Gönderen Konu: KESTANE BALI VE HAZİRAN AYI  (Okunma sayısı 8972 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
KESTANE BALI VE HAZİRAN AYI
« : 11 Haziran 2012, 08:56:45 »
Arıcılıkta ülke genelinde bir çok arıcının hedefi, haziran ayında nektar veren kestane ormanlarıdır. Buna rağmen forumda bu ay içinde kestane balıyla alakalı konu yoktu, şimdi oldu.
Bir kaç yıldır verimli bir sezon olmadı.
İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle kestane balına gitmemeyi kafama koymuştum, onca işin arasına birde Şile ile uğraşmayalım diye.
Bazı arkadaşlar yanlış yaptığımı söyledi, bir miktar arı götürdüm, kendimide teselli ediyordum bal olmasa bile kovanlar Şilede erkek yapıyor, erkek olmadığında ana arı işi olmuyor gibiler inden, gerçi erkek işini çözdük yılın 12 ayı istersem erkek üretebilirim.

Uzun süren yağmurlarda koloniler açlık sınırına dayanmışlardı.
20 Koloniyi kestaneye götürüp bıraktım, bir hafta sonrası ilk gözlem yapıldı, hayret edilmeyecek gibi değil, maşallah 17 koloni süper, üç tanesi yeni kata bal serpmeye başlamış ve gelen bal çok keskin 2007 yılındaki gibi acı. Fazla bal atanları, henüz bal toplayamanlar  değiştirdim, bazılarına üçüncü katı verdim, bazı kovanlara acil üçüncü kat lazım. Yanımızda fazla malzemede götürmemiştik çünkü böyle bir akım beklemiyordum. Müdahale edemesem bile en fazla her taraf bloke olur, yapacak bir şey yok.

<a href="http://www.dailymotion.com/swf/video/xrg93t" target="_blank" class="new_win">http://www.dailymotion.com/swf/video/xrg93t</a>

 Kat verdiğim bir kolonide katı vermeden en alt kuluçkalığa iki adet boş çıta girdim, bu arıların petek örme ihtiyacını giderecek ve büyük ihtimalle erkek yavru yapacaktır. Birinci kata 5 ballı 5 boş verildi, ikinci kata da aynı işlemi uyguladım. İnşallah önümüzdeki bir hafta yağış gözükmüyor bereketli bir kestane bal sezonu yaşayacağız, tabiki kuvvetli koloni ile zayıf kolonideki verim farkları da ortaya çıkacak.

Kendi arılarımızda çalışma süper, 20 çıta bir Muğla vardı her taraftan nasibimizi aldık, maske filanda para etmiyor, ayak bileklerim kütük gibi oldu. Kalıbına bakıyorsun her taraf arı, bala gelince arada dağlar kadar fark var, bunu zaman içinde herkes fark edecek.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KESTANE BALI VE HAZİRAN AYI
« Yanıtla #1 : 17 Haziran 2012, 11:03:05 »

Kestane bal akımı devam ediyor, Şile Kızılca köyde bulunan arılarımız güzel nektar çekmişler. Bir kaç gündür nektarda azalma var, geceleri esen rüzgar nedeni ile çiğ düşmüyor ve nektarda olmuyor.

Normal şartlarda iki kuluçkalık üzerine ızgara kullanırdım, Trakya'ya gitmeyeceğim dolayısı ile arı bloke olursa olsun diye bir kuluçkalık üzerine ızgara koymuştum, farkında olmadan acayip bir iş yapmışım.
Kapalı yavruları ızgara üzerine alıp, alt katı ana arıya bırakmıştım, anaları ne kadar yavru yapsalar, alt katta polenden dolayı yer kaldığını zannetmiyorum. Mutlaka bir kaç çıtada yavru vardır, bir koloniye elimde olmayarak ızgara koymadım, ızgaraları  sayıp kalanı bir arkadaşa vermiştim, ızgara koyarken bir tane eksik çıktı, ızgarası koloninin üst kat tamamen yavru desem yeridir, zaten üstü görünce moralim bozuldu, ızgara koyup birde durumu videoladık, bir ızgara koymamak bir teneke baldan etti diyebilirim.
Kestanedeki arıların durumları şu an süper, bazı kolonilerden 3-4 çıta bal alıp yatan bir kaç kovana aktardım, bal geliri olursa güçlüler yatmasın istiyorum.

Şile Kızılca köye arıları bıraktıktan sonra iki sefer gidebildim. Toplam iki seferde 4 saat kalmamışımdır. İlk gittiğimde video çekilmişti, tarih 10/06/2012.
İkinci gidişimizde tarih, 16/06/2012 video ve görüntüler alındı, kolonilerin hepsi açılıp bakıldı.
Bu arıya laf söyleyenleri henüz piyasalarda göremiyoruz, böyle zevk ile arıcılık yapamıyorlardır heralde :)
Mutsuz arıcıları da sahnede görmek istiyoruz, çamur yok, icra atlarınızla bir dönün sahneye...........
Oturduğun yerden yazmak ne kadar kolay dimi, yaz yaz, çamur at, kendi çamurlarında boğuldular, ben hala buradayım, eskiden olduğu gibi......
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2012, 11:06:24 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

AYDIN BAYAR

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: KESTANE BALI VE HAZİRAN AYI
« Yanıtla #2 : 18 Haziran 2012, 11:51:13 »
ali abi benim arılarım sapanca yanıkta iki senenin ardından bu sene arılarım iyi arılar şu an sabahleyin iyi çalışıyorlar öğleden sonra zayıf çalışıyorlar ıhlamur kokusu akşam gelıyor ama nektar  zayıf petek kabartma azalmış arıların mevcudu iyi gecen hafta petek vermeye yetişemedim ben bal alacağım kovan lardaki larvaları günlük yavruları zayıflara veriyorum trakyada  bal alayım diye   

ÖMER HOCA

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: KESTANE BALI VE HAZİRAN AYI
« Yanıtla #3 : 01 Temmuz 2015, 01:11:20 »
Selamun Aleykum Arkadaşlar. 1 petek arım var. Fiili olarak arıcılığa yeni başladım. Koloni 2. katta ve toplam 20 çerçeve.Irk olarak tahminim kafkas melezi (f10-f30) Arılarım biraz hırçınlar. Peteğin bulunduğu bölgenin rakımı 700m ve kestaneler yeni çiçek açtı. Ben de arıyı bir kestane ormanının dibine koydum. Kestane balı almaya niyetlendim. Bölgemiz bu yıl çok yağışlı geçiyor. Haftanın 1 günü ancak yağış olmuyor. Siz değerli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.

ŞÜKRÜ KOCA

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: KESTANE BALI VE HAZİRAN AYI
« Yanıtla #4 : 02 Temmuz 2015, 00:02:15 »
Bu zamandan sonra yapılacak bir şey yok. Dua edelim bal olsun. Kendi bal ihtiyacınız çıksın.