Dört Mevsim Arıcılık > İnvert şurup

İnvert şurupta tortulaşma

(1/5) > >>

hayreddin hoca:
3,5 kg şeker,4,5 litre su 1,5 çay kaşığı tartarik asit ölçülerinde, kaynayınca asit katıp, kısık ateşte 20 dak karıştırıp soğumaya bıraktığım invert şurupta kazanın dibine çöken tortulaşma oluştu.
   Sebebi hakkında, arı bakanı veya Mehmet Yüksel Bey'den görüş istiyorum. Ayrıca bunun arılara zararı olurmu? Şimdiden teşekkürler...

Arı Bakanı:

--- Alıntı yapılan: hayreddin hoca - 13 Nisan 2011, 20:16:22 ---3,5 kg şeker,4,5 litre su 1,5 çay kaşığı tartarik asit ölçülerinde, kaynayınca asit katıp, kısık ateşte 20 dak karıştırıp soğumaya bıraktığım invert şurupta kazanın dibine çöken tortulaşma oluştu.
   Sebebi hakkında, arı bakanı veya Mehmet Yüksel Bey'den görüş istiyorum. Ayrıca bunun arılara zararı olurmu? Şimdiden teşekkürler...

--- Alıntı sonu ---

Hayrettin hoca;
İnvert şurup yapıldıgında dibinde tortu filan olmaz.
Şurup tamamen cam gibi parlaktır neresine bakarsanız bakın.
Ben defalarca evimde kendim invert şurup yaptım hiç birisinde tortu oluşmadı, kullanmış olduğum şeker ise sofralık şekerdi.
Siz nasıl şeker kullandınız.
Şimdi şurubu ben yapmıyorum hacı abi yapıyor oda aynen yukardaki anlattıgım gibidir.

Bir başka konu ise siz nasıl hesap yapıyorsunuz anlayamıyorum.
Defalarca bunu yazmamıza rağmen hala hata yapılıyor.
Köylü ve okuma yazma bilmeyenlere derdimizi nasıl anlatalım.
1 kilo şekere 1 litre su karıştırdıgımızda 1,6 litre elde ederiz. Yani birbuçuk litreden fazla.
3,5 kilo şekere 4,5 litre su karıştırıldığında ortaya 6,6 litre gibi bir miktar çıkar yani altıbuçuk litre bir şurup olur.
Biz defalarca yazdık, dedikki invert şurup yapılacaksa her 3 litre şurup için bir tepeleme dolu tartar kreması katıyoruz.
Sizin yapmış oldugunuz şuruba iki çay kaşığından fazla tartar kreması gerekiyor, en azından iki çay kaşıgı atılmalı.
Bu işlerden anlamayan yapmasın, bu kadar basit tarifi olan şeylerde hata yaparsak bizim sonumuz ne olacak bilemiyorum. ???
Mehmet Yüksel veya ben kimyageriz ve arıya zararlı olup olmadığını hemen anlarız zaten. Arılarına bozuk malzeme verirken kimseye danışmayanlar, bizim bilemeyecegimiz konularda sorular sorabiliyor.

YUSUF ŞİMŞAK:
SLM...

Hayrettin Bey.

İnvert yapımını becersenizde,beceremesenizde şurupun dipinde tortu oluşma sebepi değildir.Bunun tek sebepi vardır oda kullandığınız suda kireç vardır.Ayrıca invert tarifine göre yapmaya çalışın ,aksi halde yarar sağlayayım derken,arılarınıza zarar vermiş olursunuz.

SLM ve Muhabbetle...

mdoganaksehir:
Benim yaptıklarımda da az da olsa beyaz tortular oluştu. Bence de Yusuf Beyin dediği gibi,  bunun sebebi sudaki kireçtir diye düşünüyorum. Ayrıca şeker markasıda önemli.

Arılara neler veriyorlar neler...

Az bi tortunun zararı olacağını zannetmiyorum.

Saygılarımla...

hayreddin hoca:
Ali bey;
"Tarifte derki 4,5 litre suya 3,5 kilo şeker katılıp kaynadıktan sonrası ise birbuçuk çay kaşıgı tartar kreması katıldıktan sonra yine 20 dakika kısık ateşte kaynatılmasıyla yapılıyor.Bu orjinal tariftir.Burada bir tecüme hatası oldugunu sanıyorum ısı konusunda.Bu orjinal ölçülerde bu işi yaptığınızda kesinlikle 102 dereceyi geçemeyeceksiniz hatta 102 dereceye ulaşmak imkansız.Tarifte 117 dereceyi geçmeyin diye bir ibare var onun için bu açıklamayı yapıyorum aşagıda filimdede görülecek bu durum."   sizin bloğunuz da yazan kırmızı yazılı tarifin kopyala yapıştırı...5.2.2009 tarihli paylaşımınız. Ben bu gibi durumlarda baskı hatası diyorum.

Yusuf Şimşak bey in kireç açıklaması mantıklı geldi. teşekkürler...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git