Gönderen Konu: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...  (Okunma sayısı 35728 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« : 05 Mart 2014, 21:50:20 »
Arıcılıkta izolasyon ve sonuçları diyerek konuya gireyim.

Köpük kovan olsun ruşet olsun bir sürü tavsiye ve görüş bildiren oldu, hiç oralı olmadım :)

Hatta geçen yıl, Erkan Kaya abi bir dene diye bir tane köpük ruşet kovan hediye etmişti.

Erkanın demesine göre köpük ruşete bir çıta arı koy, sıkıştırmaya bile gerek yok, Marmara bölgesinde kışı çıkartır demişti, tabi bir çıta arı kışlattım ama bunu köpükte denemeye değmez deyip gene boş verdim...

Bu yıl Muhteşem abi bir kaç köpük ruşet kovan aldı. Arılığına götürdü bazı zayıf kolonileri deneme amaçlı köpük ruşetlere aktardı.

Aradan geçen süre ben pek oralı olmuyorum ama demesine göre abi yandaki ağaç ruşet salkımda köpükler çalışıyor ve yavru durumu oldukça arttı dedi. Bende merak sarmaya başladım tabiki.
Fuarda köpük kovan ile ilgili stantları bizim ekipten arkadaşlar didik didik inceledi.

Bu hafta sonu, Erkan İstanbul'da Yusuf Şimşak'a arı verdi, bende aktarmaya gittim, tabiki Muhteşem abimle birlikte.
Kovanlar ahşap olmasına rağmen içeriden straforla izole edilmiş. Yani ahşap kovanın içine 2 cm kalınlığında strafor konulmuş ve arı iki straforun arasında.

5-6 Çıta bir koloniyi aktarıyorum aşağıda videosu gelecek, en dış kapak çıtası dediğimiz son çıtalar yavrulu idi. Yani kapak çıtaları strafora yapışık olanlar yavrulu, acayip oldum....

Sonra bazı geçmiş fotoları da birleştirince, benim jeton düştü diyebilirim.
Geçtiğimiz yıl Mersin Aydıncıkta 200 çıta arı almıştık.
Aynı arılıkta başka arıcılarda vardı, bizde arı satalım diyorlardı, arılarınız kaç çıta dediğimde 6-7-8 çıtayı geçmez demişlerdi.
Arı aldığım kişinin arıları 10 çıta üzeriydi, 10-11-12-13 çıta filan ve bu arıya çok iyi bakar diyorlardı. Gene jeton düşmedi tabi...
Dedimya fotoları birleştirince diye aslında bakıyoruz ama görmüyoruz. Diğer arıcıların arıları ahşat kovanda idi, arı aldığım arıcının arıları strofor kovanda idiler :(

Bu çok önemli bir konu, Avrupa da yıllarca kullanılan köpük kovanları yeniden keşfettik, kendime nasıl kızıyorum bilemezsiniz....

Hiç kimseye köpük kovan alın demiyorum, yaşadıklarım ve gördüklerimizde test edebilirsiniz. Önümüz nasılsa yaz, son baharda ahşap kovanlarınızın iki yanına strafor koyun bazıları da eskisi gibi kışlasın fark var mı? sizde bir test edin.

Düzceden gelen arıların yavru durumlarını bir görün bu mevsime göre durum nasıl kararı siz verin...

Gelelim hafta sonu koloni aktarım işlerine.

Arılar cuma akşamı yoldan gelmişler, cumartesi gün köydeler di, ertesi gün kovanları aktarmamız gerekiyordu.

Hava istediğimiz gibi değildi, işe maskesiz giriştik ama sonra maske giyinmek zorunda kaldık.

Son iki kovanı Yusuf beye bıraktık, dedi ki maskesiz aktaracağım, erkekler öyle yaparmış....



Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #1 : 06 Mart 2014, 01:45:34 »
SLM...

Efem ; iki yıldır kovanda yalıtım diyorum da başka birşey demiyorum.Özellikle 2013 kıştan terasta kıştan çıkardığım ve yazında bal sağımı yaptığım iki koloniyi hatırlayacak olursak.

Bir avuç arı , üç çıtalık bir ahşap ruşette , elyaf yorgan ile sarmış ve bu halde kıştan çıkarmıştım.

Yalıtımın öneminin farkına varmış ama bunu ne ile yaparım konusu bir sezon boyu zihnimi meşgul etmekten öteye gidemedi.

Bu arada Engin bey ve Erkan ile kovan modelleri üzerine sohbeti koyulaştırınca olay strafor kovana kadar geldi.

Tabii burada Erkana da sitem etmez isem eksik kalmış olur.Strafor plakalar ile pekala ahşap kovan içerisinde nisbetende olsa yalıtımın kalitesini artırabilirdik.Bu konuyu forumda veya bloglarında paylaşmış olsalardı çok daha iyi olacaktı.

Ege ve Akdeniz bölgesini bilmem ama benşm gibi dalgalı mevsimsel sıcaklıklar geçişi yaşayan bir bölge için artık tek kovan tipi vardır o da strafor kovan.

İnşallah en yakın zamanda arıcılarımız strafor kovana geçerek , bahar balı bile alacak seviyeye geleceklerdir.

SLM ve Muhabbetle...
:)

kenan ileri

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 9
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2014, 09:02:10 »
Ali abi ve yusuf abi ben kırıkkale'de 2011 de yaptığım strafor kovanları 3 yıldır kullanıyorum 1 çıta arı dahi kışı çıkartıyor 2012 bu arılar altları açık olduğu halde kışın - 20 C leri gördüler ölmediler . 3 yıldır kışın arı söndürmedim . sadece bu yıl yine açlıktan yada nüfus azlığından değil nosemadan kışın 5 arım söndü o kadar. biz arıyı insan gibi zannediyoruz . arı ortam ısıtması değil kendini ve salkımını ısıtıyor. kovanın havadar olması yani altı telli olması üstününde arı hava akımında kalmayacak şekilde kapalı olması arıya kapalı kovanlara göre büyük imkan sağlıyor. ama piyasada hazır satılan strafor kovanları çok pahalıya satıyorlar . ayrıca piyasada 32 dansiteden yüksek köpük satılmıyor . 32 dansiteyi arı kemirip deliyor. darbelere dayanıksız vede ballı çıtaları taşımaya imkan vermiyor .kovanın ömrü 3 yılla sınırlı .  bizim istediğimiz kovan tabanında açık olması ama bu onlarda görünmüyor . hayırlısı izalasyon , havadarlık , yiyecek , hastalık , parazit kontürolü , yüksek nüfus,genç ana bunlar kovanda tam sağlanırsa arı niye kışın sönsün . bu günlerde bizim burda duyuyorum adamın 60 kovanı var hepsini söndürmüş , buna benzer pe çok misal var . Bunlar nasıl arıcı anlamıyorum. adama oksalik asit veriyorum , diyorum arı salkımdayken şu şekilde sık adam kışın arımı açılır diyor almıyor. sonuç hüsran tabiki . sonra 30 kovandan 75 kilo bal alıyor yazık emeklerine bu insanların 


(İletilerde marka, firma vermeyin, yazılara müdahale etmek zorunda kalmayalım...
markaları eleştirsen, markayla papaz olursun, övsen reklamını yaparsın...Her konuda ortaya yazı yazılmalı.Ali Türk)
« Son Düzenleme: 06 Mart 2014, 09:09:43 Gönderen: Arı Bakanı »

YUSUF ŞİMŞAK

  • Genel Moderatör
  • Yeni Üye
  • *****
  • İleti: 80
  • KARŞINDAKİNİ NASIL İSTİYORSAN ; ÖYLE OL...
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #3 : 08 Mart 2014, 16:48:27 »
SLM...

Kenan Bey.

Strafor kovan konusu ülkemizde henüz emekleme aşamasında.Bu demek değil ki eskiden beri kullananlar olmasın.Kalitelerini bilmiyorum ama Temel misali benim bir kaç aydır strafor kovan mevzusundan haberim var.

Bakanında yazdığı gibi , marka yazmaya gerek yok.Fakat Türkiye deki üreticilerimiz henüz istenilen seviye de değil.Üzerinde çalıştığımız bir yabancı marka strafor kovan modeli var.

Dansite meselesinde haklısın.Anladığım kadarıyla sen kovanını piyasadan temin ettiğin strafor plakalardan yaptın.Bunlarında en yüksek dansitesi 32.Ve yeterli değil.

Şuan yerli strafor kovan üretici firmalarımız bile 65 dansiteye ulaşmış durumda.Bu bile yeterlidir.Fakat bir de ayrıntı var.Strafor kovanlar mutlaka boyanmalı.Aksi halde içeriye sızacak olan ışık hüzmelerine doğru arı reaksiyon gösterecektir.

SLM ve Muhabbetle...
:)

mehmet ay

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 35
  • adanalı
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #4 : 09 Mart 2014, 09:42:51 »
strafor ana arı çiftleştirme kutularında yedek analarımız kışlaya biliyor fakat adana gibi ılıman bölgelerde peteklerde güvelenme oluyor alt havalandırma ılman bölgelerde biraz büyük olması gerekiyor elimizde yedek ana arı olunca kış dönemindeki ana kayıplarında çok işe yarıyor ben bu yıl üç kovanım ana kesti verdim yedekteki anayı... 2 ana arım daha var yedekte onlarıda bömede kullanacagım bu yıl fazla yedek ana ile kışa girip şubat yada mart başında koloni bölebilirim...
gençler bilseydi yaşlılar yapabilseydi!...

kenan ileri

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 9
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #5 : 09 Mart 2014, 19:00:02 »
Aleyküm selam Yusuf abi benim strafor kovan yapmamdaki maksat şu idi . ruşet kovanlarda karniyol ana yumurtlamaya başladıktan sonra eğer yumurta atamayacağı yer yoksa kovanı 10 gün içinde terkediyordu . artı ruşetin küçük olması hem yağmaya hemde arı gelişimine menfi tesir gösteriyor. bunları aşamak için yaptım . kovan yapımı çok ucuza geliyor : arıcılığını geliştirmek isteyen arkadaşlar olursa resimle paylaşırım . 32 dansite köpükten 2.5 cm olanı alıyorsun bir pakette 14 tane oluyor. 18 kovan çıkıyor normal kovan ölçülerinde yapıyorsun ortayıda 2 cmlik köpükle bölüyorsun . tabanı ister telli taban yap ister 2 cmlik köpükle yap . 1 kovanın maliyeti 10 lirayı  gemiyor . iç yüzeyinide duralit denen 2 mm lik levha ile kapatıyorsun kemirme problemi ortadan kalıyor . ben böyle 2 arıdan 1 yılda 3 çıtalı 30 arı çağalttım . bunlar 1 yıl sonra 3 . katı gördüler . sizi 3 yıldır takip ediyorum . sizde arı çok ama biraz bulunduğunuz  yerle alakalı olarak bal verim problemi var . az arı ama iyi bakımla belki bu aşılabilir . çok arı çok bal manasına gelmiyor. antrönör gibi takımını ne kadar iyi yönetirsen başarı oranı yükseliyor. Allah a emanet olun hayırlı sezonlar

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #6 : 09 Mart 2014, 19:23:23 »
Kenan İleri, Ülkemizdeki mevcut strafor kovanlar şu an itibari ile herkesin istediği seviyede değil. Birisinin altı tamamen kapalı, kimisi yarım açık, alt bölümü tam açık strafor kovan bulamıyoruz. Bir firmaya dedik ki, bize kat ver biz altına ya plastik altlık koyacağız yada kendimiz özel altlık yaparız, tamam dedi, iş kapağa gelince sadece kat verebilirim kapak veremem dedi.

Bu sezon büyük ihtimal ile bu iş çözülür, yeni gelişmeler oluyor. Eskiden arıcıya ne versen yiyordu, arıcı şimdi ben şöyle şöyle malzeme arıyorum deyip mevcut ürünü almıyor, zaten almaya devam edersek düzen değişmeyecektir. Seçici olmalıyız.
En kötü ihtimal bundan sonra ben kovanları içten stroforlayıp kışa sokacağım, örtü üzerinde strafor kapattık oldu gitti derim.

Ben şimdiye kadar izoleye o kadar önem vermiyordum ama gördüklerim beni şaşırttı.şaşırttı. Strafora yapışık çıtaların iki yüzü yavru, böyle bir şey baharda ben hiç bir kovanda görmedim...

Erkanla görüştüm abi bizde yeni öğrendik, yıllarca köpük kovanlar kullananlar bize bu bilgileri vermediler dedi...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

mehmet sıçramaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 37
  • adana/ imamoğlu
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #7 : 10 Mart 2014, 21:01:44 »
Adana İmamoğlu nda şöyle yapıyorum kovanın örtü bezi muşamba üstüne kapağa geçirilmiş strafor, yanlara kovan içinde içi straforlu çerçeve (5 kğ lık şeker poşeti ile sarılmış yoksa arı kemiriyor ayrıca poşet çerçevenin üstüne doğru taştığı için yalıtımı arttırır) tabanı 10*10 cm telli altına da havalandırmayı azaltmak için kovan altı strafor. kovan önü ve arkası dıştan strafor yapıştırdım. bu kış yavruyu hiç kesmedi o yüzden havalandırmayı açamadım. şuan kolonilerden birisi 5 çıta 3ü yavrulu, diğeri 2 çıtada ikisi de yavrulu strafor olayından memnunum.

       30 dansitelik strafor bulamadığım için strafor kovan yapamadım ama yapacak olanlara tavsiyem strafor kovanı  şu şekilde yapabilirsiniz.
kovan ölçülerinde kesilmiş kontraplağa straforu çevreleyecek şekilde kalın çıta çakıp straforu içine deniz tutkalı ile yapıştırırsanız daha dayanıklı olur ve içerden arı straforu kemiremez. ben bu şekilde düşündüm ama sert strafor bulamadığım için uygulayamadım.   

fevziyurtdas

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #8 : 11 Mart 2014, 14:19:31 »
Ben arılığımda .... kovan kullanıyorum. Bölgesel bir durum olabilir bir koloni hariç arılar hiç yavru kesmedi. Kışa 14 koloni girdi ve hepsi sağ salim bahara çıktılar.
kullandığım kovanların bir kaç problem yaşıyorum. Birincisi kovandan çerçeve çıkarmak zahmetli;arılar çerçeveyi kenarlarını kovan yüzeyine çok kuvvetli bir şekilde yapıştırıyorlar.
 İkincisi ise Mum Güvesi ve karınca sorunu;
Kovanda arıların ulaşabildiği yerlerde mum güvesi hasarıyla hiç karşılaşmadım. Ancak arıların ulaşamadığı çekmece bölümünde mum güvesini her türlü aşamada (kurtçuk,koza ve kelebek) gördüm. Sanırım yukarıdan dökülen mum kırıntıları ile besleniyorlar.
Kovan çekmecelerine ve kovan üstündeki yemlik bölümüne karınca girişi çok yoğundu. Özellikle yemlik bölümünde kek olduğunda arılar keki karıncalarla paylaşmak zorunda kalıyordu. Herkes arıları keklerken biz karıncaları kekliyorduk.  ;D Kovanları çelik sehpa üzerine aldıktan ve sehpa ayaklarına  gres yağı sürdükten sonra karıncalara pek raslamadım.
« Son Düzenleme: 11 Mart 2014, 19:24:48 Gönderen: Arı Bakanı »

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #9 : 11 Mart 2014, 16:37:08 »
kolonilerin kışın yavrulamayı kesmemesi iyi mi,kötü mü ;bence gözden geçirilmeli.bu arada kolonilerin kuvvetine göre yorum yapılsa daha doğru olur kanaatindeyim.

sn mehmet yüksel iki tip kovanla da çalıştığına göre,bu konuda bi açıklama yapsa çok iyi olur.ben şahsen onun yorumunu merakla bekliyorum

mehmet sıçramaz

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 37
  • adana/ imamoğlu
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #10 : 16 Mart 2014, 12:19:46 »
kolonilerin yavruyu kesmemesi tabi ki iyi değil varova mücadelesini yeterince yapamadım. ama bölgenin şartlarında da yapabileceğim pek birşey yok.

EYÜP

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 33
    • EYÜP ÇAKIR
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #11 : 16 Mart 2014, 22:47:01 »
Benim görüşüm koloniler kışın yavruyu kesmeli.Bu yıl iyi bir sıkıştırma yaptığım 5 çıtalık koloni yavruyu hiç kesmedi ne hikmetse hiç de gelişmedi.Yaptığım kontrollerde sürekli avuç içi kadar yavrusu oluyordu.Ve sonuç olarak bir ay kadar öncede ana yı kesti. Bir anlam veremedim. Aksilik kışın 6 çıtalık kovan hiç yavru yapmadı şimdilerde ise kat istiyor.Arılarımı kışın sadece güneyi açık üstü kapalı bir yerde tutuyorum.Bundan iki yıl önce kışın 3 çıtalık bir koloni normal sıkıştırma ile eksi 28 dereceleri gördü bahara sağlam bir şekilde çıktı.Bence biraz arının doğal yaşamına uygun şekilde davranılmalı diye düşünüyorum.Bol ballı sezonlar.

ali cerrahoğlu

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #12 : 17 Mart 2014, 12:52:21 »
4 kolonim var.2si karniyol ve 1i klasik kovanda diğeri komple telli tabanlı kovanda.2si de farklı bi ırk(muhtemelen karniyol melezi) 1i klasik kovanda diğeri telli tabanlı kovanda.kolonilerime yaptığım tüm işlemleri ve gözlemlerimi kaydederim. aralarında kıyaslama yapmak için henüz erken ama dışarıdan görünen o ki klasik kovandaki karniyol(6 çıtaydı sanırım) daha erken yavruya başladı ve daha erken mum kabartmaya başladı.bununla beraber hava koşulları uygun olmadığı için nufüs aynı hızda artmadı.telli tabanlı kolonim(melez olan) 8-9 çerçeveydi kış takviyesi hiç yapılmadı buna rağmen o da şuan mevcudunu koruyor ve çok hızlı gelişiyor.şu an itibariyle kışa girdiklerlindeki güç oranı nasılsa hala o orandalar.

şu anki kanaatime göre 8-9-10 çerçeve ve üzeri kolonilerde telli tabanlı kovan kesinlikle gerekli ve ısıl yalıtım gereksiz.
5-6 çerçevenin altındaki kolonilerde kuvvetine göre ısıl yalıtım gerekli ve faydalı.özellikle de 1-2 çerçeve kadar arısı varsa

tamamen açıkta ve karın altında arılar yaşayabiliyor işte videosun linki
http://www.youtube.com/watch?v=qwSQyTcpTIA

nevzatkayacık

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #13 : 21 Aralık 2014, 22:07:24 »
Ali Bey,
''Bu sezon büyük ihtimal ile bu iş çözülür, yeni gelişmeler oluyor. Eskiden arıcıya ne versen yiyordu, arıcı şimdi ben şöyle şöyle malzeme arıyorum deyip mevcut ürünü almıyor, zaten almaya devam edersek düzen değişmeyecektir. Seçici olmalıyız.
En kötü ihtimal bundan sonra ben kovanları içten stroforlayıp kışa sokacağım, örtü üzerinde strafor kapattık oldu gitti derim.

Ben şimdiye kadar izoleye o kadar önem vermiyordum ama gördüklerim beni şaşırttı.şaşırttı. Strafora yapışık çıtaların iki yüzü yavru, böyle bir şey baharda ben hiç bir kovanda görmedim...

Erkanla görüştüm abi bizde yeni öğrendik, yıllarca köpük kovanlar kullananlar bize bu bilgileri vermediler dedi...'' yazmışsınız.
Bloğunuzda bu konuyla ilgili detayları paylaşmadınız.
Görüşleriniz nedir acaba?
Sağlıkla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arı kışlatma ve köpük kovanın önemi...
« Yanıtla #14 : 23 Aralık 2014, 15:27:01 »
Nevzat bey, ülkemizde hiç bir şey araştırılıp yapılmamış, bir standart oluşturulmamış. Bu güne kadar kim ne yaptıysa birilerinden gördüğünden yola çıkılarak yapılmıştır ve yapılan işlerde ileride ne gibi sorunlar çıkar kimse ne araştırmış nede soruşturmuş. Ülkemizde uzun yıllardır köpük kovan var, fakat aynı ahşap kovanlar gibi düşünülmüş, girişi dar ve alttan havalandırması yok, bu köpük kovandaki arı yazın ne yapsın veya bu arılar nasıl verimli olsunlar.
Girişi dar kovanda arı kışın rahat eder, yazın yanar...
Bir çok arıcı ben köpük kovan kullandım iyi değil diyenler var bunlar ölçü olamaz.

İzolasyon demek, ısı demek, bunu çok basit bir örnekle açıklayayım. Benim arılar Pelitli'de, bazı arılarımız Darıca'da, Pelitlideki arılar yavruyu kestiler, Darıcada yavru devam ediyor, denizle arılar arasındaki mesafe 500 metre. Pelitli ile darıca arası 15 km.sıcaklıkta en az 2-3 derece fark oluyor.

Geçtiğimiz yıl Yusuf Şimşak arı aldı, arıları Muhteşem abi ben ve Yusuf aktardık.

Arıları aktardığımızda ben bunu blogumdaki haberde yazdım.

Kovan içine strafordan duvar yapılmış, en dış çıtalarda yavru vardı, bunu ahşap kovanlarda şimdiye kadar görmedik. Bu yıl bir kaç köpük ruşete arı koydum baharı bekliyorum, sonuçları hep birlikte göreceğiz.
Olayları görmek başka bir şey, kendi yaptıklarını paylaşmak başka bir şeydir...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk