Gönderen Konu: 2011 YILI AGUSTOS AYI ARICILIK ÇALIŞMALARI  (Okunma sayısı 4648 defa)

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
2011 YILI AGUSTOS AYI ARICILIK ÇALIŞMALARI
« : 05 Ağustos 2011, 01:30:58 »
              Değerli arkadaşlarım,petekli bal üretmekteyim.Petekli bal alan müşterilerim,sırlanmış petekli balları tercih etmektedirler.Sırlanmış petekli bal üretebilmek için mutlaka ana arı ızgarası kullanmak zorundayız.Temmuz ayı başı itibari ile ballık koyduğum tüm kovanlarıma ana arı ızgarasını kullandım.
              Ana arı ızgarasının bal hasadında ana arı kayıplarını da önlemektedir.
              Buna ragmen birkaç kovanım da tam sırlanma olmadığından,sırlanmayan petekli balları kuvvetli kolonilere taşıdım,yerlerine sırlanmış petekli balları bıraktım.
              Bazı arıcı arkadaşlara göre ızgaranın,koloniyi ogula yönlendirdiğini söylemektedirler.Koloni yönetiminde hata yapılmaz ise bu durum ortaya çıkmamaktadır.
              Bu sene 4 çerçeve kapalı göz ballıga aldım,2,4,7 ve 9 çerçevelerin yerine temel petek kullandım.10 gün sonra temel peteklerin pupa haline geldiğini gördüm.
              Kuluçkalık da 6 çerçeve arı bırakıp diğer,7,8,9, ve 10 çerçevelerin yerine temel petek koyan,üzerinide bezle kapatıp,diğer çerçeveleri ızgaranın üzerine alan usta arıcılarla da tanıştım.Bu ustaların kovanındanda ogul çıkmadı.
              Geçen yıl bahar gelişmesi çok güzel olmasına ragmen,beş gün sam yeli esmesi sonucu çok az bal aldım.
              Bu sene bahar uzun sürdü,arılarım çok güzel gelişti,sam yeli bu sene esmedi,arılarım çok güzel bal verdi.
              Bundan sonra bir daha eski tip kovan kullanmayacagım,tüm kovanlarımın birazı polenlikli, bir kısmıda tel taban altlıklı .Ana arılarım f1 ve f2 karniyol arılardan oluşmaktadır.Arılığımdaki ana arılar 2010 ve 2011 yılının ana arılarıdır.
              Güçlü kovanların ve bal mevsiminin uzun sürdüğü bölgelerde güçlü koloniler güzel bal verdi.Güçlü koloniler mevsimin kısa sürdüğü yerlerde bile azda olsa bal verdi.
              Az yumurta atan hantal arılar mevsimi boş geçirdi.
              80 binlik koloniler bu tip arılardan oluşturulsa bile bal sezonu devam ederken koloni çökmesi mevsim bitimine dogru yaşanacaktır.Ana arı sıcakdan yumurtayı kesecektir.
              Tek ana arı ile 80 binlik koloni oluşturmak mümkündür.Arın ırkı ya İtalyan yada Karniyol olmak zorundadır.İtalyan da ,Karniyol da olsa ana genç ve koloni yönetimi arı merası başarıyı getirir.
              Saglıcakla kalın.
             
« Son Düzenleme: 05 Ağustos 2011, 01:36:02 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »