Gönderen Konu: Formik asit damlalığı nerden bulurum  (Okunma sayısı 21125 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Formik asit damlalığı nerden bulurum
« : 20 Temmuz 2010, 18:42:33 »
Arkadaşlar Mehmet Yüksel kardeşimizin kullandığı ilaç şişesine takılan damlalıklardan bulabilen varmı varsa nerden bulduğunu  buraya yazan olursa iyi olacak.

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
Ynt: Formik asit damlalığı nerden bulurum
« Yanıtla #1 : 20 Temmuz 2010, 22:22:46 »
Muhteşem abi sen buraya bu soruyu yazmadan benim aklımdan geçiyordu bu soru bende diyorumki bu damlalıkları nerden bulucağımızı bilse, bilse doktorumuz bilir. :-\ :-\ ;D

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #2 : 31 Ağustos 2010, 23:31:31 »

Arıcılıkta varroa mücadelsi için fomik asit kullanımı.
Yabancı ülkelerde en çok kullanılan sistem şişeyle günlük ez an 8 ml ve en fazla 12 ml formik asidin buharlaşması gerekiyor. Bu dozun altına düşerse asit gerekli etkiyi yapmıyor doz üstüne çıkılırsa ise anaarı kaybı yaşanıyor. Yani asit kullanımında dikkatli olunmalı. Bu uygulama yapılır iken tüm kovan havalandırmaları açılması gerekiyor. Bizim kovan girişlerini düşündüğünüzde ne kadar havalandırmalı olur onuda düşünmek gerekiyor. Bu uygulamaları yapan kişilerin kovanlarının altı tamamen elek telli ve girişleride 2x40 cm uzunlugunda.

Formik asit kullanırken hava sıcaklıgının 25 derece oldugu zaman tercih edilmeli.
Hava sıcaklıgı artarsa damlalıklar kovandan hemen alınması gerekiyor.
Sıcaklık artıkça buharlaşma etkisi artıyor.

Bu şişenin daha büyük ebatlı olanıda varmış. Bu şişe 30 ml lik.
Saim Ahmet Gürel beye şişeleri nerden temin ederiz diye sorduğumda, ikitellide istoç paşabahçe bayisinde var dedi, daha sonra başka adreste verecek.

NOT:
Varroa mücadelesinde, formik asitle bizim fazla bir geçmişimiz yoktur.
Almanya'da üniversiteler yıllarca denenip, arıcılarına şu şekilde uygulayın diye talimat veriliyor.
Bu işinde bize göre kaynagı Mehmet Yüksel'dir.
Yapılan bilimsel çevirilerde bile anlaşılmayan noktalar olduğu düşünülür ise.
Bu uygulamayı sizden birisi yapıyorsa ortada dil sorunuda kalmıyor.
Mehmet Yüksel Formik asitle alakalı oluşturduğu blogunda en ince ayrıntısına kadar formik asit kullanımını izah etmiştir.
Linki tıklayarak konuyu kaynağından daha iyi anlarsınız.

http://formikasituygula.blogspot.com
« Son Düzenleme: 05 Eylül 2010, 08:52:18 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #3 : 02 Eylül 2010, 21:38:51 »
Emrahcım seni haksız çıkarırmıyım hiç.  :-X :-\ ;D Bu gün Saim Gürelle yaptığımız teleffon görüşmeleri sonunda yukarda Ali nin bahsettiği damlalığı satan yeri buldum fakat ellerinde kalmamış. Onlar beni başka bir yere yönlendirdiler.Anlayacağın uzun koşturmacaların sonunda bu damlalıkları buldum hemde 50 cc şişesiyle beraber. Tanesini 26 kuruşa veriyorlarArkadaşların iletişim bilgileri yukarda görülmekde. İsteyene kargo ile gönderebileceklerini de söylediler.
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2010, 22:14:22 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

emrah

• Genel Moderatör
  • Tam Üye
« Yanıtla #4 : 02 Eylül 2010, 22:13:51 »
Bu işi senin çözeceğini biliyordum  ;) :DMuhteşem abi teşşekkürler ihtiyacı olanlar artık kolayca alırlar.

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #5 : 04 Eylül 2010, 22:57:45 »
Arıcılıkta formik asit kullanımı bizim için çok yeni.
Elimizde formik asit şişesi ve damlalığı var, fakat sorun tamamen çözülmüş degil.
Formik asit şişesinin kalınlıgı 3,5 cm.
Bu şişe bizim bal çıtasının yanaklarından daha ince.
Çıtanın yanak genişliği en düşügü 3.6 cm, 3.8 cm arasında oluyor.
Şişenin çıta kalınlıgı ebatında olması, boş çıtaya bu şişeyi nasıl monte edip, altına buharlaştırıcı karpon veya peçeteyi monte ederiz. Şimdilik bu konuyu çözmeye çalışıyoruz.
Formik kullanırken çok sayıda kovanı olan kişiler boş kat koyması bayağı bir zahmetli olacak.
Bu konuda fikirleri olanlar paylaşım yaparsa iyi olur.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

hıfzı

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #6 : 05 Eylül 2010, 21:41:12 »

BÜTÜN İSLAM ALEMİNİN KANDİLİ MÜBAREK OLSUN
                                     Ali abi
Ben formik asit şisesini şurup kutusuntan yaptım. Bir kovanda denedim  durum iii bakalım kapakığı deldim kalın pamuk ipliğini şişenin tabanına gelecek şelilde ipi bıraktım.bir ucunuta kapağın deliğinden geçirdim. hani eski gazlı labmalar gibi
fitili dışarda kalıyor fitil tabandaki asidi yukarıya çekiyor ve bitiriyor formül sizinki gibi ama sizin şişelerde bence bu iş için daha iii. deneseniz nasıl olur.
Ana kutusu gibi çıtaların ortasına kona bilir....
  Burada bu eziyetlere katlanan Muhteşem abi, Saim abi,mehmet bey ve sana ali abi teşekürler .... ama sana bakmıyorlar ali abi soğan ekmek yediriyorlar muhteşem abide hep et yiyor valla nasıl kalbi var maşallah iii dayanıyor yozgata gelin ben size testi kebap yedireyim hepinizde kendinize ii bakın allah muhabbetinizi bozmasın.......

ismail koca

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #7 : 06 Eylül 2010, 00:49:43 »
Merhaba
Günlük doz.
Kaç dk.bir damlıyor?
Resimde görülen şişe içeri hava girdikçe damlar.hava deliği yoktur.ilk zamanlarda içindeki sıvı çok olduğu için az,miktar azaldıkca salınım çoğalır.ilk 10cc boşalma zamanı ile son 10 cc boşalma zamanı farklıdır.
Şimdi 4 çıta arıya da aynı şişe,10 çıta arıya da aynı şişe,
4 çıta arıya, çıta başı belirlenen dozda koysakmiktar az olunca çabuk boşalmayacakmı?
30 ml kaç günde boşalıyor?Hoşcakalın

Arı Bakanı

• Yönetici
  • Özel Üye
    • Ali Türk
« Yanıtla #8 : 06 Eylül 2010, 11:09:21 »
Merhaba
Günlük doz.
Kaç dk.bir damlıyor?
Resimde görülen şişe içeri hava girdikçe damlar.hava deliği yoktur.ilk zamanlarda içindeki sıvı çok olduğu için az,miktar azaldıkca salınım çoğalır.ilk 10cc boşalma zamanı ile son 10 cc boşalma zamanı farklıdır.
Şimdi 4 çıta arıya da aynı şişe,10 çıta arıya da aynı şişe,
4 çıta arıya, çıta başı belirlenen dozda koysakmiktar az olunca çabuk boşalmayacakmı?
30 ml kaç günde boşalıyor?Hoşcakalın
İsmail Koca;
Yapmış olduğumuz işin ülkemizde ne aparatı nede üniversitelerde denenmiş hali var, nede kitaplarda detaylı açıklaması var.
Bulmuş olduğumuz şişe ve damlalıkta bu iş için uygun mu bilemiyoruz.
Elimizdeki malzemeyle işi çözmeye kalktık, Almanya da sırf bu iş için üretilen malzeme var. Bu malzemeyle üniversite deneyler yapıp arıcılar birliklerine şu şekilde kullanın diye tavsiye ediliyor.
Bizde böyle bir durum söz konusu olmadığından, işi deneyler yaparak kendimiz çözeceğiz.
Resimdeki şişenin tapasında iki delik var, birisi asidi bırakmak biriside içeri hava çekmek için.
Almanya’dan gelen tapada sanki asit bırakan delik daha küçük.
Biz bu deneyi dışarıda suyla yaptık su asit gibi ne boşalıyor, nede buharlaşıyor.
Ben bu deneyi yapmadan sonuca nasıl gideceğim ki?
Aynı uygulamayı Mehmet Yüksel yapıyor. Ben Mehmet Yükselin kullandığı şişenin tapalarını da getirmişim, fakat şu anki elimdeki şişelere olmadı.

Bu uygulamada en büyük sorun anaarı kaybıdır, ben deney yaptığım kovanlarda bunları göze alarak deney yapıyorum. Risk alınmaz ise sonuca nasıl gidilecek. Kovanların altı açıksa asit fazla gelse bile arılar hiç  rahatsız olmuyor. Havalandırma çok önemli.
Zaten Mehmet Yüksel’in formik asitle  alakalı paylaşımlarına bakın, 10 çıtalık kolonilere 30 cc 20 çıtalık kolonilere ise 50 cc asit uygulanıyor.

Formik asidin birde örneğin çay bardağına konulup, içine karton fitil konulup buharlaştırılması var.  Fitil sisteminde kartonu istediğimiz gibi küçültüp büyütebiliriz.
Gene bu deneme dışarıda yapılırsa farklı kovan içinde yapılırsa farklı sonuç alınacak. Kovanın gücü buharın dışarı atılması ve buharlaşmanın fazlalaşmasında etkili.
Koloninin gücüne göre bu buharlaşmada değişecektir.
Bundan dolayı gene yeni deneylere ihtiyaç var.

Bizim klasik kovanlarda damlalıkla bu işi yapmak çok büyük sorunlar çıkaracak.
Bundan dolayıdır ki, eski tip kovanı olanlar damlalıklı şişe kullanmasın.
Günlük dozun yarısını bile bizim klasik kovanlarımız kaldıramaz. Almanya’daki kovan girişi bile 2x40 cm, benim eski kovan girişim 1x19 bu bile bir çok kovana göre bayağı bir büyük.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2010, 11:44:33 Gönderen: Arı Bakanı »

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

• Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
« Yanıtla #9 : 06 Eylül 2010, 21:27:25 »
İsmail hocam bu damlalıkları kullanmış birisiniz gibi geldi bana. Eğer bildikleriniz varsa paylaşırsanız sevinicez.

akdemir66

• Acemi Üye
  • *
« Yanıtla #10 : 23 Eylül 2010, 12:36:46 »
Bu damlalıklardan bende sipariş verdim ama uygulama yapmaya çekiniyorum. Kovanlarının yarısı kılasik kovan yarısıda polen tuzaklı yağma rıskıne karşı giriş deliklerinide küçülttüm. Aynı şartlarda uygulayan var mı acaba?