Gönderen Konu: ANAARI ÜRETİMİNDE KULLANILAN APARATLAR, JENTER EKİPMANLARI  (Okunma sayısı 41794 defa)

seyiteser

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: ANAARI ÜRETİMİNDE KULLANILAN APARATLAR, JENTER EKİPMANLARI
« Yanıtla #15 : 02 Temmuz 2013, 10:03:00 »
      İyi günler,
      1,5 ay kadar önce jenter ekipmanı edindim. Amerika'da yayın yapmakta olan http://www.bushfarms.com/beesqueenrearing.htm adresindeki web sitesinde jenterin 4 gün önce konulması ile işlemi başlatmakta. Anlatılana göre bu 4 gün arıların jentere alışması ve temizlik yapması için verilen süre. (Jentere ballı su püskürtmenin temizlik işlemini hızlandıracağı da parantez içi bilgi olarak kullanıma sunulur.) Buradaki aşamaları uyguladığım halde benim ana arı jentere yumurta atmadı. Ayrıca ana arı jenter aleti içinde 24 saatten fazla kalmamalı diye yazmakta. İkinci uygulamamda ise jenter bir hafta kapağı açık olarak kaldı. anayı yeniden bir gün hapsettim. Yine yumurta atmadı.
      Bir başka sitede ise şöyle deniliyor; Jentere arılar bal depolayabilirler. Ana hapsedilince bu balı boşaltacaklardır. Bizim jentere bal da gelmiyor.
      Daha farklı bir ayrıntı da şu, jenter aletinin içinde üst tarafında bir delik var. Arka tarafta ise labirentimsi bir alan. Sezgilerim bunların bir amacı olmalı diyor. Kanaatimce deliğe arı keki basılıyor. Arılar bu keki yeyince ana arı ön tarafa geçebiliyor. Fakat bununla ilgili bir açıklama bulamadım. Bu alette hangi alan ne amaçla kullanılmakta bilenler paylaşırsa çok faydalı olur kanaatindeyim.
     Arıcı dostlara ve arı dostlarına Konya'dan selamlar.
« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2013, 10:06:32 Gönderen: seyiteser »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ANAARI ÜRETİMİNDE KULLANILAN APARATLAR, JENTER EKİPMANLARI
« Yanıtla #16 : 02 Temmuz 2013, 23:37:31 »
Janter kutum 4 yıldır var hiç kullanmadım, bir merakla almıştık. Kullanmadım ama bazı kullananlardan duyumlarım oldu. Duyduklarım ise şunlar.
Ana arı janter kutusunda  hemen yumurtaya başlamıyor.
Yumurta atsa bile ana arıyı janter kutusundan çıkardığınızda arıların yumurtaları taşıdığını söylediler.
Atılan yumurtalar çatlayana kadar ana arıyı janter kutusundan çıkartmamak gerekiyor dediler.
En önemlisi ise kutu içinde damızlık ana arınız ölebiliyor.
Damızlık ise bana göre sıradan ana arı değildir...
Şimdi bizim için damızlık önemli değil, risk alabilirim nasılsa damızlıkları kopyalama yeteneğim var, ama bu kadar ben sabır edemem.
Günlerce takip gerekiyor, çok sayıda larva transferi yapanlar için bir gün bile çok önemli, larvanın yaşını bilmek çok kolay, damızlık arının yumurtasını anasız koloniye verin, anasız kolonide sizin verdiğiniz çıtadan başka yumurta ve yavru olmasın, çatlayan larva arı sütüne boğulacak bu sistemde hem larvayı rahat alırsınız hemde yaşlı larva alma şansınız kalmaz. Neden derseniz koloni anasız bir sürü arı süt salgılıyor ve çatlayan yumurta ana arı muamelesi görecektir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk