Gönderen Konu: KARNİYOLETÜRK ARISI  (Okunma sayısı 14474 defa)

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
KARNİYOLETÜRK ARISI
« : 16 Temmuz 2013, 10:10:00 »
HERKESE SELAM.
Ali abinin ülke arıcılığı için yaptığı çalışmaların hala farkında olamayanlar ve dahide farkında olup işine gelmeyenler mutlaka vardır.benim edindiğim deneyime göre Ali abinin üretimi F1 ler süper çıktı.yavru çürüklüğüde dahil kışlama,gelişme ve diğer yönlerden iyiler.geçen yıl bende ana arılara kavuşabildim.kendim de 10adet F2 ürettim fakat yıl çok kötü gitti ve arıları söndürdük.46 adet gitti ve 1 adet sağlam kaldı oda kendi üretimim F2.oda sağlam dedim ama bir elin ayası kadar arı ile bahara çıkmış.şubatta birazcık arısı olan arı temmuzun başında 10 çerçeveyi tamamladı ve ek attım.arıların sönmesi kovanda arı kalmamış.geç sonbahar ve kış kontrollerinde yavru yoktu.mevsimin azizliği.balı olan yerden olmayan yere yağmaya karşı geç getirmenin yavru faaliyetini durdurması yaşlı sinekle kışa girmek ve kaçınılmaz son.mevsimsel problem diyip kenara çıkmak var ama aslında hata benim yumurta faaliyetini farkedememek ve yönetememek benim kabahatim.ayrıca ben yine ucuz kurtuldum.benim arılarım kışın söndü ama kovanlarda tertemiz arı yoktu.etrafımdaki arıcılar yok bundan yok şundan deyip sebeb ve neden çıkmazında uğraşırken bahara çıkardıkları arıların çoğu baharda söndü ve kurtulanların bazıları kendini bile toparlamakta güçlük çekti.anladımki benim hatam var ama mevsiminde çok etkisi olmuş. Anladımki kimse başkasını beğenmiyor ve çekemiyor.Ama ben ALİ Abiye karşı şahsen tanışmamış olsakta sevgi ve saygı duyuyorum.teşekkürler.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #1 : 16 Temmuz 2013, 14:39:28 »
Cebel bey bildiğim kadarı ile ilçe tarımda çalışıyorsunuz.
Yazıyı bir kaç kez okudum yazı oldukça ilginç geldi, bir sürü arı söndürmüşün bu senin sayendemi demek istiyorsun pek anlayamadım ???.
Bizim memlekette yaşanmış bir hadise var aklıma durup duruken o geldi. Birileri Osman ağaya misafir olmuş, yemişler içmişler, misafirler acayip menmun olmuşlar, ayrılırken Osman ağa yedik içtik, Allah bereket versin demek istemiş, fakat cümle Allah belanı versin olmuş :o

Kullandığımız arı ülkemizde bir çok sorunu kökünden yok edecek olmasına rağmen, bir çok kişinin işine gelmiyor.

İşin arıcı bölümünde ise gene görmüş olduğum olumsuzlukların başında, efendim bu adamın 200 kovan arısı var, yani böyük arıcı, malisef benim arımı kullanmayı bilmiyor. Ülkemizdeki arıları siz yönetmeye kalksanızda arı bildiğini yapıyor. Bizim bahsettiğimiz arıyı arıcı yönetmeli. Piyasada ben çok iyi arıcıyım diyenleri, bu arı duman etti ve arıcı olmadıklarını ortaya çıkarttı. Onun için ben bu arı acemi arısı degil demişim. Yüzlerce kovanınız olması sizin çok iyi arıcı olduğunuzu kanıtlamıyor. Bu tür arıcıları arılar yönetiyor, kimisi sönüyor kimisi oğul veriyor arıcının bunlara etkisi yok, öleni oğulla tamamlayıp devirdaim edip gidiyor, bu tür arıcıların arılarının büyük bölümünde yavru çürüğü hastalığı mevcut, bahar balı almaları imkansız, arıların büyük bölümü saldırgan, bir çok arı 9-10 çıta olmadan oğul veriyor ve bal verimleri acayip düşük, işin garip atarafı adam büyük arıcıdır. Bu kadar olumsuzluk bir araya gelince verim de olmuyor, bir sürü kişi tonlarca şeker alıp, arılarına doğal bal yaptırıyor............


Bizim kullandığımız arı hızlı gelişiyor, oğul eğilimi yok denecek kadar az, dünyanın en sakin arısı, ilk defa baharda bahar bal hasatları yapabiliyoruz, yavru hastalıklarına yakalanmıyor, bal verimi yüksek, işin en garip tarafı bu arıyı bir çoban üretiyor, anaçlarını suni tohumla yaparak yedekliyor ve her şeyiyle yerli, bir çok kişiye bu iş batıyor :)

Ülkemizde kışın arıyı kek ile besleme alışkanlığı mevcut, bir çok kovan bu yüzden sönüyor, sönmeyenlerde bahar çıksa bile bir daha adam olana kadar sezonu bitiriyor.
Sonuç olarak gelenek arıcılığını bırakmalıyız.



Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #2 : 16 Temmuz 2013, 18:26:48 »
sayın ali bey: sizin yazdıklarınızdan etkilenerek mayıs ayında 2 çerçeve karniyol aldım.bu gün itibarıyle 8 çerçeve oldu. ama önümüzdeki yıl bala sokacam ondan sonra dönüşüm yapacam.bu yazıyı yazmamın sebebi şu: arılarımın tamamında (kafkas) varova  var, tek karniyolda yok.şu ana kadar forumda böyle bir yazı yazılmadı. 1-bu arı varova ile mücadele mi yapıyor? 2-bu bir tesadüf mü? hepsinde olup bunda olmamasının bir anlamı olmalı. bu konuda ne söylemek istersiniz.

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #3 : 17 Temmuz 2013, 11:23:25 »
Ne yalan söyleyeyim hata benim Ali Bey.eğri oturup doğru konuşmak lazım.Arıyı suçlamıyorum.Ama tabiat bile öyle olmuştuki yemyeşil ovaların çöl haline geldiğini söyleyebilirim.Haliyle ne kadar beslemede yaptıysak fayda etmedi.ama işin özünde hata benim. tekrar karniyol istiyorum.İrtibata geçeceğim sizinle.çalışmalarınızın ne olduğunun farkında değiller.Allah Kolaylık versin.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #4 : 17 Temmuz 2013, 11:43:15 »
Ünsal bey, biz yazdıklarımıza olmadık şeyler ilave etmiyoruz, ben yıllarca değişik arılar ile çalıştım, halada gözlemlerimiz devam ediyor, hala çözemediğimiz veya anlayamadığımız bir sürü olumsuzluklar olabiliyor, bazı sorulşarın cevaplarını bulamıyoruz. Bir bakıyorsun daha adam arıcı degil,arısı biley yok veya bir iki kovan arı almış her şeyi biliyor ???

Varroa konusunda yazdıklarınıza ben katılmıyorum, mutlaka arı selektesi yapanlar varroayla mücadele eden arıları seçiyorlardır. Sizin yazınızın katılmadığım yönü ise şudur, karniol arısı dünyadaki yavru hızı bakımından İtalyan arısından sonra ikinciye gelmekte. Dolayısı ile yavruyu fazla yapan ırklarda varroa daha fazla olması gerekiyor nedenide yavru varsa varroa da vardır, yavru yok ise zaten varroa üreyemezki. Aynı arılıkta aynı ırk arılarda farklı varroa sayısı oluyor, aynı ırk olmasına rağmen bazı kovanlarda çok bazılarında az varroa olabiliyor, bu varroa işini çözmeye çalışanların çalışmaları arasında petek çapının 1 mm küçültülmesi ile varroa sayısının düştüğü söylenmekte, kararmış petekler degiştirilmediğinde gene petek delikleri daralıyor, yukarıdaki teze göre varroa da üreme imkanı bulamıyordur denebilir. Hizbir zaman bir kovan arıcılıkta örnek olamaz, araştırmalar birden fazla kovanla yapılmakta, bildiğim kadarıyla her denek 5 kovan olmalı bu en azı. Sonuç olarak varroavayla mücadele eden arılar vardır, ama yavru artı varroada diyebiliriz.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #5 : 23 Temmuz 2013, 16:42:55 »
karniyol arısı ile ilgili olarak neyi kavrayamadığımızı anlayamıyorum.kafkas ve karniyol bilinen 2 dağ arısı .yapılarıda benziyor.ama kafkas mardinde çalışmazken oraya götürülmüş ve kaçınılmaz sonuç mağduriyet olmuştur.bir profesör hocamıza bir seminerde arıcı bir abimiz kafkası sorduğunda kendisi saf olarak arıcının elinde işe yaramayacağını ve melezlerinin kullanılması gerektiğini söylemiş ve saf hat olarak gen kaynağı olarak devletin elinde muhafaza edilmesi gerektiğini söylemişti.bunun üzerine arıcı abimiz siz bilim  adamısınız bize doğruyu söylemeniz gerekmezmiydi yıllarca kafkas arısını alın kullanın  demiştiniz dediğinde hoca ağzımızı açtıkmı su doluyor diyerek meseleyi özetlediğinde ben de karniyol ırkı nasıl dediğimde türkiyenin heryerinde kullanılabilecek mükemmel bir arı diye özetlemişti.ülkemizde arıcılık sahipsiz tutturan tutturana.ne alınan arılara nede analara verim yönünden güven duyulmuyordu.Ben karniyolle tanışıncaya kadar bölgenin arısı ve kafkas kullandım.kafkas f1 ve f2 ler verimli oldular ama saf yaramadı.elimde hala saf kafkas var.denemeyi bırakmadım.ama kafkasmı karniyolmü dediğinizde karniyol derim.yavru hastalıklarına olan mukavemeti ve adaptasyon yeteneği çok iyi.yavru çürüklüğü olduğunu farkettiğim arılarda kulllandım biraz onların b iraz benim gayretim sonuçta mutlu mesut olduk.arılar temizlendi. diğer arılarımda alamadığım balı karniyollerden aldım.zaten Ali abi bana telefonda karniyolü denemek için alma karniyole geç zaman ve emek kaybedersin denemelerle demişti.suni tohumlama yapılmış karniyollerden temin edecem inşaallah.selamlar.   

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #6 : 21 Ağustos 2013, 18:16:59 »
nihayet 2 adet anam daha oldu.Ali abi teşekkürler.
 

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #7 : 23 Ağustos 2013, 20:49:59 »
                 Cebel bey,her arı ırkının özellikleri mukayeseli olarak forumda yayınlanmıştı.Ülkemizin çok sıcak yörelerinde Kafkas arısı denemeleri yıllardır hüsranla sonuçlanmıştır.Daha önceki yıllarda Sosyal Danışma Fonunca ve ORKÖY tarafından dağıtılan arılar sönmüştür.Çeşitli yorumlarla sebep arandı.Arıları dağıtanlar arı ırklarının özelliklerini  göz önüne almadılar.İşin dogrusu dağıtanlarda haklıydılar.Benzin vardı da bizmi dagıtmadık diyebilirler,Daha doğrusu Karniyol arısı o devirde ülkemize misafirliğe bile gelmemişti.İtalyan arısı bile hiç unutmam 200o yılda Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü getirtmişti.
                  Karniyol arısı Varroa ya ve AYÇ hastalığına dayanıklı hatlar elde edilmede materyal olarak bu arı ırkı  kullanılmaktadır.     
                  1993 yılında ABD Tarım Bakanlığı Enstrümantal Tohumlama kullanarak "Yugo" Carniolan Stok doğurmak Honey Bee Genetik seçti. Beş yıl sonra, ikinci bir ithalat Doğu Rusya'dan serbest bırakıldı. Primorski Yarımadası'nda, Carniolan Bal Arısı Yugoslavya'daki Carnica Dağları'ndan yol her getirilmiştir. Akarlar Asya Honey Bee üzerinde var bir alana taşıyarak, bu Carniolans yüz yıldır akarları parazitlik olmuştu inanılmaktadır. Bu nazik, gri siyah arı karşı mükemmel direnç göstermiştir Varroa ve trakea akarları ve böylece diğer hatları kadar kene tedavi gerektirmez. Bu arılar kış boyunca çok iyi ve ilkbaharda hızlı oluşturmak. Bu akarları ya da kendilerine dikkat çekmek arılar arzu başlayan arıcılar yol açtığı kayıplar yaşıyoruz arıcılar için mükemmel bir seçimdir.

Kimyasalların kullanımı bu akar kontrol etmek için mevcut olmamıştır, bu nedenle ortaya çıkan arılar doğal bir direnç geliştirdik. Bu stok da çünkü mükemmel bal üretiminin ticari arıcılar memnun edecek bir yumuşak ve verimli Carniolan arı olduğunu.
                    Bir üst paragraf   http://www.honeybeegenetics.com/bees.html. Arıcılık sitesinden Türkçe çevirisi olarak kopyalanmıştır.
                    Bizler iyi okuyup iyi algılamalıyız.Hatamıza doğrudur diye sarılırsak,özeleştiri yapamazsak,elimizdeki materyali tanıyamazsak,başarılı olamayız.Sağlıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #8 : 27 Ağustos 2013, 10:08:14 »
Veccdi abi ülkemiz aynı anda dört mevsimi yaşayan bir ülke, Akdenizde yazın yanarsınız, doğuda yazın üşürsünüz. İklimler batıdan doğuya doğru takip edildiğinde uzun bir baharı yaşamanızı sağlarsınız. Bunu arıcıların anlaması açısından, her bölğenin oğul zamanını takip etmek yeter.Ülkemizde şubat mart ayları bazı bölgelerde bahar, bazı bölgelerimizde kara kış değilmi.
Yazın sıcaklıklarda oldukça farklı oluyor. Biz gündüz 29-30 derece sıcaklıklarda yandık bittik diyoruz. Akdenizde gece sıcaklıkları bu, gündüzleri ise 39 ila 40 derece üstü, arkadaşım diyorki bizim termo metrelerimiz hep patlar, sağlam termo metre bulma zor diyordu, termo metreler 50 dereceye ayarlı, demekki gölgeceki 40 derece sıcaklık, güneş gören yerlerde 50 derece üstüne çıkıyor. Ülkemizin bir kaç yerini incelemek bile bize bir sürü iklim ve farklı şartları gösteriyor.

Ülkemizdeki şartları az çok gözden geçirdikten sonra arıcılık ile ilgili tespitlere yeniden göz atabiliriz.

Ülkemizde arıcılık adına bu güne kadar ıslah çalışması yapılmamış, 1980 li yıllarda bu işe kalkışılmış ama nedense vaz geçilmiş. Gerçi kalkışılan işte gene hata var, bizim gibi çok farklı iklimleri olan ülkeye kafkas arısı damızlık yapılmaya niyetlenilmiş, bir sürü kovan elden geçirilip kafkas özellikleri aranıp içinden seçilen bazı arılar toplanarak ülkemizde bir bölgeye getirilip, zannedersem ıslah çalışması yapılacaktı, neden karar değiştirdiler bilemiyorum, ıslah uzun bir süreç gerektiriyor, damızlık olarak seçiklen arılar ile 1980 li yıllarda Amerikadan getirilen kafkas arılarıyla çaprazlanarak bir iki yıl içerisinde tüm ülkeye dayatılmış, hiç bir test, gözlem yapılmadan böyle büyük bir iş yapılmaz. Bir yıl içerisinde arı tes edilip ülkeye dayatılmaz. Test ettiğiniz yıl arıcılık adına çok güzel bir ortam olabilir ertesi sene bu verileri yakalayamazsınız.
Ülkemizde nasıl damızlıklar üretilip, kısa sürede tüm ülkeye yayılmış veya dayatılmış linki tıkladığınızda belgeleri ile göreceksiniz. Aradan geçen süre 30 yıl ve şimdi bilimciler diyorki kafkas arısı ülkemizin her bölgesinde olmaz...
Bu esnada tüm ekotiplerimizi kafkas arısı melezleyip yok etmiştir.
Alt linteki belgeler var, hemde kaynağından, o günkü ekip üyelerinden birisi benimle katıldığı tv programında kafkas her yerde olmaz dedi, bu söylemin bende videosu var...

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=367.0

O dönem yurt dışından ana arı getirenler bu gün yurt dışından arı getirenlere çok ağır ithamlar ediyor...
Ülkemiz iklimlerine bakıldığında, kafkas arısının başarılı olacağı yer var.
İtalyan arısının başarılı olacağı bölgeler var.
Karniol arısının başarılı olacağı bölgeler var.
Bazı bölgelerde hibrit arı kullananları görüyoruz bu kişilerde memnun.

Ülkeye bakıyorsun kafkas arısından başka damızlık bulamıyorsun...
Böyle bir iklimde her bölgeye uymayan damızlıkğa mahkumsunuz.
Arıcıların elindeki arı ne ırk bilmiyor, f kaç bilmiyor, böyle bir arıcılık günümüzde çağdaş degildir, sonra dünyadaki arıcılarla yarıştığımızı söylüyoruz...

Geçenlerde araştırmaların sırasında Çin arıcılığına biraz göz attım, Çin'de her türlü arı ırkı bulmak mümkün, Çin'de damızlık arılar, saf ve f1 olmak üzere.
http://www.cbgri.net.cn/honequee.htm
Çin her konuda olduğu gibi arıcılıkta dünyada söz sahibi bir ülke.
Bizim gibi arıcılığı bal için yapmıyorlar, arı sütü üretimine çok önem veriyorlar, ürettikleri arı sütünün büyük bölümünü, Japonya'ya vermekteler.

Farklı arı ırkları ve fiyatları.

İsteyen istediği ırk arı ile çalışıyor.

Çin'ce bilenler varsa bu onlar içindi ;)

Arıcılıkta söz sahibi ülkeler neden kafkas arısı kullanmıyor birinci kafama takılan bu.
Birde arıcılıkta söz sahibi ülklerde neden bir sürü ırk kullanılıyor bu iki. Amerikayı bir inceleyin...
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #9 : 28 Ağustos 2013, 17:14:42 »
Vecdi Bey arı ırklarının özellikleri vs.vs.forumda ve diğer yerlerde dediğiniz gibi var.ancak bir papazın yaptığını bizimde imam yapsın diye beklememiz uygun değil diye düşünüyorum.bence her arıcının araştırmacı olmasıda gerekir.böylece sizlerinde daha iyi bildiği gibi bilgi paylaşılır ve hakikatler ortaya çıkar. Ancak kafkas konusunda atlanılan kısım bölgelerdir.ben  karniyol f1 lerden mükemmel denecek şekilde yıla göre verim aldım.ancak kafkas f2 dende güzel verim aldım.bu sebeble araştırabilmek adına kafkas saf bulundurmaya çalışıyorum zira bulunduğum ilçenin 800 m. rakımlı yeride var 2000 m. rakımlı yeride var.bu sebeble denemeler yapıyorum ama netice derseniz.Karniyol tabiki .karniyolf1 x kafkas ve de kafkas x karniyolf1 çalışması yapabilsem deneme amaçlı nasıl randıman olur merak ettim.elimizden uçup giden zamanın kıymetini idrakte zorlanmasak keşke.saygılar tüm arı sevenlere.ALLAH'a emanet olun.ALİ Abi sanada kolay gelsin....

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI lazım
« Yanıtla #10 : 02 Mart 2014, 13:08:20 »
selamünaleyküm Ali abi. yine sen haklı çıktın.ama bende denedim. olmadı.analar kışı çıkartamadı.dediğin gibi baharı beklemem gerekirdi.ama olsun üretime katkı oldu en azından.
« Son Düzenleme: 02 Mart 2014, 23:24:08 Gönderen: Arı Bakanı »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #11 : 02 Mart 2014, 23:33:41 »
Cebel Karabacak; Öncelikle forumda ticari konuların konuşulmamasını daha önce defalarca dile getirdik. Beni bu konu oldukça zorlamakta, ben kendim burada alım satım işleri yaparsam başkasına bu konuları bahsetmeyelim nasıl derim...
Üyelerin yazdıkları bizleri zor durumda bırakmamalı....
Dolayısı ile ileti biraz budandı.
Arıcılıkta tecrübesi olanların uyarıları dikkate alınmalı, keşke haklı çıkmasaydım.
Yazdıklarımın büyük bölümü yaşanmış olayları içermektedir, mutlaka bizlerinde hataları olabiliyor.Zaten hayatın büyük bölümü hatalarla boğuşmakla geçiyor.Hatasızım demek en büyük hata.

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

CebelKarabacak

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 12
Ynt: KARNİYOLETÜRK ARISI
« Yanıtla #12 : 14 Mart 2014, 16:20:33 »
s.a.
Ali abi herhalde yine kırptın mesajı.göremedim yazdığımı.havalar tekrar soğudu inşallah kulçkalar zarar görmez.