Arı Hastalıkları > Nosema
Kovanlarında Nosema hastalığı olan varmı?
Mehmet Yüksel:
Bahar hastalığı olarakta bilinen nosema hastalığı genelde sporları bahar aylarında aktifleşmeye başlar,
böyle uzun süren soğuk hava şartlarında ve rutubetli kovanlarda daha çok görünmektedir,tabiki kolonilere
yanlış besin verildiğinde de ortaya çıkıyor,nosema hastalığına yakalanan ve ne gibi önlem alındı sonuçlarını burada
paylaşırsanız sevinirim.
hayreddin hoca:
Benim bir kolonimde, bugün yaptığım kontrolde nosema belirtileri var. Uçma tahtasında ve yerlerde karınları şiş ve can çekişir vaziyette arılar var. Yarın fumidil katkılı şurup vereceğim. Organik bir tedavi yöntemi bilen varsa paylaşsın lütfen...
EYÜP:
Nosema olup olmadığını bilmiyorum ama elimde bir kilo satın aldığım kek vardı havalar çok soğuk olduğu için arılara verdim.Ertesi gün baktığımda bu soğuk havada anormal bir şekilde dışarıya çıkıp haddinden fazla dışkıladıklarını gördüm.soğuktanda tekrar kalkamayan bir sürü arı vardı(tabi hepsini toplayıp ısıttım tekrar canlandılar)keki tekrar dışarı alıp invert şurup verdim. umarım nosema değildir çünkü hiç karnı şişmiş ve ölmüş arı yok.bir daha hazır kek almamaya kararverdim.
Arı Bakanı:
--- Alıntı yapılan: EYÜP - 13 Nisan 2011, 23:03:58 --- Nosema olup olmadığını bilmiyorum ama elimde bir kilo satın aldığım kek vardı havalar çok soğuk olduğu için arılara verdim.Ertesi gün baktığımda bu soğuk havada anormal bir şekilde dışarıya çıkıp haddinden fazla dışkıladıklarını gördüm.soğuktanda tekrar kalkamayan bir sürü arı vardı(tabi hepsini toplayıp ısıttım tekrar canlandılar)keki tekrar dışarı alıp invert şurup verdim. umarım nosema değildir çünkü hiç karnı şişmiş ve ölmüş arı yok.bir daha hazır kek almamaya kararverdim.
--- Alıntı sonu ---
Hayrettin hoca;
Nosema arıların isal hastalığı diyede anlatılabilir.
Arılar normalde dışkılarla, dışkılama ise kovandan uzakta olur.
Nosema olmuş arılar içeride bile dışkılarını tutamıyorlar. Dışkılamak için dışarıya gitmeye kalktıklarında ise daha dışarıya çıkamadan kovan musluğu civarına dışkılarını kaçırıyorlar.
Sonuçta arıların midesi bozuluyor, bu bozuk dışkıyı temizlemeye kalkan diğer işçi arılarda kendi sağlıklarını bozuyorlar.
Bu olayın temelinde yatan ise arıların beslenmesi ve bozuk gıdalar verilmesi yatmaktadır.
Bakıyoruz kolonide açlık yoksa başka ülkelerde besleme yapılmıyor.
Hatta Mehmet Yüksel sonbaharda yüklediği invert şuruplu balları kolonideki yeni ballara karışmasın diye kovandan alıp, yeni böleceği arılarına bu balları verecek.
Arılara kek verdikten sonraki soğukta dışkılama ise bizim ıslarla belirtemeye çalıştığımız ve koloni içindeki dengeleri bir anada değiştiren kek kullanımıydı.
Arı normal şartlarda soğukta dışkılamaya çıkmaz.
Koloniden başka şeyler içinde çıkmaz.
Kek verildiğinde dışarıda karda yağsa arı içerdeki çalışmaların bağlantılarını tamamlamak için dışarı gider ve ölür.
Olayın biz sadece kek verme bölüme bakmayacağız, resmin bütününe bakılmalı.
Şimdi yeni dış işlere alışmış bir işçi arıyı düşünün normal şartlarda kovanında duracak.
Kek verip bu işçi arıyı dışarıda çalışmaya zorladığınızda, 3 hafta koloniye hizmet edecek arıyı, birinci gününde mevta yapıyoruz.
Kek hiçbir zaman bana göre arıları besleme ürünü değil kandırıp kekleme ürünüdür.
Dışarıdan malzeme alımına söylenecek sözümüz ise ben lokantalardan yemek yediğimde midemde yanmalar oluyor, pogca yiyorum gene midem yanıyor, kim hangi yağı kullanıyor bilemiyoruz.
Forum üyelerimizden Salih Arıcı var kendisi Rize’de.
İnvert şurup kullanmaya başladıktan sonra arılarımda nosema yaşamadım diyor.
İnvert şurubun en büyük özelliklerinden birisi, şurup dışarıda beklese, koloni içinde de beklese kısa sürede bozulmuyor. Başka şuruplar bozuluyor ve dolayısı ile bozuk gıdaları kim yerse onu da bozuyor.
Olaylara genel olarak baktığımızda, nosema arıcılardan kaynaklanıyor diye düşünmekteyim, bu benim görüşüm.
şeref KORKMAZ:
Yanılmıyorsam dört sene önceydi bir tv proğramında arı hastalıkları konusu konuşuluyordu.
Hatta bir arıcı arkadaşım arayıp proğramı izle diye haber verdi.
Hocanın bir tanesi senede bir defa nosema hastalığına önlem için fumidil B kullanılması iyidir demişti.
Gecen haftalarda bir kaç kovan önlerinde ihsal gördüm ve kolonilere Fumidil B kullandım.
Erikler çiçek açmadan da şurup vermedim. Şurupdan önce , bölme tahtasının yan boşluğuna ballı petek verdim.
Bence hemen hemen her ilkbahar da arıların ihsali görülen bir şey , çünki arı biran nektara saldırdığından oluyor.
Bu sene arıcılık zor olsa gerek , malum hava şartları düzelmedi ki koloniler hala kendine gelemedi 5-6 çerceve koloniler var bunlara kat atmak zor gibi duruyor.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git