Gönderen Konu: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI  (Okunma sayısı 34723 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Arıcılık birçok detayları bir arada barındıran, arıyı ve malzemeleri yönetme veya kullanma sanatı diyebiliriz.
Arıcılıkta ırk önemli, soy belli olacak.
Kullanılan ekipmanlar güzel olmalı, buda olmazsa olmazlardan.
Sonrası arıcının bilgi, beceri ve yeteneği ile florayı takip etmektir diyebiliriz...

Arıcılar toplumda en gezginci kişilerden oluşur, yada mecburen gezmek zorunda kalıyorsunuz. Arıcılığı meslek olarak yapanlar ise tam bir göçebe hayatı yaşamaktalar.

Arıcılıkta başarı ise yüksek mevcutlu arılarla çalışmaktan geçmekte. Az mevcutla çalışanların büyük bölümü Konya gülü veya çiçeginden bal yaptırmaktalar.
Zayıf kolonilerle çalışan ve şekerle işi olmayan dürüst arıcılar ise yaptıkları çalışmaların karşılıklarını almaları imkansızdır.
Dünyanın en iyi ırkıyla çalışsanızda bazı ekipmanlar sizi gene başarısız yapacaktır. Dedikya yazının başında arıcılık içinde bir çok detay detaylardan oluşuyor ve bu detayların her biri çok önemlidir.

Arıcılıkta en önemli malzememiz ise kovandır. Arıcılığı bilimsel ve çagdaş yapacağım diyorsanız tabiki...

Arıcılar gezer demiştik, gezdiğimiz yerlerde ister istemez gördükleriniz dikkatinizi çekmekte.
Bu bahar Mersin Aydıncık'ta sezona başladık.
Aydıncık'taki arıcılarla görüştük ekipmanlarını gördüm, çalışmalarında babadan görme usullerle yollarına devam ediyorlar. Aydıncık İlçe Tarim Müdürü, Sayın Ahmet Ömer Kahyaoğlu bir şeyler yapmak istiyor. İnşallah önümüzdeki sezon nasip olursa Aydıncıkta önemli çalışmalara imza atılacak.
Ülkemnizin hemen her yerinde kovan girişleri dar.
Aydıncıklı marangoz Murat abi bana diyorki, arıcılar diyorki, arı kovanı sevmez ise terk edermiş doğrumu?
Bende yaptığı kovana bakıp evet dedim bu kovanda arı nasıl rahat etsin, kesinlikle bu kovanı terk etmesi lazım dedim, ve herkes güldü. Aydıncıkta bazı kovanların resimlerini çektim. Bazı resimleri bir sonraki yazıya bırakayım bu bir giriş yazısı olsun.


Bu kovan sıfır daha içine arı konmamış ve giriş deliği 5 cm. Bu kovanda arı yaşarmı, veya kat atabilirmisiniz, arılar havayı nereden alacalar. Neden böyle küçük musluk yaptırıyorsunuz dediğimde zombul girmesin diye dediler, Aydıncık'ta zonbul diye eşek arısına diyorlar.

Bu kovanlarda sıfır, halk arasında tabut kovan olarak bilinir ve 20 çıtalıktır, kat kullanmıyorsunuz, girişlere bir bakın bunun girişi biraz insaflı 10 cm, 20 çıta arı bu kovanda nasıl yaşasın, birde burası ülkemizin en sıcak bölgesi bunuda göz önüne almak lazım. Murat abinin marangozda kovanlar üzerine tartışmalar yapıyoruz, bizim anlattıklarımızı dinleyen, bu kesin deli saçmalıyordur dediklerinden eminim ;D
Çünkü adamlara söylediklerimiz acayip garip geliyor ve inanamıyorlar....

Aydıncıklı marangoz Murat abi ve hantal 3 lakaplı arıcı abimizin kovanları başında arkadaşım Ekrem ile yapılan sohbetten kareler ve detaylar...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mehmet sıçramaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 37
  • adana/ imamoğlu
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2013, 12:50:37 »
kovan havalandırmasından konu açılmışken ben adana imamoğlu ilçesindeyim burada havalar sıcak olduğu için 6 çıtalık arıda çuvalı çıkarıp yerine ortasında 10*10 cm sinek teli olan kontraplak koydum sizce havalandırma alttan mı olmalı üstten mi kovanın alttan havalandırılması için ya arıyı başka kovana alacam yada mevcut arılı kovana delikler açacam öneriniz ne olur

mehmet sıçramaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 37
  • adana/ imamoğlu
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2013, 12:54:46 »
bu arada eşek arısı girmesin diye delikleri dar yapmaktansa benim görüşüm delikleri geniş açıp yazın giriş yerini sinek teli ile daraltmak daha avantajlı olur görüşündeyim ben öyle yaptım hem yağma riski azalıyor hemde havalandırma sıkıntısı azalıyor.

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2013, 03:58:00 »
  Benim şahsi görüşüm kovan havalandırmaları kesinlikle alttan olmalı.Üssten açılan havalandırma kovan içindeki ısı dengesini bozuyor.Eski kovanlarımda alttan havalandırma yoktu bu yüzden bende üst örtüsü olarak ince bir bez parçası örttüm, on gün sonra bezi komple propolisle tahta gibi kapatmışlardı.Giriş musluklarını 20 cm e çıkarıp ayarlı metal parçalardan taktım resimdeki gibi.Eskisine nazaran arılar giriş çıkışlarda biraz daha rahatladılar ama mevcut arttıkça bu bile yeterli olmadı.Bende yeni tip altı çekmeceli ve istenildiğinde ğiriş musluğu kovan boyunca açılabilen altlıklara geçtim şimdi gayet memnunum.Avantajları:arılar kovan soğutmak için boşa enerji harcamıyorlar, yoğun nektar akışında rahatça kovana girip çıkabiliyorlar, istediğiniz şekilde duruma göre (yağma , eşek arısı vs. gibi durumlarda) giriş musluğu ayarlanabiliyor.
   


 yeni kovanlar.


« Son Düzenleme: 15 Haziran 2013, 04:09:38 Gönderen: EYÜP »

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #4 : 17 Haziran 2013, 11:27:24 »
SLM...


Kovanda nasıl olmalı.Belki de son dönemde en çok üstünde durmamız gereken bir konu.

Havalandırma konusunda Eyüp resimli bir şekilde olayı detaylı anlatmış.Havalandırma alttan olmalı ve de kovan girişleri de Eyüp'ün resimde görüldüğü gibi basit bir aparat sayesinde hem hava alabilir hemde istediğin şekilde daraltılabilir şekilde olmalı.

Aramızda hala bazı arıcı dostlarımız , havalandırmanın üstten olması gerektiğini düşünüyor.

Kesinlikle hatalı.

Neden mi ?

Benim gibi hobi sahibi her hayvan dostu iyi bilir ki , bir hayvan için hava akımı arasında kalmak ( cereyanda kalmak ta derler buna ) ölüm demektir.Mesela evinizde kuş besliyorsanız hayvanı 4 saat cereyanda bırakın sonuçu görün .Tabii tavsiyem kesinlikle denemeyin.

Bir arı kolonisini de , kapaktan havalandırmasını sağlayacak şekilde düşündüğünüzde , kovan ağzından girecek olan hava, üstten çıkmak kaydıyla hem koloniyi iki hava akımının arasında bırakacak hemde ısı kaybına sebebiyet verecektir.

Yalnız alttan havalandırmalar içinde bir ayrıntıyı unutmamak lazım.

Nektar akımı dönemlerinde özellikle , kovan alttan yeterince açık olmalı.Aksi halde , koloni kovana taşıdığı nektarın suyunu dışarı atmaya çalışırken , bu durum sorun olacaktır.Özellikle gece sıcaklıklarını dikkate alarak , havalandırma ızgarasının açıklığını ona göre ayarlamalıyız.

Gelelim şimdi diğer konuya.

Kovanda yalıtım.

Bir kovanda yazın havalandrma ne kadar önemliyse , kışın da kovandan yalıtım o kadar önemlidir.

Özellikle de , Türkiye de kışa giren kolonideki arı mevcutu ortalamsının 5 çerçeve olduğunu düşünecek olursak bu konunun ne kadar öenmli olduğunu daha iyi anlarız.

Kıştan çıkan zayıf koloniler yüzünden , İlkb ahar balını alamadığımız gibi , nektar zamanı bile yeterli balı almakta zorlanıyoruz.Bu suç arıda değil , arıya kışlayacak ortamı sağlayan bizlerin.

Blog sayfamı takip edenler bilir.5 aydır ısrarla terasta arı haberleri yapıyorum.Yarım çerçeve bile mevcutu olmadan kışa giren kolonicik , yapay kovan yaltımı sayesinde kıştan çıktı .Üstelik şuan 15 çerçeve mevcuta ulaştığı yetmiyormuş gibi birde bal yapıyor.

Normal şartlarda bu koloniciğin , kıştan çıkma şansı olmaz.Aynı yerde bir önceki yıl 3 çıtalık 3 ruşet kışa somuş ama kıştan çıkaramamıştım.

Bu kovanları bölün , yarım çerçeve kışa sokun demek değildir.

Bu bir koloni için , kışın kovan yalıtımının ne kadar önemli olduğudur.

Dedelerimizden kalan kovan modelleriyle hala arıcılık yapmayı artık bırakalım.Kovan kapaklarında hava ızgarasına artık bir son verelim.Kovanları alttan havalandırmalı yapalım.

Yine kovanların kışa daha dayanıklı hale getirelim.

SLM ve Muhabbetle...
:)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #5 : 18 Haziran 2013, 08:50:55 »


20 Çıtalık tabut kovanların girişinin çok dar olduğunu söylemiştim. Bu konuda bayağı bir tartışmalar yaptık, konuşmalarımız boşuna uzayıp gitmişti, kovanı yaptıran kişiye söylemlerimiz çok saçma geliyordu. Bu kişi yılların arıcısı ve 250 civarında kovanı vardı.

Bir kaç gün sonra marangoza işimiz düşmüştü, marangoz Murat abi başıma iş çıkarttın dedi. Yapmış olduğumuz uyarılardan demekki arıcı abimiz etkilenmiş, hazır delikli bir malzeme bulup getirmiş benim kovanların altını del ve bunları tak :D
Marangozda bana kızmakta haklı pişmiş aşa su kattık.
Şimdi bitmiş işe yeni iş çıkartık, tüm kovan tabanlarını del ve bu parçaları tak, gerçi havalandırma gene yetersiz ama en azından surda bir gedikaçılmış oldu ;)
Adamın içi gitmiştir bu delik varken arılarım kışın üşür diye, ayrıca burası akdeniz ve en sıcak memleketimiz.....
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #6 : 18 Haziran 2013, 10:31:54 »
herkese merhaba bende aranıza yeni katılan acemi arıcılardan biriyim.arıcılıga başladıgımdan beribu kovanların üst kapaklarındaki havalandırmalar kafama takıldı dünyadaki arıcılıgı you tube dan videoları izlerken ust  kapaklarda bizim gibi havalandırmalı kapak yok bende etrafımdaki arıcı arkadaşlarela istişare ettim fakat yarısı ulumlu yonde yarısıda olumsuz yonde birşeyler soyluyor ama bu işin dogrusunun bir tane olması lazım kimi taşımacılıkta lazım diyor ama kışın gezdigim arılıklarda bu ust havalandırmaların cogunun kopuk veya bantla kapandıgını gordum yazın acık ama zaten her kovanın ustunde ortu bezi mevcut hayvanlar da cereyan işi hic sevilmez cunku yasamayazlar daha once kuşculuk yaptıgımda bu boyleydi insanlara dokunur karşılıklı camı actıgınızda hasta olursunuz hemen olmasınız bşle daha sonra bir emare olur onun icin bu isin dogrusununda bir tane olması lazım ustadlardan bu işe bir nokta koymalarını bekleriz nasıl invert surup işine herkes sıcak bakıyor formik asit uygulamasına tel altlıklı kovana vs vs degişime yeniliklere bunuda cozeriz İNŞAALLAH

duranalkan

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 13
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #7 : 18 Haziran 2013, 23:37:08 »
Burada ideal  bir   kovanın  özellikleri paylaşılmamış. Şimdi  benim kovanım  nasıl  olmalı ? Havalandırma durumu, tabanları ,çekmece  durumu  falan.  Ben  hala  ideal  kovan  modeli  arıyorum. Termik  kovanların  fiyatı  çok  uçuk ideali  oysa  eğer.

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #8 : 19 Haziran 2013, 10:29:26 »
Burada ideal  bir   kovanın  özellikleri paylaşılmamış. Şimdi  benim kovanım  nasıl  olmalı ? Havalandırma durumu, tabanları ,çekmece  durumu  falan.  Ben  hala  ideal  kovan  modeli  arıyorum. Termik  kovanların  fiyatı  çok  uçuk ideali  oysa  eğer.

SLM...

Duran Bey.

Bu kadar yazılanları beğenmediğine göre ideal kovanın tarifini de biliyorsundur.İyisimi yazda biz de hep beraber öğrenelim.

SLM ve Muhabbetle...
:)

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #9 : 19 Haziran 2013, 15:15:43 »
Kovanlarda istenen özellikler yukarıda bolca belirtilmiş,
kovanın özellikleri arının mevsim şartlarına göre ve arının bazı mevsim davranışlarına göre olmalı,
sonbahar aylarında nektar akımı az olduğundan koloniler yağmalama girişiminde oluyorlar ama hava sıcak
bu durumda kovan içine yeterince miktar hava sirkule etmesi gerekir aynı zamanda kovan girişi dışarıdan
gelebilecek bir saldıraya karşıda korunması gerekir yani kovan girişi dar tutulmalı.
Kovan girişi dar olunca alt tabanı telli olan kovanlarda problem olmuyor,problem tabanı tel olmayan kovanlarda
yaşanıyor,arılar sıcak havadan bunalıyorlar ve kovan girişini yoklayan yabancı arılar sataştığı için arlar
daha saldırgan oluyorlar.
Bütün bu olumsuz davranışları bir anda yok edebiliriz ve arının mevsim koşullarına göre kovan
girişlerini tam daraltıp istediğimiz kadar büyültebiliriz bu çok önemli.

Kışın arı uçuşu olmadığı zamanlar kovan içine hava sirkule etmesi içinde kovan girişlerini tam açarak
kovan içinde küf olmasını önlemiş oluruz,arıların soğuktan etkilenmediğinide biliyoruz fakat nem ve soğuk
arılarımız için büyük tehlike yaratıyor,kışın tek sorun fareler olduğundan 6 mm yükseklikten fazla olmaması gerekiyor
ama tam genişlik açık olursa hava sirkulasyonu tamamı ile sağlanmış oluyor.

Bu yüzden yıllardır uyguladığım bir yöntem olduğundan kışa kuvvetli arılar ile girilmesini öneririm.

Varroa çekmecesi yılın her vaktinde varroaların doğal ölümü ile kovan içinde bulunan varroa miktarını
tahminen ölçmek için ve uyguladığımız Varroa mücadelesinin sonuçlarını öğrenmek için olmazsa olmazlardan,
iyi bir kovanda mutlaka telli taban olması gerekli.

Telli taban ve polen tuzağı kombine edilebilir daha avantajlı arıcılar için.

Kovanların katları bağımsız olmalı yani taban ve kat ayrı olmalı,
ağır katları iki elimizle kaldırabilmemiz için tutabileceğimiz yerleri olmalı,
yağmurdan korunması için çatısı iyi olmalı,kovan içine yağmur girmemeli,
koloni sıcaktan ve soğuktan korunması için çatı ile kat arasında izole bölge olmalı
ben strador kullanıyorum,straporda olur fakat bulabilirseniz strador biraz daha sert oluyor
ama aynı strapor gibi özellikleri oluyor.

Kovan içine hava sirkulasyonu mutlaka altdan girmesi ve altdan çıkması gerekiyor,kovan
içinde ceyran olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor.

Bugünlerde oluşan aşırı sıcaklardan dolayı ben kovan girişlerini ve Varroa çekmecesini tam açtım,
arıların bu aşırı sıcaklarda bile sakal oluşturmadığını kovan önünde kanat çırpılmadığını gördüm demekki işe yarıyor.


Kovan girişleri nektar akımı sürdüğü sürece tam açık,kovana giren ve çıkan arılar birbirlerini rahatsız etmiyorlar
çarpışma olmuyor,böylece  tarlacı arılar rahatca çalışabiliyorlar.




Taban altı tam açık yani Varroa çekmecesini çıkardım,arılar baldaki nemi daha iyi çıkarmaları için
ufak ama etkili bir yöntem.



Kovan girişlerini tamamen açtığım zaman çalışan arılarımda rahat ediyorlar,bu videoyu çekmemin asıl amacı
aslında arılarım çalışırlarken kovan önünde birikmeler ve çarpışmalar olmamasıdır.

Kovanlarımız modern arıcılıkta istenilen kriterleri yerine getirmeli,kovanlarımız ister termo kovan olsun isterse ahşap kovan
olsun bazı özellikleri olduğunda arıcının arıcılık yapmasını büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.


« Son Düzenleme: 19 Haziran 2013, 15:27:55 Gönderen: Mehmet Yüksel »

duranalkan

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 13
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #10 : 19 Haziran 2013, 15:39:15 »
Mehmet   Yüksel  Bey çok  teşekkür  ediyorum. Bu   forum  için oldukça  değerli  bilgilerinizi  paylaşıyorsunuz.

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #11 : 19 Haziran 2013, 16:20:01 »
slm mehmet bey sizin kovanlarınızın ust kapaklarında havalandırma yok ama bizim tum kovanlarımızda var bunun hangisi dogru ne gibi fayda ve zarar saglar

Mehmet Yüksel

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti: 228
    • Arıcılık ile ilgili bilgi paylaşım sitesi.
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #12 : 19 Haziran 2013, 17:36:41 »
Engin bey selamlar,
Evet benim kovanlarımın üst kapağında havalandırma yok,çünkü havalandırmayı alt tabandan yaptırıyorum.
Arılarım nakledilecek ise Varroa çekmecesini tam alıyorum yani kovanın altı tam açık oluyor böylece arılarım
yol boyu problemsiz hava alabiliyorlar.
Bizim burada kapaklarda havalandırma olmamasının sebebi belkide iklimsel olabilir çünkü Almanya genelde
sıcak bir ülke değil bu yüzden ülkemizde kovanların renkleri ve kapak havalandırması zamanında arılar için faydalı
olarak düşünülmüş ve kovanlar öyle yapılmış.

Demek istediğim kapak havalandırması veya kovan girişleri ayarlanabilir durumda olması gereklidir,
ve duruma göre ya tam kapatılmalı yada ayarlı açılabilmeliler.

Genelde alt tel tabandan giren ve çıkan hava sirkulasyonu yeterlidir,kapakta izolasyon havalandırmadan daha önemli diye
düşünüyorum çünkü dün kovanlarımdan birine elim ile saç kapağın üstüne dokundum hani o an tenekenin üstüne yumurta kırsam
pişerdi o kadar sıcaktı,içimden dedim aşşada arılar pişiyordur ve saç kapağını kaldırdım  izole için altındaki2.5 cm kalınlığındaki
strador ( strapor ) üstü yine sıcaktı ama alt kısmı baya soğuktu,bu yüzden kovanlarımın hepsinde strador kullanmayı tercih ediyorum,
yazın sıcaktan,kışın ise soğuktan tam koruyor,havalandırma ise hep alt kısımdan yani kovan girişinden oluyor.



« Son Düzenleme: 19 Haziran 2013, 17:40:08 Gönderen: Mehmet Yüksel »

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #13 : 19 Haziran 2013, 19:51:01 »
slm mehmet bey benim kovanlarımda ergonomik kovan yani altı havalandırmalı plastık üst kapaklarda plastik örtü bezi olarakda naylon kullanıyorum üst taraftaki havalandırmanın bir görev yaptığını düşünmüyorum arılarım düzcede oranın iklimi almanya kadar olmasada yakın hava sıcaklıkları diye düşünüyorum siz üstadlarımızın uyguladıkları metodlarla yeni yeni arıcılık yapmaya başladım onun için sizin birikimlerinizden faydalanmak istiyorum siz üstadlarımız bizleri aydınlattığınız için  ALLAH razı olsun ufkumuzuda genişletiyorsunuz teşekkürler

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KOVAN YAPIMI, OLUMSUZ VEYA SORUNLU ARICILIK EKİPMANLARI
« Yanıtla #14 : 20 Haziran 2013, 09:10:37 »

Arıcılıkta gelişmiş bir ülke, bu ülkenin iklimi oldukça soğuk ve kovan girişlerine bakıyoruz, her türlü şartlara göre ayarlanabiliyor, giriş deliginin uzunlugu yanında birde yüksekligine bakın, arı direk uçarak içeriye girebiliyor. 2cmx40 cm lik bir giriş, istediğinizde küçültebileceginiz parçaları var. Bu iki resim Mehmet Yüksel arkadaşımızın kovanlarına ait.

Giriş deliği o kadar büyük olmasına rağmen kovan tabanı tamamen açılabiliyor. Bu altlıklardan ben kullanıyorum, 30 çıta arıyı saatlerce nakledin ve götürüp gittiğiniz yerde açın, sanki arı orada aylardır çalışıyormuş gibi çıkış yapıyor, hiç bunalma olmuyor, Muğla'dan gelen 6-7 çıta arıyı bir açıyorsunuz arı bunalmış, tabir yerindeyse  fışkırıp kendisini dışarıya fırlatıyor.

Buda bizim ülkemizdeki en modern kovnlardan biri girişi gene dar. Köpük veya strafor kovan.

Bu ise ülkemizdeki babadan görme kovanlardan, yıllardır gelişime ayak diremeye devam ediyorlar.

Kovanın altına delik açtırdık, hala kışın Mersin'de arı üşümesin diye delikleri kapatmayı düşünen arıcı... ::)
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2013, 09:20:40 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk