Gönderen Konu: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI  (Okunma sayısı 91659 defa)

denizakvaryumu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 25
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #15 : 24 Mart 2011, 00:08:18 »
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

Not: Hakan bey bu konuya verecegimiz cevaplar, link olduğunda başımıza ağrıtır. Çünkü karşında bir ürün olacak ve bu ürünü överseniz reklam yererseniz başınıza bela.

Ayrıca bu bilgi yeni degil, Ali Şekerli'nin tercüme ettirdiği makalede zaten enzimle invert  yapımı var ve zor bir işlem.
 Zamanında tercümeyi buraya kopyalamadım, şu an bloga erişemiyorum.
Tartar kramasıyla yapılanı en kolay olanı.

Ayrıca benim bu zararlı denilen invert şuruba verilecek cevaplarım hazır, bir kış boyu kütük besledim, bir kış boyu karakovan besledim, bir kış boyuda damacana besledim, peki bu tartarla yapılan invert şurubun zararı nerde kaldı.

Biz enzim degil, tartar kremasını öneriyoruz.

Vermiş oldugunuz linki kaldırdım.
« Son Düzenleme: 24 Mart 2011, 09:06:30 Gönderen: Arı Bakanı »
Hakan

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #16 : 24 Mart 2011, 11:38:40 »
Bence bu konu daha önce yeterince konuşuldu. Bu konuşmalar sonunda da her arıcı kendine göre bir yol tutturdu kanısındayım. Şu andaki en önemli konumuz "donla arı açma" ...:/)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #17 : 24 Mart 2011, 23:21:43 »
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

İNVERT ŞEKER NEDİR? İNVERT ŞURUP NASIL YAPILIR

Litvanya Tarım Enstitüsü (Instituto Aleja 1, Akademija, 58344 Kedainiai distr.),
Arıcılık Bölümü Yayınları’ ndan (Vol. 50 No. 1 2006) çevrilmiştir.
HMF
KIŞ ÖNCESİNDE ARI BESLEMESİNDE KULLANILAN ŞURUPLARIN KALİTESİ VE ARILARIN KIŞLATILMASINA UYGUNLUKLARI
Özet
Farklı invert şurupların nitelikleri değerlendirilmiştir: bioinvert, apiinvert, HI, GF56, gf85, gf56+gf85 ve Pchelit. Bioinvert, Apiinvert ve HI şuruplarının niteliklerindeki farklılıklar, arıların kuluçkalığa bal depolamasından sonra, yaz mevsimi içerisinde, İZOLATÖRLERDE yürütülen deneyler ışığında belirlenmişlerdir. Deneylerimizin sonuçları doğrultusunda arıların şurupları saflaştırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. 1999 yılından Apiinvert A, Bioinvert A ve 2001 yılından HI şeker şurupları sırasıyla 85.9, 32.7 ve 1.43 mg/kg HMF içermekte idiler. HMF miktarları arılar şurupları işleyip peteklere depoladıklarında düşüş gösterdi. Bioinvert B, Apiinvert B ve HI şuruplarındaki HMF miktarı sırasıyla 16.1, 2.64 ve 0 mg/kg değerlerine ulaşmıştır. Arıların kışlatılmasında kullanılan GF85, GF56, GF85+GF56 şuruplarındaki HMF miktarı 5.8, 48.0, 27.7 mg/kg idi. Pchelit çeşidinde HMF buluntusuna rastlanmadı.
Arılar tarafından toplanıp kuluçkalıkta depolanan besin, beslenen besin ile kıyaslandığında daha fazla aktif biyolojik bileşen içerdiği görülmüştür. 1999 ve 2000 yılından Bioinvert-B ile 1999 yılından Apiinvert A ürünlerinde Diastas aktivitesi görülmemiştir. Bu bileşen Bioinvert B ürününde 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B ürününde 6.69 Goethe birimi görülmektedir. 2000 ve 2001 yıllarından şuruplarda S (A) sakaroz miktarı 47% ve 47.8% idi. Arı salgısında bulunan invertas etkisi sebebi ile, şuruplar S (B) yalnızca 11.6 ve 6.75 % sakaroz içermektedirler. 1999 ve 2000 yıllarından Bioinvert A daki düşük invertas aktivitesi 2.18 ve 16.9 IU olarak belirlenmiştir fakat bu enzimin aktivitesi şuruplar arılar tarafından işlendiğinde artış göstermiştir -1999 yılından Bioinvert B de 64.6 ve 53.6 IU ve Apiinvert B de 41.9 UI ya ulaşmıştır.
GF56, GF85, GF 56+GF85 ve Pchelit şeker şurupları arıların kışlatılmasında besleme için kullanılmıştır. GF56 ile beslenen arılarda en yüksek besin tüketim değeri petek başına 1.9 kg olarak saptanmıştır fakat bu koloniler daha az yavru yetiştirmişlerdir. Baharda peteğin bazı hücrelerinde GF56 nın kristalleştiği gözlemlenmiştir. Bu şurup ile beslenen kolonilerin ağustosta 5 olarak tahmin edilen güçleri baharda 4.5 olmuştur; koloniler hafif biçimde zayıflamışlardır. Arı kolonileri için en iyi kışlatma şurubu Pchelit ve GF56+GF85 olmuştur. Tüm koloniler kışı çıkmışlardır.
Giriş
Bal akışı boyunca arılar kendilerin besin bulur ve kış için gerekli besin stokunu hazırlarlar. Kolza balı yüksek glikoz konsantrasyonu sebebiyle kışlatma için uygun değildir –fruktoz/glikoz oranı 0.86-1.0 arasındadır, ve bu peteklerde kristalleşmeye yol açar.
Yaprak bitlerinin bıraktığı çiğden oluşan balda melezitos miktarı 8.0-12.0 % veya daha fazla olduğunda bu tür bal petekte kristalleşir. Kış süresince arılar bu tür balı tüketemezler çünkü kristalleri çözecek sudan yoksundurlar ve sonuç olarak susuzluktan ölürler. Ağustosta bal hasadından sonra, kovanlardaki besin stoku şeker şurupları ile takviye edilir. Şeker şurubunu petekleri nakil ediyorken arılar şuruptaki sakarozu glikoz ve früktoza ayırırlar, bu işlem için kendi biyolojik kaynaklarını ve beslenen şurubun 23% si kadarını kullanırlar. Bu arıları yorar ve kışa yorgun girerler. Şurubun işlenmesinden kaynaklanan arı yorgunluğunun önüne geçmek için arıları hazırlanmış besinler ile –örneğin invert edilmiş şeker şurubu ile- desteklemek faydalı olacaktır. İnvert edilmiş şeker sakaroz glikoz ve früktoza ayrılır, dolayısıyla bu tür ürünlerin kullanılması arıları daha az yoracaktır. Araştırmacı Jachimowicz’ in görüşü farklıdır; arılar hipo faringeal bezleri salgılarını, aynen rafine şekerden (sakaroz) yapılmış şurubun transferindekine benzer şekilde invert şurubun peteklere aktarılması işleminde tüketmeleri gerektiğini vurgulamakta.
Rafine şeker ve pancar şekerlerinden elde şuruplar arıların beslenmeleri için uygunlardır. Rafine olmayan şekerlerdeki kirlilikler arılar için zararlıdır. Bal ile kıyaslandığında kış öncesi arıların beslenmesinde rafine şeker şuruplarının daha uygun olduğu fikri öne sürülmektedir. Alman Südzucker firması yüksek nitelikte invert şeker şurupları üretmektedir, bünyesinde 72.7% şeker ve 27.3% su barındırmaktadır. Şeker bileşimi ise 30.0% sakaroz, 31.0% glikoz, 39.0% früktozdan oluşmaktadır.
Daha az işçilik gerektirdiği için arıcıların invert şeker şurubu kullanmaları uygundur. Bazı araştırmacılar invert şeker şurubunun besin arayan arılar için cazip olmadığını dolayısıyla invert şurup ile yağma sorunu olmayacağını bildirmekteler. Mısır nişastasından elde edilen invert şurubun başta nişasta olmak üzere sindirilmemiş/parçalanmamış polysakkaridler içermesi sebebiyle arılar için zararlı olduğu belirtilmiştir. Düşük sakaroz fakat galaktose, arabinose, xylose, mannose, raffinose ve lactose içeren şeker şurupları arıların beslenmesinde uygun değillerdir. En yüksek kaliteli şurup sakarozun parçalanması için invertaz enziminin kullanımı ile elde edilir. Balda bulunan bu enzim sakarozu glikoz ve früktoza ayrıştırır. Dolayısıyla doğal bal kullanımı ile invert şurup yapmak mümkündür. Rybnoje deki Rus Arıcılık Enstitüsü aşağıdaki formülü kullanmaktadır:
72.5 kg şeker, 7.5 kg bal, 20 litre su ve 24 gram konsantre asetik asit (saf). 34-36 santigratta sakarozun ayrışması 5-6 gün sürmektedir. Ticari olarak üretilen invertaz aktivitesi ile kıyaslandığında, farklı tür ballardaki invertaz aktivitesi çeşitlilik ve düşük değerler göstermektedir, dolayısıyla, bal ilavesi ile invert şeker üretimi vakit alıcıdır. Mayadan damıtılan saf invertaz enzimi sakarozu alt bileşenlerine ayırmak için kullanıldığında, zararlı maddeler kadar, mikrobiyolojik olarak temiz invert şeker içeriği bulunmayan arı hastalıklarına yol açabilecek ajanlar (patojenik mikroorganizmalar) elde edilir. Enzimatik maya ajanı Pchelit, Rusya’ da invert şeker şurubu üretimi için tavsiye edilmektedir. Bu ajan Rybnoje’ deki Arıcılık Enstitiüsü’ nde test edilmiştir. Üreticinin tamına bakılırsa Pchelit invert şurubu amino asitler, lipidler, B grubu vitaminler ve mikro elementler ile zenginleştirmektedir. Şeker şurubuyla beslenen arılar ile kıyaslandığında, Pchelit ile invert edilmiş şeker şurubu ile beslenen kış arıları daha az polen (40%), ve şeker (20-30%) tükettiler.
Şeker şurubu organik asitler ile asitlendirilmelidir (citric, oxalic, acetic, lactic). En iyi kışlatma sonuçları, şeker şurubundaki şekerin kilosu başına 0.3 gram asetik asit eklendiğinde görülmüştür. Aside edilmiş şeker şurubu ile kışlatılmış arılardaki bahar dönemi Fekül/nişasta/tortu kütlesi, aside edilmemiş şeker şurubu ile beslenmemiş arılardakine kıyaslandığında daha azdır.
Eski bal ya da HMF bakımından zengin yeteri kadar invert edilmemiş şurup, ağustos arılarının beslenmesi için uygun değildir, söz konusu madde arılar için zehirlidir. Jachimovicz ve Sherbiny 1975’ de HMF’ nin arı ölümlerinden sorumlu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ticari olarak asit ile hidrolize edilmiş invert şeker şurubundaki 15mg/100g HMF miktarının arılar için ölümcül olduğunu bildirmekteler. 15mg/100g HMF içeriği olan şeker şurubu ile beslendiğinde, 20 gün içerisinde arıların ortalama 58% si ölmüştür. 3mg/100g ve 6mg/100g HMF miktarları arılar için zararsızdır. Sonuç olarak bir çok uzman, invert şeker şuruplarındaki HMF miktarının 2mg/100g değerini aşmaması gerektiğini savunmaktalar, ki bu değer bir çok balda görülmektedir. İnvert şeker şurubu yalnızca içerisindeki HMF miktarı kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır.
Sakaroz organik asitler ile invert edildiğinde, mineral asitler ile invert işlemine nazaran daha az HMF oluşumuna rastlanır. Sakaroz invert işlemi için kullanılan 1%’ lik asit kullanımı sonucunda aşağıdaki miktarlarda HMF bileşeni üretmektedir (mg/100g şeker): laktik asit 64.1, sitrik asit 24.4, tartaric asit 56.8 ve çoğunlukla fosforik asit 112.1
Arıların kışlamasında kullanılacak besinlerde hazmı mümkün olmayan maddeler kış süresince arı bağırsaklarına aşırı yüklenmenin önüne geçmek için 0.1% oranını geçmemelidir. Besindeki HMF ve mineral maddeler aynen polisakkaritlerin varlığı gibi kış esnasında diyare ye yol açabilir.
Deneyin amaçları:
- arıların kışlaması için hazırlanan farklı besinlerin niteliklerini ölçmek;
- arıları beslemeden önce şurubun ve halihazırda peteklerde mevcut olanın niteliğini tahmin etmek (arılar tarafından peteklere aktarımından sonra).
- Bal arısı kolonilerinin kışlatılmasında çeşitli besinlerin etkilerini karşılaştırmak.
MALZEME VE YÖNTEMLER
Kış beslemeleri laboratuar ve arazi/saha deneyleri Litvanya Tarım Enstitüsü, Arıcılık Departmanı tarafından, 2000-2004 sürecinde yapılmıştır.
Kuluçkalık ve kış arılarının beslenmesinde kullanılan şeker şuruplarının vasıflarına ilişkin ayrıntılar Tablo 1’ de gösterilmiştir.
BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)
2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 38-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.
MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)
İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.

KULUÇKALIK DENEYİ
Bioinvert, Apiinvert ve Litvanya Ziraat Enstitüsü tarafınca üretilen şeker şurupları, kuluçkalık arılarının beslenmesinde uygunluklarını ve niteliklerini incelemek için laboratuarlarda incelenmişlerdir. 1999 yılı Bioinvert şurubunda yüksek miktarlarda HMF bulduğumuz için, testleri dış mekanlardaki izolatörlerin altlarına yerleştirilmiş kuluçkalıktaki invert şuruplar ile beslenmiş arılar üzerinde uygulama kararı aldık. 2000-2001 yazında bu şuruplar ile beslenmiş arıların durumlarını izledik ve kuluçkalık peteklerindeki stokları kontrol ettik.
Yavru üretimi üzerinde invert şurubun etkilerini tanımlamak amacı ile, üzerinde döllenmiş bir Karniyol kraliçe kuluçkalık petekleri ile arı kolonisinin izolatör çerçevesine beş günlüğüne aktarıldı ve yumurtlaması sağlandı. Ardından dölsüz kraliçeler ile 200 g genç arısı bulunan kuluçkalıklara bu yumurtalı petekler aktarıldı. Arılar yavru gözlerini kapadıktan sonra, yavrular 35 santigratın muhafaza edildiği bir termostata aktarıldılar.
KOVAN DENEYi
Arı kolonileri dadant tipi kovanlarda ormanda kışladılar. İşlem başına 6 arı kolonisi kullanıldı. Deneyler Kedaniniai bölgesinde beş farklı arılıkta gerçekleşirildi.
Arıların kış için beslenmesi üzerine deneyler 2000-2003 sürecinde gerçekleştirildiler. Aynı kraliçeden yetişmiş aynı yaşta kraçileri olan, aynı kuvvetteki karniyol arı kolonileri kullanıldı. Sandık başına kışlayan arıların çerçeve sayısı 7-8 civarında idi. Arılar Eylül 9 – 16 arasında iki üç günlü k aralıklar ile şeker şurubu Pchelit ile üç defa ve GF56, GF85, GF85+GF56 şurupları ile beslendiler. Ağustusta kovandaki bal arıların kışlık beslenmelerinden önce tartıldı. Kışlayacak arıların besinlerinin bir kısmı kalan bal ve diğer kısmı invert şeker şurubudur, şurup tahmini şurup miktarı koloninin çerçevesi başına 2.7 kg dir. Koloninin gücü yavrulu petek gözleri ve arı miktarı ile belirlenmiştir. Baharda ortam ısısı 15 santigrata yükseldiğinde her koloninin kuvveti tekrar gözden geçirildi. Yavru ve arı miktarı ölçüldü. Kovanda kalan besin tartıldı. Kış için yapılan besin stokundan baharda geri kalanların ölçümü sonucunda ortaya çıkan değerler ışında yeni bir tüketim miktarı tahmini yapıldı. Petek başına tüketilen besin miktarı tekrar hesaplandı. Besin stoğu bulunan petekler KERN marka elektronik cep terazisi ile tartıldı. Petekelrde arıların beslenmesinden sonra oluşan stoklar ölçümlere/tahlillere katılmadı. Arı kolonileri aşağıdaki şurupla ile beslendiler:
- S;
- GF56;
- Gf85;
- GF56+GF85;
- Pchelit.
LABORATUVAR DENEYLERİ
Kuluçkalıktan alınan stoklanmış besinin ve şeker şuruplarının niteliğinin değerlendirilmesinde kullandığımız yöntemler:
- parçalanan şeker ve sakaroz miktarı (Lane-Eynon/CODEX STAN 12 – 1981)
- HMF miktarı (Winkler /mineral madde miktarı – küllü bal kalıntılarının tartımı- nem miktarı- Wedmore)
- Diastaz aktivitesi (Schade)
- Test edilen numunenin pH değeri pH metre ile ölçüldü
- İnvertaz aktivitesi (  glukopiranoid (pNPG) invertaz aktivitesini belirlemekte kullanıldı)
- Elektrik iletkenliği (Vorwohl 1964)
- Şeker kompozisyonu (HPLC)
Laboratuar analizleri beş kez, şeker kompozisyonu bir kez tekrarlandı.
İstatistiki veri işleme için çeşitlilik analizi kullanıldı.
SONUÇLAR VE DEĞERLENDİRME
KULUÇKALIK DENEYİNDE ŞEKER ŞURUBU KALİTESİ SONUÇLARI
Deneyler bir arı organizmasının biyolojik filtre işlevi üstlendiğini gösterdi. Besindeki HMF miktarı arılar tarafından peteklere sotklanan balda düşüş gösterdi (Tablo 2). 1999 yılı Bioinvert A ve Apiinvert A daki HMF miktarı 85.9mg/kg ve 32.7 mg/kg idi. Bioinvert B de 16.1 mg/kg ve Apiinvert B de 2.64 mg/kg ye ulaştı. 2000 yılı Bioinvert A daha iyiydi –HMF buluntusuna rastlanmadı. HI şurubunda HMF küçük miktarlarda oluştu -1.43mg/kg. peteklerde depolanmış bulunan besin ile beslenen besinin kıyaslanması sonucunda yaygın şekilde peteklerde depolanmış besinlerde yüksek miktarlarda bioaktif bileşenlere rastlandı –diastaz ve invertaz enzimleri. Diastaz aktivitesine 1999 ve 2000 yılları Bioinvert A ile 1999 yılı Apiinvert A da rastlanmamıştır. Bu bileşen Bioinvert B de 3.88 ve 6.07 Goethe birimi, Apiinvert B de 6.69 Goethe birimi bulunmaktadır.


Yukarıdaki makale Litvanya tarım enstitüsü arıcılık bölümü tarafından yapilan bir çalışmadır. İngilizce olarak yayınlanmıştır. Tarafımızdan bire bir olarak Türkçeye çevrilmiştir.

Değerli arı dostları yukarıdaki metinden de anlaşılacağı üzere arıcılıkta invert şeker veya şurup çok önemlidir. Kış arılarının yetiştirilmesinde kesinlikle invert şurp kullanılması gerekir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki invert şurup ile beslenmeyen koloniler kışa yorgun girip bahara zayıf çıkmakta. Yada kovan içindeki kristalize olan balı kışın arı su bulamadığı için bu baldan faydalanamayıp sönmektedir. Yani arıcılık için invert şurup olmaz ise olmazlardandır.



Diğer çok önemli bir hususta invert şeker veya şurup ile beslenen kolonilerde yağmacılığın hemen hemen hiç görülmediğidir.

Arılar yoruluyor dedik arılar neden yoruluyor?

Arılar bizim verdiğimiz çay şekerini yani sakkaroz'u kendi enzimlerini kullanarak glikoz'a ve fruktoz'a çevirirler. Ama bu işlemi yaparken büyük ölçüde yıpranırlar ve sonuçta ömürleri kısalır. İnvert şeker dediğimiz sakkarozun parçalanmış halidir. Yani sakkarozun glikoz ve fruktoza ayrılmış halidir de diyebiliriz. Aşağıda verilen balsız kek ve şurp tarifleri invert kek ve şurup tarifleridir.




PEKİ İNVERT ŞURUBU NASIL YAPACAĞIZ?


ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su.


ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı krem tartar içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin



İNVERT ŞEKER ŞURUBU HAZIRLAMA


BAL İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (HI)
2 litre kaynayan suya 3 kg şeker ilave edildi ve çözünene kadar karıştırıldı. Şurubun ısısı 35 santigrata düştüğünde şuruba 0.38 kg bal ilave edilerek nihai karışım iyice çırpıldı. Şurup 5 gün boyunca 38-40 santigratta muhafaza edildi ve her gün iki defa karıştırıldı. 5 günün sonunda 1.2 g cytric asit ilave edildi. Şurup asit ilavesinden sonra 5 gün daha 38-40 santigratta muhafaza edilerek her gün iki defa karıştırıldı.
MAYA İLE İNVERT ŞEKER ŞURUBU ÜRETİMİ (PCHELİT)
İnvert şeker şurubu, 6 g Pchelit mayası eklenmiş 15 litre suda 15 kg şeker çözerek üretildi. Çözelti iyice karıştırıldı ve 48 saat boyunca 25-30 santigratta muhafaza edildi, ardından bir hafta içerisinde arı kolonilerine beslendi.

KREM TARTAR İLE İNVERT ŞURUP HAZIRLAMA
4,5 lt su kaynatılacak kaynayan suya 3,5 kg şeker ilave edilecek. Karışım kaynayıncaya kadar ısıtılacak. Solusyon kaynarken devamlı karıştırılacak karıştırmayı bir an bile bırakmayın.Şekerin yanmasına ve kararmasına kesinlikle izin vermeyin. Solusyon kaynamaya başladığında 1.5 çay kaşığı krem tartar ilave edilecek ve 20 dakika kadar yine kısık ateşte 117 dereceyi geçmeden karıştırarak şekerin yanmasına ve kararmasına izin verilmeden kaynatılacak.

Krem tartar ile yapılan şurubu devamlı kullanıyorum.

http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html
« Son Düzenleme: 25 Mart 2011, 07:21:24 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #18 : 24 Mart 2011, 23:34:15 »
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

Asitlerle yapılan invert şurup konusundaki olumsuzluklara bilim adamı BAİLEY in verdiği cevap ve invert şurubun önemi.


BAİLEY DEMİŞ Kİ ;
Why invert syrup is suggested for honey bee feeding�
Honey, which is mostly fructose and glucose, did not sustain caged worker bees as long as did sucrose syrup (Barker and Lehner, 1973). Nevertheless, many beekeepers consider honey to be an ideal food for bees in spite of the risks of spreading disease with it. Consequently, table sugar that has been hydrolyzed to invert syrup containing glucose and fructose is often fed to bees. Justification for this practice is not based upon nutritional data but on an assumption that hydrolysis aids digestion. Syrups are convenient to feed, and hydrolysis reduces granulations in syrup. Also, robbing may be less of a problem with inverted sugar because glucose and fructose become less attractive than sucrose when bees reach foraging age (Barker and Lebner, 1974c). But all this applies to invert syrup made from sucrose (table sugar). Although the inverted sugar tastes sweeter to man, it is no more attractive than sucrose to bees.


