Bir çok arıcı kışa sokacagı arıda ne kadar bal olacak bunu tam bilmiyor.
Bu oran nasıl hesaplanmalı. Kovanda 10 çıta arı varsa, her çıta arıya 2 kilo sırlı bal düşecek gibi hesaplanıp, yaklaşık 20 kilo balla kışa girmeli. Yani arıların bulundugu bölümdeki çıtaların her birinde 2 kilo bal olmalı.
5 Çıtalık bir koloni ise 10 kilo balla kışa girmeli.
Balı olan kovana kışın hiç bir şey olmaz.
Bal arının yaşam kaynagıdır. Nasıl sizin arabanızın benzini bittimi bir yere gidemiyorsanız, arının benzini yada yakıtı baldır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu kışa girmeden sonbaharda yogun keklemeyle kış arısı çıkartmak gerekiyor. Genç arıların kış salkımında bal sarfiyatı yaşlı arılara oranla çok düşük. Arada acayip bir fark mevcut. Ben bu araştırmayla alakalı bir yazı buldum, yazıyı allta yayınlayıp linkinide verecem.
Yaşlı 2 bin arıyla, 20 bingenç arı hemen hemen aynı balı tüketiyor. Araştırma yapan kurum, 2 bin nufuslu arıyla, 20 bin nufuslu arının bal tüketiminde acayip bir tersine dengesizlik var. Bunu deneyip kovanları tartarak test etmişler.
Yukardaki orn acayip dengesiz ve kış arısı olmayan arılar hem kışı çıkaramıyor hemde çok bal tüketiyor.
Balı ve genç bir nufusu olan koloniyi söndürmek imkansız. Nasıl sönsün ki?
Ben bu yazıyı daha önce blogumda paylaşmıştım tekrarından zarar gelmez, bilgilerimizi yeniden tazelemiş oluruz.
Konya şartlarında arıların sonbahar bakımı- beslenmesi ve kışa hazırlanması
Ramazan Özkılıç
Tekniker
Değerli arıcılar,
Bir arıcı elinde bulunan arılarını bulunduğu bölgede kuvvetli bir şekilde ilkbahara çıkarabilmesi için şunları yapmalıdır.
En son bal hasadından sonra koloni kontrolü yapılır. Kovanda bırakılacak bal miktarı hesaplanır. 10 çerçeveli bir arılı kovanın sağlıklı olarak ilkbahara çıkabilmesi için 15-20 kg. bal ve yeterince polen deposu bulunmalıdır. Arılar kış salkımına 14 derecede başlar 6-7 derecede tam teşekkülü oluşturduğundan artık çok cüzi bal tüketirler. Esas bal tüketimi kış sonunda yani ilkbaharda yavru beslemeye başlayınca hızlanır. Her iki tarafı da balla dolu çerçeveler alınmalıdır. Çünkü arılar tam sırlı balın üzerine kış soğuklarında kümelenmezler. Bir kısım gözlerin boş olduğu yerlerde daha çok kış salkımı oluştururlar.
Koloniler kışa genç, işçi arılı ve güçlü sokulmalıdır. Bal hasadından sonra yapılan bir besleme ana arıyı teşvik eder ve tekrar yumurta bıraktırır. bundan çıkan yeni ve genç nesilin bahara çıkması daha garanti olur. Yaşlı işçi arılarla kışa girilirse erkenden ömürleri dolan arılar ölür. Oysa genç işçi ile kışlayan koloni fazla zayiat vermez, üstelik ilkbaharda yavru besleme ve koloni faaliyetlerini daha iyi yürütürler. Ayrıca kışın zayıf arıların kuvvetli arılardan daha çok bal tükettikleri bir gerçektir. Yapılan bir denemede 2000 yaşlı arılı bir koloninin kışın bir ayda 500- 600 gr. bal tükettiği halde, 20 bin arılı genç bir koloninin bir ayda 600-700 gr. bal tükettiği tartılarak tesbit edilmiştir.
Ana arı kontrolü yapılır. Yaşlı analar varsa gençlerle değiştirilir. Zayıf veya anasız arılar değişik yöntemlerle birbirleriyle birleştirilir veya bölme tahtası ile bölünerek diğer kısım değişik malzemelerle doldurulur. Kovanlarda yarık, çatlak ve delik yerler varsa tamir edilir. Kovanlar bulunduğu yerde öne doğru az eğimli konulmalıdır. Rutubetsiz, sert zeminli, taban suyu olmayan, rüzgar görmeyen, yağmur ve kardan korunabilecek şekilde hazırlanmış yerlere konur. “Yazın örtü, kışın kuytu” atasözüne uyarak duvar diplerine de arılarımızı koyabiliriz.Bu dönemde plastik örtü, muşamba vs. gibi maddeler kovanların üzerine kesinlikle konmaz. Uçuş delikleri genişse, daraltılmalı veya arılar bunu propolisle kendileri yapmış olmalıdırlar.
Hastalık ve zararlılar yönünden arılar sık sık kontrol edilmelidir. özellikle varroa akarına karşı mücadele geç sonbaharda mutlaka yapılmalıdır.
Ürününüz bereketli gönlünüz hoş olsun.
http://www.tarimkutuphanesi.com/Konya_sartlarinda_arilarin_sonbahar_bakimi-_beslenmesi_ve_kisa_hazirlanmasi_Ramazan_Ozkilic_Tekniker_01845.html