Ana arı üretimi ile ilgili bilgiler > Ana arı üretim metodları

LARVA TRANSFERİ, ANA ARI ÜRETİM TEKNİKLERİ

(1/3) > >>

Arı Bakanı:


 Larva transferi ile ana arı üretimindeki püf noktalar. Yeni başlayanlar için en önemli konu sulu aşılama tekniğidir. Çok enteresan resimlerimden birisini daha çektim. Günlük larva ile günlük yumurta yan yana::))
Buradaki oranı hiç bir zaman gözden kaçırmayacaksınız. Yumurtanın boyuyla larvanın boyuna dikkat edin.



Sulu aşılama için 80- 90 aşılama için 3 ana arı memesindeki sütün alının, minik bir kap içinde sulandırılıp larvanın bırakılacağı yüksük veya çanağın dibine minik bir damlacık bırakılmalı.



 Çanakların dibinde sulandırılmış arı sütü zerrecikleri var, larvalar bu sulandırılmış sütün üstüne bırakılacak.



Sütlü durumun genel görünüşü daha larva almadık.


Alınacak larvanın boyutunu nasıl anlayacağız derseniz, larva kaşığında larva alındığında görmekte zorlanacaksınız. Resimdeki kaşıkta larva var ve çok bariz görünmüyor, iyice kıvrılıp C olan larvalar bu kaşıkta kinden çok yaşlı demektir.


Bir başka larva.
Bir başka resim, makro çekim, normal şartlarda bu larvaları resimdeki gibi çok net göremezsiniz.

Yeni çatlayan yumurtadan çıkan larva uzun bir görünümde olur.Larva yaşlandıkça kıvrılıp C şeklini alıyor, bu detayı eskiden bilmiyordum, ana arı üretim kursunda  Sayın Feyzullah Konak hocamızdan öğrenmiştim.



Bazı durumlarda ani kararlar verip olumsuzluklardan bile faydalanmasını bilen bir yapım var::))

Bu resimde onlardan biri. Bir kovana verdiğimiz memelerden tutmayanlar vardı, kapalı yavru olmadığında anında yalancıya kaçan koloniler olabiliyor.

Bende ana arı memesine yumurta atılmış çanağı eğitim amaçlı kullanmaya karar verdim.

Bu resimde alınan larvanın ne kadar küçük olduğunu, yumurtayla kıyas yaparak anlayınız.



Bazı durumlarda ani kararlar verip olumsuzluklardan bile faydalanmasını bilen bir yapım var::))

Bu resimde onlardan biri. Bir kovana verdiğimiz memelerden tutmayanlar vardı, kapalı yavru olmadığında anında yalancıya kaçan koloniler olabiliyor.

Bende ana arı memesine yumurta atılmış çanağı eğitim amaçlı kullanmaya karar verdim.

Bu resimde alınan larvanın ne kadar küçük olduğunu, yumurtayla kıyas yaparak anlayınız.

Minik larvaları tutturmak zordur,daha iri larvaları tutturmak daha kolaydır ama ana arı kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Yani aldığımız larva kaşıkta var mı? yok mu? diye sizi zorlamalı bunu gözü keskin görenler için söylüyorum, görmeyenlere Allah yardım etsin::))



Larva transferi yapılırken aşırı derecede acele edilmeli. İlk başlayanlar yüzlerce larva transferi yaparak boşa antrenman yapmalı.

erkanduzce:
ali bey resimler harika

ben antreman yapmak yerine hazıra konmayı tercih edenlerdenim
galiba bu resimler
geri sayım başladı demek oluyor..
başarılar

çaylı:
biz acemi arıcılara ışık olacak bu tür aydıntacı bilgi ve görselleri paylaşan tüm herkese TEŞEKKÜRLER.slm ve muhabbetle kalın herşey gönlünüzce olsun

Gultepeku:
Akdenizli analar  hayırlı uğurlu olsun, atalarımız "gelini deveye bindirmişler gör kısmetin nereye demişler" sözü vardır, analar
üretene , Kullanana hayırlı olur inşallah.

Arı Bakanı:

Larva transferi yapacaklara bu işi daha kolaylaştıracak bilgiler gerekli. Bunlara püf noktaları diyoruz. Alınacak larvaların yaşı çok önemli. Yeni çatlayan larva yay veya hilal gibi, en son bizim Mirili Fatih abi muz gibimi olacak dedi, güzel bir tanım çıktı.Resimlerdeki günlük larvalar rahatlıkla transfer edilebilir. Larvalar arasında saat veya dakika farkı vardır, dikkatli bakarsanız hala çatlamayan günlük yumurta var.

Larva transferi yapacaklar bunu ilk defa yapıyorsa, önce bir anasız koloni oluşturmalı. Oluşturulan anasız koloniye damızlığı olanlar damızlık koloniden, damızlığı olmayanlar begendikleri koloniden yumurtalı çıta alıp, anasız koloniye verilmeli, anasız kolonide sizin verdiğiniz yumurtalı çıtadan başka çıta bulunmamalı. Yumurtalar çatladığında kısa süre sonra salğılanan yoğun arı sütü sayesinde hem transfer kolaylaşır, hemde yeni çatlayan yumurtalardan oluşan bir larva gurubunda yaşlı larva alma şansınız kalmaz.

Böyle süt içinde kalan larvalar aşılama çok kolay olur, sulu aşılamadan daha başarılı yapar.

Ben ne kadar biildiklerimi yazmaya çalışsamda, hiç aklımıza gelmeyen soru ve merakları olanlar olabiliyor. Böyle sorusu olanların, sorularını yazmalarını istiyorum.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git