Gönderen Konu: Kış arısının önemi ve arıcılıkta kışa giren kolonideki bal miktarı ne olmalı?  (Okunma sayısı 21300 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Bir çok arıcı kışa sokacagı arıda ne kadar bal olacak bunu tam bilmiyor.
Bu oran nasıl hesaplanmalı. Kovanda 10 çıta arı varsa, her çıta arıya 2 kilo sırlı bal düşecek gibi hesaplanıp, yaklaşık 20 kilo balla kışa girmeli. Yani arıların bulundugu bölümdeki çıtaların her birinde 2 kilo bal olmalı.

5 Çıtalık bir koloni ise 10 kilo balla kışa girmeli.

Balı olan kovana kışın hiç bir şey olmaz.
Bal arının  yaşam kaynagıdır. Nasıl sizin arabanızın benzini bittimi bir yere gidemiyorsanız, arının benzini yada yakıtı baldır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu kışa girmeden sonbaharda yogun keklemeyle kış arısı çıkartmak gerekiyor. Genç arıların kış salkımında bal sarfiyatı yaşlı arılara oranla çok düşük. Arada acayip bir fark mevcut. Ben bu araştırmayla alakalı bir yazı buldum, yazıyı allta yayınlayıp linkinide verecem.

Yaşlı  2 bin arıyla, 20 bingenç arı hemen hemen aynı balı tüketiyor. Araştırma yapan kurum,  2 bin nufuslu arıyla, 20 bin nufuslu arının bal tüketiminde acayip bir tersine dengesizlik var. Bunu deneyip kovanları tartarak test etmişler.
Yukardaki orn acayip dengesiz ve kış arısı olmayan arılar hem kışı çıkaramıyor hemde çok bal tüketiyor.

Balı ve genç bir nufusu olan koloniyi söndürmek imkansız. Nasıl sönsün ki?

Ben bu yazıyı daha önce blogumda paylaşmıştım tekrarından zarar gelmez, bilgilerimizi yeniden tazelemiş oluruz.


Konya şartlarında arıların sonbahar bakımı- beslenmesi ve kışa hazırlanması
            Ramazan Özkılıç
            Tekniker

Değerli arıcılar,

Bir arıcı elinde bulunan arılarını bulunduğu bölgede kuvvetli bir şekilde ilkbahara çıkarabilmesi için şunları yapmalıdır.

En son bal hasadından sonra koloni kontrolü yapılır. Kovanda bırakılacak bal miktarı hesaplanır. 10 çerçeveli bir arılı kovanın sağlıklı olarak ilkbahara çıkabilmesi için 15-20 kg. bal ve yeterince polen deposu bulunmalıdır. Arılar kış salkımına 14 derecede başlar 6-7 derecede tam teşekkülü oluşturduğundan artık çok cüzi bal tüketirler. Esas bal tüketimi kış sonunda yani ilkbaharda yavru beslemeye başlayınca hızlanır. Her iki tarafı da balla dolu çerçeveler alınmalıdır. Çünkü arılar tam sırlı balın üzerine kış soğuklarında kümelenmezler. Bir kısım gözlerin boş olduğu yerlerde daha çok kış salkımı oluştururlar.

Koloniler kışa genç, işçi arılı ve güçlü sokulmalıdır. Bal hasadından sonra yapılan bir besleme ana arıyı teşvik eder ve tekrar yumurta bıraktırır. bundan çıkan yeni ve genç nesilin bahara çıkması daha garanti olur. Yaşlı işçi arılarla kışa girilirse erkenden ömürleri dolan arılar ölür. Oysa genç işçi ile kışlayan koloni fazla zayiat vermez, üstelik ilkbaharda yavru besleme ve koloni faaliyetlerini daha iyi yürütürler. Ayrıca kışın zayıf arıların kuvvetli arılardan daha çok bal tükettikleri bir gerçektir. Yapılan bir denemede 2000 yaşlı arılı bir koloninin kışın bir ayda 500- 600 gr. bal tükettiği halde, 20 bin arılı genç bir koloninin bir ayda 600-700 gr. bal tükettiği tartılarak tesbit edilmiştir.

Ana arı kontrolü yapılır. Yaşlı analar varsa gençlerle değiştirilir. Zayıf veya anasız arılar değişik yöntemlerle birbirleriyle birleştirilir veya bölme tahtası ile bölünerek diğer kısım değişik malzemelerle doldurulur. Kovanlarda yarık, çatlak ve delik yerler varsa tamir edilir. Kovanlar bulunduğu yerde öne doğru az eğimli konulmalıdır. Rutubetsiz, sert zeminli, taban suyu olmayan, rüzgar görmeyen, yağmur ve kardan korunabilecek şekilde hazırlanmış yerlere konur. “Yazın örtü, kışın kuytu” atasözüne uyarak duvar diplerine de arılarımızı koyabiliriz.Bu dönemde plastik örtü, muşamba vs. gibi maddeler kovanların üzerine kesinlikle konmaz. Uçuş delikleri genişse, daraltılmalı veya arılar bunu propolisle kendileri yapmış olmalıdırlar.

Hastalık ve zararlılar yönünden arılar sık sık kontrol edilmelidir. özellikle varroa akarına karşı mücadele geç sonbaharda mutlaka yapılmalıdır.

Ürününüz bereketli gönlünüz hoş olsun.



http://www.tarimkutuphanesi.com/Konya_sartlarinda_arilarin_sonbahar_bakimi-_beslenmesi_ve_kisa_hazirlanmasi_Ramazan_Ozkilic_Tekniker_01845.html
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2010, 15:16:13 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Bu sayfayı açtığımda
     "bu konuya en az 120 gündür yanıt gönderilmemiş.
Yanıt vermek yerine yeni bir konu açmanız önerilir."

 öuyarısıyla karşılaştım. Demekki dört aydır bu konuyla fazla ilgilenmemişiz. Ancak özellikle batı bölgelerimizde yaklaşık bir aydır havalar pastırma yazı denen türden gidiyor ve arılar uçuyor. Çoğumuzunda bu durum hoşuna gidiyor ve seyrediyoruz. Ancak bal tüketimide devam etmesi neddeniyle baharda açlıkdan ölen arıları görüp üzülmekte var. Ben bu hafta sonu tekrar vede inşallah bahara kadar son besin kontrolünü yaparım diyorum.
« Son Düzenleme: 17 Aralık 2011, 11:55:04 Gönderen: Dr. Muhteşem Turunç »

TUNCAY HADİSE

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 11
    • gölbezli arıcılık
MUHTEŞEM ABİ,
KIŞ ARILARININ ÖNEMİNİ VE BESİN DURUMU KONTROLÜ KONUSUNU MEHMET YÜKSEL VE SİZLER SAYESİNDE ÇOK ŞÜKÜR KAVRADIK VE OLUMLU SONUŞLARINI GÖRMEYE DE BAŞLADIK. KISACA ÖNCEKİ YILLARDA YAŞADIĞIM TECRÜBEYİ PAYLAŞMAK İSTERİM.
  ARILARA KIŞA GİRERKEN MALZEMECİLER BİZE HER KOLONİ İÇİN(TABİİ O ZAMAN 1 KOVAN 10 ÇERÇEVEYİ GEÇMİYORDU) EN AZ 1 KG KEK KOYUN DİYORDU HATTA İŞİN UZMANLARI DA AYNI TELKİNDE BULUNUYORDU. YANİ KEKLENDİĞİMİZ DÖNEMDE KIŞIN HAVA GÜZEL OLUNCA GİRİŞ DELİĞİNDEN BİR KONTROL EDİYORDUM DİP TAHTASI 1-2 CM KALINLIKTA ÖLÜ ARILARLA DOLUYOR,TABAN KÜF İÇİNDE  VE GİRİŞ DELİĞİ TIKANMASIN DİYE SIK SIK TEL YARDIMIYLA ÖLÜ ARILARI DIŞARIYA ÇEKİYORDUM. HATTA BUNUNLA İLGİLİ BLOGUMDA DA YAZI YAZMIŞTIM VE ALİ ABİ YORUMUNDA "BU ÖLÜMLER BAHARDA DAHADA ARTACAK" DEMİŞTİ VE ÖYLE DE OLMUŞTU.
 BU PAZAR ARILIĞI BİR KOLAÇAN ETTİM DİPTE 3-5 ÖLÜ ARI VAR ORTAM TERTEMİZ.NİYE? ARTIK NE BİZ KEKLENİYORUZ NE DE ARIYI KEKLİYORUZ DA ONDAN.SONBAHARDA KOLONİNİN BAL DURUMUNA GÖRE BELKİ YİYECEK SIKINTISI ÇEKERMİ DEDİKLERİME İNVERT VERDİM,STOKLARI İYİCE DOLU OLANLARA HİÇ DOKUNMADIM.
GEREKLİ SIKIŞTIRMALARI YAPIP BIRAKTIM.
 BİR DE KOVANLARIN SARIP SARMALANMASI VAR Kİ AKILLARA ZARAR.NAYLON BRANDALAR MI İSTERSİNİZ,BEZ MİNDERLER,ÖRTÜLER VATANDAŞ BEBEK KUNDAKLAR GİBİ SARIYORDA SARIYOR. KLASİK ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇMEYENLERE DERDİMİZİ ANLATAMIYORUZ."ARI ÜŞÜR" DÜYORLAR.BESİN STOKU NASIL,KULUÇKALIKTAN BAL HASADI YAPTIN MI?DİYORUM.CEVAP GAYET BASİT:- "KEKİ VAR YA,TABİİKİ KULUÇKALIKTANDA BAL ALDIM".
DİYOR.
 BİRDE BUNLARIN DIŞINDA BENİM SİZDEN ÖĞRENMEYE ÇALIŞIP UYGULAMALARIMA BİRE BİRE UYANLAR VAR.DURUMLARI GAYET GÜZEL ŞİMDİLİK.
  SİZİNDE SÖZETTİĞİNİZ GİBİ 21 ARALIK OLMASINA RAĞMEN GÜNDÜZLERİ 15 DERECE VE ÜSTÜ OLDUĞU GÜNLER OLUYOR VE BÖYLE HAVANIN MÜSAİT OLDUĞU BİR GÜNDE HIZLI BİR KONTROL EDİP STOK DURUMU YETERSİZ OLANA İNVERT VEYA SÜZME BAL VERİP STOK SORUNUNU ÇÖZEBİLİRİZ.
 ALİ ABİ GEÇEN KIŞ DAMAJANA KOVANI HEM BESLEYİP HEM PETEK ÖRDÜRMEDİ Mİ KIŞ ORTASINDA.
 YANİ ÖNCELİKLE ARILARIN SOĞUKTAN DEĞİL AÇLIKTAN VE NEMLİ KÜFLÜ ORTAMDAN DOLAYI ÖLDÜĞÜNÜ ANLAMAYAMLARA ANLATMAMIZ GEREKİYOR.
 SAYGILARIMLA.

Yasin EFE

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 11
  • Çerkezköy/ Tekirdağ
Değerli bilgiler arşivler de var zaman buldukça okuyorum. Bende bı yıl ilk defa arılarımı kışlatacam. Ali abi nin bir videosunu izlemiştim bal hasadından hemen sonra varroa ilacı yapıyor. Arıyı zararlıdan kurtarıp kışa iyi hazırlanmasını sağlıyor. Benim aklıma takılan Kışa sağlıklı varroa olmayan genç işçi arılarla girmek. Bahara arı daha çalışabilmeli ki yavru üretebilsin. Arı bahara çıktı ama ömrüde bitti kovan hızla geriledi o da kötü en iyisi genç işçi arı yaptırabilmek. Ekim ayının 10 da yavru kapalı kurtçuk ve günlük olarak çoktu. 06.11.2014 te baktım kovanların üstünü naylonla örttüğüm 2 kovanın dışında yavru ve günlük yumurta yok. Hatta hava güzel olunca öğlen tek tek kovanlarda ana arımı yok diye kontrol ettim. Ana arılar mevcut. sadece Kovan sıcaklıkları sağlanamadığından yumurta atmamışlar. Cumartesi 08.11.2014 günü tüm kovanların üst kısmına naylon üzerine çuval koyup oksalit asit uygulamasına kadar açmadan Plsatik tabanlardan kovanları kontrol edecem. Merak ettiği Kovan üst kapaklarında ön ve arka kısmına telli delikler açılmış Yazın kovan havalandırması için Kışın bu delikler bezle veya macunla kapatılmalı mı ki sadece plastik tabanlar dan hava alsın. Bu bilgi paylaşımlarınız için ayrıca teşekkür ederim. Çok değerli bilgiler öğreniyorum. Açık üniversite okuyorum gibi kendimi hissettim.
Arıcılığı seviyorum. Isırmadıkları zaman
0 505 543 43 18
Öğrenilecek çok şey var daha

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Yasin, konu başlığı kışa giren arılarda bal miktarı. Bu konu ülkemizin her tarafında geçerli değildir.Neden derseniz, Eğede kışın bile arı salkıma girmez hatta kovana bal gelir. Gene Akdeniz de kış yoktur, kurak olamayan yıllar yıl boyu bal ve polen akımı kesilmez.

Doğu bölgemizde olsun, ,Anadolu'nun bazı yerlerinde olsun kışın -30 ile -35 derece soğukluklar olur. Genelde bu bölgelerde arılar kapalı depo veya boş yapılara arılı kovanlar taşınır ve kışlama böyle yapılır. Arılar aylarca kış salkımında kalırlar ve zaten kovandan çıkamazlar musluklarda kapatılır.

Ben Marmara bölgesindeyim, arı kolay kolay salkıma girmez, hatta bazı yerlerde arılar eğe ve Akdeniz kadar olmasa bile yavruyu kesmezler.

Gelelim kovanlardaki bal durumuna.

Kış salkımına girmiş 5 çıtalık arı veya koloni aylık yarım kilo bal tüketiyor. Varroa mücadelesi yapılmış, kış arısı oluşturulmuş 5 çıta arının 5 ayda tüketeceği bal bir çıtadır. Buda 3 kilo eder.

En büyük sorun kışı olmayan yerlerde yaşanır. Yavru olduğu müddetçe kovan içi 35 derecede tutulması gerekiyor, bu sürekli bir aracın en yüksek viteste yol alması demektir. Yani salkıma girmeyen ve yavruya devam eden arılar son gaz işlere devam ediyor ve tüketim doruk noktasındadır.
Arılar salkıma girmiş ise çalışması, rölanti çalışması var ve çok az yakıt tüketimi vardır demektir.

Alt linkte arı besleme başlığı altında kovanlara neler yapılmalı ve kovandaki bal miktarını anlatan yazılarımız var, onları da okuyunuz...

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=427.0
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk