Gönderen Konu: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?  (Okunma sayısı 56143 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #15 : 09 Ekim 2011, 21:53:45 »
öncelikle teşekkur ederim..
evet damızlık üretmek peşindeyim
ama üretemeyeceğimi biliyorum..
sadece üretebileceğim ana arının ana sını belirleme şansım var
en azından şimdilik..

ülkemizde de saf sunnı tohumlama işleri gelişene kadar
ben sadece sadece anaç kovan üzerinden çalışabilirim.

sizin yapmış olduğunuz ana arı üretimlerinde size belirgin olarak
ana arı nın yeni oluşacak ana arıya aktardığı nı farkettiğiniz bir durum varmı...

tekrar tekrar teşekkur ederim.  kolaylıklar dilerm..



Erkan bende sana başarılar ve uzun ömürler diliyorum, inşallah ömrün bu işlere yeter.

Bu iş için bilim adamlarımız bile girişimde şu ana kadar bulunamadı, bunu  üzülerek söylüyorum.

 Ülkemizde tek bir damızlık var, onunda bu ülkeye nasıl bir senede üretilip dağıtıldığı gene bu forumda vardır. Ben orada şunu gördüm, 3000 kovan tarandı deniliyor, içinden bazı koloniler damızlık olarak seçiliyor, sonra bakıyorsunuz dışarıdan başka damızlık geliyor ve bunu üretip ülke geneline dayatılıyor. Aynı ekipten birisi, benimle çıktığı TV programında diyor ki her arı bölgesinde mutlu olur, o zaman niye ülke geneline yaydınız diye nedense kimse sormuyor.

Dünyadaki genel damızlık kavramı safların olacak ve bu saf arılardan F1 üretip kullanacaksın.

Yada Amerikayı keşfetmeye devam.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Gultepeku

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 75
  • Kadir Ünsal Gültepe
    • http://kadirunsalgultepe.blogspot.com/
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2016, 15:54:11 »
Selam Arkadaşlar

Bu konuda uzun zamandır yazılıp , çizilen olmamış.
Eminim konuyla alakalı arkadaşların bilgi ve tecrübeleri artmıştır.
Ben şunu merak ediyorum , bildiğim kadarıyla yurt dışında bir çok ana üreticileri var ve bunlar belirli dönemlerde yarışmalar düzenliyor.
Damızlık anaları açık artırma ile satıyorlar. Sistem nasıl işliyor ülkemizdede yapabilirmiyiz ?
ikinci bir sorumda , aldığımız saf/damızlız anadan üreteceğimiz F1 lerin kalitesini arttırmak için neler yapılabilir.Yani konuyu şöyle açayım arılıkta tekbir damızlık yeterli olurmu , iki veya daha fazla damızlık gereklimidir. soru çok ama açmak lazım
<< Kadir Ünsal Gültepe >>

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: DAMIZLIK ANA ARI NASIL ÜRETİLİR?
« Yanıtla #17 : 26 Ocak 2016, 09:24:28 »
Kadir bey, bu damızlık konusu genel olarak arıcıların bilmedi ve size ne verilirse yediğiniz bir konudur. Düşünsenize yıllarca arıcıya saf arı nedir öğretilmemiş, f1 nedir öğretilmemiş. Dünyanın en iyi damızlığını bizim ana arıcılara verin, birinci turu başlatırken kendileri meme veriyor, ilk üretim F1 oluyor, sonrası her hazır ana arı alışta kutu kendi ana arı yaptığı için, F2,F3,F4 gibi bir uzantı ortaya çıkmakta. Böyle üretimler devam ederken, sadece arınıza sahip çıkın diyen bilimciler var kendileri bir şey yapmamış...
Dolayısı ile verdikleri tüm bilgiler bence sakat, ne diyorlarsa tersi çıkıyor.

Bu konu içine girip günlerce aylarca, hatta yıllarca yeni bir şey öğrene bilir miyim diye okumadık site bırakmadık İnternete, halada öğrenmeye devam ediyorum.

Damızlık arı ıslah ile üretilmez oluşturulur, yıllarca uğraşıp ortaya bir ırk çıkartılabiliyor, papaz arısı buna örnek buckfast denilen arı.

Diğer damızlıklar ise saf hatlardır...
Kafkas arısı damızlık ise adı üstünde saf olacak, melezlendiğinde Kafkas diyemiyorsun, Kafkas F1 diyorsun, bir şeyin safı varsa damızlık olmakta.
Bunun için saf hatları yıllar öncesi adamlar kayıt ve koruma altına almışlar.
Ülkemizde ise ırk önemli değil, arı olsun yeterli...

Damızlık demek saf hatlar yada hibrit arılar demektir. Hibrit ise iki farklı safın üzerinde yapılan çaprazlamalar ile oluşturuluyor. Kaynaklarda buna örnek ise Amerikalılar yanılmıyorsam kafkas ile italyan arısını çaprazlanıp, minnite arısı oluşturmuş.Minnite hibrit bir arıdır.
 
Damızlık üretecek isek saf damızlıktan gene saflar üretilmeli, bunu nasıl yaparız derseniz saf hattın kızı ile saf hattın erkeği birleştirilmeli ki saflık devam etsin.

Yaklaşık 9 yıldır karniol arısını tanımaya çalışıyorum, karniollarda tek değil, bir çok saf hattı var. Seklanır, 47-H-47, Solvenyadaki hat   
Carnica Schiermonnikoog. Karniol Troiseck, torisek kendi içinde 1075,07,1012 gibi kollara ayrılıyor.Karniol Peschetz, Bunlardan başka oluşturulmuş başka damızlıklar var.

Bize saf diye verilen damızlıklar saf değil, bunu şu anlamda söylüyorum, iki farklı hat kullanılıp damızlık oluşturuluyor. Yani aldığınız saf ana arı sklenar yazıyor, baba hattı troiseck oluyor.
Bunlarıda açık açık yazmıyorlar, son yakaladığım bir site var, orada bazı karniollar ile bazılarını sakın çaprazlamayın diyorlar, çok sakin olmasını istiyorsanız şu hattın erkeklerini kullanın yazmışlar. Yılmadan araştırmaya devam ediyoruz.

Karniol hatları...
         - Carnica Troiseck (1075, 07, 1012)          - Hoffmann          - Celle          - Winterbach          - 03 carnica (Slovenya)          - carnica Sklenar, 47-H-47          - carnica Latbusch          - carnica Peschetz          - Schiercarnica

Sonuç
Damızlık üretmek için elinizde saf hatlar olacak bu safların bazılarından ana arı bazılarından erkekler üretip suni tohumlama yaparak damızlık üretirsiniz.

     - Juist / Borkum Sklenar hattı için 47/9/15          - Nordenay tolerans varroa için          - Langeoog carnica 03          - Wangerooge carnica Troiseck / Celle          - Spiekeroog carnica hattı Hoffmann          - carnica Peschetz için Puan Klent.

Bu tür çeviri yazıları dil bilmeden okuduğunuzda kafanız kazan gibi oluyor, düşük cümleleri anlamaya çalışmak sizi acayip yormakta, anlamadığın cümleden anlam çıkartmak oldukça zor.

F1 sorunuz burada kaynamasın onu sonra yazayım.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk