Arıcılıkta eylül ayı, arıcılık mevsimin birçok bölgede bittiği bir çok bölgede ise sona yaklaşıldığının adıdır, eylül.
Bu ayda varroa mücadelesi yapılıp, kolonilerdeki bal stoklarının tamamlanması gerekmekte.
Benim anlamadığım işler var. Bu mevsim gelmiş artık önümüz kış hala arı bölen mi arasın, hala ana arı peşine düşen mi arasın. Bu mevsimde kaliteli ana arı olayı tartışılır. Ana arıların bu mevsimde çiftleşip yumurta attığına kanmamak lazım, her an sizi yarı yolda bırakabilir. Son bahar ana arıları birçok yönden kalitesizdir. Belli kolonilerde üretilen erkeklere mahkum olmaları, istenilen erkek çeşitliliğini ana arı üzerinde sperm ve baba olarak sağlayamaz. İlkbahar ve yazın böyle değildir, bölgedeki tüm kolonilerde erkek olur ve kullanama melezi dediğimiz f1 arılarda bu gereklidir.
Arıcılıkta eylül ayı elimizdeki kolonilerini veya bölmeleri en iyi şekilde kışa hazırlama ayıdır, bunu yukarıda belirttim, yiyecek stoklarını tamamlayıp, varroa mücadelesini yapıp kış arılarını oluşturup kışa girdiğinizde bu koloniyi kimse söndüremez.
Benim tecrübelerim arasında bir çıta ful arıyı bile kışlatıp bahardan çıkardığım vardır.
Bir çıta arıyı 10 çıtalık alanda kışa sokmamak gerekiyor, kuvvetli koloniyi zaten sıkıştıramazsınız.