir bakın. İletimin altında haberin linkini de vereceğim sizde çeviri yapıp bir okuyun.

http://thebeejournal.blogspot.com/2011/12/heating-and-freezing-honey.html

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

serdar özhan

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 15
    • SERDAR ÖZHAN
Ynt: Balın donması veya kristalize olması
« Yanıtla #1 : 05 Şubat 2012, 21:19:49 »
Ali abi balın donması konusunda banada çok soru geliyor,bazende şikayet şeklindede olabiliyor,ben dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum ısıtılan balda enzim vs. kaybının olduğunu,resimde 37 derecede bile antibakteriyel bileşenlerinin 200 ü kayboluyor diyor,en sağlıklı ısıtma derecesi nedir,balın donmasında içindeki olabilecek maddelerin etkisi varmıdır(polen,balmumu gibi)marketlerdeki balların donmaması gerçek balsa tabiki, aşırı ısıtmamıdır?