Engin abi, baharda arılarımızı az az devamlı besliyorduk, sonra deneme yapmak için 2-3 turda 10 kilo yem stoklattık ve daha iyi sonuç elde ettik diyorsun.
Arı kayıplarının büyük bölümü erken baharda oluyor.Bunun nedenlerinden birisi arı yavruya yatmış ve stoklar az, havalar bozduğunda dışarıdan da bir şey bulamıyor, arı açlıktan ölüyor.
Benim gezdiğim yerlerde gözlemlerim oluyor, tanıdıkların arılarına bakıyorum, baharda arıları aç az bir kek koymuş, arı keki ne yapsın arı aç, kek ile hem kendi ihtiyacını hemde yavru giderlerini karşılaması mümkün değil.
Bu tür kovanlar sönmüyorsa bile yavru hastalıklarına yakalanıyor, yavru çürüğü hastalıklarının en büyük nedenlerinden birisi açlıktır. Arı içerisini yavru başlamış ise 35 derece civarında tutmak zorunda. Bal yoksa arı içerisini nasıl 35 derece yapacak.
Benim gözlemlerimden biriside yurt dışında arı sıkıştırmak diye bir şey yok, arı 3 çıta 10 çıtalık alanda duruyor. Baharda yavru başladığında kovanın ortasından sağa sola genişliyerek gelişiyor. Biz arıyı sıkıştırıp bırakıyoruz, bahar geldiğinde arı iki tarafa gelişemiyor bir tarafı kovan duvarı bir tarafa boş çıta vererek gıdım gıdım arıya iş yaptırılmakta.
Bahar geldiğinde sıkıştırılan arı kovan ortasına alınsa sağına soluna çıtaları doldurulsa açlık sorunu olmasa daha hızlı gelişecek. Doğada yaşayan arılar, kendilerini bir kenara sıkıştırmıyor her zaman bulundukları alanın hep ortasında durmaktalar.
Fenni kovanlar sönüyor, sepet kovanlar sönmüyor, sepette sıkıştırma yapılıyor mu yok, peki arı kendisini sıkıştırıyor mu yok, sürekli bulunduğu alanın ortasında duruyor gelişirken sağa sola açılıyor.
Arı minicik bir böcek ama bir sürü hesap yapabiliyor. Bu hesaplardan birisi bal yoksa ayağını yorganına göre uzatıyor ve sıkıntılı bir şekilde bahara stresle başlıyor.
Bal sorunu yoksa gaza basıp gidiyor.
Yapmış olduğunuz bahar yüklemesi yabancı ülkelerde sonbaharda yapılıyor ve nisan ayına kadar arılara bir şey verilmiyor.Nisanda yapılan kontrolde bir çok kovanda hala stoklar durmakta.
Doğal ortamdaki arıları incelediğimizde yıl boyunca toplanan balları kimse almadığı için arı haddinden fazla stokla bahara çıkmakta. Arıcılıkta yapılan işler doğal yaşamın kopyası olması lazım derseniz, baharda değilde sonbaharda stokları tavana çıkartmak en iyisi.Avrupadaki arıcılar bunu yapıyor, bizdeki arıcıda kışa girerken hala kek peşinde.