Gönderen Konu: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ  (Okunma sayısı 45513 defa)

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« : 01 Temmuz 2011, 09:58:34 »
Ham petek verme konusunda kafama takılanlar var.
Bir çok yöntem var teknik var ama olması gereken nedir? Yada en doğru uygulama hangisidir.

Örneğin 5 çıtalı bir arıda 6. çıta olarak ham petek verilir kabarınca bir içe aktarılır. Yani sonda ördürme yapılır. yada 4. ve 5. çıta arasına ham petek konur ördürülür. kat atarkende 9.ve 10 ham petek verilir kata iki yavrulu bir ham konur yada 2. ve 9. ham petek verilir gibi

yani tüm bunların hangisi arının doğasına daha uygundur bi türlü karar veremedim. Mesela bir diğer konu kata üç tane yavrulu alsak ve alta 3 tane ham petek atsak nasıl olur? Belki basit bi konu ama benim kanatim aslındda önemli.
Çünki arının bir sistemi söz konsu bir akış var bir gelişim yolu söz konusu bu yola bu gidişe en uygun yöntem ki peteklerin yerlerinin değişmesi arıyı olumlu yada olumsuz etkileyecektir.
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« Yanıtla #1 : 05 Temmuz 2011, 12:14:04 »
Mustafa Doğan, şimdi her ırk arı aynı degilki. Zaten aynı olsaydı ırklar ve özellikler diye bir seçenek olmazdı. Şimdi 5 çıta bir karniol arı, kalkıp 3 çıta öbür taraftaki petegi örer,  yani 5 çıta karniol, saramadıgı alanlardaki petekleri bile gidip örebiliyor, bunu hep yaşadık, geçtiğimiz sene anaarı üretimindeki kovanlarda bile ipin ucu kaçmıştı, bir açıyorsun, iki üç dalak görüyorduk. Bu kup kuru zamanda olmuyor, nektar akımı güzel arı sarammadıgı yerlede gereken işlemi yapıp, yeniden yerine çekiliyor.

 Islah denilince bazıları inadına, sadece sakinliği görüyorlar, ıslah havuzunda arıların tüm iyi huyları bir araya toplanır, buna sakinlik, petek örme,  bal toplama, hastalıklara direnç, polen toplama, koloniyi savunma, anaarı yaşlandıgında yedekleme gibi belkide sayamadıgım bir sürü özellik bir arada toplanır. Tabi ıslahın ne oldugunu bilmeyenler ve bazı ırkları kullanamayan acemiler oturdukları yerden ahkam keserler :D

Kolonilere petek verme işi ırklara göre degişebilir, ben 10 çıta olan bir karniol arısına , direk kat atıp, 10 tane ham çıta veririm, hatta iki senedir vermekteyiz.

Kolonilere petek verme işi koloni sayısıylada alakalı, bir kaç kolonisi olup, arısının başında sürekli bulunan kişi zaten ipin ucunu kaçırmayacak, isterse tek tek verir.

Kolonileri haftada bir görebilen kişilere görede petek verme işi gene farklı olacaktır, her gün bir petek kabartan arı kolonisine, siz 7 gün gidemiyorsanız ne yapmalısınız.

Arının sistemi konusunda haklısınız, petek verilirken arının yavru kısmını bozulmamalı, en dıştaki petek kabartılmış ve yumurta atılmış ise yavru ortasına bu yumurtalı çıta çekilebilir, fakat ham ve örülü çıtayı direk yavru ortasına sokmamak gerekiyor. Kolonideki yavruyu bölersiniz. Yavru  düzeni hiç bir zaman bozulmamalı.


Şimdi siz arınıza aman fazla olmasın diye petek vermediniz, bir gittiniz bir kaç tane dalak sallanmış yazık degilmi, ham çıtalarınız olsaydı, bu petekler hazır hale gelecekti.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« Yanıtla #2 : 06 Temmuz 2011, 22:38:50 »
           Mustafa bey,baharın arılarım son çerçeveye yumurta atmaya başlayınca temel petek veriyorum.Temel peteğe yumurta atınca yer değiştiriyorum,2inci çerçeveyi3üncü çerçeve oluyor,onun yerine bırakıyorum.Kat atınca eskiden 2 kapalı çerçeve kata çekiyordum kenara bırakıyordum.Bu sene Mehmet YÜKSEL beyden öğrendim,2 kapalı çerçeveyi katta 5 ve 6 çerçeveye bırakıyorum,yanlarına temel petek veriyorum.Çok güzel arılarım gelişdi.
           Birde arıcı temel peteği verirken arıların ırkını göz önüne almalı.Çok yumurta atan ırkların işçi arıları ana arıya yumurta bırakması için alan yaratmak için hızlı mum örerler.
          Karniyol arısının en büyük özelliği bal geldiği müddetce mum örer.Hiçbir arı bu konuda boy ölçüşemez.Ali bey kardeşimiz sonbaharda her arı geri giderken Karniyol arıya Kütük kovan,Karakovan ve Damacana kovanda petek örüp gelişmesinin sebebi Karniyol arı ve İnvert şuruptur.
          Başka ırkla deneyenler hüsrana ugramıştır.
          Saglıcakla kalın.

mdoganaksehir

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 54
    • http://doganaricilik.blogspot.com/
Ynt: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« Yanıtla #3 : 07 Temmuz 2011, 08:19:47 »
Bazı insanlar," Arı ırkına takdınız" desede petek ördürmek gibi önemli bir konuda da ırkın nasıl etki ettiğini görmüş olduk. Ali abi ve Vecdi abi verdiğiniz püf noktalar içinde teşekkür ederim.
Ne yaparsan yap; en iyisini yap...

http://doganaricilik.blogspot.com/

Gultepeku

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 75
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
Ynt: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2013, 07:37:36 »
Selam Arkadaşlar

   Kabarmış petek arıcılığın olmazsa olmazlarındandır. Baharda zayıf arılarınızı gliştirmek için kabarmış petek veririz arı mevcudu yerindeyse işci  arılar peteği temizleyip yumurta alanı açarlar. Bal zamanı ballığa koyarız  bal depolamaya başlarlar.
Benim 5. yılım arıcılıkla uğraşalı, hiç 10 peteği birden kaparttıramadım. Bu yıl en fazla 17 çıtalı bir arıda nisan ayında 3 çıta kapartıldığına şahit oldum.
   Petek kabarmanın mevsime ve nektara bağlı  olduğunu düşünüyorum. Arılarım en iyi peteği erken ilik baharda gelen nektar ile kabartılar, mayıs ayında nektar kesildigi dönemde bir ayda 3 peteği kabartamadılar.
    Peteği nekadar vermeliyiz ?
Bence arıya fazla petek vermek faydadan çok zarar veriyor. arının gelişimini durduruyor, hastalıkların nüksetmesine sebeb oluyor.
 Ayrıca bal zamanı, özellile bahar balında , arılar getirdikleri az miktarda balı betekler dağıttıklarında bir türlü sırlayamıyorlar. düşünüz 20 günde 10 kğ bal gelmiş siz arıya 10 çıta kabarmış petek vermişsiniz. Veya kapalıları yukarı aşağı ham petek girmek suretiyle ballığı petekle doldurmuşuz. şimdi arı ne yapacak yavru çıkan yerler bal doldurmaya başlayacak ama her peteğe serpişterecek. böyle yapmayıpta yeteri kadar petek verseydik arı petekleri dolduracak ve sırlayacaktı.
   Petek karbartan arı hızlı gelişen koloni nufusunu en üst noktaya  çıkaran arıdır, bal toplayan arıda nufusu hızlı gelişen ve 80.000 lik koloni oluşturabilen arıdır.
   O halde işi yine ırk meselesine bağlayacağız herhalde. 
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

mehmet sıçramaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 37
  • adana/ imamoğlu
Ynt: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« Yanıtla #5 : 08 Haziran 2013, 11:56:33 »
tek kovanla çalışıyorum arım 5 çıta ve he rzaman ulaşabileceğim bir yerde , bir arkadaş 2 tane yarı kabarmış petek verdi acaba bu petekleri arılara versem kabartırlar mı yoksa temel petek mi versem sizler ne dersiniz.
 Birde arılar boş petek olmasına rağmen yavruların arasına bal ve polen stokluyorlar.

serdar_durmus

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 8
Ynt: HAM PETEK VERME YÖNTEMLERİ
« Yanıtla #6 : 08 Haziran 2013, 17:27:12 »
Bazı insanlar," Arı ırkına takdınız" desede petek ördürmek gibi önemli bir konuda da ırkın nasıl etki ettiğini görmüş olduk. Ali abi ve Vecdi abi verdiğiniz püf noktalar içinde teşekkür ederim.

Selamun aleyküm.
Bende  bir bilgimi paylaşayım dedim.
Petek eklemek için genellikle arıların dalak atmasını beklerim dalağı atınca ham peteği veririm
geçen yıl 2 adet ana arı almıştım farklı ırk ( hesapta karniyol !!! ) . Nisan ayının başında 4 çıta arıya verdim kabul da etti ancak sezonu yine 4 çıta kapattı. sonra 4 çıta bu bahara girdi. bu ne biçim arı diyordum ve bu sene yeni ana alıp değiştirmeyi düşünüyordum. arı hiç gelişmeyince bi ham petek vereyim bakayım ne olacak diye verdim ve 3 gün sonra çok şaşırdım peteği şişirip yumurtayı bile basmıştı. meğer ana 1 yıldı ham petek bekliyormuş :)) yani arıda ırkın çok farkettiğine bende gözlerimle şahid oldum artık dileyen dilediğini söylesin ben kendi gözlerime inanırım.

selam ve dua ile.