Gönderen Konu: Arıcılıkta hibrit ana arı nedir?  (Okunma sayısı 9544 defa)

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Arıcılıkta hibrit ana arı nedir?
« : 04 Kasım 2011, 15:31:35 »
Arıcılıkta, hibrit  arı nedir?
Arıcılığın temel kavramları olan saf arı, f1 ana arı, ekotip arı, hibrit arıyı bilmeyen konuları tam anlayamıyor.
Bu eksikliği kendi kendimçe yapmış oldugum grafiklerle anlatmaya çalışacağım.  Arıcılıktaki terimleri bilmeyen kişiler neyin ne oldugunu bilmiyorsa nasıl, bu kişilere ıslahı, f1 i veya eko tipi anlatacağız ki? Eskiden Anadolu arısı, eko tip arı türküsü söyleyenlerin sesi kesildi. Efendim iyi arılardan üret iyi nasıl olumuş hep birlikte görecegiz fiyaskoları.

Hibrid :

İki ayrı ırkın veya iki ayrı saf hattın veya ayrı bir ırkla değişik ırktan bir saf hattın, birbirleri ile melezleşmesi sonucu meydana gelen melezlere HİBRİD denir. Hibridler genelde kontrollü yapılırlar ve bunlara kontrollü hibridler adı verilir. En verimli koloniler hibrid kolonilerdir. Bu şekilde yapılan iyileştirme çalışması, ekonomik açıdan önemli karakterlerin birleştirilme imkanlarına dikkat edilerek hatasız yapılırsa ilk kuşak melez kolonilerin verimliliği ıslah materyali olarak kullanılan ebeveyn ırklara göre en az % 20 - 25 daha üstün olmaktadır. Ancak hibridlerde bu üstün verim yalnız ilk kuşaklarda alınabilmektedir. İleri kuşaklarda bu verim hızla düşer. Dünyada bilinen önemli hibridler vardır. Hibrid üreticiliği arıcılığın en teknik ve en ileri aşamasıdır. Çok külfetli ve ileri bir tekniğin uygulanmasını gerektirmesine karşın hibrid ana arıların kolonilerinden sağlanan yüksek verim bu külfete katlanmaya değer bulunmaktadır.

Aşagıdaki linten alınan yazının tamamı için linten yararlanılabilir.
http://www.tarim.gov.tr/uretim/Aricilik,Ana_Ari_Yetistiricilik.html

« Son Düzenleme: 19 Aralık 2011, 13:58:59 Gönderen: Arı Bakanı »
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Arıcılıkta hibrit ana arı nedir?
« Yanıtla #1 : 18 Aralık 2011, 21:53:11 »
Arıcılıkta hibrit damızlık vardır.
Hibrit kullanma melezi de vardır.

Arıcılıkta hibrit işi çok ileri bilgi ve teknoloji gerektirir, yada bana göre böyledir diyeyim.

Hibrit arı denildiğinde bir kaç ayrı ırkın bilinçli karışımından elde edilen damızlık ve bu damızlıktan üretilen kullanma melezleri vardır.

Papaz arısı hibrit bir arıdır ve damızlığın nasıl ve hangi aşamalardan oluştuğunu o ekip biliyor. Hibrit damızlıktan üretilen buckfast F1 kullanma melezlerinden ise yeniden, buckfast F1 kalitesinde ana arı üretmeniz imkansız.

Ben bu konuyu biliyorum, karşımdakine anlatırken acayip sıkıntı çekmekteyim çünkü bu işin örnegi yok gibi veya çok az örnek var.

Sıradan her ırkın F1 lerinin nasıl oluştuğunu anlatmıştım. Ana tarafının safı elinizdeyse, safın kızlarının doğal ortamda çiftleşmiş ine F1 diyorduk. Anası neyse ona göre isimlenir.

Hibrit arı için dün aklıma bir örnek geldi. İki ayrı ırktan ortaya anne ve babasından daha değişik karakterde ve verimli bir hayvan çıkıyor.

Şimdilerde bir çok bölgede kalmasa bile,  ülkemizde bazı yerlerde hala var.
Katır üretmek için iki farklı hayvana ihtiyaç duyarsınız. At anne baba ise eşek, bunlardan yavru üretildiğinde katır diye bir hayvan çıkıyor ortaya. Katırdan yavru almanız imkansız.  Katır üretebilmek için gerideki anne babayı bilmiyorsanız hiç bir şekilde üretme imkanınız yoktur. Papaz buckfast arısını üretti ama gerideki anne ve baba kim tam olarak formül başkalarında yok. Arıyla katır arasında ilişki kurmak çok zor ama olayın anlaşılması açısından böyle bir örnek verdim.

Arıcılıkta hibrit damızlık ve kullanma melezleri çok büyük ekipler tarafından oluşturulmuştur. Formulü olsa üretmesi kolay ama bu teknolojiyi adamlar bulup ekmeğini yemeğe devam ediyorlar başkalarına niye öğretsinler ki.
Bu konuda daha güzel örnek ve bilgiler verecekler olabilir, onlarında paylaşımını bekliyorum.


Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk