Gönderen Konu: Anadolu Irkı Arıların Verimi  (Okunma sayısı 39772 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #15 : 21 Ekim 2010, 21:49:46 »
Tecrübeli bir abimizin arılığına sık sık uğrarım bana bir gurup kovan göstarek bu arıların çalışmasına imrenerek bunlardan seneye ana yetiştrecem derdi.Gerçektende imrenilmeyecek gibi değillerdi.Bütün kovanlardan daha yogun mevcutları ve çalışması olmasına rağmen bu kovanlar hiçte umduğu gibi bal yapmadıkları ve mevcut olarak ve  çalışma yoğunluğu az olan kovanlara göre daha az bal alabildiğini söyledi.Bu arılardan böldüğü kovanların hepsi öyleymiş.Aşırı mevcut+çok bal değil gibi ne dersiniz.SAYĞILARIMLA



MestanBesler;

Tecrübeli ağabeyinizin arılığına sık sık niye uğruyorsunuz? onu merak ettim, herhalde iyi atıyor. Bu ağabeyiniz neden arılarını hep o arılardan oluşturmayıp bir gurup gösterip palavra sıkıyor hiç merak etmedin mi?

Dışardan kovan verimini nasıl görüp imrendiniz? ::)
Birde o kovanlardan bölünen kovanlar nasıl hep öyle oluyor, bu kesinlikle imkânsızdır.
İnsanımız ne kadar başkalarının atmasına kanabiliyor.

Bu ülkenin arıcılıktaki en iyi etiketli hocası bile nektar zamanı kovandaki tarlacıyı çoğaltmak için bala çalışan kovana başka kovandan açık yavruları alıp, kapalı yavruyla takas ettiriyor. :D

 Bunu neden yapıyor, kovandaki tarlacı, yani bal toplayacak arı sayısını artırmak için. Tarlacı arttığında gelen bala artacak. Bu sistemde iki kovanın tarlacısı bir kovanda çalışmakta. Tarlacılar birden çoğalır, zaten tarlacının ömrü kısa balı doldurup tarlacılar kırıldığında kolonide çok az arı kalır, bu iş sakın öyle olmasın.

Bazı uyanıklar sadece işin burasını gösterir, önceki kovan birleştirmelerini söylemezler ;D

Arıcılıkta kural arı sayısı artı baldır. Hiçbir zaman 10 kişinin yaptığı işi 5 kişi aynı zamanda yapamaz. Bu işler öyleymiş yok böyleymiş le olmaz.

Öncelikle şu arıların melezlenmesini iyi anlamamız gerekiyor. Bunu arıcılara anlayabilecekleri şekilde izah edebilmek için başka bir çalışma yapıyorum bittiğinde yayında olacak.

Arılıkta bir sürü arı var bazıları iyi verim veriyor ve bu arılarda mevcut olarak az diyorsunuz.

Bu az mevcutlu arılardan bölme yapıyoruz, bölmelerden oluşan kolonilerde yeni anaarılar doğdular ve gidip kendi soylarından verimli erkekleri seçip onlarla çiftleştiler ki anaçlarıyla aynı olsun dimi? Yoksa verimli olamazlar  :)

 Bu arıcılıkta izole bölge yoksa imkânsızdır. Zaten izole bölge olduğunda arıcının istediği ırk veya ekotipler orada olur başka arılar olamazlar.

Dünyadaki arıcılıktaki araştırma ve geliştirmeleri görüyorsunuz. Yabancı bilimciler bizdeki gibi başkalarının makalelerini okuyup yatmıyor, ülkelerindeki arıcılığı en ileri nasıl taşırız onun peşindeler.

Tüm arı ırklarının safları ellerinde.

Bizim elimizde sadece saf Kafkas arısından başka ne kaldı. Bu arıyı yurdun her tarafına göndererek tüm ırk ve ekotiplerin melezleşip bozulmasına neden olundu.

 Siz hiç bilimcilerimizin Kafkas arısı doğu Karadeniz iklimine hiç uymayan, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz de, Eğe de ve Marmara da olmaz diyebildi mi?
Nerde ülkemizdeki 5 arı ırkının saf ları?
Nerde bir sürü ekotiplerimiz? ve bunların anaçları?

Bol bol tecrübeli ağabeylerimizden masallar dinlediğimiz yetmedi mi?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: Anadolu Irkı Arıların Verimi
« Yanıtla #16 : 22 Ekim 2010, 22:55:09 »
        Degerli arkadaşlar,Anadolu ırkı arıların gen merkezi neresi,nerde saklanıyor,özellikleri neler,ekotipleri varmı,neler.Bizlerle paylaşılırsa,memnun kalırız.Bir arkadaşımızın arılıgındaki iyi gelişen arılar,anadolu ırkıdagelişmeyenler ne ırkı.İzole bölge olarak lanse edilen Camili bölgesi,acaba bilimsel manada tarif edilen izole bölge şartlarını taşıyormu.Üretilenlere f0 diyebilirzmi.Diyorsak aynı köydeki bütün üretilen ana arılara niye f0 denmiyor.F0 damızlık ana arı üretenler sunni döllememi yapıyor.Pazarlama şirketi çevre ilçe ve illerin ana arısını da pazarlarken çelişkiye düşmüyormu.Bu konunun kapatılması gerektiğini düşünmüyorum,arkadaşlarımın görüşlerini bekliyorum.Dagların düğümlendiği yer olarak bilinen Tunceli bölgesinde ve Erzincan il sınırında, Camili gibi onlarca izole bölge bulunur.Acaba arı avcılığı yapıp taşta ve agaçda bulunan kolonileri getirip Erzincan ekotipi desek bilimsel olarak bir yanı olmaz, ama bölge insanına bir zaman gelir getirir.Saglıcakla kalın.