Gönderen Konu: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ  (Okunma sayısı 37449 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« : 16 Ocak 2010, 11:42:35 »
Arıcılıkta ıslah.
Dünya üzerinde ne kadar ileri gitmiş ülkeler varsa geri kalmış ülkeleri her konuda sömürüp kullanırlar. Bizim konumuz arıcılık olduğu için durum burada da aynıdır. Gelişmiş ülkeler ülkelerinde tüm arıların safını bulundurup, ıslah etmiştir. Islahın daha ilersi kullanma melezleri ve daha ilerisi hibrit arı üretimidir.

Birçok ülke bunları yaptı ve yapmaya da devam ediyor.
Islah niçin yapılır neden gereklidir. Islah kelime anlamı her şeyin kötü yönlerinin giderilmesi daha iyi hale getirilmesidir. Bunu insandan alında hayvan ve bitkilere kadar her şeye yayabiliriz. Kişilerin kötü alışkanlıklarını bırakıp iyi şeylere yönelmesi sonuçta bir ıslahtır. Verimsiz fidanların aşılanarak daha iyi ve kaliteli meyveler vermesi aşı ıslahı ile olur. 10 sene önceki bir araçla, şimdiki modeli arasındaki farklar ıslah ürünüdür. Hayvanların ıslahından ise tüm üretimlerde verim artışları sağlanır. Hayatımızın tüm bölümlerinde ıslah vardır.

Arıcılıkta ıslah, başta tüm ırkların korunması anlamına gelir. Saf ırklarınız yoksa ileri gitme şansınız çok zordur. Bundan dolayıdır tüm safları elimizde tutup korumuş olacağız.
Arıcılıkta ıslahla başta verim artışı sağlanır.
Hastalıklara dayanıklı arılar oluşturulur.
Oğul meyli düşürülür.
Çok sakin arılar oluşturulur.

Yabancı bilim adamları bizimkilere diyor ki, aman haa, arılarınıza sahip çıkın. Tamam, kardeşim sahip çıkalım da siz niye çıkmıyorsunuz, kimse sormuyor. Bizi gen kaynağı olarak kullan, bana yüksek üretiminden ihracat yap, bizde ırklarımızı koruyalım dimi?


Ülkemizdeki durum ise oldukça komiktir.
Başka ülkelerde ıslah programları hızla ilerlerken niye bizde hep proje aşamasında kalıyor. Bilim adamlarımız kendileri ıslah yapamadıkları gibi, ıslah edilmiş arılara da karşı çıkmaktalar. Hem yapamıyorsun hem de karşı çık. Bu nasıl iştir. Kedi ulaşamadığı ciğere mundar dermiş. Bizim en ünlü bilimcimiz, en iyi arı kendi arınız demekte. Yüksek miktarda üretimler için ise iki kovanı bir kovan sayın diye akıl vermekte. Böyle yapıldığında bile yabancı ülkelerin tek kovanlarla yaptıkları üretimin yarısını yapamıyoruz.

Sonuçta bu ülkede arıcılık bilimsel olarak çok geri kalmıştır. Birçok ırkımız var diyenler bunların saflarını bana bir göstersinler. Bu saflardan ürettikleri kullanma melezlerini bir gösterin bakalım. Ciğerlere mundar demek nasılsa ciğere ulaşamayan kediler için çok kolay, bir şeyler söylerken alternatifiniz nedir. Öncelikle ülke olarak yönlendirme ve kullanılmaktan uzak durmalıyız. Bize kıl verenler niye verdikleri akılları kendi ülkelerinde uygulamayıp bize tavsiye ediyorlar ki.

Bir ara bu yazının bir benzerini blogumda yazmıştım. Irkları kim koruyacak diye.

http://bengittim.blogspot.com/2009/09/ari-irklarini-kim-koruyacak.html

Bilimcilerimiz gerçek bilimci ise görevlerini yapsın ve alternatifler üretsinler.

Şimdilik ben konuyu başlattım, bu çorba daha çok su götürecektir.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2010, 18:45:32 »
            Ülkemizde arı ıslah çalışması, yapıldıgını ne duydum,ne de bir yerde okudum.Islah çalışması yapılabilmesi için,irade oluşması lazım.Malzemenin temini,arının temini elamanın temini,kaynak temini ,üniversitenin iştiraki temin edilip bu konuda ,inançla yola devam edilmesi şart.Macahel 32000 ana almış pazarlamış.Sattıkları damızlık anaların hangi biri210mg agırlıgında.Bu durum diğer ana üreticilerinide baglar.35 derece sıcaklıkta ekmegini arıdan  çıkaran ,bronjit hastası bir arıcının maske ile kovanın başında ,kafasında dolaşan arılarla çalışırken,hissetdiklerini hisseden yetkili,yetkisizler durumu anlayabilselerdi,arılarımızda gerçek manada ıslah çalışmaları başlamıştı,belkide bu konuları hiç konuşmayacaktık.Anadolu arısını biz 25 sene önce biliyorduk.25 sene evvel varrodan arılarımızyok oldu.Her yer Mugla arısı oldu.Peşine kafkas analar getirilerek degiştirildi.700.000 kovan arı fon tarafından dagıtıldı.Arılar hızla melezlendi.Üstüne üstlük milyonlarca kovan bir sezonda en az iki yer degişerek melezlemeyi tetikledi.Hala anadolu arısı varsa kaldıysa, yeri nerese bizde bilelim.İki kovan arıdan takviye yaparak diğerinden bal alma metodunda ortalama hesaplanırken kaç arı kabul edeceğiz.Hastalıklar da nakledilmezmi.Hiç olmazsa sakıncalarında belirtmenin faydalı olacagına inanıyorum.Bu bal alma metodunu anlatanı baglar.Kuvvetli koloni ogul verir diyenlere tavsiyem şudur,zayıf,yaşlı analı,az yumurta atan arı ile çalışmaları.Bizler göremeden gideceğiz arı ıslahını bari bizden sonraki nesil görmesi dileğiyle, saglıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2010, 18:56:22 Gönderen: Arı Bakanı »

fehmi

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 10
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #2 : 20 Ocak 2010, 17:02:25 »
Merhabalar

İçanadoluda amatör arıcılık yapmakta iken Kocaelinde amatörce devam etmekteyim. İç anadoluda yerli arılar kışlık balını koyarken bu sene satın aldığım ana arıların bulunduğu kovanlarda yavru faliyeti,nin yüksek olduğunu ve kışlık bal koymadıklarını gördüm. Ballı çerçeve ve şuruplama yaparak kışa hazırladım. Sabit arıcılık yapanların kendi yöresel ırklarıyla çalışması daha uygunmudur. Üstadlarıma saygılarımla.

mustafa17

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 19
  • Denizci
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #3 : 20 Ocak 2010, 20:58:46 »
  Değerli arkadaşlar;Islah Ülkemizde büyük çaplı ana arı üretim işletmelerinin kurulması,bilgi,kalite ve rekabetin oluşması ile mümkün olabileceği kanaatindeyim.
   
GÜVEN bir ömürde KAZANILIR;bir günde KAYBEDİLİR.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2010, 23:11:06 »
Fehmi bey Kocaeli'de arılarınız nasıl kışlık bal koyamadı. Arılarınız demekki çok zayıftı. 5-6 çıtalık arılar bile bu bölgede kendilerini bloke ettiler, ben bu sene gözlemlerimi paylaştım.
Irk konusunda sorularnız var, bulabiliyorsanız yerli arıyla çalışın , hatta hem yerli hemde milli olsun.
::)
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2010, 09:00:16 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

aridostu1

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #5 : 18 Mart 2010, 10:19:29 »
arkadaşlar türkiyedede söğle calışmalar yapan arkadaşların olduğunu biliyorum ancak insafsız eleştirilerden dolayı kendilerini gizliyorlar çünki türkiyede birsey var karanlıya karsı mum yakmaktan ise küfür etmeyi tercih edenler çalışma kısaca söğle

 Labaratuvar ortamında saf italyan anaya ( saf karniyel ),(saf kafkas saf ) erkekleri uygulanarak değişik çalışmalar yapan arkadaşlarımız tabiki bu bulla kalmıyor döngü değiştirilerek bölgelere has calışma yapan bizimde bilim adamlarımız var eleştiriken lütfen insaflı olalım bunlar buraya gelip birseyler yazmıyorsa inanın vakitleri ve calışmaları devam ettiğindendir anacak ileride sizlerde göreceksinizki bizimde bumanada calışan bilim adamlarımız var bize düşen burada su insanların yaptığı seyi eleştirmeden önce görüp bakıp inceleyip sonra karar vermektir saygılar .

Şekerli

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 89
    • ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #6 : 18 Mart 2010, 17:47:57 »
Sayın aridostu1;

İnsanlar bir topluluğa girdiklerinde ilk önce Allahın selamını verirler , şayet ilk defa geliyorlarsa (sizin gibi) kendilerini tanıtırlar ve ondan sonra söylemek istediklerini söylerler !

Hem yazdıklarınızdan da bir şey anlaşılmıyor , kim kime küfür etmiş , kim kimi eleştirmiş belli değil ...

arıgülü

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 49
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #7 : 19 Mart 2010, 07:52:16 »
Islahda neyi kastediyoruz. Belirli özellikleri istediğimiz, beklediğimiz şekilde olan ırklarla çalışmak. Yada sonradan oluşturulan buckfast tarzı melezlerimi. Şimdi hangisi olursan olsun gerçekten ıslah edilmiş bir arı ile çalışmak boşa kürek çekmemek olacak arıcılar için. Anlamadığım şey niye yerli ırkı korumak ve gen kaynaklarımız adı altında buna karşı çıkılır. Ayrıca gene insanlar niye saklanırlar bu tarz çalışmalar yaparlarken. İnsafsız eleştirilerden korktukları içinmi yoksa paylaştıkları şey yaşamları boyunca hep başarılı oldukları çalışmaları olup, başarısızlıklarını ve hatalarını paylaşamayan insanlar oldukları içinmi. Hani deveye sormuşlar boynun niye eğri diye oda nerem düzgün demiş. Biz hep böyleyiz. Eleştiriden korkarız, başarız olmakdan korkarız, ama galiba insanımıza faydalı olmakdan korkuyoruz. Şimdi bakalım bana ne diyecek arkadaşlar burayada yazdım diye. Oldukçada ciddi yazdım hayırlısı artık..

gülen arıcılık

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 8
  • arı her zaman üretir yeterki sen adam ol
    • GÜLEN ARICILIK
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #8 : 20 Mart 2010, 22:40:13 »
    tüm arıcılara selamlar. ben yeni üyelerden muhammet akyol trabzon'da arıcılık yapmaktayım 2 senedir arıbakanımın bloğunu takip ediyorum ve arıcılığa verdiği hizmetlerden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum bu foruma da başta kendisi olmak üzere çoğunuz gibi gerçek arıcılarla muhatap olabilmek için üye oldum
    kayıtların genelini okudum tecrübesiz bazı arıcıların ahkam kestiğini görüyörum onlara tavsiyem biraz daha alçak gönüllü olmalarıdır
   
    ıslah meselesine gelince; öncelikle ıslah çalışmalarının bölgelere özel yapılması gerekiyor
şunu kabul etmek gerekirki muğla arısı,karniyol doğu karadeniz ve yaylalarında verim vermiyor. aynı şekilde kafkas ta bölgesinin dışındakı yerlerde yeterli verim vermiyor
    kafkas arısının ege akdeniz iç anadolu ve marmara ve guneydoğu anadolu gibi bölgesi dışında ki yerlerde verim vermeyeceğini ta reklamının yapılmaya başladığı dönemden beri savunanlardanım
    kendi bölgem için konuşacak olursam 97 yılından beri muğla ,karniyol ve kafkas ırklarıyla 2003'e kadar çeşitli denemelerimden başarı sağlayamadım. 2003'te kendi ana arı mı üretmeğe karar verdim saf kafkaslardan elde ettiğim melezleri tüm kovanlarıma osene içinde dağıttım 2006 ya kadar bu arılarımın notlarını detaylı olarak tutum her senenin sonraki senesi hem arı hem bal yönünden verimli, hastalıklara az yakalanan, uslu arılardan ana arılarımı yetiştirdim. o yıldan beride bu arıyla çalışmaktayım ve bu bölgeme uyum sağlamış arıyla bölgemde üs düzey verim aldım müşterilerim için istek üzerine saf kafkas 1. melezi ve karniyol 1. melezi ana arı üretiyorum bunların ne safları nede melezleri kendi arımdan elde ettiğim başarıyı sağlayamamakta dışardan parayla alınan saf ve melezler ise brakın verimi 2seneden fazla yaşayamamakta.
  vel hasılı kelam kendimden bu kadar bahsetmek istemezdim ama bilgi vermek için gerekti. sonuç olarak tüm profosyonel arıcılarımız araştırma ve denemelerini yapacak seviyeye kendilerii getirmeli veıslahlarını kendi bölgelerimizde oraya uygun arıyı bularak kendimiz yapmalıyız.
     
GÜLEN ARICILIK_VİZİR BAL
http://gulenaricilik.blogspot.com/

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2010, 15:14:50 »
"sonuç olarak tüm profosyonel arıcılarımız araştırma ve denemelerini yapacak seviyeye kendilerii getirmeli veıslahlarını kendi bölgelerimizde oraya uygun arıyı bularak kendimiz yapmalıyız."
Ne güzel anlatmışsınız. Hemen tüm arıcılar üniversite sınavlarına girelim biolog zoolog olalım ve gelsin bizim ekotip arılar. Ömrümüz yetermiki:( Ayrıca genetik çalışmalar böyle anlattığınız gibi ve herkesin evinde yapabileceği kadar kolaymıki hemen arılıkda en ıyı huylu arıyı alalım ve aynısını uretelım:) Eğer kalıtsal özellikler sizin anlattığınız kadar basit olsaydı inanın bana ınsan oğlu şu anda ölümsüzlüğü yakalamışdı. Bakın almanyaya adamlar özel izole bölgelerde her bölgenin ekotipi olan anayı üretip saf ve f1 lerini arıcılara satıyorlar onlarda arıcılık yapıp bal uretıyolar. Bizde ise ..... ne diyeyim şaşırdım Allah sonumuzu hayır etsin..

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2010, 09:12:28 »
Gülen arıcılık dediki;"kendi bölgem için konuşacak olursam 97 yılından beri muğla ,karniyol ve kafkas ırklarıyla 2003'e kadar çeşitli denemelerimden başarı sağlayamadım. 2003'te kendi ana arı mı üretmeğe karar verdim saf kafkaslardan elde ettiğim melezleri tüm kovanlarıma osene içinde dağıttım 2006 ya kadar bu arılarımın notlarını detaylı olarak tutum her senenin sonraki senesi hem arı hem bal yönünden verimli, hastalıklara az yakalanan, uslu arılardan ana arılarımı yetiştirdim. o yıldan beride bu arıyla çalışmaktayım ve bu bölgeme uyum sağlamış arıyla bölgemde üs düzey verim aldım müşterilerim için istek üzerine saf kafkas 1. melezi ve karniyol 1. melezi ana arı üretiyorum bunların ne safları nede melezleri kendi arımdan elde ettiğim başarıyı sağlayamamakta dışardan parayla alınan saf ve melezler ise brakın verimi 2seneden fazla yaşayamamakta."



Gülen arıcılık; Islah bölgelere göre yapılmalı diyorsunuz. Bölgelere göre ıslah yapıldığında sadece bu o bölgeye has olur. Örnek Kara denizi ele alır isek nektar olarak kestane balına odaklı bir arı gerekli. Ayrıca ısısı yurt genelinden çok düşük ve yıl boyu yağışlı. Marmara bölgesine geliyorsunuz, yazın kara denizden sıcak, baharı erken gelen kışı Trakya’dan yumuşak, Marmara’nın Trakya yöresi kışı en sert bölümü, iç Anadolu ve eğeye sınır bir bölge. Ege bölgesi ise kışı sahiliyle iç kesimleri gene acayip farklı bir bölge. Akdeniz ise gene sahil boyu kışı olmayan bir bölgemiz. Güney doğu ve doğu Anadolu bölgesi ise gene bir birine tam zıt iklimlere sahip. Böyle kıyı şeridi olan bir ülkemizin doğudan sonra en sert kış ve çok yüksek yaz sıcakları olan iç Anadolu’su var. Ayrıca en kurak bölgemizde iç Anadolu bölgesidir. Yazarken bile acayip oluyorsunuz küçük bir ülke değiliz ki. Bu ülkeye yılarca Kafkas arısı dayatılmaya devam ediliyor, ülkemizin tüm ırklarını yok etme pahasına.

Sizin yazınızda dikkatimi çeken hususlardan birisi ise yaklaşık 6+3=9 yıl deney yapmak. Tüm arıcılar deney yaparak mı arıcılık yapacağız. Bizim bilim adamlarımız ne iş yaparlar. Deneyleri onların yapıp daha sonra verimli hatların damızlıklarını üretip koruma altlarına almaları gerekmiyormuydu?
Ayrıca siz en son Kafkas arısından üretim yaparak Kafkas melezleriyle yoluma devam ediyorum demektesiniz. Arılıkta her türlü ırk var ve siz kafkastan ürettim demektesiniz. Her ırkın olduğu yerde anaarı üretip buna  kafkas  veya melezi ismini koymazsınız.
 Aslında sizin arınız anlattıklarınızdan anladığım kafkastan uzaklaşarak verimli hatlar bulmuşunuz.  Ne kadar verimli onuda bilemiyoruz. Çünkü Kafkas arısının devamlı saf ve f1 melezi aynı yumurtayı atar.


 Siz arılığınızda bir sürü ırktan bahsettiniz. Kafkasın melezleri arılığınızdaki başka ırklarla çiftleştikçe kendi hantallığından kurtulmuştur. Saf ve F1 kafkasın yumurta atışı 1500 zü geçmez. Farklı ırklarla F1 den üretilen anaarılara diyelim ki İtalyan karıştı bu f2 de kendisini gösterir. F2 üretiminde bu 1500 rakamının üstüne çıkılır, çünkü Kafkas arısına İtalyan arısı erkek tarafından karıştırılmış oldu. Bu ırkın genlerine, italyanla çiftleşse bile f1 aşamasında anaarıya geçmez. F2 lerden anaarı üretilirse ise o zaman anaarıda italyan özelleikleri oluşur. Bu ne kadardır onu genetikçiler bilir. İki taraftada 8 kromozom var, ama etkisi nedir bilmiyorum.

Karniyol ve başka arılardaki başarısızlığınızı neleri  kıyaslayarak söylüyorsunuz onu bilemiyorum. Karniyol arısı kısa dönemlerde istediğinizde atağa geçen, gezginci arıcılıkta nektardan nektara geçişler için kısa sürede polen akımı varsa  anında yavruya yatan bir ırktır. Kafkas arısı her nektar akımından bitip çıkıyor. Biz karniolu kullanamıyoruz, bizim ülkemizin arıcılık kültürüyle Karniyol ve İtalyan ırkı, ayrıca Muğla eko tipine uymuyor. Sistem kafkas arısına göre kurulu. Kafkas ise girişini acayip daraltan ve kovan içini sıcak tutmaya endekslemiş.Nerede delik bulursa tıkayan kışı çok zayıf geçiren bir ırktır.

Ayrıca ülkemizde Karniyol üretiyorum diyenlerin çoğunda damızlık yoktur. Biz Karniyol diye aldığımız arıların bazılarının kapaklarını açamadık. Demek  karniyolun saldırgan olanları da var 8)
Karniyolun kaç hat sonrasıysa bilemiyoruz. Erzincan Kemaliye yüksek okulunda geçen sene karniyol üretilemedi, sebepleri ise çok komik bir araştırıp öğrenin.Bu kurum karniyol üreten yerlerden birisiydi.


Bilim adamlarımıza göre ülkemizde o kadar çok ırk varkı, nerde bunların safları, yada kullanma melezleri, kimseden ses çıkmaz. Çünkü bilim adamlarımız zamanında gerekli çalışmaları yapmadılar. Hep başka ülkelerin makalelerini çevirip unvanlar aldılar, iş icraata gelince ürün piyasada yok, ama bilim adamlarımızın o kadar çok projeleri vardır ki bu projelerde bir türlü hayata geçemedi.

Dışardan gelen arılar yollarda ömrü bitiyor. Ayrıca dünyanın en çabuk bölgelere adapte olan arısı karnioldur. Bu demek değildirki gittiği yerlerde sorun çıkarmayacak. İnsanlar bile bir şehirden birine gittiklerinde hava değişim sorunu yaşıyorlar. Karniyoldan daha çabuk adapte olan başka ırk yoktur. Biz ülkemizde kafkas arısını 15 yıldır her bölgeye adapte edebildik mi?

Benimde 2006 yılı eylülünde aldığım 5 saf kafkas arısının birisi arılığa geldiğinde çiftleşmeye gidip yanlışlıkla yandaki kovanda bulundu. 2 tanesi 2008 yılında spermi bitti. Bir tanesini birisine yollamıştım, bir tanesi 2009 yılı temmuz ayında kovanında bulamadım. Bir düşünün eylül ayında Artvin’de anaarı satışı devam ediyor, o tarihte üretilen analardan kime fayda olacaksa. Ben Almanya’dan suni döllenmiş anaarı istedim aylardan temmuzdu aldığım cevap, elimde erkek yok üretemem oldu. Ya bizde olsaydı,  erkeği kesin yaratırdık diyemiyorum,  yaratmak Allah içindir ama kesin bulur üretir ve satardık.


Bunları niye yazdık? buralara niye gelindi? Cevapları bilimciler vermeli, şu an aslında onların görevlerini yapmayışlarını konuşuyoruz.
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2010, 15:33:03 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

gülen arıcılık

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 8
  • arı her zaman üretir yeterki sen adam ol
    • GÜLEN ARICILIK
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #11 : 25 Mart 2010, 00:56:55 »
  Ali abi yazım cevaplayıp çeşitli bilgiler verdiğin için teşekkür ederim doktor abimde eleştirmiş sağolsun benim islah çalışmam ancak bu kadar oluyor tabiki gen ıslahı yapmadık biz genetikçi değiliz arımızı verimli hale getirmeye çalıştık ali abi yazının başında bazı örnekler vermişti ıslahtan kasıt heralde sadece genetik ıslah kastedilmedi o kastedildiyse konuyu çarpıttığım için özür dilerim ama kasıt her nevi islahsa ali abinin yazıma verdiği ciddi cevap hoşuma gitti birazdaha bilgi paylaşmak istiyorum 
   95 yılına kadar babam fenni kovanda klasik kara kovan tipi arıcılık yapıyordu bölme yoktu arı oğulla artırılıyordu ve genelde zayıf düşen oğulların yarıya yakını telef oluyordu bende 4 yaşından beri arılarla büyüyen birisi olarak o devirde okuduğu kitaplara dayanarak arı bölmeye karar verdim tabi kendi ana arımızı üretemiyoruz o devirde ankara kazan da ana arı var başka yerde yok 30 tane muğla ırkı arı aldım kovanlara verdim önümüzdeki sene arı mevcutları çok iyi kıştan çıktılar arılarımızın hepsini solladılar sağım zamanı verim bekliyoruz biz de sıra onların sağımına geldi açtım ne bakıyım arı aç diğer kovanlarımızdan ortalama 25 kilo bal aldığımız seneydi bu halbuki en güçlü arılar da muğlalardı neyse bir sene daha denedik onları ve oğullarını sonoç başarısız 97 de almanyada arıcılık yapan bir köylümün aracılığıyla karniyol ismarlayıp 25 ana aldık o zamanda böyle ucuz deyil hiçbirşey bayağıda paramız gitti neyse uzatmaya gerek yok analar geldi arısı gerçekten usluydu kafkastan biraz daha ince ama gerçekten artışıyla usluluğuyla süper arı dedik ama yine sağım zamanı balı kendine zor yetti bikaç senede onunla uğraştık sonuç başarısız kafkasa gelince 200o de yine kazandan  kafkas arısı buraya uyar diye 40 tane aldık böldüğümüz kovanlara verdik önümüzdeki sene 2001 ben askere gittim arılar babamda telefonda dert yanıyor oğlum bu k lar hiç artmıyor kafkaslara k-1.2.3 diye numara yazmıştım kestaneye 20 gün var  bizim k lar 7-8 lerde kestanede en kuvvetlisi 14 çerçeve olmadı  sağıma izine geldim sağım yapıyorum k lar artmadı ama her taraf kütük gibi bal arıdan eser yok kovanda yavru atacak yer yok arı6-7 çerçeveye düştü osene 40 kilo bal aldığımız kovan oldu k lardan en fazla 18 ondan sonraki sene 2002 yarısı kışın öldü zaten k ların o sene ana üretmeye karar verdim ve malzemelerimi tamamladım oseneden beri ana üretiyorum geçen sene 1200 ü geçtim  izlenimlerim kafkasın 1. melezi safının aksine arı da artırıyor bal da yapıyor karniyolun 1. melezi ise yine safının aksine arıyı biraz azaltıyor balda veriyor hemen hemen aynı seviyeye geliyorlar kafkas yavru çürüklüğüne dirençsiz karniyol ise varroa ya dirençsiz   benim kendime arılarımdan damızlık seçip ürettiklerim ise bölgeme tam uyum sağlıyor  zaten 2-3 sene bu zor şartlarda yaşayıp en üstün balı veren arılar dan üretilen anaların %95'i verim veriyor  verimden kastım en fazla balı da onlar veriyor sağımdan sonra böldüğümde  2 tane normal kovan olacak arıyıda onlar veriyor tabi benim söylediklerim sadece bölgeme özgü sabit arıcıya özgü  HERKESE BOL VERİMLİ YILLAR ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLİYORUM.
GÜLEN ARICILIK_VİZİR BAL
http://gulenaricilik.blogspot.com/

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #12 : 11 Mayıs 2010, 14:47:00 »

Arıcılıkta ıslah ve önemi kelimesi bizim için hiç bir anlam ifade etmez etmemesi de gerekir.
Neden, çünkü bu işler boş işlerdir, batılılar boşa kürek çekmekteler. Islaha ne gerek var, nasılsa kimse ne hesap soruyor nede kitap. Nasılsa proje memleketiyiz, herkesin çantası veya bilgisayarı proje dolu. Birde bu ıslah denilen olay, yabancı eserler gibi çevrilemiyor :-[
Bu işi biliyoruz diyen batılıların elinde arı ırklarına isim koymak için bazı kriterleri var.
Bu kriterlerin başında her ırkın safı elde tutulmalı. Zaten safları elinizde tuttuğunuzda ıslah çok kolay olmakta. Safı, un gibi düşünür isek, işlenen hamurdan ister kek yap ister börek, baktınız olmuyor nasılsa saf var tekrar başa dönersiniz. Elinizde ununuz yoksa bozulan kek ve çörekleri yeniden yoğurup bir şeyler yapmaya kalkarsanız ortaya ilginç karışımlı ay çörekleri çıkar.

Aşağıda vereceğim linkte damızlık üretimi yapan bir işletmenin kaç çeşit damızlık ürettiğini göreceksiniz. Her bir ırkın kendine has özellikleri var. İtalyan arısı için mükemmel tozlaşma sağlar denilmekte. Karniyol için mükemmel bal toplar denilmekte. İşin garip tarafı bizim milli arının adı bile bu işletmede geçmiyor.
Rusiyan diye bir Rus arısından bahsedilmekte, fakat bu Rusiyan bizim kafkas arısı değil. İtalyan, karniyol ve rusiyanın varroaya dirençli olduğu yönünde araştırmalar var. Bu siteyi uzun zamandır inceliyorum. Bir çok konu hakkında bilgiler var.
Dünyanın her tarafına damızlık yolluyorlar.
Site içindeki bilgiler tam olmasa bile translate tarafından çeviri yapılıp okunabilir.
Bu işletmede buckfast arısı arı çeşitleri arasında beşinci sırada yer alıyor.
Arıcılıkta ıslah önemlimi?
Önemliyse bizim bilim adamlarımız bu işin neresinde?
Bir başka deyişle biz bu tür işleri ülkemizde görüp mü ölürüz görmeden mi? ::)

http://www.glenn-apiaries.com/
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2010, 14:54:56 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #13 : 22 Temmuz 2011, 21:41:18 »
Arıcılıkta sanal aleme girişimiz 2006 yılı sonu olmuştu.
O zamanlar ne ırklardan haberimiz vardı nede ıslahtan.
Fakat ıslah kelimesi kullanılır ve arı ıslahı yapılmalı denilirdi.

Bu gün ıslaha başlansa sonuçları en az 5 yıl sonraya belli olmaya başlarmış.
Mış diyorum, öyle diyorlardı.

2006-2007-2008-2009-2010 ve 20011, yav bu zamana kadar geçen süre 6 sene olmuş ve hala arı ıslahı yapılmalı deniliyor. Gene bu gün başlansa 2016 yılında ilk ıslah edilmiş arılar meyvelerini yeriz, 5 sene dediğin nedirki, kafanı çevirene kadar gelip geçiyor.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: ARICILIKTA ISLAH VE ÖNEMİ
« Yanıtla #14 : 27 Temmuz 2011, 22:30:16 »
                Değerli arkadaşlar,bugünlerde Anadolu arısı kullanın diyenler ,Anadolu arısının safı nerde,f1i nerde olduğunu ya bilmiyorlar, yada biliyorlarda saklıyorlar.Mübarek kullan diyeceğen adresini söylesene.
                Değerli arkadaşlarıma kızanlara,diyorumki KARNİYOL arısı üretmek için ta Rizeden Almanya ya sipariş var.Bu işin başlangıç noktası,birde işin başka noktası kovan yönetimi onuda anlatında bakalım nasıl yönetiliyor.
                Islahı  Devlet Kurumları yapar.Üniversiteler yapar.Arıcılar birliğide yapabilir.Elinde bir potansiyel var.
                Yaşarsak,bu ıslah çalışmaları sözlerini çok ama çok duyacagız.
                Ali bey 5 sene nedirki,çok haklısın ben 10 seneyede razıyım.
                Değerli arkadaşlar,gelin 3 KAFKAS ana arı alın.Macehelden,Posof dan ve TKV den bakın hangisi Kafkas.Hepside Damızlık üreten yerler diye geçiyor.
                Değerli bir emekli abimiz var.Adı Ruhi Tahmaz.Ruhi abi biri boş konuştumu şapkasını çıkarır anlatanın önüne kor,sen benim şapkama anlat der.
                Saglıcakla kalın.