Gönderen Konu: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!  (Okunma sayısı 55877 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #15 : 04 Mart 2011, 21:10:21 »










Kafkas arısıyla ilgili önemli bilgi ve belgeler.
Bu bilgileri yayınlayan Türkiye arıcılık vakfıdır.(TKV)
Daha öncede yayınlamıştık bu bilgileri fakat blogerden yüklenen resimler ne zaman hayata döner bilemiyoruz. Belge 25 sene öncesine ait. O kadar ilginç ki 25 sene öncesi Kafkas arısının bölgesi diyeyim, bölgesi olduğundan artık şüphe ediyorum. Neden derseniz bu arı doğu Karadeniz e özgü bir arıysa başka arılar bu arıyı nasıl melezleyip saflarını yok etti hala aklım almıyor. Anlatılanlara göre bu bölgeye gelen arılar yaşamayıp hep Kafkas arıları hayatta olmalıydılar, durum ise tersi olmuş. 25 yıl öncesi belgelere baktığınızda göreceksiniz bu arının bölgesinde safına rastlanamamış. Bu yok oluşa 1960 lı yıllardaki gezginci arıcılık neden olmuş. 1985 yılından bu tarafa bir 25 yıl daha olmuş, gezginci arıcılık boyutları 50 sene öncesine göre felaket boyutlara çıkmış. İşin garip tarafı ise ülkemizdeki bazı bilimcilerimiz 5 arı ırkı ve birçok eko tipin yok olduğunu söylemekteler, bende bu görüşü savunan bilim adamlarına aynen katılıyorum.

 Bir başka bilimcilerimiz ise hala ülkemizde 5 ırk arı ve bir sürü eko tip arıdan bahsetmekte, hatta kendi arınızı kullanın diyorlar, neyi kullanacaksak, ülke baştan sona Kafkas arısı ve alt melezleriyle dolmuş durumda. Defalarca bilimcilerimizin bizi yanlış yönlendirdiğini yazmaya çalıştım ve yazdım.
Bizi yıllarca bana göre kandırdılar.
Birileri neden diyebilir.
Bende derim ki bu bilimcilerimiz neler yapmış, bir görelim yav.
Efendim benim etiket ve kariyerim var, o zaman etiket ve kariyeriyin karşılığını görmek istiyorum bana neler yaptığını göstermelisiniz. Yapılan hiç bir şey yok, kuru laf ve projeler. Etiket ve eğitimler ayrıca kariyerler kuru laf için miydi?

Tüm ırklar yok oldu, eko tipler yok oldu... Hala etiket ve kariyer ha ;D
Bilimcilerimizin etiket ve ünvanları bizi Amerikadan gelen kafkas arısına mahkum etmiştir. :(
Not:
Resimlerin aynısını Vecdi abi yayınlamıştı fakat gözükmüyor. Bir resimi ayarlıyorsun başka sunucu yasaklanıyor. En azından bundan sonrası kendi resimlerim kendi sunucumda olacak, Forum ve bloga yüklemeleri kendi sunucumdan yapacagım.

« Son Düzenleme: 05 Mart 2011, 11:16:37 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #16 : 06 Mart 2011, 00:00:48 »
                Köylü arıcı kardeşim,Kafkas arısı zor şartların arısı demişsin,zor şartlar nedir açarmısın.Bu kadar memnunsa,Sarp dan trabzona kadar ana arı satanlar niye gürcüstan ve azerbeycan dan kaçak ana arı getiriyorlar.Bizdekilerden memnun değillermi.Yükü çok vagonu uzun yük trenlerinin arkasında da lokomotif vardır,2 nedenden vagon kopmalarını önlemek,yükü hedefine ulaştırmak.Bölgeniz nere siz kim olduğunuzu bilmiyorum,takma isimle yazı yazmanız hoş değil.Kafkasın yoğun olduğu bölgelere Mugla diye adlandırılan arıların çok girmesinin sebebini açıklayacak bir babayiğit çıkmadı açıklasa sorun çözülür tartışmalar olmazdı.Saglıcakla kalın.

Kadirkasalak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 26
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #17 : 06 Mart 2011, 09:54:09 »
Vecdi bey abi bu kafkascilar bir alem.
Geçenlerde bir yerde okudum, arıcinın biri kafkas arısını met ederek kar altında koloniye ballık lazım diyordu.
Bir başka arıcı kafkas kışın bir su bardagi kalir genede ölmez demişti.
Bir başka aricilar ruşetle aricilik yapıp iyi geliştiklerini söylüyor.
Hepside kafkasci bunların hangisine inanacagiz.

arıcı19

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #18 : 17 Mart 2011, 09:27:20 »
İlk önce herkese selamlar
Kafkas Arısı hakkında buraya yapılan tüm yorumları okudum önemli olan bir bilgi paylaşılıyorsa tarafsız , objektif ve arı meraklılarına fayda sağlayacak şeyler paylaşılması gerektiği kanısındayım. Sanki takım tutarcasına ben Kafkas beslerim, ben Karniol beslerim,İtalyan beslerim, Anadolu beslerim gibi bu konu sürüp gidecek peki çözüm ne ona kafa yorucağımıza kısır bir çatışma içine düşülüyor, Zaten bu ülkede arıcılığın istenilen düzeyde gelişememesi üretilen arı ürünlerinin istenilen düzeyde pazarlanamaması eskiden gelen yanlış uygulamalar sonucunda tüketicilerin bu ürünlere şüpheyle bakması,dış pazara ürünlerin ihraç edilememesi bence arıcılığın en büyük sorunları,şimdi burada tartışılan konu ise tam bir kısır döngü ve ayrıca Arı üzerinden reklam yapma çalışmaları bunu herkes biliyor herkes ürettiği malı över değilmi kimse malına kötü demez çünkü yılda belki 2000-3000 ana arı satar bunlar bilinen şeyler Oyüzden kırmak dökmek tartışmak, kötülemek le maalesef bir yere ulaşamıyoruz. En son olarak ülkemizde bulunan arı cinslerinin hangi bölgede daha verimli olacağının tespit edilmesi en kısa zamanda yapılmalı ve bu kısır döngü sona ermelidir, Herkese selam eder başarılar dilerim.

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #19 : 17 Mart 2011, 10:52:59 »
                   Arıcı 19 arkadaşım,arıcılığın ileri gitmesini herkesten çok isteyen biriyim,bu tartışmalar olmasa biri birşey anlatacak dogru da yanlışda olsa insan güvenilir biri ise dogru kabul edilecek,taki pratiğini görene kadar. Bu tartışmalardan alınmamak lazım kırıcı olmadıktan sonra.Tartışa tartışa dogruları bulacagız.Ülkemin arıcıları gelişmiş ülkelerin arıcıları kadar şanslı değil.Bizlere uygulamaları ile yol gösteren bir kurum okul yok.
                   2000-3000 ana konusu muallak konu,herkes kendi ana arısını üretmek çabası içinde olmasını dileriz.
                   Salı günü Yusufeli li bir arkadaşım,akrabası vefat etmiş,dediki beni cenazeye götürürmüsün bende götürdüm.Okul arkadaşım, birlikte yıllarca çalıştığım Dursun ÇOLAK ı ziyaret ettim.Arıcılar geldi konuştuk,bölgenin ençok arısı olan arıcısı  dediki geçen gün 2 video seyrettim adam üzerinde birşey yok bal hasadı yapıyor,yine aynı adam kıravatlı arılarına bakıyor.Dediki birde gelsin bizim arılarımıza baksın.ırkı ne diye sordu.
                    Aynı arıcı dediki bu yörenin arısını Mugladan getirilen 1000 kovan arı ile Macehelden getirilen ana arılar bozdu.Dedimki Muglayı anladımda Macehel sizin yörenin arısı,Bostancı köyünden olan arıcı dediki Macehel nemli yagışlı yöre, arısı yusufeli kurak bizim buraya uyum saglamıyor.
                    Arıcı 19 arkadaş sen nasıl anlıyorsan anla,kimseye birşey empoze ettiğimiz yok.Seviyeli tartışmaların sürmesi dileğiyle,saglıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #20 : 17 Mart 2011, 16:37:20 »
Arıcı 19 ;
A.s. Kafkas hakkında ben aslında olumsuz bir şey yazmadım. Kafkas arısının belli bir karakteri var ve bunun dışına bu arı çıkamaz. Yaşadığı bölge ise en çok arı ölümlerinin olduğu yerdir, bu arı başka bölgelere gittiğinde arıcılarımıza çok büyük kayıplar yaşatmakta.

2008 yılı olması lazım şu an tam hatırlamıyorum. Mustafa Kabaoğlu hocamız bir felaket yaşadı, yaklaşık 200 kovan arısının 150 tanesini söndürmüştü.  Biz o sene sanalcılar olarak o arılıkta sönen kovanları gördük. Bu sönen arıların hiç kimse ırkını sormadı. 2009 yılında Mustafa Kabaoğlu hocamızın arılığındaydık ve 5-6 kişinin arısı aynı yerdeydi. Sezon bitimi Salih ve kemal abiler hariç hep birlikte Gebze’ye pürene gelin di, ve Mustafa hocamız yaklaşık 100 kovan pürende söndürdü, bir başka arkadaşımızda 17 kovan söndürüp sezonu kapadılar. Bu ölen arıların ırkı neydi derseniz, bazılarına göre, yerli, eko tip, ve Kafkas arılarıydı.

Bu olaylar yaşandı konu çok taze, şimdi herkes buradan dersler çıkartıp düşüneceğine ırklara savaş açıyor. İlk önce kişi arıcı olmalı, bunu da yaptığı uygulamalarla göstermeli. Her sene kaza yapan bir otobüs şoförüne bu çok iyi şoför ama kaza yapıyor demenin anlamı nedir.

Biz laflara değil işlere bakmalıyız.

Kişi arıcı olmadıktan sonra ne yapılabilir düşünüyorum ve çare bulamıyorum.

İnsanların gönüllerinde çok aslanlar yatabilir, gönül bu normaldir. Fakat şoförlüğü bilmeyenlere dar ve virajlı bir yolda yarış arabası verirseniz suç yarış arabasın damı? yolda mı viraj damı?.

Efendin filan karniol arısını kullanamamış. Şimdi bu kişinin çapı nedir dediğimde yav bu hakaret değil mi? diye soru alıyorum.

Ben karniol kullanıyorum, bazıları yıllar öncesi bilemiyorum gıcıklık olsun diye mi? karniola hayır dediler, şimdi dönüş yapamıyorlar.

 Yazacakta kimseye bir şey bırakmadık, Anadolu arısı yazıyorlardı, gösterin bizde alıp kullanalım, kimseden ses çıkmadı. Eko tip arılardan bahsettiler verin eko tipleri kullanalım dedik gene mat oldular.

Yerli arı dediler arılar birbirine girmiş ülkemizde Kafkas arısı hariç başka damızlık yok. Birileri kendilerini bilmiş göstermek için yazıyor da yazıyor.

Yukarda yazdım dedim ki ben karniyol kullanıyorum taraflı yazabilirim. Birileri karşı çıktı onlarda taraflı olabilir. O zaman olaya objektif bakılmalı.

Arıcılıkta en yüksek verim 80 binlik kovanlarda, bunu Kafkas, yerli, eko tip arılarla oluşturmak imkânsız.
İtalyan ve karniol arısıyla destek vermeden koloni 80 bin nüfus oluşturulabiliyor. O zaman biz neyin peşindeyiz, verimin mi? Verimsizliğin mi?

Olaya birde şu açıdan bakalım, hangi ülkeler Kafkas arısı kullanmakta.

Gelişmiş ülkeler niye Kafkas arısını tercih etmiyor.

Dünyada neden en çok İtalyan arısı ve sonrasında karniyol kullanılıyor. Dünya ahmak, akıllı biz miyiz? Bazıları bir zamanlar İsraili örnek veriyordu, İsrail neden yerli arısını kullanmayıp İtalyan arısına geçti ve kovan başı çölde 40 kilo bal ortalamasına ulaştı.
 
Bu kadar güzel ırk arılarımız ve Kafkasımız varken neden bu cennet vatanda 15 kilo bal ortalamasıyla çalışıyoruz.

İşin bir başka garip tarafı ise Kafkas a yakın arılarımız bir ekip tarafından toplanıp Ankara ya getiriliyor, şu an kullanılan Kafkaslar Amerika dan gelen Kafkas damızlıkların devamı.



Malisef kısır döngü içinde dönüp durmaktayız.
Bu kısır döngünün biteceğini sanmıyorum. Çünkü bu kısır döngüyü sürdürenler cahil kişiler, bilim ve bilimsellikten uzaklar. Gerçi bu konuda asıl suçlu bu cahil kişilerde değil, bu ülkenin yetiştirdiği etiket ve unvan sahiplerinin ülke adına arıcılıkta ıslah ve gen bankasını oluşturamaması yatmaktadır.
Biz kendi aramızda suçlu arıyoruz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

arıcı19

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #21 : 18 Mart 2011, 10:11:48 »
Selam Ali Bey

Herhalde benim yazımdan Kafkaf arısını savunuyor izlenimine kapılmış olmalısınız , ancak yanlış anlaşıldığımı düşünmekteyim. Ben herhangi bir arı ırkını savunmuş değilim,elbetteki mantık olarak en verimli , en uyumlu ,ülkemiz arıcılarının emeğini karşılayacak olan arı ırklarını yetiştirmemiz gerektiğine en çok ınananlardanım ,ancak bizim ülkemizde hep alışık olan bir şey var işin displin yönü eksik ,afedersiniz ama her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, bu iş her işimizde olduğu gibi planlı ve proğramlı bir şekilde yapamıyoruz.
 Ülkemiz arıcılığı kovan sayısı bakımından dünyada 2. bal üretimi açısından ise 5. sıralara gelmekte ancak diğer arı ürünlerini dış ülkelerden sağlar durumdayız ve büyük çoğunluğu bal olarak üretilen arı ürünlerini satamamakta hatta arıcılarımızın ellerinde çoğu zaman balları kalmakta ,Ükemizin zengin doğal kaynaklarını her zaman olduğu gibi bu sektörde de verimli kullanamıyoruz.İşte en çok buna üzülüyorum Sadece belki Kafkasın öne çıkmasının sebebi onlara TEMA vakfının planlı bir şekilde  organize olmuş olması ve ana üretimini yapıyor olmasıdır.Bunun en temel olayıda budur.

Maalesef diğer arı ırklarında böyle bir çalışma ne yapılmıyor , yapılsada tam olarak arıcıların bilgisine sunulmuyor.Bunun sonucunda  ihtiyaç olan Ana Arı planlı yapılmayan üretim sayaesinde  Melez arıların piyasaya satışı ile bu ihtiyaç kapatılmaya çalışıyor, Peki bu formu takip eden arıcı arkadaşlarıma sormak istiyorum Her ana arı satılırmı bu ana arıların belirli bir gelişim standardı olması gerekmezmi , işte ülkemizde ana arı satışı o kadar basit ki kalitesiz ana arılar satışı sunulabiliyor, seleksiyon ,ırk çalışması yapılmadan her yumurtadan çıkan ana arı yetrki yumurtlasın hemen satışa sunulabiliyor. Bu sebeblede onu büyük umutla alan arıcı arkadaşımızın ümitlediği şeyleri göremeyince hayal kırıklığına uğruyor,Bu bence her arı ırkı için geçerlidir.

Ana arısı yeterli kalitede olmayan kuvvetliliği ve verimliliği takip edilmeyen arı ırklarından ana elde etmek bence bu işin kalitesini bozmakta arıcı arkadaşlarımızın emeklerini boşa harcamalarına neden olmaktadır. Bence bu işin bir an önce Tarım Baknlığınca veya kim çözecekse  önlemleri aılnmalı, ülkemizde büyük bir önem arz eden arıcılık sektörüne hak ettiği değer verilmeli , arıcıyı ve arıyı koruyan yönetmelikler çıkarılmalı , bu kısır döngünün önüne geçilerek en çok ürün ,en kaliteli arı ırkları ve arı ürünlerinin çeşitliliği sağlanmalıdır. Çünkü ülkemiz coğrafyası sayesinde arıcımız bunu hak etmektedir.
Herkese selam ve saygılar dilerim.

ibrahim46

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 5
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #22 : 18 Mart 2011, 11:46:15 »
mrb 2002 de 10 tane kafkas arısı aldık yeni bölme yaparak anaları kovanlara verdik.kovanlar bal zamanında 10 cıta olmuştu ama 10 çıtanın 8 tanesinde hiç yavru yok ve tamamı baldı yavru hiç yok denecek kadar azdı .bal sezonu arılar nerdeyse bir avuç kaldı.kışa girdiler ama kıştan çıkamadılar.kafkas arısı bal yapması iiiyii ama çabuk gelişmiyor kışa zayıf giriyor.geçensene ali abiden 2 tane ana aldım arılarım vanda ben memurum malum vanını soğukları sert olur.arılar karın altında hep dışarda kaldılar.haftasonu bakımda düğer arılarda soğuktan dolayı yavru yoktu 6ve7 çıta olan ali abiden aldığim arılarda günlük yumurta vardı.arı o kadar sakin ki maskesiz arıları kontrol ettim.bu sene inş.arıların hepsinin anasını değiştireceğimm.vanın soğuk havasına uyum çok ğüzel sağladı.türkiyede böyle ana ürettikleri için Ali abiye ve ekibine teşekküller..

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #23 : 18 Mart 2011, 15:04:08 »
Arıcı19;
 Kafkas arısının olumsuzlukları altına yazılmış bir yazınız var ve sizi tanımıyoruz yaklaşık 8 ay öncesi foruma üye olmuşunuz.  Bir bölgemizin maliye bakanlığına ait bir ip no su kullanıyorsunuz. Bulunduğunuz yerde Kafkas mekânı sayılabilecek yerlerden birisi, sizin bölgenizde kafkasın durumu nedir bilemiyorum. Zaten şimdi isimsiz üyeliklere izin vermiyorum. Yazı yazacakların kim olduğu bilinirse daha iyi olacağına inanıyorum.

Kafkas arısı başa bela konusunu baştan sona okuduysanız mantık kullanma hakkınız yok. Türkiye’nin damızlık arısı Kafkas tır ve tüm bölgeler bu ırk arıyı kullanmak ve anaarı üretecekler Kafkas damızlık almak zorunda. Bu işe bir yıl içinde karar verilip hemen uygulamaya konulmuş. Buna bilim camiası zamanında nasıl okey verdi bilemiyoruz, bu işi düzeltmekte onlara düşer.

Bir başka konu ise alternatif sunulduğunda bu kadar olumsuz özellikleri olan Kafkas arısı hemen badem gözlü oluyor. Bu arı geç gelişir. Hiç bir zaman bu hızıyla 80 bin nüfus yapamaz.  Nosema hastalığına çok yakalanır. Yavru çürüğüne en çok yakalanan arıdır. Aşırı propolist toplar ve propolist diye afsal, boya ve cam macununu kovana getirir. Yağmacıdır, nektarı bulduğunda nüfusunu bitirir ve kışa girmeden sönen arıların başında gelir, kıştan aşırı zayıf çıkar, bir de kovan şaşırma özelliği vardır. Bu yazdıklarım bu arının huyu bu kötülük değil, kafkasın özellikleri.

Bu arıya bu ülke mahkûmdur.

 Siz şimdi sarışın uzun boylu ve yakışıklı birisini nasıl tarif edersiniz. Bozdur aşırı esmer ve çirkin derseniz hangisi doğrudur.

Sonuçta bu ülkeye bu elbise biçilmiş ve 25 yıldır tüm bölgelerimize Kafkas arısı mecburen sokulmuş. Her sene binlerce koloni sönerken hiç kimse bu arılar niye ölüyor diye düşünmeyip, her bahar yeni koloniler alıp yolumuza devam ediliyor. Ölen ise milli servet ve çok büyük sermayeler çöp oluyor. Bu ölümler hep yaşandı, şimdi ne oldu da tüm ırklar aklımaza geldi, bazı ırklara savaş açıldı.

Her üretilen anaarı satılır mı sorunuza malisef satılıyor. Karniol arısı ve olumsuz söylemler başlığı altında bunu yazmıştım. Bursa’daki bir kongreye gitmiştik, oradaki sunumculardan Doç. Halil İyinar, K.Maraş a anaarı veren 6-7 firmanın hiç birisinin verdiği anaarı istenilen limitte çıkmamıştır ve bunu yapanlar anaarı işletme ruhsat ve damızlıkları olan kurumlar bunu yapmıştır. Piyasaya verilen 2000 anaarıdan 1200 tanesi kabul görmemiş. Acayip ilgi çeken bir çalışmaydı ve bu sunumu dinleyenlerin hepsi hayatta. Kongre haberin linki ve kimler hadiseyi dinlemiş araştırırsanız göreceksiniz. Hiçbir konuda denetleme yok.

Bende sizinle aynı görüşteyim, ülkemiz arıcılıkta istediğimiz yerde değil. İsrail bile gözünü bize dikip yakında ülkemizde bal üretimi yapma hazırlığını sürdürüyor, burada çalışmaya başladıklarında hangi ırklarla çalışacaklar hep birlikte görecegiz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

emrah

  • Genel Moderatör
  • Tam Üye
  • *****
  • İleti: 242
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #24 : 19 Mart 2011, 20:45:48 »
Ben bu arı şöyle diğeri böyle demiyorum gördüklerimi duyduklarımı yazıyorum.Şimdi çevremdeki çok samimi olduğum arkadaşlarım.Arılarında bir avuç arı kaldığını söylemekteler.Yeni baştan arı almayı düşünüyorlar bu geçen senede bu şekildeydi.Her sene bu şekilde devam ediyor.Yinede aynı ırk dan vazgeçmiyorlar.Artık yorum size kalmış.Benim görüşüm ise bu şekilde arıcılık yaptıktan sonra yapmamak daha iyidir diye düşünüyorum.

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #25 : 09 Nisan 2011, 01:38:49 »
                    Değerli arkadaşlar,ana arı ilanlarına baktığımızda,bir çok ilanda Gürcüstan Kafkas ana arı ilanlarını göreceksiniz.Neden Kafkas  arımızı öve öve bitiremeyenler,Gürcüstan Kafkas arısına ihtiyaç duymaktalar.İşler sarpa sarıncamı Gürcüstan Kafkasına ihtiyaç duyulmakta,yoksa bu bir ticarettir,Gürcüstanda hayat ucuz,parelelinde ana arı fiyatları çok ucuz,ticaretime bakarım mantıkı ile mi hareket ediliyor.İsmi bende saklı hemşerim şu anda Gürcüstandan ana getirmek için baglantı kurmaya gitti, orada bulunuyor.Demesine ana arı 6 tl imiş.
                     Arkadaşlar,bilim adamları,Kafkasın1100 ila1400 arası yumurta attığını,dag arısı olduğunu,ovada işi olmadığını,nosema ve yavru çürüğüne çabuk yakalandığı,21 ila 28 derece arasında en verimli olduğunu,sıcaklığın artması sonucu,yumurtayı kestiğini,kolay toparlanamadığını yazmışlar.İyi yönleri yokmu desek yalan olur ,tüm ırklardan uzun hortumu olduğuyani 1mm den az uzun,balı bulduğu zaman iyi bloke ettiğini,bazı çiçeklerden daha iyi bal aldığı,arıcıyı fazla yormadıgı,80.000.lik kovan için hızlı gelişen arılara ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir
                       Yazdığımız yazılar kimseyi rahatsız etmesin,bildiğimizi bugün söyleyemezsek yarın bir hükmü kalmayacak.
                       Radikal kararlar Yürütme organları tarafından yürürlüğe konmadıkca Ülkemizdeki gelişmeler kişiler bazında görülecektir.Yıllar önce Ülkemiz bal ortalamasının17kg kabul edildiğinden,koloni sayımız 17 ila çarpılıp,ürettiğimiz bal miktarı bulunacaktır.Eskiden okullarda bina dersi varmış,çocuğu sınıfda kaldıkca,babası dermişki  BİZİM OGLAN BİNA OKUR ,DÖNER DÖNER YİNE BİNA OKUR.Bina okumamak için ne yapmalı diye düşünmeliyiz.Birileri senede 40.00o ana arı satacak para kazanacak ,onları savunmak için kılıf bulmak için,bölge milliyetciliği yapmaya gerek yok.Ülke hepimizin.Saglıcakla kalın.