Gönderen Konu: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI  (Okunma sayısı 91756 defa)

mustafa temiz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 29
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #30 : 08 Mart 2012, 15:35:07 »
Ali abi,
Öncelikle bu kadar uzun açıklamaların için çok teşekkür ederim. Ben artık tercihimi invert şuruptan yana koymuş birisiyim. Geçen mayıstan buna şurupların hepsini invert şurup yaptım hatta invert kekte yapıp kullandım. Bu soruyu sormaktaki amacım , şuruplamadan sonra kovanda nemin artması olayıydı. Biliyorum belki de bu bir kimyageri ilgilendiren bir konuydu. Artık havalar ısınınca elek telli tabanları faaliyete geçirdiğimde bu sorunda ortadan kalkmış olacak.
 Ayrıca bizim diplomalı cahillere değil kafası çalışan insanlara ihtiyacımız var. Tekrar teşekkür ederim.

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #31 : 08 Mart 2012, 19:09:33 »
 ::) Bizde diploma var ya devreye girmek lazım. Mustafa kardeşim şerbetteki şekerin inversiona uğraması için asit gerektiğini, şeker miktarını artırdıkça da kullanılacak olan asitin miktarının doğal olarak artması gerektiğini söyleyerek ne yapmamız gerektiği şeklinde bir soru sormuş. Şimdi amaç arıya su oranı düşük şeker oranı yüksek şerbet vermekse ki biz bunu arıya şerbeti stoklatacağımız zaman yapıyoruz yani kışa girerken yapıyoruz. Şerbetin tamamen inversiyonana uğrayıp yani sakkarozun glıkoz ve fruktoza dönüşmesini istiyorsak kullanacağımız asitin miktarını deneyerek bulabiliriz. Turnusol kağıdı denen sıvıya batırdığınızda ortamda asit mevcutsa ona göre renk veren kağıtlarla yapabiliriz. Bu uygulama ben okuldayken labaratuarlarda yaptığımız denemelerdendi. Ancak burada arıcılık uygulamasında ben buna gerek olmadığını zira asiti fazla kaçırmaktansa arıya birazda sakkaroz şerbeti vermenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Şerbet verdiğimizda oluşan nemi ise zaten kendiside söylemiş havalandırması güzel tel altlıklı kovanlarla çözeceğiz. Parantez içinde şunu söyleyeyim ki şeker oranını artırırsak kaynatmaktaki sıcaklık yükeselecektir ve HMF denen maddenin oluşması artacaktır. Bu nedenle şeker oranını da çok artırmak iyi olmaz görüşündeyim. Unutmadan diploma isteyen varsa........ 8)....anlaşırız canım :D

mustafa temiz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 29
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #32 : 08 Mart 2012, 23:00:10 »
Muhteşem Bey,
Yazdıklarınız benim için ufuk açıcı oldu.
Benim de bir edebiyat diploması var ama bu işlerde çok da işe yaradığı söylenemez.
« Son Düzenleme: 08 Mart 2012, 23:09:07 Gönderen: Arı Bakanı »

PUTUCİ-YUNUS

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
  • ARI SEVDALISI YUNUS
    • ARI SEVDALISI YUNUS
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #33 : 09 Mart 2012, 07:38:14 »
Selamun aleyküm çok saygı değer üstatlarım sevgili ali bey değerli doktor abim muhteşem abim ve değerli arıcı dostlarım ben bir iş yaptım yalnış yaptığımı tahmin ediyorum  ama sizden bilgi istiyorum salı günü yalovadaki arılığımda 20 kg dan invert yapmaya kalkıştım ama ne yazık ki arılığımda piknik tüpüyle şurubu kaynatmaya kalkıştım 5 saat te kaynatamadım tam artık kaynar gibi olurken kerm tartarını koydum fakat bir türlü kaynatamadım  ve feribot biletimi de önceden almış bulundum çünkü kaybana tam saatinde bilet alırsan faiş fiatta bilet satıyolar bende o saate kadar işerimi bitirir düşüncesiylen bilet almış bulundum ama şürübü kaynatamadan brakmak zorunda kaldım ertesi günü tekrar gittim yalovaya merkezden bir tane sanayı ocağı aldım çünkü dedim artik bu iş bize farz oldu mademki bu işi yapıyoruz her alet edavat lazım dedim kıydım paraya aldım ve tekrar arılığın yoluna koyuldum bir gün öncesinden kaynatamadığım  şürübü bu sefer 15 dakikada kaynattım ve yine tarifteki gibi kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim  değerli dostlarım bu şurup şimdi invert şurubu mu oldu yoksa zehirmi oldu bana bilgi verirseniz ona göre hareket edecem ya çektiğim çile bana kar kalıp şürübü dökecem veya sizin vermiş olduğunuz bigi doğrultusunda hareket edecem kalın sağlıcakla
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 07:42:13 Gönderen: PUTUCİ-YUNUS »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #34 : 09 Mart 2012, 08:44:15 »
Selamun aleyküm çok saygı değer üstatlarım sevgili ali bey değerli doktor abim muhteşem abim ve değerli arıcı dostlarım ben bir iş yaptım yalnış yaptığımı tahmin ediyorum  ama sizden bilgi istiyorum salı günü yalovadaki arılığımda 20 kg dan invert yapmaya kalkıştım ama ne yazık ki arılığımda piknik tüpüyle şurubu kaynatmaya kalkıştım 5 saat te kaynatamadım tam artık kaynar gibi olurken kerm tartarını koydum fakat bir türlü kaynatamadım  ve feribot biletimi de önceden almış bulundum çünkü kaybana tam saatinde bilet alırsan faiş fiatta bilet satıyolar bende o saate kadar işerimi bitirir düşüncesiylen bilet almış bulundum ama şürübü kaynatamadan brakmak zorunda kaldım ertesi günü tekrar gittim yalovaya merkezden bir tane sanayı ocağı aldım çünkü dedim artik bu iş bize farz oldu mademki bu işi yapıyoruz her alet edavat lazım dedim kıydım paraya aldım ve tekrar arılığın yoluna koyuldum bir gün öncesinden kaynatamadığım  şürübü bu sefer 15 dakikada kaynattım ve yine tarifteki gibi kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim  değerli dostlarım bu şurup şimdi invert şurubu mu oldu yoksa zehirmi oldu bana bilgi verirseniz ona göre hareket edecem ya çektiğim çile bana kar kalıp şürübü dökecem veya sizin vermiş olduğunuz bigi doğrultusunda hareket edecem kalın sağlıcakla

Yunus abi, ne invert şurup yaparmışsın. Aklıma nerden geldiyse bizim oralarda zor pişen şeylere öküz etimisin mübarek derlerdi, sabah, sabah et, ve yemek hatırlattın ya bana, neyse :(

Biz gelelim bozulmuş şuruba, artık o şuruptan hayır gelmez, bir an önce bana getirmen lazım, siz o şurubun nasıl imha edileceğinide bilmeyip başınıza işler açabilirsiniz ;)

Yunus abi başa döner isek,invert şurup yapımı
kurallarından birisi, krem tartar katıldıktan sonra 20 dakika kaynamasıdır. Anladığım kadarıyla sizde bu kaynama olmamış. Söyle örnek vereyim, siz patates haşlamak istiyorsunuz, patatesin pişebilmesi için 20 dakika kaynaması gerekiyor. Siz 5 saatte ateşin üstünde tutsanız, kaynamadıktan sonra bu iş aynı Nasrettin hocanın mum ile kazan kaynatıp yemek pişirmesine döner. Su kaynamadığı sürece patatesler çiğ kalmaya devam ediyor.

Zaten krem tartar şurup yapımı kaynadıktan sonra katılıyor. Kaynamadığı sürece şekeri invert edemiyor, yani patates çiğ kalmış. Niçin, daha önce krem tartarı katmıyoruz diye sorularda alıyorum, Şunun için, malzemeyi hazırladık ve hepsini kattık, bu malzeme ne zaman kaynar belli değil, sürelerde çok önemli, onun için önce kaynayana kadar beklenmeli, şurup asit katmadan bir saat kaynasın bir zararı yok, asiti kattıktan sonraki süreyi mutlaka bilmeniz gerekiyor, 20 dakikayı geçerseniz invert şurup artık zararlı olmaya başlar.

Yapmış olduğun daha önceki şurup invert olmadığı için, sonradan kaynatıp invert yapmışın, dedikleriyin dışında bir şey yok ise rahatlıkla kullan, yok ben rizikoya girmem şurubu dökeceğim diyorsan bana getir :D

Bu arada Yunus abi senin hesap bayağı bir kabardı bilesin, hesabıma bir kaç porsiyon tatlı ve su böreği filan varsa onlardan yaz, şimdi yemesek te alacağımız olarak dursun, bir gün mutlaka doktor kontrolünde tahsilata gelirim.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

PUTUCİ-YUNUS

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
  • ARI SEVDALISI YUNUS
    • ARI SEVDALISI YUNUS
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #35 : 09 Mart 2012, 09:28:37 »
Selamun aleyküm çok saygı değer üstatlarım sevgili ali bey değerli doktor abim muhteşem abim ve değerli arıcı dostlarım ben bir iş yaptım yalnış yaptığımı tahmin ediyorum  ama sizden bilgi istiyorum salı günü yalovadaki arılığımda 20 kg dan invert yapmaya kalkıştım ama ne yazık ki arılığımda piknik tüpüyle şurubu kaynatmaya kalkıştım 5 saat te kaynatamadım tam artık kaynar gibi olurken kerm tartarını koydum fakat bir türlü kaynatamadım  ve feribot biletimi de önceden almış bulundum çünkü kaybana tam saatinde bilet alırsan faiş fiatta bilet satıyolar bende o saate kadar işerimi bitirir düşüncesiylen bilet almış bulundum ama şürübü kaynatamadan brakmak zorunda kaldım ertesi günü tekrar gittim yalovaya merkezden bir tane sanayı ocağı aldım çünkü dedim artik bu iş bize farz oldu mademki bu işi yapıyoruz her alet edavat lazım dedim kıydım paraya aldım ve tekrar arılığın yoluna koyuldum bir gün öncesinden kaynatamadığım  şürübü bu sefer 15 dakikada kaynattım ve yine tarifteki gibi kısık ateşte 20 dakika daha kaynatmaya devam ettim  değerli dostlarım bu şurup şimdi invert şurubu mu oldu yoksa zehirmi oldu bana bilgi verirseniz ona göre hareket edecem ya çektiğim çile bana kar kalıp şürübü dökecem veya sizin vermiş olduğunuz bigi doğrultusunda hareket edecem kalın sağlıcakla

Yunus abi, ne invert şurup yaparmışsın. Aklıma nerden geldiyse bizim oralarda zor pişen şeylere öküz etimisin mübarek derlerdi, sabah, sabah et, ve yemek hatırlattın ya bana, neyse :(

Biz gelelim bozulmuş şuruba, artık o şuruptan hayır gelmez, bir an önce bana getirmen lazım, siz o şurubun nasıl imha edileceğinide bilmeyip başınıza işler açabilirsiniz ;)

Yunus abi başa döner isek,invert şurup yapımı
kurallarından birisi, krem tartar katıldıktan sonra 20 dakika kaynamasıdır. Anladığım kadarıyla sizde bu kaynama olmamış. Söyle örnek vereyim, siz patates haşlamak istiyorsunuz, patatesin pişebilmesi için 20 dakika kaynaması gerekiyor. Siz 5 saatte ateşin üstünde tutsanız, kaynamadıktan sonra bu iş aynı Nasrettin hocanın mum ile kazan kaynatıp yemek pişirmesine döner. Su kaynamadığı sürece patatesler çiğ kalmaya devam ediyor.

Zaten krem tartar şurup yapımı kaynadıktan sonra katılıyor. Kaynamadığı sürece şekeri invert edemiyor, yani patates çiğ kalmış. Niçin, daha önce krem tartarı katmıyoruz diye sorularda alıyorum, Şunun için, malzemeyi hazırladık ve hepsini kattık, bu malzeme ne zaman kaynar belli değil, sürelerde çok önemli, onun için önce kaynayana kadar beklenmeli, şurup asit katmadan bir saat kaynasın bir zararı yok, asiti kattıktan sonraki süreyi mutlaka bilmeniz gerekiyor, 20 dakikayı geçerseniz invert şurup artık zararlı olmaya başlar.

Yapmış olduğun daha önceki şurup invert olmadığı için, sonradan kaynatıp invert yapmışın, dedikleriyin dışında bir şey yok ise rahatlıkla kullan, yok ben rizikoya girmem şurubu dökeceğim diyorsan bana getir :D

Bu arada Yunus abi senin hesap bayağı bir kabardı bilesin, hesabıma bir kaç porsiyon tatlı ve su böreği filan varsa onlardan yaz, şimdi yemesek te alacağımız olarak dursun, bir gün mutlaka doktor kontrolünde tahsilata gelirim.




abi senin kurbanın olsun baklava börek pasta çörek her zaman doktor kontrolünde gelebilir ve yiye bilirsin başım gözüm üstünde.
abi bir gün öncesinden zaten beceremedim ertesi günü şürübü tekrar baştan kaynatmaya aldım yanı  şürübün içinde kremtartarıda birlikte kaynatıldı kaynadiktan sonra 20 dakida daha kısık ateşle kaynamaya braktım yani şimdi invert oldumu.

yanı son paragrafta anladığım kadarıylen sakınca yokmu demek istediniz ama illada ben imha edecem diyosan şürübü getiririm size sorun yok abi sizi  seviyorum kalın sağlıcakla
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 10:29:38 Gönderen: PUTUCİ-YUNUS »

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #36 : 09 Mart 2012, 13:15:17 »
Yunus abim benim;
"doktor kontrolünde gelebilir"
 demişinde aman dikkat et abi yanında ben yoksam sakın bir şey yedirme. ;) Şekeri mekeri çıkar neme lazım iş alma başına ::)

Mustafa bey bakın ben tıp diplomamla ne acayip gevezelikler ediyorum 8) bide edebiyat diplomam olaydı daha neler yapardım ??? Sizde yapabilirsiniz. Mesela meslek lisesi torna tesviye bölümü diplomanız varsa bioloji dersi verebilirsiniz son zamanlardaki trend böyle ;D
« Son Düzenleme: 09 Mart 2012, 13:40:32 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #37 : 09 Mart 2012, 19:14:08 »
                                                              İN  VERT – ÇIKVERT
                          İN-ÇIK VER. YAZ-KIŞ VER. YETERKİ VER. SABAH-AKŞAM VER.

                Bu konuda benim de bir şeyler yazmam vacip oldu. Neredeyse kendimi invert verilmeyen arı gibi mahcup  hissedicem.
                Doktor veteriner değilim.Kimya ve Simya ilimlerine vakıf değilim ama sonbaharda hiç besleme yapmadığım için bir miktar kovan kaybetmiş bir arıcı olarak benim de birazcık yazı yazmaya hakkım vardır herhalde.Karşısındaki arılar kaç kere şurup ziyafeti yaparken benimkilere veren olmadığı için galiba bir yerleri şişip öldüler zannımca.
                 İnvert çok faydalı bir şeymiş doğrusu. Bütün horoz camiasının Ali Beye neden hücuma geçtiğini bile invert sayesinde öğrenmiş olduk.Bu önemli bir gelişme bence.Bu yıl horoz üretim ve satışlarında önemli bir patlama olabilir.Horoz alamayanlar bile resmini duvara asmak suretiyle büyük belalardan korunabilirler.
                                                              İN  VERT – ÇIKVERT
                          İN-ÇIK VER. YAZ-KIŞ VER. YETERKİ VER. SABAH-AKŞAM VER.
                 Ne verirsen elinle. O da gider seninle.Abiler.verin hep verin.Hem veren el alan elden üstündür.İnvert isteyen kovanın bir yüzü kara. İnvert kaynatıp vermeyen arıcının  iki yüzü birden kara.Ak invert Kara gün Kara kış ve Kara kovan ve bilumum Fenni ve termo tabanlı kovanlar içindir.İnvert kazanının başında başı pişenin kışın Uludağda aşı pişer. Damdan düşenin halini Benim gibi sonbahar şuruplaması yapmayanlar bilir..İnvert serum gibidir.Hayat kurtarır.
               Atatürk bile yaşasaydı: Ne mutlu İnvert verene derdi herhalde.Onun için İnvert çıkvert.Bir örnek de Hz.Mevlanadan:Gel. gel invert ver.Arıların ister Anadol,ister Karniyol,İster İtalyan, ister Kafkas olsa da yine de gel ver git ver invert ver.

KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #38 : 10 Mart 2012, 00:06:22 »
                                                              İN  VERT – ÇIKVERT
                          İN-ÇIK VER. YAZ-KIŞ VER. YETERKİ VER. SABAH-AKŞAM VER.

                Bu konuda benim de bir şeyler yazmam vacip oldu. Neredeyse kendimi invert verilmeyen arı gibi mahcup  hissedicem.
                Doktor veteriner değilim.Kimya ve Simya ilimlerine vakıf değilim ama sonbaharda hiç besleme yapmadığım için bir miktar kovan kaybetmiş bir arıcı olarak benim de birazcık yazı yazmaya hakkım vardır herhalde.Karşısındaki arılar kaç kere şurup ziyafeti yaparken benimkilere veren olmadığı için galiba bir yerleri şişip öldüler zannımca.
                                                           
 



Erfaim abi  benimde sana bir şeyler yazmam gerekiyor, gerçi sen yazılarında hatalarını belirtin ama gene bazı şeylere dikkat çekmek gerekiyor.
Ben çok iyi hatırlıyorum 2011 ekim aylarının sonunda senimle telefonda görüşmüştük son yapılan bölmelerde çıkan ana arıların hala yumurtaya başlamadığını söylemiştin.
Böyle bir durumda
yumurtaya başlasa bile ne zaman bir posta yavru çıkartsın.
Ben geçmişte aralık ayında 20 derece üstünü çok gördüm, 2011 sonbaharında eylül ayında bile 15 dereceleri göremedik.
Kış arısı denilen son baharda üretilecek işçi arılara çok ihtiyaç vardı.
Kovanları sönenlere bakın hep aynısı söylüyor, kovanda bal var arı yok. Bal var arı yoksa, yaşşlı işçi arılar kışı çıkartamadan sürekli öldü geriden gelen nesil yok, koloni bitti.

Kış bu kadar sert olmasa idi, bir çok sönen kovan, zayıfta olsa bahara çıkardı. Bu soğuk havalar her şeye engel oldu. Şimdi senin arılığı düşünüyorum, bir sürü kuvvetli kovanınız var. Zayıf kovanlarda belli, bu kolonilere birer kapalı yavrulu çıta verilmiş olsaydı neler olurdu fakat havalar buna bile musade etmedi.

Sonuçta bu işler biraz aç gözlülükten kaynaklanmakta, her arıcı biraz daha fazla kovanım olsun derken kontrolü elinden kaçırdımı, az daha, az arısı kalıyor. Yani elindekilerdende olmakta, ne desek boş, bizim arıcılık kültürümüzde bir çok degişmeli, bunu diyenler bile hata yapıyorsa gerisini varın siz düşünün. Zayıf kolonilerde ipin ucu kaçmamalı, birde ipin ucunu kaçırmamasanız bile böyle bir sene denk gelirse yapacak olduğunuz işleri bile yapamıyorsunuz. Şimdilik aklıma bunlar geldi, kışı çıkartacak genç arılarınız yoksa, beslemek, invert şurup para etmiyor ;)
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #39 : 10 Mart 2012, 16:50:23 »
SLM...

Efraim Hocam.


Süpersin valla :)

Seni tutabilene aşk olsun :) :) :)

SLM ve Muhabbetle...
:)

Efraim Korkut

  • Genel Moderatör
  • Acemi Üye
  • *****
  • İleti: 36
  • Ballar balını buldum.Kovanım yağma olsun.
    • kırkbirçiçek bal
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #40 : 10 Mart 2012, 21:45:19 »
                                                     ARI ÖLÜMLERİ
                           Ali Bey.Çok doğru söylüyorsunuz. Arı ölümleri içinde en önemli etken ilaçlama , şuruplama ve özellikle de yavrulama eksikliği.Eğer bu üçü iyi yapılsaydı kovanlarımız Sarıkamışta bile olsa ölmezdi..Bunu bilmesine biliyoruz da bilmek başka yapabilmek başka bişey.Tıpkı İslamın 5 şartını sayıp bazılarını yapmamak gibi yani.
                   İlaçlamayı anca yaptım.İçleri ballı diye şuruplamayı ihmal ettim tamam da yavrulama görevi bana ait değil ki ben suçlanayım.Havalar bozuk gidince genç analar yavru yapamadı.kimisi çiftleşmeyi bile başaramadı.Sabri abimiz de tohumlama aletini henüz keşfetmemişti.Yavrulu çerçeve verebilirdim ama ben hala hava düzelecek analar her sene olduğu gibi bu son baharda da iyi yavru yapacak diye boşu boşuna bekledim durdum.
                  Bu yıl benim kaybım oldu olmasına ama Feridun Bitir karakterinden öğrendiğimiz gibi bi sor bakalım neden böyle yaptım.Veya her zamanki yaptığımızı bu yıl niye yapamadık? Siz iyi biliyorsunuz ama başka merak edenler için kısaca yazayım.
                  Bu yıl bazı özel işlerimiz ağır bastı. Düğün, Nişan ,Alışveriş.Hastalıklar yolculuklar ve  bitmeyen İnşaatlar….. derken arılara gerektiği kadar bakamadık. Eski kışlar da geri gelince bu sonuç ortaya çıktı.Kovan sayımın bir kişinin bakabileceğinden çok fazla olduğunu daha yeni yeni anlıyorum.Arılarımın bu kadar çoğalması kesinlikle aç gözlülükten değil. Karniyol ırkının verdiği rahatlıktan.Başka ırktan olsalardı bu kadar çoğaltamazdım zaten.
                  Kalan 250 den fazla kovan ise bardağın dolu tarafı.Ölen kovanlarıma hiç şaşırmadım. Aksine bu kadar arının nasıl olup da sağ kalabildiğine bakıp bakıp şükrediyorum.
« Son Düzenleme: 10 Mart 2012, 22:04:52 Gönderen: Efraim Korkut »
KIRKBİRÇİÇEK KESTANE BALLARI
              05325025241

ATOM

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 21
    • ATOM ARICI HİLMİ
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #41 : 20 Mart 2012, 00:03:03 »
Degerli Arıcı Dostlar
 DostlarArılarda beslenme diye bir konu başlıgı bulamadım bende invert şurub kullanımı bölümüne yazdım konu olarak geçen hafta marketten toz şeker almak için markete girdim 3 çeşit şeker vardı A.B.C.firmalarının hepside 5 kg.lık ama üçününde fiyatları degişik örnek A:13.90,B:12.50,C:11.90 diyelim ordaki görevliye sordum bu şeker neden bu kadar 11 lira küsür krş.da digeri14 liraya yakın hemde bu ucuz olan şeker karadeniz li bir firmanın görevliye okurmusun bu ne şekeri diye üzerinde pancar dan elde edilmiştir ibaresi yok ve ne şekeri oldugu yazmamakta dedi benimde içime şüphe düştü acaba mısır nişastasından veya başka yolla elde edilen şeker olabilir diye almaktan vaz geçtim bugün tanıdıgım bir bakkaldan Afyon  şeker fab. üretmiş oldugu şekerden aldım üzerinde pancardan üretilmiştir ibaresi bulunmakta gönül rahatlıgıyla aldım .
Sorum pancardan elde edilmiyen şekerleride satarak halkın saglıgıylamı oynuyorlar halk ucuz diye bu mısır nişaştasından veya başka usulle elde edilen şekerlerimi almakta bilmiyerek bende bu şekerden aldımsa arılarıma mısır nişastası şekeri verdimse vay halime onun için normal mahalle bakkalından şeker torbasından tartarak verdigi şekeri almamız bence en iyisi yaşıyoruz ama bedava yaşıyoruz.Selamlar saygılar

ATOM ARICI HİLMİ 

Muhittin YILMAZ

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
    • http://minikarc.blogspot.com/
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #42 : 23 Mart 2012, 17:44:49 »
Dördüncü invert şurubu yemlikte verdim.
Maşşallah, kar altında bile invert şurubu poşette çok rahat çektiler.
İnvert yapımında da tecrübe kazandık.
Üç kovan arımı açlıktan kurtardık.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2012, 17:46:24 Gönderen: Muhittin YILMAZ »
BİZ, BİZE YAKIŞANI YAPMAYA ÇALIŞIRIZ.

Doğanşehir / MALATYA
Yaş 42
http://minikarc.blogspot.com/

Muhittin YILMAZ

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
    • http://minikarc.blogspot.com/
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #43 : 20 Nisan 2012, 19:26:14 »
Erikler yeni yeni çiçeklenmeye başladı. Kaysılar çiçek açtı, fakat hava kapalı ve yağışlı olduğundan arı istifade edemedi.  Biz de 7. posta invert şurubunu verdik. Arılar şu an 8 çıtaya basıyor. 5-6 çıta da ful kapalı yavrulu gözüküyor. (Hava kapalı ve nisbeten soğuk olduğu için çıtaları çekip tam bakmadım.)
Geçen seneye nazaran, bana göre tam bir ay öndeyim. Bu da arıları invert şurubu ile beslemenin neticesi.
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2012, 19:28:30 Gönderen: Muhittin YILMAZ »
BİZ, BİZE YAKIŞANI YAPMAYA ÇALIŞIRIZ.

Doğanşehir / MALATYA
Yaş 42
http://minikarc.blogspot.com/

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #44 : 29 Ocak 2013, 10:54:42 »
İnvert şurup yapımında en çok sorulan soru, İnver şurup yapımında en çok kafa karıştırıcı olan, orijinal oran ile bizim kendi yaptığımız oranlar arasındaki uyuşmazlıklar.

İnvert şurup makalesindeki orijinal tarif şudur= İnvert şurup 3,5 kg. şeker,4,5 litre su vardır. Bu iki karışımın zaten toplamı 6 litre civarı ve 2 dolu çay kaşığı krem tartar koyuyoruz, yani 3 litre karışıma 1 dolu ay kaşığı krem tartar gerekmekte.


İlkbaharda orijinal tarif belki işe yarar ama sonbaharda böyle çok sulu bir şurup arılarda felaket iş gücü demektir, bir sürü suyu uçur geriye az bir şey kalsın, bu sulu şurup ile yükleme yapılamaz.

Yükleme yapmak için daha koyu şuruba ihtiyacımız var.

Biz kendimiz kafamıza göre şekeri artırıp suyu azalttık ve krem tartarı normal şartlarda çoğaltmamız gerekirken asidi sulu sistemdeki orana göre bıraktık.
Koyu invert şurup yapıldığında şeker artıyor, şekeri parçalayacak olan asitte artırılmalı fakat bu artırımı hesabını yapacak içimizden kimse çıkamadı.

Olayı açıklamaya çalıştıkça gene karışacak, makalenin orijinalini ben hiç yapmadım, yapmış olduğumuz invert şuruplarda şeker oranı yüksekti ve az asit kattığımız için beklide %100 invert bile edememişizdir. Şöyle de diyebiliriz, 10 litre yemeğe 3 kaşık tuz koyduk, 15 litre yemeğe de aynı tuz konuldu. Aslında yemek çoğaldığında tuzunda artması lazım, bir şekeri artırdık asidi artıramadık.

Benim örneklerim hesap kolay olsun diye genelde 10 kilo şeker 10 litre su üzerinedir. Bu tarif tabiki orijinali yansıtmıyor. 10 kilo şeker suda eridiğinde 6 litre olur. Yani 10 litre suya 10 kilo şeker koyup erittiğinizde toplamda 16 litreye çıkıyor.  16 Litrede kaç tane 3 litre var, 3x6=18 demek ki, şurup kaynadığında  6 çay kaşığı krem tartar atmalıyım. Her üç litrelik karışıma bir çay kaşığı hesabıyla. Orijinaliyle kıyasladığımızda bu asit az ama tam hesabı bilmediğimiz için ve yapılan uygulamalarda bu şekilde sorun çıkmadığına göre herhangi bir sorun yoktur. Bu konuda böyle bir not düşülmesini isteyen arkadaşlarımız oldu, baharda geliyor, inşallah açıklayıcı olmuştur.


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk