Gönderen Konu: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!  (Okunma sayısı 55888 defa)

yunus emre

  • Ziyaretçi
KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« : 22 Ekim 2010, 22:03:23 »
bazı şeyler genç anlaşılıyor ama zararın neresinden dönülürse kardır olarak düşünüyorum..
kafkas arısı nasıl başa bela burda biraz açıklamaya çalışacağım !!
çocukluğumdan beri arıların içindeyim ve 2002 den bu yana da gezginci arıcılık yapmaktayım..kullandığımız ırk kafkas melezi..en başta sorun olan yanı ise arı populasyonuna, bal veriminine olan dengesizliği..daha sezona yeni başladık bismillah demeden ilk sağımda arı mevcudu yarı yarıya düşüyor..ondan önce kışa girmeden mevcudu düşmesi bir dert,kışı geçirmesi şöyle böyle..bahara çok düşük mevcutla çıkması bir dert..az miktarda çıkan mevcudu bal mevsimine yetiştirmek ayrı bir dert, ananın yumurtlaması ayrı bir dert, arıyı ilaveye çıkarmak ayrı bir dert, çok yağmacı oluşu da bir dert,..vb durumlar sıralanıp gidiyor..
burada asıl dert olan durumunu belirtmek istiyorum..arı üç  dört çıta dahi olsa balı bulduğu zaman komple yavru alanını kapatıyor ve bloke oluyor.. tamam iyi güzel balı buluyor yapıyor ama ortada arı kalmıyor.. ve bakımını geçirirseniz kovan sönmeye mahkum..( bu bloke konusunu ali abi çok güzel bir şekilde açıklamış uzun uzadıya yazmıyacağım .) arı ,yavru-bal, bal-kovanın devamı döngüsünü bitiriyor..ve sönmeye mahkum oluyor.
artık ülkemizdeki arıcılığın bu durumu görülmeli ve bir şeyler yapılmalı..her sene o kadar iş gücü nemi yanarsın o kadar arı kolonisi nemi yanarsın, havaya uçup buhar olup gidiyor..

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2010, 22:50:49 »
Aslında kafkas arısı başa bela degil. Bu arıyı bu şekliyle her tarafa yollayanlar bela. Bu arının huyu budur, özellik yani. Ahmet İnci  bu arıyı aynen tarif ediyor. Kafkas arısı balı buldumu yavru etrafına bal koydugu için yavru blokeden dolayı kesilir. Baldan sonrada kendine gelene kadar sezon biter. Yazın ortasında ancak tam gelişir. Kış kayıpları en çok kafkas arısında olur. Nedenide kış gelmeden sıcak bölgelerde yanılıp yavruyu  erken kestigi içindir. Kış arısı oluşturmadan kovandaki arılar uça uça yok olup giderler.  Arının huylarından biriside nosemaya yakalanması. Bu yetmiyormuş gibi birde yavru çürügüne o kadar az yavru yapmasına rağmen çok yakalanması.
Sonuçta bu arı yabancı ülkelerde oldugu gibi bölgelere göre ıslah edilmesi gerekiyor. Sorun bence kafkasarısında  degil. Kafkası bu haliyle Türkiye'nin her tarafına verende.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2010, 22:19:40 »
Değerli arkadaşlar,bugünlerde bazı kimseler gündeme gelmek için laf salatası yapmaktadırlar.Bir kere elimizde olmayan bir damızlık arıdan bahsedilmektedir.Bu damızlığa bizlerden başka herkes ulaşabilmekte ama bizler ulaşamamaktayız.Çünkü yok.Karakteristik özellikleri nedir.Kimse bilmemektedir.Ama agızlanndan bu ırkı düşürmemekteler.Bilim lafını agzından düşürmeyenler,dagda arı avcılığı yaparak ogulların sığındığı yuvalar tahrip edilmekte,uzun uzadıya ballandıra ballandıra anlatılmaktalar,bulduğunuz bu arının nasıl bir bilimsel ölçümünü yapacaksın,bilğin becerin varmı diyen yok,ekotip deyip adlandırılmaktadır.Senin ülkende acaba KAFKAS ın safı varmı ki ANADOLU arısından bahsediyorsun.TKV nın dergilerini hiç okumadınızmı,KAFKASın mecarası orda yazılı.Yanılmıyorsam 4 veya 5 inci sayıda var.Oku bakalım ne yazmışlar.Kars,Artvin ,Rize ve Erzurumun kuzeyinde yapılan araştırma da Saf KAFKAS arısına raslanamamıştır,seçilen saf KAFKAS a yakın 90 KOLONİ ARI Kızılcahamam ÇATAK vadisine götürülmüş,ABD den getirilen 50 Saf KAFKAS ana arı ile koloniler oluşturulmuş,bu vadi ye giriş çıkış yasaklanmış yazmaktadır.Polonya dan davet edilen 3 bilim adamına sünni dölleme yaptırılaraktan yeni koloniler oluşturulmuş ve sünni dölleme yapacak elamanlar kursdan geçirilmiştir.Yani senin anlayacağın KAFKASın safı zamanın da ABD ye uçmuş.Bırakın bu derin konuları siz koloni yönetimini ögrenin yeter,Elinizde F1 karniyol melezi bir ana arıda yokki damizlik olarak kullanasınız.Genetik kirlilik sözcüğünü kullanmaktasınız,bunu bir açın da bakalım.Ali bey elen saglık daire grafiğinde çok güzel izah etmişsin.Saglıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2010, 23:09:57 »
Kafkas arısı ne kadar bizimmiş araştırın bakalım. Geçmişte ne dümenler dönmüş, arıcılıgımıza nasıl bir takoz konmuş, merak ediyormusunuz.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2010, 23:47:39 »
         TKV  dergisi 5 sayısında saf Kafkas arısını bulmak için bilim adamlarımızın yaptığı araştırmayı yayınlıyorum.Saglıcakla kalın.












« Son Düzenleme: 24 Aralık 2010, 10:03:05 Gönderen: vecdiküçükyılmaz »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2010, 17:56:57 »
Milli arımız Kafkas ne kadar milliymiş gördünüz mü?

Öncelikle bazı şeylere not düşmekte fayda var.
Birincisi Amerikanın ne kadar hayırsever bir devlet olduğunu tüm dünya ülkeleri bilir.
Bu hayırsever dünyadaki hiçbir ülkenin kendi başına gelişip ayakları üstüne durmasını istemez.
Bunu yasal yollarla başaramadığında ise bir bahane bulur, hayır işlerini çok iyi şekilde yapar. Vietnam, Afganistan, Irak’ı bir hatırlasanıza. Demokrasi götürdüğü yerde milyonlarca kişi öldü. Tabi maksat özgürlük ve demokari degildi, oradaki petroller ve madenler hayır işlerinde lazımdı?

Bize de az hayır yapmadı.Başta incirlik ve çekiç güç ile bazı yerlere yiyecek ve cephane yardımları yapmıştı. Amerikan şirketlerinin petrol sahalarında aramalar yapıp, olumsuz raporları ayrı bir iyilik olarak düşünülebilir.

Bu açıklamalardan sonra ülkemizdeki arıcılık ve Kafkas arısına bir göz atalım.
Yıl 1983 araştırmalar yapılıyor, Kafkas arısının safı ülkede yok, hayret edilecek bir şey ama yok işte. Safa yakınları seçiliyor. Her tarafı garipliklerle dolu bir çalışma. 90 Kovan arı toparlanıyor, Ankara çatak vadisine selekte edilmeye getirilmiş. Bu işler benim bildiğim 5 senden aşağı sürmez, neyse.

Seleksiyon o kadar uzun bir işlem ki, bizimkiler dünya rekoru kırmışlar. 1983 te başlayan işlem 1984 yılında Amerika’dan gelen saf Kafkaslarla anında sonuçlanmış ki, birden aşırı derecede damızlıklar üretilip yurdun her yerine yollanmaya başlanmış. Bir yıl içinde o kadar araştırma sonucuna gidilmiş ki, dünyanın en hantal arısı tüm testlerde birinci olmuş.
Bu arada ülke genelinden seçilmiş analar uçup gitti.

Yani bu çalışma yapılalı 25 yıl olmuş ve deniliyor ki o tarihte ülkemizdeki tüm arılar melezlenmiş ve hırçınlaşıp verimden düşmüş. Bunların nedenide 1960 lı yıllardan 1985 yılına kadarki gezginci arıcılık neden olmuş.


Aradan bir 25 yıl daha geçmiş hala kafkas arımız üklemize adapte olamadı, her sene binlerce koloni sonbaharda sönmektedir, hem de kışa giremeden. Bu sönen kolonilerde nedense Kafkas arısıdır. Amerikan abimizin bu iyiliği unutmuyoruz ve kendilerine minnet borçluyuz.

Ülkemizde acayip bir sistem böyle kurulmuş işte.

Şimdi 25 yıl öncesi arıların aşırı melezlendiği söyleniyor. Günümüzde ise çok değerli ve kıymetli hocalarımız Trakya’nın arısının  %80 den fazlasının karniyol olduğunu söylüyor. Buradaki doğru kime ait, 1985 yılında yazıp çizenler mi? 1985 yılından beri Ülkemizin her tarafına Kafkas arısı sokulup,  arılarımızın hala karniyol kaldığımı inanacağız?

Bunlarda yetmiyor gibi hala bir yerde bozulmamış madenler bulanlar var.  Yanlış duymadınız hala bazı arı ırkları erkek arılara vize uygulandığı için hiç bozulmamış ve doğal olarak izole bölgede kalmışlar, tabi yerseniz.


Bu pilav daha çok su götürecek.

Bir işi kendin beceremiyorsan, başkaları sizin göbeklerinizi çok güzel kesip, sizlere iyi takozlar ayarlıyor, yukarda iyilikteki gibi.

Evet yerliciler neredesiniz?
Efendim Anadolu arısı diyenler bulun bakayım şu Anadolu arısını bu çorbanın içinden.

Ülkemizde yerli adına ne kaldı, bir düşünün, içeceklerimiz bile hayırseverden. Şimdi merak ediyorum bazıları nasıl zikzak atacak, nasıl patinajlar yapacak, hep birlikte göreceğiz. Lafla peynir gemisi yürümüyor diye hep söylerim. Yazılacak bu konuda çok şey var, sırası geldikçe yazacağım.
 Nasıl Kafkas ama?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

aricim53

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2010, 21:09:52 »
Bütün okuyuculara merhabalar;

Ben foruma ilk kez yazıyorum,yazma nedenim belli kafkas arısı'nın aşağalanması ve uzman görüşü olmadan yorumlar yazılmış olması uzmandan  ziyade bu ırkla çalışan (ırk hangi bölgenin ekotipiyse)insanlara fikir sorulmadan bu güzelim arı ırkının bu şekilde tanıtılmasını anlayamıyorum.Ben 45 yaşında bir arıcı kardeşinizim,Rizede arıcılık yapmaktayım,arıcılığı 30 yıldır çok büyük bir aşkla yapıyorum,önceleri hobiciydim ilerleyen zamanda bu işi hem hobi hemde hatırı sayılır bir kazanç kaynağı olarak yapmaktayım.

Bulunduğum coğorafyanın yerli arısı 'KAFKAS'tır arıda bir başka arılarla tanıştığımoldu ama bi türlü verim alamadım ve kafkas arısıyla bir sezonda iki mevsim 2 sağım bazan 3 sağım yapmaktayım.Kovan başı ortalamam senesine göre 52 kg en çok 18 kg en az olmaktadır buradan ne kazandığımı söylememe gerek yok ama 60 arıyla çok iyi gelir elde ettiğimi söyleyebilirim.

Üzerine basarak şunu belirteyim ben kafkas arısından şimdiye kadar yavrulama ve gelişim konusunda bir şikayetim olmadı ,sadece her ırkta olduğu gibi ana kalitesine bağlı problemler oldu.

Gelelim benim tanımlamama;bize bazen istanbuldan tanıdıklar hediye arı kolonileri gönderirdi ,çok güçlü olurlardı ,yavru derseniz süper ama bal sağımında o ırklardan bırakın bal almayı 20 çıta arıyı nasın doyuracağız karşımıza çıkardı,burda istanbul yöresinin kabahatı yok aslında kabahat bizdeydi;o ırk o coğorafyaya has kendi içgüdüsünü geliştirmiş ve o iklim kuşağında verimli olur tabiiki,tam terside kafkas arısı kafkasya ve karadeniz bölgesinin altın gerdanlıklı  ırkıdır bu arıyı akdenize egeye götürüseniz sonuç negatif olacaktır

Ve son olarak arıları ve arı ırklarını sevelim karalama yapmayalım buraları okuyan insanları yanlış yönlendirmeyelim.


      Saygılarımla Salih ARICI

 

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2010, 09:42:19 »
Arıcım53
Kafkas arısın ı kimsenin aşağıladığı yok. Vecdi abi Ankara’daki çalışmayla alakalı, bir yazı yazmıştı, bende bu yazıyı Kafkas bölümüne taşı dedim. Vecdi abide bu konu başlığına taşımış, başlık dediğin gibi Kafkas’a uymuyor, fakat başlığa ben daha önce cevap verdim.
Asıl konu başkaydı, ülkemizdeki Kafkas arı ırkları haricinde ne varsa bu ülkenin arısı değildi denildi, buyurun bakın Kafkas bizim arımız mıymış dedik. Araştırmayı yapanlarda uzman kişiler, 1985 yılında kafkasın yaşadığı bölgelerde saf Kafkas bulamamışlar ve Amerika’dan saf Kafkas arısı getirip bunu ülkemizin tümüne giydirmeye çalışmışlar ve başarmışlarda. Teknik arıcılık yayınını dikkatle okudunuzsa orijinal Kafkaslardan üretim yapıldı deniliyor. Bizdekiler saf olmadıkları için orijinal Kafkas olamaz, dışardan gelen orijinali oluyor.

Kafkas ın bulunduğu coğrafyada bilemem, bildiğim Kafkas arısı Türkiye’nin tamamına giydirilmiştir. Yazınızda ne güzel belirtmişiniz, bu arıyı Akdeniz’e götürürseniz Ege’ye götürürseniz sonuç hüsran olur diye bende aynısını diyorum zaten. Anlamadığınız bir şey var, Mersinde, Antalya’da, Muğla’da, İstanbul’da anaarı üretecekseniz, gidip Ankara kazandan, Kafkas damızlık alıp bu işi yapmak zorundasınız. Türkiye’nin genelindeki prosedür budur.



Sizin tanımlama yaptığınız bölgelerde yapılan üretimlerin yapıldığı yerlerde petek balın kilosu 4 ila 6,5 liradan satılmakta, bu konuyu da burada açmak istemiyorum.
Hiçbir zaman az arı çok bal yapamaz. Bu konuyu açar isek nasıl yapıldığını da açıklarız.

Kafkas arısını kötülemek kimin haddine. Bu arı üç vilayette koruma altındadır. Ankara, Artvin ve Kars, Kafkas arısının korunduğu yerler. Bence bu koruma az, bu istasyonlardan Akdeniz ege ve Marmara’ya da kurmalı.

Son olarak demişsiniz ki, tüm ırkları sevelim, malisef öyle bir şansınız yok. Çünkü tüm üretimler Kafkas arısından yapıldığından diğer ırklar yok olmuştur. Olmayan bir şeyi nasıl seveceğiz.

Kafkas arısının bir sürü özelliğini, bu konun başından beri içinde olan Sayın Ahmet İnci, detaylarıyla birlikte kitabında yazmıştır. Bende bunu daha önce blogumda yayınladım.
Link aşağıda tekrar göz atmak isteyenler bir baksınlar.

http://bengittim.blogspot.com/2009/06/hwsap-kitap-isleri-ve-irklarin-farklari.html

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

aricim53

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2010, 18:44:01 »
Ali bey;

 Beni üzen başlık ve bir dizi rasgele saptamalar! Yazından anladığım ana üreten insanların hepside sahtekar olduğu! yönünde en azından benim algılamam böyle. O zaman bu sahtekarlarla mücadele etmeliyiz,ayrıca şunuda belirtmeden geçemiyeceğim benim arılarım kafkas ve ondan elde ettiğim f1 f2 f3 melezleri hepside çok iyi uyumlu yani kafkas arısın değilde rasgele arıları kafkas diye satanların BAŞA BELA olduğudur,zaten aklı başında arıcılar kendi işlerini bi şekilde hallediyor .

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2010, 19:00:51 »
Ali bey;

 Beni üzen başlık ve bir dizi rasgele saptamalar! Yazından anladığım ana üreten insanların hepside sahtekar olduğu! yönünde en azından benim algılamam böyle. O zaman bu sahtekarlarla mücadele etmeliyiz,ayrıca şunuda belirtmeden geçemiyeceğim benim arılarım kafkas ve ondan elde ettiğim f1 f2 f3 melezleri hepside çok iyi uyumlu yani kafkas arısın değilde rasgele arıları kafkas diye satanların BAŞA BELA olduğudur,zaten aklı başında arıcılar kendi işlerini bi şekilde hallediyor .

Arıcım53;
Yazının neresinde tüm anaarı üretenler sahtekar yazıyor bunu anlamak münkün degil.
Ben diyorumki hatta demiyorum, Türkiye'de anaarı üretecek resmi kurumlar, yani anaarı üreticileri, ülkenin neresinde olursa olsun, Kafkas damızlıktan üretmek zorunda. Buna bilim adamlarımızda karşı çıkıyor, arıcılarımızda kafkasın Türkiye'nin her yerinde olmadıgını biliyorlar. Fakat nasıl olmuş ise anaarı üretecek kurumlar kafkas damızlık kullanmak zorunda.
Aşagıdaki linkin dörcüncü maddesini okursanız daha iyi ne demek istediğimi anlayacaksınız.


http://www.tab.org.tr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=14&Itemid=27
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #10 : 26 Aralık 2010, 00:12:36 »
            Arkadaşlar,ülkemizde arı ırklarını korumak bizlerin yapacagı birşey degil yasal düzenlemeler ve kararlılık olmadan süreklilik saglanmadan gerçekleşmez.Yayınladığım TKV nin yaptığı araştırmadan daha geniş çaplı bir araştırma yapıldığını duymadım.Kafkas arısı hakkında kimse Ahmet İNCİ beyden bilği sahibi değildir,teoriği ve pratiği ile.Kafkas arısı 1100 ila 1400 yumurta attığını yazan da TKV nin derğisidir.kimse karşı çıkmamaktadır.Kafkas arısı diğer adıyla dag arısı dır.Sevdiği sıcaklık 21 ila 28 dir.Sevdiği yöre Rize,Artvin Kars ve Ardahandır ülkemizde,niye derseniz,ısı ve flora bakımından buralar uygundur.Buralarda  başarılı olan arıcı kardeşlerimizin ovada , daha düşük rakımda başarılı olma şansları yoktur. Sıcakdan yumurtayı kestiği için koloniyi güçlü tutma ancak bu 4 vilayette ve gezginciliğe gidenlerde olabilir.Fazla yüksekde de sogukdan ve rüzgardan bal oluşamamaktadır .En güzel örneği Anzer de yaşanmaktadır.Gazete haberlerine göre arıcılar 3kg civarında bal almasına ragmen 500tl gibi fiyata satarak en iyi parayı kazanmaktadırlar.Kafkasın yumurta atma kabiliyeti ıslah edilebilse,hastalıklara  karşı dirençli arı haline gelse,sıcakda yumurtayı kesmese bizim baş tacımız olurdu,inşallah birgün gerçekleşir. Ülkemizde her arı ırkına fazlasıyla yer var.Ülkemizin 10 milyon koloni arı kapasitesi varmış bilim adamlarına göre,dört mevsimi bir arada yaşarken her arı ırkına ihtiyaç vardır.Irkları korumak için daha çok izole bölgeye ihtiyaç vardır,floranın zenginliğinden yararlanmak için gezginciliğe de ihtiyaç vardır.Çinliler ve Amerikalılar bal dan daha çok polinasyona önem vermektedirler.Polinasyon olayını en iyi anlatan Albert ENSTEİN dir. Saglıcakla kalın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #11 : 07 Ocak 2011, 08:36:35 »
Kafkas arısıyla ilgili en kapsamlı araştırma 1983 yılında yapılmış, bunu araştıma yapanlarla birlikte TKV dergisinde açıklamış. Derginin ilgili bölümlerini zaten yayınladık.
Yapılan araştırma, Erzurum, Kars, Rize ve Artvin'ni kapsamış ve saf kafkasa raslanamamış.

Ne kadar ilginçtirki, bir kaç akşam önce kafkasla alakalı bir program vardı.

1983 araştırma Ekibinin içindekilerden birisini tv programında izledim. Bu kafkas yetkilisi 1989 yılında bir vadide bol miktarda saf kafkas arıları tespit etmişler. Sonra bu safları ıslah edip, şu an süper kafkaslar üretmeye devam ediliyormuş.

Benim anlamadığım ise şudur, Amerika'dan kafkas arıları gelmeden, hiç bir yerde saf kafkas bulamayanlar, yurt dışından gelen damızlıklardan sonra hemen bir yerlerde hemde melezleşme devam ederken yeni saflar bulması.

Araştırmayı yapanlarmı doğru söylüyor, bir kaç gün önceki tv programındaki kişimi doğru söylüyor?
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

Köylüarıcı

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 7
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #12 : 02 Mart 2011, 09:16:20 »
Arıcılıktan anlayanda anlamayanda kafkas arısı hakkında yazı yazıyor. Kafkas zor şartların arısıdır.neden başa bela olsunki?

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #13 : 02 Mart 2011, 12:34:41 »

Arıcılıktan anlayanda anlamayanda kafkas arısı hakkında yazı yazıyor. Kafkas zor şartların arısıdır.neden başa bela olsunki?

Köylü arıcı;
Bizlerde sizin gibi arı ve arıcılıktan anlayanlara çok ihtiyacımız var. Sizi tutan yok buyrun anladıklarınızı bir yazın.
Siz kafkas arısından ve arıcılıktan ne kadar anlıyorsunuz, ülkemizde 1983 yılında yapılan araştırmada saf kafkasa rastlanamadı ve 1985 yılında Amerikadan gelen saf kafkasları ülke geneline 25 yıldır adapte etmeye çalışıyoruz.

Benim anlamadığım bir başka konu ise arıcı neden kimliğini gizler. Sanal aleme bakıyoruz tüm arıcılar birbirleriyle tanışmaya can atarken bazıları güya büyük arıcıyız derken neden kimliklerini gizliyorlar. Forumda üyeler isimleriyle üye olsun dedik, bunu niçin istedik, kim nerden niçin yazıyor ve kimlerle arkadaş sonuçta yazanların gerçek arıcılarmı bir türlü hala çözemiyorum. Heralde kimlik nosu uygulaması başlatacağım durum onu göstermekte. ???
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

faruk kayse

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 39
Ynt: KAFKAS ARISI BAŞA BELA!!
« Yanıtla #14 : 03 Mart 2011, 14:01:23 »
kahraman edası ile muhteşem amaçlar öne sürerek yola çıkmışlar. bu zihniyet istatistiki ve ilmi açıdan bu işi 1 senede verimli olduğunu (!) ispatlamışlar. Bütün ülkeye amerikan ithali arıyı pompalamışlar.

Perde arkasında başka amaçlar ile eğer bu işi yaptılarsa bunun vebali büyüktür. Gaflet ya da ihanet. Allah bu duruma kimseyi düşürmesin.