Bal arısı beslenmesinde neden invert şurup tavsiye edilir?
Çoğunlukla früktoz ve glükoz olan bal, kış arılarını beslemede sükroz şurubu kadar iyi değildir (barker ve lehner 1973). Yine de birçok arıcı, hastalık bulaştırma riskine rağmen balın arılar için ideal besin olduğunu düşünmektedir. Dolayısıyla, glükoz ve früktoz içeren invert şuruba hidrolize edilmiş sofra şekeri arılara beslenir. Bu uygulamanın savunulması besleyicilik verilerine değil, hidroliz işleminin sindirime yardımcı olduğu varsayımına dayanır. Şurupların besleme amaçlı kullanılması uygundur, ve hidroliz granülleşmeyi azaltır. İleveten, invert şeker ile yağmacılık can sıkıcı bir sorun olmaktan çıkar çünkü, akışın azaldığı günlerde glikoz ve früktoz, sükroza nazaran daha az ilgi çekicidir (barker ve lehner 1974c). Fakat tüm bu invert şurup süreci sükroz ile sürdürülür (sofra şekeri). İnvert şeker insanlara daha tatlı görünse de, arılar için sükroz kadar çekici değildir.

Barker ve Lehner niçin invert şurup beslenmesi gerektiğini yukarıda ki makalede çok güzel açıklamışlar. Yukarıdaki bir cümleye dikkatinizi çekmek istiyorum; Çoğunlukla früktoz ve glükoz olan bal, kış arılarını beslemede sükroz şurubu kadar iyi değildir (barker ve lehner 1973).ve devam ediyor Dolayısıyla, glükoz ve früktoz içeren invert şuruba hidrolize edilmiş sofra şekeri arılara beslenir.Niye bal değil de invert şurup? Bu durumu daha önceki bilgilerimizi gözden geçirerek cevaplayabiliriz; Bazı bölgelerimizin balı, balın içinde bulunan polen ve glükozun fazlalığı nedeni ile çok kısa sürede kristalize olmaktadır. Bu ballar genelde ayçiçeği,kanola,pamuk balları diye sıralayabiliriz.Salgı balları da kışlama için uygun değildir.Bu tür ballar çok çabuk kristalize olduğu için, kış içinde koloni bu ballardan faydalanamamakta ve kış kayıpları oluşmaktadır. Bilim adamlarının tavsiyesi , bu tür balların tamamının alınıp yerine invert şurup verilerek kış stoğunun tamamlatılması yönündedir.Şekerden yaptırılan balların kışlama için daha uygun olduğunu savunmaktadırlar.



Refined beet and cane sugar are pure sucrose and, of course, are safe and nutritionally equivalent. Unrefined sugars have poisoned bees. The toxic factors in molasses and in brown sugars have not been identified. Bailey (1966) found that semi-refined cane sugar was harmless but that semi-refined beet sugar decreased the life of bees. So, impurities in his unrefined beet sugar must be toxic. Crude beet sugar may be toxic because of pectins or galactosides in it (Barker, 1976a). Bailey also found that 8-year-old honey had dysenteric effects much like poisonous sugars: an absorption peak matching hydroxymethyl furfural correlated with toxicity of old honey and of acid-hydrolyzed syrups. Recent tests (Jachimowicz and El Sherbiny 1975; Barker 197Gb) show that hydroxymethyl furfural can be toxic when fed in glucose plus fructose at dosages found in some samples of acid-hydrolyzed or heated syrup and old or heated honey.


Rafine pancar ve kamış şekeri saf sükrozdur, ve tabii güvenli ve besleme değerleri bakımından eşitlerdir. Rafine edilmemiş şekerler arıları zehirlemişlerdir. Melas ve kahverengi şekerlerdeki toksik etmenler tanımlanmamışlardır. Bailey (1966) yarı rafine edilmiş kamış şekerinin zararsız fakat yarı rafine pancar şekerinin arılarının ömrünün kısalttığını bulmuştur. Dolayısıyla, kullandığı rafine edilmemiş pancar şekerindeki kalıntılar\kirlilikler toksik olmalıdırlar. Ham pancar şekeri bünyesindeki pektinler ve galaktositler sebebiyle toksik olabilir (barker 1976a). Bailey ilaveten 8 yıllık balın aynen zehirli şekerlerde olduğu gibi dizanterik etkileri olduğunu görmüştür: asit hidrolize şurupların ve eski balın toksisitesi ile ilişkili hmf ile uyuşan bir emilim (yüksek değeri). Son testler (jachimovicz and El Sherbiny 1975; Barker 197..) hmf nin glucose ve fruktozun aynı anda, eski ya da ısıtılmış bal ve asit hidroloize ya da ısıtılmış şurupların bazı numunelerinde karşılaşılan dozlarda arılara verildiğindiğinde toksik olabileceğini göstermiştir.


Yukarıdaki paragraf BAİLEY’in bu konuda yaptığı araştırma sonucudur. Bailey bu konuda zehirli şekerlerin yanı sıra 8 yıllık balın ve asit hidrolize şurupların da toksik olabileceğini söylemektedir. Asit hidrolize şurup, asit ve ısı yardımı ile yapılan invert şuruptur.Yani bizim yaptığımız invert şurubu kastediyor. Dikkatinizi 2 kelimeye çekmek istiyorum ‘toksik olabilir’ diyor toksiktir demiyor. Aslında şöyle diyor, asit ve ısı yöntemi ile yapılan invert şurup %100 toksik değildir. Zaten asit miktarına ve ısıtma süresine uyulduğunda yaptığımız invert şurubun toksik olmadığı tecrübelerimiz ile sabittir. Başka yöntemler ile yapılan şurup belki toksik olabilir.Burada yöntem belirtilmemiş.


Aşağıdaki çeviri ‘’ ben, bilimsel olarak açıklanmayan her konuya kuşku ile yaklaşırım diyen ve her fırsatta, hadi tartışalım,hadi tartışalım’’ diyen şahıslara hediyem olsun…

Bir yılı aşkın bir süredir araştırıp siz değerli arıcı arkadaşlarımın bilgisine sunduğum bu , invert şurup konusunu , hiç araştırma yapmadan oturduğu yerden, karalayanlara armağınım olsun…

Ve NİĞdeli dostumun dediği gibi, Türk arıcılığının önünde ‘’ TAKOZ’’ olanlara hediyem olsun diyor ve…

Bu bilimsel açıklamayı bilgilerinize sunuyorum…

BAİLEY DEMİŞ Kİ;


Sugars which have poisoned bees are acceptable in rations if they are sufficiently diluted with sucrose. Bailey demonstrated that his samples of acid-inverted sugars had no deleteriotis effect when diluted 8 to 1 with sucrose. Honey and nectars contain traces of toxic sugars such as raffinose, mannose, and galactose (Percival 1961; Siddiqui, 1970). Sublethal levels of these sugars in pollen, honey, or nectar could modify effects of sugars in supplementary diets. Conversely, generous stores of safe sugars could dilute toxins in supplemental feeds. We agree with the ancient philosopher, Paracelcus, who admonished that poisoning is a consequence of quantity, not substance. "Toxic" simply means too much.


Arıları zehirleyen şekerler, yeter derecede sükroz ile sulandırılırlarsa kısımlar/parçalar halinde kabul edilebilirler. Bailey kendi asit-invert edilmiş şekerlerinin 8/1 ölçüde sükroz ile sulandırıldıklarında hiçbir zararlı etkilerinin olmadığını göstermiştir. Bal ve nektarlar raffinoz, mannoz ve galaktoz gibi zehirli şeker kalıntıları içerirler (Percival 1961; Siddiqui, 1970). Bal, polen, ya da nektardaki bu şekerler ölümcül düzeylerin altında olduklarında, ilave beslemeler esnasında şekerlerin etkilerini iyileştirebilir. Aksi şekilde, stoklarda bulunan bol miktarlarda güvenli şekerler toksinleri sulandırabilir/etkilerini azaltabilir. Tam bu noktada zehirlenmenin maddeden değil, maddenin miktarından baş gösterdiği yönünde uyaran antik filozof Paracelcus ile fikir birliğine varıyoruz. “Toksik/zehirli” basitçe haddinden fazla demektir.

Yukarıdaki paragrafta BAİLEY asit ile invert edilmiş şekerlerin(şurup veya diğerleri) 8/1 ölçü ile sulandırıldıklarında hiçbir zararlı etkisi kalmadığını söylemektedir. Yani şunu demektedir; diyelim ki 8 kg şekerden invert şurup yapıldı, şurubu kullanmadan önce, şurubun içine 1kg sofra şekeri (sükroz) katarsanız, şurup arılara toksik bile olsa, katılan sükroz nedeni ile toksik olmaktan çıkar diyor.

Her ne kadar bu konuda anlaşmazlığa düştüğüm kişiler olsa da , şahsıma hakaret edenler olsa da ‘’Tüm yaratılanları seviyorum, yaratandan ötürü’’ ve hepinizi sevgi ile kucaklıyorum…

Kalın sağlıcakla…

http://alisekerli.blogspot.com/2009/08/bailey-demis-ki_10.html
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mustafa hak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 17
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #19 : 26 Nisan 2011, 00:06:03 »
Enzim ile ilgili olarak bu bilgiyi buldum.

Bu durumda sitrik asit ve tartarla yapılan invert işlemi enzimle yapılan invert gibi yarar sağlamadığı ortaya çıkıyor ?

Not: Hakan bey bu konuya verecegimiz cevaplar, link olduğunda başımıza ağrıtır. Çünkü karşında bir ürün olacak ve bu ürünü överseniz reklam yererseniz başınıza bela.

Ayrıca bu bilgi yeni degil, Ali Şekerli'nin tercüme ettirdiği makalede zaten enzimle invert  yapımı var ve zor bir işlem.
 Zamanında tercümeyi buraya kopyalamadım, şu an bloga erişemiyorum.
Tartar kramasıyla yapılanı en kolay olanı.

Ayrıca benim bu zararlı denilen invert şuruba verilecek cevaplarım hazır, bir kış boyu kütük besledim, bir kış boyu karakovan besledim, bir kış boyuda damacana besledim, peki bu tartarla yapılan invert şurubun zararı nerde kaldı.

Biz enzim degil, tartar kremasını öneriyoruz.

Vermiş oldugunuz linki kaldırdım.

selam tatlı ustasıyım 1yıldır 4kovanla arıcılıga başladım 1çuval şekere 35 kg su koyuyorum ortasından göbek atıp kaymama başlangıcında 40 50gr gözkararı limon tuzu koyuyorum 30 dakika daha hafif ateşte kaynatıyorum tamam oldu sogutuyorum bu şekilde yapılan şerbetin arılara karı zararı ne olurcevap verirseniz memnun olurum
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2011, 08:40:56 Gönderen: Arı Bakanı »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #20 : 12 Ocak 2012, 21:56:13 »
İnvert şurup yapım videosu.
Kısa zamanda çok iş yapmak isteyenlerin vaz geçemediği bir ürün. Hele ilk baharda uygun zaman ve ısı bulmak çok zordur, havayı bulursunuz bu seferde zaman sorunu devreye girer. Ben 3 yıl bu invert şurubu kullanıp kış günü aç bıraktıgım koloniler kışın petek örmüştür. Bunlarda yetmeyip bahara çıktılar nedense bir türlü zehirleyemedik arıları.
İnvertle uğraşanlar nedense hep zehirlendiler, çaktırmadan invert kullanmayamı başladılar bilemiyorum. Bu kadar sessizlik hayra alemet degil :)



« Son Düzenleme: 12 Ocak 2012, 23:16:12 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ncetin16

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 27
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #21 : 19 Şubat 2012, 20:07:47 »
Ali Bey: İnvert Şurup Videosu çok güzel ve anlaşılır olmuş, eline sağlık...Ali Şekerli Beyin Bloğunda Balsız İnvert Kek yapımı var...Yaptıysanız onuda videoya alırsanız Arı dünyasına bir hizmet daha yapılmış olacak... Mehmet Yüksel Bey' in kekleri sanki bu keklerden geldi bana... Sağlıcakla Kalın...

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #22 : 19 Şubat 2012, 21:57:39 »
Ali abi tartarik asiti kattıktan sonra kısık ateşte 20 dak. kaynamadan durmayacakmı invert?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #23 : 19 Şubat 2012, 22:59:16 »
Ali Bey: İnvert Şurup Videosu çok güzel ve anlaşılır olmuş, eline sağlık...Ali Şekerli Beyin Bloğunda Balsız İnvert Kek yapımı var...Yaptıysanız onuda videoya alırsanız Arı dünyasına bir hizmet daha yapılmış olacak... Mehmet Yüksel Bey' in kekleri sanki bu keklerden geldi bana... Sağlıcakla Kalın...

Ali abi tartarik asiti kattıktan sonra kısık ateşte 20 dak. kaynamadan durmayacakmı invert?

Nevzat;

İnvert şurup hala anlaşılır değil, şimdide yabancı arıcılar tarif istiyor. Videonun içine ingilizce yazılar koymak gerekiyor, şu an geldiğim nokta bu ;D
Yapmış olduğumuz paylaşımlar bir çok kişinin işine yarıyor, bunu bu hafta sonu kısa süren festivalda gördüm, bir çok kişiyi tanımıyorum ama onlar bizi tanıyor.

Benim kendi açımdan baktığımda bunu daha önce yazdım. Suni tohumla konusunda hala ülkemizde hava atanların ne yazıları nede bir videoları var. Benim en çok faydalandığım site ise Fransız bayan arıcı Celine'dir, dilini bile bilmiyorum ama yayınları acayip işimize yaramıştır. Dilini bildiklerimiz bize tepeden bakmaya devam ediyor, bu hafta sonu birisi laf dokunduruyordu, Ali bey sen kendini aşmışın filan diye, ama burnu hala havada.

İnvert şurup konusunda da hala bu kadar yayın olmasına rağmen anlamayanlar var, onlar bana sorduklarında diyorum ki siz bunu kullanmayın. Bu kadar bilgiyi çözemeyen,kullanmasın eskiden invertmi vardı.


Balsız invert kek işi çok dikkat isteyen bir iş. Ben hiç yapmadım, yapım aşamasında başından hiç ayrılmayacaksınız devamlı karıştıracaksınız ve ısıyı 117 derecede tutmak gerekiyor.
Muhteşem abi yaptı.
Ali Şekerli abi yaptı. Ben yapmadığım şeyi nasıl tarif ve videosunu yapayım.

Emrah;
Senin sorunda bir acayip oldu, neresi anlaşılmıyor onu anlamadım. Bakın ben 10 litre suya 10 kilo şeker katacaksam. Önce kovaya 10 litre suyu şohbenden alıyorum daha çabuk kaynasın diye. Sonra 10 kg. şekeri ilave ettik, 10 kilo şeker, 10 litre su= 16 litre şurup demektir. Biz her 3 litreye 1 dolu çay kaşığı krem tartar katacağız. Ocağı yaktık ve kaynamasını bekliyoruz. Kaynamaya başladığında 16 litre şuruba 5 dolu çay kaşığı krem tartar ilave edip, kısık ateşte 20 dakkika kaynatmak gerekiyor.  Bu süre içinde şekeri parçalayan krem tartar şurubu invert ediyor.
Ben defalarca ölçtüm, bu kıvamdaki şurup kaynarken 104 dereceyi geçmiyor.

İnvert kek işi bunun gibi degil, başından ayrılamazsınız. Bu yazıları yazarken bile benim ocakta invert var, sayacı ayarladım, süre doldumu uyarı verecek, bende gidip ocagı kapatacağım, invert şurup hazır.

« Son Düzenleme: 19 Şubat 2012, 23:05:21 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #24 : 20 Şubat 2012, 15:21:17 »
ARI YEMİ HAZIRLAMA (BALSIZ KEK İNVERT)
2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı tartar kreması (tartarik asit) içerikleri birleştirin ve ısıtın şeker eriyene kadar karıştırın 114 dereceye kadar kaynatın dokunulacak sıcaklığa kadar soğuyunca parlaklık oluşuncaya kadar mikserle çırpın ve kalıplar içerisine yada sığ tabaklara boşaltın. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
 
  Üstteki yazı sayın Ali Şekerli abinin bloğundan alıntıdır.Ben aynen tarifdeki gibi bunu yaptım ortaya bembeyaz güzel bir kek çıktı.Tabi sürekli karıştırmayı kesmemek lazım.Oranları iyi ölçmek gerekir yoksa çok cıvık veya koyu kıvamlı olabilir.Ben limon tuzu ile denedim.Saygılar.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #25 : 21 Şubat 2012, 09:30:40 »
Eyüp, balsız invert kek limon tuzuyla, invert edilerek yapılıyor. Ben ilk zamanlarda bir kaç kez limon tuzuyla invert şurup yaptım, şurup oluyor, fakat sonuç çok enterasan oldu. Arılara vermek için poşetledim bir kaç gün sonra hazır beklesin diyordum. Bir baktım bizim limon tuzuyla yaptığımız invert şurup tamamen salamura tuzu gibi iri bir görünümde donmuştu. Bu donma olmasın diye demekki mikserde veya matkaplara takılan bir aparatla çırpılma yapılıyor, ve kek kıvamında donma gerçekleşiyor.

Balsız kek yapımı invert şuruptan zor. Su oranı çok düşük şeker oranı yüksek, yanılmıyorsam, 50 kilo şekere 11 litre su konuluyor, bu kıvamdaki bir sıvıyı ben hiç kaynatıp denemedim. Limon tuzunun diğer adı ise sitrik asittir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ncetin16

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 27
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #26 : 21 Şubat 2012, 19:28:15 »
Eyüp Bey: Kek yapımında 1/8 çay kaşığı krem tartarı nasıl ayarladın ve İnvert şurupta 114  dereceyi bulmayan ısı kek yapımında buldu mu? Yoksa Ali Şekerli Bey'in ''50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) 117 dereceye kadar karıştırarak kaynat sitrik asidi ekle biraz daha kaynat 120 dereceyi kesinlikle geçmesin elle dokunacak kadar soğuyunca beyazlayana kadar mikserle çırp. Ocağın üzerinden alıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden devam edilecek. Şurubun yanmasına ve kararmasına izin vermeyin
3 kg şekere tepeleme 1 çay kaşığı sitrik asit 66cl su. '' tarifini mi kullandın

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #27 : 22 Şubat 2012, 02:04:19 »
    Ali abi dediğiniz gibi  50 kg şeker 11 lt su 2 yemek kaşığı sitrik asit (limon tuzu) bu oranda kek yapmak helede karıştırmak baya zahmetli olur.Bu keki yapmak için alet edevat lazım.Sezon sonu yavruya yöneltip keklemek için en iyisi bizim bildiğimiz bal ve sade pudra şekerinden yapılanı.Selamlar.


    Sayın ncetin16 bir çay kaşığı krem tartarı hassas terazide tartıp gramajını sekize bölerseniz 1/8 çay kaşığı demektir.Karıştırmayı bırakırsanız haliyle su oranı çok az  olduğu için 120 derecelere çıkabilir.Sürekli karıştırarak 115 dereceyi geçirmemeye çalıştım.Ben sadece deneme amaçlı "2 fincan beyaz şeker yarım fincan su 1/8 çay kaşığı tartar kreması " diye başlayan tarifdekini yaptım.Saygılar.

mustafa temiz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 29
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #28 : 07 Mart 2012, 21:03:22 »
Selamlar Ali abi,
Bu invert şurupta su-şeker oranı sabit mi? Oranları birebir yapsak şeker invert olmaz mı? Yani bu mevsimde kullandığımız şurubun  nemlenmeyi önlemesi açısıdan biraz koyu olması gerekmez mi , siz uygulamayı nasıl yapıyorsunuz?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA İNVERT ŞURUP KULLANIMI
« Yanıtla #29 : 08 Mart 2012, 14:58:11 »
Selamlar Ali abi,
Bu invert şurupta su-şeker oranı sabit mi? Oranları birebir yapsak şeker invert olmaz mı? Yani bu mevsimde kullandığımız şurubun  nemlenmeyi önlemesi açısıdan biraz koyu olması gerekmez mi , siz uygulamayı nasıl yapıyorsunuz?

Mustafa Temiz;
Yanlış anlaşılmasın da bazıları bizi bilim adamı, bazıları kimyager, bazıları biyolog, bazıları genetikçi bazıları akıllı, bazıları deli, bazıları salak, hatta bazı kişiler geri zekalı gibi görmekte. Bunun gibi daha bir sürü şey ekleyebilirim. Şimdi ben deli değilim desek ne olur demesek ne olur, bu bakış açıları kişilerin kendi görüşleri, fakat biz bilim adamı değiliz, kimyager değiliz.
Ben sıradan bir arıcıyım, tahsili olmayan ilkokulu bile 8 yılda zorla bitiren(ilkokul 1.sınıfı,3. Yılda geçebildimdi) 5. Sınıfı bitirmek içinde 2 horoz vermişti babam, o gün bugün horoz gördüm mü bir acayip oluyorum :D

Bir düşünün böyle birine her derdi olan sorular soruyor, soruların bana sorulmasını aslında ben istemiyorum.

Bu invert şurup denilen mamul yeni değil, yaklaşık 40 yıl öncesi yapılmış. Biz öğreneli birkaç yıl oldu kıyamet koptu.
Şimdi soruya gelelim, invert şurup yapımı birilerinin kafasından uydurduğu bir şey olmayıp bilimsel bir araştırma sonucunun tercümesi.

İster istemez, invert şurupla ilgili geçmişte neler yaşanmış,  bakmamız gerekiyor. Geçmişte ne vardır, Ali Şekerli abimiz, invert şurup makalesini oğluna tercüme ettirip, şurubu 1 yıl kullanmış ve bunu daha sonra bloğundan herkese paylaştı.
Ben invert şurup ile tanıştıktan sonra üç kış arı besledim. Kütük kovan, kara kovan, ve damacana kovan. Bu üç uygulamanın birkaç gün ara ile resimli yayınları blogumda bulunuyor, isteyen  arayıp bulur, birkaç gün ara ile sürekli bu üç kovandan  resim ve bilgiler paylaşılmıştır.
Biz bu işleri yapar iken bir gurup vardı, invert karşıtı. Onları birileri oyuna getirdi, oyuna getiren ise çıkıp bu kişileri savunmadı. Bunların kim olduğunu bilenler biliyor.


İnvert şurubun orijinal tarifinde 3,5 kg. şeker,4,5 litre su vardır. Bu iki karışımın zaten toplamı 6 litre civarı ve 2 dolu çay kaşıgı krem tartar koyuyoruz, yani 3 litre karışıma 1 dolu ay kaşığı krem tartar gerekmekte.
Sen soruyorsun, efendim şekeri artırıp suyu azaltırsak ne olur. Güzel bir soru, fakat cevabını şu ana kadar ben bulamadım, bunu ilim erbabı hesaplamalı. Krem tartar niçin ölçülü katılıyor, şekeri parçalamak için, peki şeker artırıldıkça asit de artırmamız gerekiyor, biz hesap yapamadığımız içindir, hep şeker artsa da aynı asiti katmaya devam ettik. Yani bizim yapmış olduğumuz şuruplarda devamlı şekilde istenilen oranda krem tartar olmamıştır.  Benim şimdiye kadar yaptığım invert şuruplar 1 ay bile bekledi bozulma olmadı, asidi eksik olduğu halde.  Şimdi yazıları okuyup, şu asidi, Allah rızası için oranlayacak biri yok mu, hem de mürekkep yalamışlardan.

İnvert şurubun ilk paylaşıldığı haber ve yaşadığımız olumlu ve olumsuz tepkiler aşağıdaki linklerde mevcut. Olaya baştan olumlu bakanların sonra nasıl kıvırdıkları ve çıkar davaları, ne günlerdi ;)


İnver şeker ve invert şurup yapımı.
http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html


invert şurup arılara zarar diyenlere, bilim adamı Bailey’in verdiği cevaplar.
http://alisekerli.blogspot.com/2009/08/bailey-demis-ki_10.html


İnvert şurup aradığımızda,Şekerli abimizin blogunda karşınıza çıkan haberlerin tamamının linki. 8)
http://alisekerli.blogspot.com/search?q=invert+%C5%9Furup


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk