Gönderen Konu: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI  (Okunma sayısı 26854 defa)

ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLATILMASI
« Yanıtla #15 : 16 Kasım 2013, 14:40:48 »
Selam arkadaşlar.mayıs başı gibi dört çıtalı , bir kovan karniyol arısı aldım.temmuz sonu itibariyle 8 çıtaya çıkardım. bu gün itibari ile 4 çıtaya geriledi. belki az daha sıkıştırsam 3 çıta da olabilir. bu durum bana: fazla azaldı gibi geldi. ancak bu arının özelliklerini okurken ( kışa küçük popülasyonla girer) diye bir cümle olayı doğrular biçimde. ilk defa karniyolla çalışıyorum.bu durum  sizce normal midir? önümüzdeki ilkbaharda arılığımın tamamını karniyol yapacam.  görüşlerinizi bekliyorum.

miriliburak

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #16 : 16 Kasım 2013, 18:08:17 »
Ünsal bey;

Özellikle varroadan arındırılmış ve besin stokları tamamlanmış ise sorun olmayacağını düşünüyorum.

Geçen sene bahsettiğin kapasitede olan kovanlarım baharda üçüncü katı doldurmuşlardı...



ünsal

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #17 : 18 Kasım 2013, 10:40:47 »
sayın miriliburak, teşekkür ederim. içimi rahatlattın. sistemi tanımam için bir tam yılını görmem ve izlemem lazım. onun için bir tereddümü giderdiniz sağolun.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #18 : 18 Kasım 2013, 19:18:08 »

Karniol arısıyla çalışmak nasıl olmalı?

Bu sorunun cevabı ülkemizde tam çözülememiştir.

Karniol arısının bazı özellikleri kitaplarda yazıldığı gibi değil. Özelliklerde az nüfusla kışlar bölümü günümüzde çürütülmüştür, bırakın az nüfusu arı katlı kışlıyor.

Avrupa'daki arıcılılar bizim gibi arı kışlatsa, ertesi sene bal alamazlar. Bu yıl böldükleri arıyı, sene içinde 10 çıtaya çıkartıp kışa öyle sokuyorlar ertesi sene kat atılmakta.
Normal bala çalışan arıcılar ise arılarını kışa 15 çıta sokuyorlar, bu bir birikimdir, adamlar hiçbir zaman arıya ayrılmış 20 çıtalık kuluçka bölümüne dokunmuyor. Bizim çalışma sisteminde ise sürekli arının çalışma sistemine müdahale var.

Avrupa'daki arıcı temmuz sonu gibi son bal hasadını yaptıktan sonra, varroa mücadelesini yapıyor ve arıyı keklemeye başlıyor. Arı zaten 20 çıta üzerinde nüfusa sahip, çünkü 80 bin nüfuslu arılarla çalışıyorlar. Bu arının ballarını aldıktan sonra ilk porsiyon kek veriliyor, bir porsiyon kek 2.5 kilo ve kek bittikten sonra ikinci porsiyon verilip, arının nüfusu doruğa çıkartılmakta. Peşinden stokları tamamlana kadar havalar soğuyup kış geliyor ve arılar kışa en az 15 çıta arı ile giriyor, zaten böyle kışa girmeyen arı Avrupa'nın kısa ilkbaharında bal alamaz. Bu bir sistemdir ve bizim arıcılarımız bu sistemi kavrayamadı. Zaten bizde 10 çıta arı bulan ağustos ayında o arıyı üçe bölüp kışa sokmaya çalışıyor, Avrupa ile aramızdaki fark burada.

Bizim iklimimizde ise ilkbaharda mart ayında 5 çıta olan bir karniol arısı, haziran ayına 80 bin nüfus yapabiliyor. Bunu ben defalarca test ettim.
Ben yıllarca kafkas arısıyla çalıştım, biz bahara çıkmış arılarımızı kestaneye katlı bir türlü sokamıyorduk. Kestaneye gittiğimde arıları birleştiriyorum, iki kovanı birleştirseniz bile, bahara 5 çıta çıkmış karniolu yakalayamıyordu nüfus olarak.
Her arı ırkının kendine has özellikleri var. Bu iş kitaplarda yazdığı gibi olmuyor.

Ben Eylül ayının başında iki kovan böldüm(Dr.ismail Demir abimim), bölünme videoları var, meme kontrol videoları var yayınlandılar. Şu an yayına konulmamış 3 ayrı zamanda çekilmiş videoları var. Ana arı kabulunu 10 eylül gibi kabul edersek, en son çekimi 10 kasım günü yaptım, iki kovan daki nüfus ful 5 çıtaya çıktı, bahara ne olacak hep birlikte videolardan göreceğiz.

Bu işlerde unutmamamız gerek en önemli düşman varroa, varroa mücadelesi yapılmamışsa  kovan elinizde erir gider, side ne oluyor diye bakar durursunuz.

Bir başka önemli tespitim, arıcılıkta kurak yıllarda varroa çok oluyor.
Gene arıcılıkta kurak yıllarda sarıca ve eşek arısı çok oluyor.
Gene kurak yıllarda polen olmuyor dolayısı ilede yavru az olur, kovanların nüfusları azalır, böyle yılların kışlarında inanılmaz koloni sönmeleri yaşanır, kışa girmedik bir sürü kovan kaybeden arıcılarımız var.
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #19 : 18 Kasım 2013, 20:47:50 »
           Değerli arkadaşlar, Ülkemizde araştırma yapmadan kulak dan dolma bilgilerle ,yazılıp çiziliyor .Sonuç da ortaya çıkan bilgi kirliliği,yeni tartışma alanları yaratıyor.1930 yıllarında KARNİOL arısının ıslahı başlamış,halen devam etmektedir.Hayat devam ettikçe hayatın her alanında devam eden çalışmalar,arıcılık alanında da olacaktır. Kimin hangi arı ırkını kullanacağı kişinin tercihidir.Tercihe saygı duymak dan başka bir  tercihimiz olamaz. Bir arkadaşımız ben hangi ırk arıyı kullanayım derse, her ırk arıdan 5 koloni oluşturur, eşit kuvvetteki arılara eşit beslenme yapar  artı ve eksilerini yazar,kışı geçirir ertesi yıl sonuçlarını görür.
           Karniol arısı yapılan ıslah çalışmaları sonucu,vardığı nokta, İtalyan arısında sonra en çok yaygın arı ırkı haline gelmiştir. Islah sonun da bu ırk arı,1930 lardaki arı bilğilerini tarihin çöp sepetine atmıştır.İFLAS EDEN TÜCCAR ALACAK DEFTERLERİNİ KARIŞTIRIRMIŞ. iFLAS EDEN ZİHNİYET GÜNÜMÜZDE 1930 LARDAKİ ÇÖP SEPETİNDEKİ BİLĞİLERE SARILDI.
            Karniyol arısının özellikleri.
            İtalyan arısından sonra en güçlü koloni oluşturan ırkdır.
            Çok iyi bal ve polen toplar.
            Sakindir.Sakinliği en çok konuşulur ama Karniol arısını ŞÖHRETE ULAŞTIRAN NEDEN
            AMERİKAN YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜNE yakalanmamasıdır .Prof.Dr.Enver ÖDER HOCAMIZ Arıcılık kitablarında böyle yazmakta ve henüz neden yakalanmadığını bilim izah edememiştir demiştir.Hocamızın kitapları bir çok arıcıda var olmasına ragmen konuşamamaktalar,inanıyorum ki henüz o kısmı okumamışlardır.
             Çok iyi gömeç örmesine ragmen İtalyan arısı kadar al benisi yoktur.
             ABD de Rusya cumhuriyetinde varroa ya dayanıklı hatlar geliştirilmiş ve çalışmalar devam etmektedir.
             Kışa dayanıklıdır,propolis yapmaz,
             Az bal tüketir.
             Erken baharda atağa geçer.
             Başka görüşleri dinleyelim yazacak bir kaç sözümüz olacaktır.Sağlıcakla kalın.

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #20 : 18 Kasım 2013, 21:52:52 »
vecdi abi
ayaklı kütüphane gibisin maşaallah
gerçekten eski bilgiler hala ilgimizi çekiyor  çünki elimizde çokta yeni bilgi yok
karniyol arısının özelliklerini kıyaslamak üzerine şöyle bir şey diyeyim.
gerçekten karniyol arısı mı ?
ülkemizde arı ticaret i neredeyse herşeyi mübah görüyor
hasta -verimsiz- ne anası ne erkeği belli olmayan - herkezin kendi kafasına göre damızlık deyip ürettiği arılar sardı her yanı.

ve arıcılar ı birbirine karşı şüpheci baktıran-birbirine aktaracağı bilgileri sınırlayan - bir arıcılık ülkesi olduk.
ve biz
 gerçekten vecdi abi nin dediği gibi bu formu laf kalabalığı olan bir yer olmaması için gayret sarf ediyoruz

isteyen istediği arı ile çalışabilir karşılaştığı sorunu burada cevaplayacak abiler bulacaktır

vecdiküçükyılmaz

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #21 : 18 Kasım 2013, 22:03:16 »
               Değerli arkadaşlar,bizim çıkarcı insanımız sinek den yag çıkarır.Bir çok arı nın f5 ini bile KARNİYOL arısı diye pazarlayıp para kazananlar var.İyi niyetli arıcımız üç kağıtcı kurbanı oluyor.Ne  diyelim.Saglıcakla kalın.

engin altin

  • Yeni Üye
  • **
  • İleti: 58
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #22 : 18 Kasım 2013, 22:18:29 »
Her işte olduğu gibi buarı işindede referansları iyi olan insanlardan güvenilir olanlardan tedarik etmek bu işin en önemli yanlarından birisi bide bu arının hareketlerini denemiş olanlardan iyi bir rehber seçmek lazım başarı ondan sonra akıl alamayacağınız şekilde tecelli edecektir.Denenmiş ve başarıya ulaşılmışları bulmak artık çok basit iletişim çağı size en doğruyu bulmanızda yardımcı olacaktır.Yanlış yönlendirmeler size zaman kaybı yaşatmasın.

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #23 : 19 Kasım 2013, 09:41:11 »
akla gelen her şeyde her yapılan işte yazı yazılacak bir yer değil burası
eksikleri öğrenmek için okuruz yoksa sorarız  paylaşırız

Erkan vecdi abiye ayaklı kütüphane gibisin demeyi bırak, aşağıda bir soru var, diyorki karniol arısı az mevcutlamı kışlar?
Ben cevap verdim ama , Almanya'yı, Avusturya'yı sen gezip geldin, orada karniol arısı az mevcutlamı kışlıyor önce bunun cevabını ver. Sonuçta sorunun cevabı makalelerde az mevcutla kışlar deniliyor, makaledemi sorun var, karniol arısındamı sorun var, karniol olmayan arıdamı sorun var, yada karniolu kullanamayanlardamı sorun var....
Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk

erkanduzce

  • Ziyaretçi
Ynt: KARNİOL ARISININ KIŞLAMASI
« Yanıtla #24 : 19 Kasım 2013, 13:11:34 »
karniyol arısı nın kışlama meselesini biraz açmak lazım.  (kafkas tan daha fazla mevcutla kışlıyor)

yurt dışındaki karnıyol arılarının bulunduğu yerlerde yağmur faktörü var çiçeklenmeler uzun sürüyor.
kendi bölgem için kafkas ve karnıyolu kıyaslayacak olursak
bal hasadından sonra sıcaklarda artıyor kafkas yumurtlamayı kesiyor karniyol devam ediyor
yani mevcut düşmesi kafkas ta buradan başlıyor
10 gün önceye kadar kendi bölgem için söylüyorum kafkas larda avuç içi kadar yavru vardı
karniyollar da iki el büyüklüğünde 2-3 çıtada yavru vardı
bende daha evvelde başka yerlerden aldığım çakma karnıyollar da vardı tabi bunlar a bakınca kafkas tan ayırt edemiyordum aradaki farkı
o yüzden karniyol mu ? diyorum.
avrupadaki arıcı arısına 20 çıtadan sonra ızgara koyuyor
arı alt katta 7-8 çıtayı polen çıtası yapıyor geri kalan çıtalar bal ve yavru alanı
birde kovan meselesi var adamlar köpük kovan kullanıyor ısı kaybı için bal tüketmiyor arı.
onlarda sonbahar bölmesi de yapılmıyor bahardan bölünüp kış gelene kadar 10 çıtayı dolduran mevcutlar oluyor.
şu an için bende bölme yapmadığım kafkas arıları 5 çıtada
karnıyollar ise 8-9 çıtada