Gönderen Konu: Varroa mücadelesi ve esansiyel yağlar ve bitkiler  (Okunma sayısı 6543 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Varroa mücadelesi ve esansiyel yağlar ve bitkiler
« : 15 Nisan 2011, 17:10:46 »
Varroa mücadelesinde bitkileri kullanarak gelişmiş ülkelere taş çıkartacak duruma geldik :)
En son duyduğum bitki ise sıgırkuyruğu.

Bir kaç gün öncesi bir arkadaşla konuşuyoruz, bir arıcıyla görüştüm, varroayla nasıl başa çıkıyorsun diye sordum, demişki ben o işi bitirdim. Nasıl olur dedigimde körükte sığırkuyrugu yakıp tütsüsünü kovana veriyorum olay tamam. Bu iş bu kadar basit yani?


Varroayla bir türlü başa çıkamıyoruz, birileri işi kökünden hallediyor ve benim öyle bir meselem yok demekte.

Bu tür bitkilerle varroa mücadelesi yapılacaksa kesinlikle kovan altı elek teli olmalı.

Koloniye verilen kokular ve bitki dumanları varroayı öldürmüyor. Dumandan rahatsız olan varroa arıyı bırakıp bir başkasına biniyor.
Gebze'nin en eski arıcılarından birisiylke yılar öncesi kovanı açtık kontrol ediyoruz. Anaarının sırtındada bir varroa vardı, elindeki sıgaradan bir duman çekip anaarının üzerine dumanı üfledi, varroa anaarıyı anında bıraktı. Bu varroanın öldüğünü ve ondan kurtulduğumuzu göstermez ki.

Gene esansiyel yağlarla yapılan varroa mücadelesinde durum aynıdır. Varroa kokudan rahatsız olur ve arının sırtından kovan dibine iner bir başka arıya biner ve yaşamına devam eder. Birde bütün koloniler aynı koktugu için güzel yağmalama sebebi olur.

Kovan dibi telli olsaydı bu kokulu ürünlerle varroa mücadelesi yapılabilirdi. Şimdi istediginiz kadar koku verin varroaları yok edemeyeceksiniz. İnsanın kendisini kandırması üçkagıtçılıga girermi bilmem ama kendimizi kandırmaktan başka bir iş yapılmıyor.
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2011, 01:06:29 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk