
4 Eylül cumartesi günü ilk defa şişe ve damlalıkla formik asit denemesi yaptım.
Cumartesi saat gündüz 3 te 5-6 kovanda deneme yapıldı, tüm kovanlara il etapta 20 ml yada cc formik asit verildi.
24 Saat sonrası gittiğimde tüm asitler buhar olmuştu.
Kovanlarım anti varroa diplikli oldugu için hiç bir olumsuzluk yoktu.
Tekrar 15 çıtalık kovanın şişesini alıp 50 ml asit doldurup 24 saat sonrası neler olacak görmek istedim.
6 Eylül pazartesi günü saat 1 de yemek saatinde gitmem gerekiyordu, daha sonra kovanların yanına gidemeyecegim için 22 saat sonrası gözlemin tamamı bu paylaşımdadır.
22 saat sonrası şişenin yukardaki kadarı boşalmıştı.
Şişeyi kovanın içinden çıkartıp, içindeki formik asidi enjektöre çektim.
Ölçüye baktığımda 35 ml kalmıştı.Yani 22 saatte buhar olan formik asit 15 ml idi. Saatte buhar olan formik miktarı 0.69 ml dir. Bu oran 0.50 üzerine çıkmaması gerekiyor. İdeal ölçümüz 8-12 ml olmalı. Şu an itibari ile bu orana çok yakınız.
Resimdede görüldüğü üzere işçi arılar belli bir zaman sonra asit fazla buharlaşsa bile rahatsız olmayıp şişe civarında dolaşmaya devam ediyorlar. Bunun en önemli nedenide kovan altının elek telli olması.

Formik asit damlalığının yakından görünümü.
Aslında delik çok minicik, fakat asit su gibi yavaş akmıyor, şırıngada bile şırıngayı ters tutmayın asit akmaya devam ediyor, halbuki hiç bir baskı yok akmaması gerekiyor. Bu gün asit fazla aksa bile bunu nasil aşacagımı buldum. Biz suni tohumlamada bazen iğnenin tıkanmasını sağlıyorduk, ilk başlarda bu hata devamlı yapılmıştı. Daha sonra Sadri bey iğneleri açmak için boy boy çok ince teller getirdi, minicik tel ve hepsi farklı kalınlıklarda. Bu damlalıgada böyle bir tel takar isek iki saatte bile yarım ml asit buharlaştırırız. Demek istediğim şudur, evimizdeki çok telli kabloların içinde bir sürü ince kablo olur, o tel bile bu damlalıgı tıkkayacak kalınlıkta.

22 Saat sonrası kalan formik asit miktarımız.

Bu çekmece dün tamamen varroadan arındırılmıştı. Bu gün gittiğimde gene dünkü kadar varroa dökülmüştü ve hala bir çok varroa canlıydı. Burada koloninin gücünüde görüyorsunuz çekmecenin tamamına dökülmüş varroalar var. Başka bir kovanda laktik asit yapmıştım 7 çıta kovana, orada dökülen varroa 7 çıtalık alana döküldü.
Çekmeceyi tamamen açmıyorum, 1 cm geri çekildiğinde önden ve arkadan 1 cm ye 1cm boşluk oluyor, dolayısı ile zaten bu akım oluştuştugunda birde buna 1x35 cm musluk girişi eklerseniz çok büyük bir ferahlık oluşuyor.

Varroaların yakın dan çekimi, bir üstteki resmin bir parçası.Orjinal resimi attıgımızda forumdan dışarı taşıyor, Blogumdan orjinal resimleride paylaşacağım, ozaman daha detaylaı inceleme fırsatı bulursunuz. Formik asit uygulaması ve dökülen varroalar.