Gönderen Konu: Formik asit kullanımı.  (Okunma sayısı 79862 defa)

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #15 : 27 Temmuz 2010, 18:17:01 »
Sn hocam çok haklısınız aslında iyide oldu bu yazışmalarımız bu konuya daha bir dikkat çekilmiş oldu. İnşallah hiç bir arıcının emekleri boşa gitmez. Saygılar.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #16 : 06 Eylül 2010, 09:27:01 »
Formik asit damlalığı kullanımı ve sorunları.
Ben bir gün öncesi 6 kovanda Formik, bir kovanda ise laktik asit denedim.
Formik asit uyguladığım kovanların 5 tanesi antivarroa tel diplikli kovandı.
İlk denemede bir kovanımız eski klasik girişli ve başka hava alacak yeri olmayan 4 çıta arısı olan anasız bir koloniye deneme yapıldı. İlk etapta bu koloniye 10 cc %85 lik asit verildi. Diğer 4 kovana 20 cc %85 formik asit verildi. Uygulamada Formik asit damlalığı kullanıldı.
Bu deneme başlatıldığında  hava sıcaklığı 22 derece civarıydı.
Klasik kovanda  uygulama başladıktan sonra arılar bal yiyip kapı önüne gelip havalandırma ve kovan girişi koruması yapıyordu.
Diğer altı telli kovanlarda uygulama başladıktan sonra 3 saat durmama rağmen gözle görülen bir rahatsızlık yada musluğa gelip havalandırma yapma ihtiyacı duymadılar.
Ertesi gün aynı saatte kovanların yanına gidip şişelere baktığımda tüm şişeler bitmişti.
Normal şartlarda 20 cc lik miktar 24 saatte bitmemesi gerekiyordu.
Bende bir kovana tekrardan bir deneme yaptım. Bu sefer şişenin tamamını doldurup yani 50 cc asit verdim. En azından bu gün itibari ile 24 saatte kaç cc asit buharlaşıyor , kalan asidi şırıngaya çekip ölçeceğim.
Kovanlardaki varroa dökülmesi güzel, 50 cc asit verdiğim kovanda arılıktan ayrılırken yaptığım kontrolde dökülme devam ediyordu.

Formik asit uygulayacaklar, kovan diplerinde havalandırma yok ise damlalıkla uygulama yapmasın.
Zaten koloninin rahatsız olduğunu göreceksiniz.
Klasik havalandırması olan bir koloniye %85 lik 3-4 cc asidi bir kağıt havlu üzerine bir enjekte edin bakın koloni nasıl kendisini dışarı atıp sakal yapacak.
Aynı uygulamayı tel altlıklı koloniye uygulayın böyle bir sorun yok.

Mehmet Yüksel formik asit uygularken kullanmış olduğu kartonu özel alıyordu, valiz yada çantaların dibinde olan karton cinsi gibi bir şey kullanıyor.

Aynı gün bir kovanada laktik asid uyguladım.Laktik asit uyguladığım kovanı da kontrol ettim, laktik asidte çok etkili bir varroa mücadele yöntemi diyebiliriz. Diğer uygulamalara göre çok zahmetli az kolonisi olanların daha çok tercih edeceği tehlikesi en az organik asit, bana göre laktik asittir.
Bolgumdan  daha detaylı bir şekilde uygulamaların sonuçlarını paylaşacağım.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #17 : 06 Eylül 2010, 21:33:00 »

4 Eylül cumartesi günü ilk defa şişe ve damlalıkla formik asit denemesi yaptım.
Cumartesi saat gündüz 3 te 5-6 kovanda deneme yapıldı, tüm kovanlara il etapta 20 ml yada cc formik asit verildi.
24 Saat sonrası gittiğimde tüm asitler buhar olmuştu.
Kovanlarım anti varroa diplikli oldugu için hiç bir olumsuzluk yoktu.
Tekrar 15 çıtalık kovanın şişesini alıp 50 ml asit doldurup 24 saat sonrası neler olacak görmek istedim.
6 Eylül pazartesi günü saat 1 de yemek saatinde gitmem gerekiyordu,  daha sonra kovanların yanına gidemeyecegim için 22 saat sonrası gözlemin tamamı bu paylaşımdadır.
22 saat sonrası şişenin yukardaki kadarı boşalmıştı.
Şişeyi kovanın içinden çıkartıp, içindeki formik asidi enjektöre çektim.
Ölçüye baktığımda 35 ml kalmıştı.Yani 22 saatte buhar olan formik asit 15 ml idi. Saatte buhar olan formik miktarı 0.69 ml dir. Bu oran 0.50 üzerine çıkmaması gerekiyor. İdeal ölçümüz 8-12 ml olmalı. Şu an itibari ile bu orana çok yakınız.
Resimdede görüldüğü üzere işçi arılar belli bir zaman sonra asit fazla buharlaşsa bile rahatsız olmayıp şişe civarında dolaşmaya devam ediyorlar. Bunun en önemli nedenide kovan altının elek telli olması.

Formik asit damlalığının yakından görünümü.
Aslında delik çok minicik, fakat asit su gibi yavaş akmıyor, şırıngada bile şırıngayı ters tutmayın asit akmaya devam ediyor, halbuki hiç bir baskı yok akmaması gerekiyor. Bu gün asit fazla aksa bile bunu nasil aşacagımı buldum. Biz suni tohumlamada bazen iğnenin tıkanmasını  sağlıyorduk, ilk başlarda bu hata devamlı yapılmıştı. Daha sonra Sadri bey iğneleri açmak için boy boy çok ince teller getirdi, minicik tel ve hepsi farklı kalınlıklarda. Bu damlalıgada böyle bir tel takar isek iki saatte bile yarım ml asit buharlaştırırız. Demek istediğim şudur, evimizdeki çok telli kabloların içinde bir sürü ince kablo olur, o tel bile bu damlalıgı tıkkayacak kalınlıkta.

22 Saat sonrası kalan formik asit miktarımız.

Bu çekmece dün tamamen varroadan arındırılmıştı. Bu gün gittiğimde gene dünkü kadar varroa dökülmüştü ve hala bir çok varroa canlıydı. Burada koloninin gücünüde görüyorsunuz çekmecenin tamamına dökülmüş varroalar var. Başka bir kovanda laktik asit yapmıştım 7 çıta kovana, orada dökülen varroa 7 çıtalık alana döküldü.
Çekmeceyi tamamen açmıyorum, 1 cm geri çekildiğinde önden ve arkadan 1 cm ye 1cm boşluk oluyor, dolayısı ile zaten bu akım oluştuştugunda birde buna  1x35 cm musluk girişi eklerseniz çok büyük bir ferahlık oluşuyor.

Varroaların yakın dan çekimi, bir üstteki resmin bir parçası.Orjinal resimi attıgımızda forumdan dışarı taşıyor, Blogumdan orjinal resimleride paylaşacağım, ozaman daha detaylaı inceleme fırsatı bulursunuz. Formik asit uygulaması ve dökülen varroalar.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ismail koca

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 14
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #18 : 07 Eylül 2010, 19:55:18 »
Merhaba
Formik asidi ilk duyduğumdan itibaren kullanıyorum.Poşet içinde pamuğa emdirdim.poşet içinde süngere  emdirdim.Asidin içine kartonlar koydum sonra poşetle uyguladım.ilk baharda tamamına sonbaharda da 15 kovana verdim.ilk baharda ve sonbaharda ısıya da dikkat ettim.sanki kovanlarda gerileme oluyor.
  Ne dersiniz?
-uygulayış şeklim yanlış olabilir
-Asidim 3.yılına girdi gecen yıl iki yarım asidi birleştirmiştim.
-Uyguladığımda polen çekmecelerini çekiyorum.hiç rahatsızlık gözlemlemedim.


Şişenin sonuna doğru damla sayısı artacaktır.Ya hep dolu konacak belirlenen saatte  geri alınacak.aynı miktar salınır.Hoşcakalın
« Son Düzenleme: 07 Eylül 2010, 20:02:23 Gönderen: ismail koca »

ismail koca

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 14
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #19 : 07 Eylül 2010, 20:10:08 »
 Formik asidi uygularken Mehmet bey'in deyimiyle musluklar sonuna kadar açılacak!!!
 Delikli poşet içinde verildiğinde de ikinci günde bile poşetler hala kokuyor.yeteri salınım olmuyor.Doz fazla uygulandığında musluklar da kapalıysa ana arı kaybı garanti.
   Ha korkup uygulamayalım mı? uygulayalım.solumadan,eldiven giyerek ve havalandırmalarını sağlayarak.
   Daha standart salınımı olan bir ürün olsa fena olmazdı.
   

Dr. Muhteşem Turunç

  • Yönetici
  • Kıdemli Üye
  • *****
  • İleti: 274
  • Doktorun İyisi Burda
    • Arıcılık İlk Yardım
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #20 : 12 Eylül 2010, 18:38:20 »
Hocam uygulama aşamasında nerde hata yapıyoruzu araştırırken ben sonunda işi çözdüm. Bir defa şişe tapası kartona tam temas edecek. Yani karton emdikçe asit gelecek damlalıkdan serbest damlamayacak. Başka bir deyişle de takoz sadece şişenin dik durmasını sağlıyor.Bir diğer nokta ise kartonun pürüzsüz yüzeyi üste gelecek yani tapa ile temas edecek.Bunları sağlarsanız ve ısıda tamamsa işlem tamamdır.

erdal

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #21 : 20 Eylül 2010, 22:54:08 »
 sn. ismail bey formik asit ile uygulama yaptığınız yer neresi.  ...

Metin Adıgüzel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 5
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #22 : 02 Ağustos 2011, 18:47:25 »
Ustaların affına sığınarak bu konuda benimde bir sorum olacak.Benim kovanlarım eski düzen kovanlardan.Antivarova çekmeceli değil.Benim ve benim gibi diğer arkadaşlarımın kovanlarında bu uygulamayı yapalımmı? Yapılacaksa nasıl yapalım?Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevirim.Şimdiden teşekkür ederim.

laz arıcı

  • Ziyaretçi
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #23 : 02 Ağustos 2011, 21:50:56 »
metin  kardeş kovanlarınız eski düzen ise kartona yada beze 8 cc  %85 lik formik asit emdirerek çıtaların üzerine koyarak uygulama yapabilirsiniz fakat muslukları tamamen açmalısın  şu an ülkemizin bir çok yerinde ısı 30 derecenin üzerinde olduğundan biraz sıkıntı olabilir  bir sıkıntı ise varaova zararlısı eski düzen kovanlarda ölmeyip baygınlık dönemi geçtikten bir süre sonra tekrar arının sırtına çıkarak zararlı olma durumunu devam ettirir
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2011, 21:56:38 Gönderen: laz arıcı »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #24 : 02 Ağustos 2011, 23:47:35 »
Ustaların affına sığınarak bu konuda benimde bir sorum olacak.Benim kovanlarım eski düzen kovanlardan.Antivarova çekmeceli değil.Benim ve benim gibi diğer arkadaşlarımın kovanlarında bu uygulamayı yapalımmı? Yapılacaksa nasıl yapalım?Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevirim.Şimdiden teşekkür ederim.

Metin Adıgüzel;

Ülkemizdeki kovan girişleri genelde ne kadar açarsan aç, çok dardır. Almanya’da Mehmet Yüksel, varroa mücadelesi için formik asit uyguladığında kovan alt çekmecesini kapatıp, girişleri tamamen açıyor. Açılan girişin ölçüleri ise 2x40 cm dir. Bir iki santim değişme olabilir, gidip Mehmet Yükselin kovanlarını ölçmedim çünkü bu tahmini bir ölçü. Bizim kovan musluklarının en babayiğit giriş ölçüsü ise 1x40 ve bu Almanya’da kovan girişlerinin yarısı eder.

Formik asidin saatte en fazla 0.5 ml buhar oluşturması gerekiyor, Almanya’daki uygulama bu. 24 Saatte en az 8 en çok 12 ml(cc) formik buhar olmalı. Yani en etkili olduğu buharlaşma bu.

Gelelim biz bu dozu uyguladığımızda neler olur bölümüne, ben mesela her türlü deneyi yapabilirim. Yani küçük bir musluk girişine sahip kovana formiği basarım, ne olur, ana arı kaybı yaşanır, benim bahçede anaarı çok.

Formik asit kullanıldığında koloni acayip rahatsız oluyor, benim bildiğim ana arıda formik uygulanırken yumurta atmayı kesiyor.

Ben bu işe bayağı bir kafa yordum ne yapabiliriz diye, geldiğim nokta ise ana arıyı kafese alıp hatta kovandan dışarıya da alıp üç gün sonra kendi kolonisine kekle geri vermek.Ben bazı durumlardaki gözlemlerime dayanarak kafeste çok öldürülmüş ana arı gördüm, bir kaç günlüğüne kafeslenen arının yiyeceği verilip yanına yardımcı işiler de koyarak koloni dışına alınmasını tavsiye ederim. Ben deney amaçlı, 8-9 işçi arısı olan kafesteki ana arının her gün veya 2 günde bir damla su verilerek ne kadar yaşayacağını deneyerek gördüm, bir kafesteki işçiler ve ana arı 18 gün sonra öldü, ikinci kafesteki işçiler ve ana arı 21 günde öldü.(kafesler yatak odamdaki gardolaptaydı, serin ve karanlık bir ortam) İşçi arılar erken ana arı ise en son ölüyor.  Son baharda ana arı kayıpları demek koloni sönmesi gibi bir şey. Sizin 10 çıta arınız olsun, anası yoksa bu arının hiç bir kıymeti yok ve bu haliyle sönmeye mahkum.

Ana arıyı garantiye aldıktan sonra gerekli dozun koloniye verilmesi bana göre sakıncasız.
Metin bey, umarım bu bilgiler işinize yarar.

« Son Düzenleme: 03 Ağustos 2011, 09:55:18 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #25 : 03 Ağustos 2011, 09:53:15 »
metin  kardeş kovanlarınız eski düzen ise kartona yada beze 8 cc  %85 lik formik asit emdirerek çıtaların üzerine koyarak uygulama yapabilirsiniz fakat muslukları tamamen açmalısın  şu an ülkemizin bir çok yerinde ısı 30 derecenin üzerinde olduğundan biraz sıkıntı olabilir  bir sıkıntı ise varaova zararlısı eski düzen kovanlarda ölmeyip baygınlık dönemi geçtikten bir süre sonra tekrar arının sırtına çıkarak zararlı olma durumunu devam ettirir

Asım abi formik asit mücadelesini, konuyu baştan sona okursan bu işin anlık bir uygulama olmadığını göreceksin.

Bu uygulamada en kapsamlı bilgiler Mehmet Yüksel'in uygulamaları ve paylaşımları.

Geçen yıldı galiba üniversitelerimizden biri formik asit mücadelesi tarifini yanlış verdi.

Uygulama ve araştırma yapmayan bir kurum bir yerden bir şeyler okuyup bunu tavsiye ediyorsa birçok şey güdük kalıyor.

Şimdi Almanya'daki uygulamalarda en az 3-4 gün süreyle devamlı buhar isteniyor ve bu buhar yaklaşık hep aynı oranda olmalı.

Biz kartona 8 cc veya ml asidi emdirdik ve koloniye verdik kaç saatte ne kadar buhar olduğunu kim hesaplamış. Uzun süren ve eşit miktarda buhar olur mu? mümkün değil. Geçmişte hep kendimizi kandırdık, yaptım oldu, acaba oldu mu?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Metin Adıgüzel

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 5
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #26 : 03 Ağustos 2011, 16:27:38 »
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Beni ana kaybettirmekten kurtardınız.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #27 : 10 Temmuz 2012, 11:57:33 »

Ülkemizde sabit arıcılık yapanların çogu sezonu bitirdi. Örnek olarak dün akşam Düzce den Erkan Kaya ile görüştüm, abi biz kestane balını aldık, başka yerede gitmiyoruz, artık bizim için sezon bitti dedi. Bu gibi sezona nokta koyan arıcıların ilk yapacakları işlerden birisi, varroa mücadelesidir. Varroa mücadelesinde formik asit kullanacaklar çok dikkatli olmalı. Bizim Mehmet Yüksel'den Almanya'daki uygulamaların, koloni başına 24 saatte en düşük 8 ml en yüksek 12 ml  formik asit buharlaşmalı. Bu ölçülerin azı mücadelede yetersiz kalırken,fazlasıda koloniye zarar vermekte. Bu günlerde bu gibi sorular gelmeye başladı, dolayısı ile burada tüm organik asitlerin nasıl uygulandığı defalarca paylaşılmıştır.
Şunuda belirtmek gerekiryor, bizim kovan girişlerimiz bu dozdaki asitlere yetersiz ve bir çok kişi ana arı kayıbı yaşadı. Bu işlere girişecek olanların buna çok dikkat etmesi gerekli, altı havalandırmalı olmayan girişi küçük olan kovanlarda bu uygulama yapılmamamlı. Böyle dar girişli kovanları olanlar laktik asit kullanmalı.
Resimler Muhteşem abiye ait. İlk resimdeki küçük bir saklama kabını formik asit uygulamada kullandı ve başarılı oldu.


Formik asit uygulamada en etkili kullanım aparatlsarından birisi şişelerdir, gene işin en önemli parçası 24 saatte 8 ile 12 ml arasında formik asitin buharlaştırılması çok önemli.
Arıcılar kendi kafalarına göre bir sürü yöntemde uygulamalar yapmaktalar, fakat sonuçlardan emin degiller. Yukarıda belirtildiği gibi uygulanan asitin 24 saate aynı dozda yayılması çok önemli.Bu işte gene en önemli konu ortam sıcaklığı, 15 ile 25 derece arasında olmalı. Bazıları kagıt havluylaya asit enjekte edip, işlem tamamdır demekte, enjekte edilen asit 24 saat içindemi buhar oldu bunu kimse bilmiyor.
Mehmet Yüksel geçenlerde bana bir kaç resim attı, o resimleri kendi paylaşsın itiyorum, formik asit serum sistemi ile kovana veriliyor, resim aynı serum sisteminde çalışıyor. Formik yüksege asılmış, minik vanadan asit kovan içindeki kartona damlatılıp buhar oluşturuluyor.Tabi bu damlatma işi 24 saat içinde 12 ml asiti geçmiyecek şekilde dizayan edilmiş. Doz meselesi ve kovan  havalandırmaları yetersiz olanlara benim önerim, formik asit uygulanırken ana arıyı kovandan kafese alıp, formik asit uygulaması bitene kadar bir kenarda tutmak daha mantıklı.
http://ariciilkyardim.blogspot.com/2010/09/evreka-evrekaaa.html

http://formikasituygula.blogspot.com/
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

şeref KORKMAZ

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 55
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #28 : 11 Temmuz 2012, 13:05:27 »
          Arı Bakanım : Bende  sabit  bir  yerdeyim . Henüz  hiçbir  koloniyi  açmadım , Temmuz 15  gibi  bir  yoklama  yapaçağım.
Sağım  yapan arkadaşlar ; (20  gün  oldu ) balın  sulu  olduğunu  söylediler. Genelde  ben  Temmuz un  sonu  gibi  sağım  yaparım.

Balın  yogunluğu  çok  mükemmel  olur. Şimdi  arı ; Eriğe , kekiğe ve dağ  nanesine  gider. Mısır  çok  az  var.

Bakanım ; Hiç  sırlamamış  olanlar  mutlaka  olacaktır , bunları  kovandan  alayım mı.?  Tabi  Alırsam   nasıl  bir  değerlendirme  yapayım..?

Alırsam  da   sırlanmış  peteklerle  , sırlanmamış  petekleri  ayrı ayrı  süzme  işlemine  tabi  tutarım.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Formik asit kullanımı.
« Yanıtla #29 : 11 Temmuz 2012, 14:05:29 »
Şeref abi genel kural bal hasadında çıtadaki balın üçte ikisi sırlandımı işlem tamamdır.
Bazı durumlar vardır, bal bir türlü sırlanmaz fakat çıtayı silkelersiniz hiç dökülüp akmaz, bu balda ekşime ve bozulma yapmıyor, sırlanma zamanı geldiği halde bal geliri kesiliyor belkide olgun bal sırlanamıyor.
Bazı degerli ballar vardır, mesala kestane balı. Ayçiçegine gidecek arıcı bu balı neden ayçiçegine karıştırsın, erken hasat yapabilir ve evinde bu balların oluğunlaşmasını sağlar. Bu konuyla alakalı yazım forumda vardı, link veriyorum.
http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=331.msg2262#msg2262
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk