Gönderen Konu: Kovanlarda üst örtüsü  (Okunma sayısı 8420 defa)

İsmail TEZYÜREK

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
    • Çorlu Alipaşa Mahallesi Muhtarlığı
Kovanlarda üst örtüsü
« : 06 Kasım 2014, 14:15:13 »
Bu bilgi paylaşım formundan çok şey öğrendim.Çevremde yıllarca arıcılık yapanlar hala daha aynı ilkel metodları kullanıyor. Bu form sayesinde üst örtüsü olayını hallettim ve üstüne naylon,naylonun üstüne o ebatlarda bez serdim nedeni şeffaf olduğundan açınca hemen hepsi yukarı çıkıyor  ve kapak içine strafor koydum.Açması kolay arıları gözlemledim mutlular polen tuzaklı kovanların altlarını açık bıraktım yani altı açık ama üstü sıcacık oldu.İnşallah bu sayede daha güzel  bir kış geçirecekler,rutubet olayı olmayacağını düşünüyorum geçen yıl sadece bez vardı ve her kovanda en az bir adet petek küflenmişti.Çorluda havalar çok değişken bu yöntemi buradaki arıcı arkadaşlara anlatıyorum.Bilgiler için teşekkürler

Yasin EFE

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 11
  • Çerkezköy/ Tekirdağ
Ynt: Kovanlarda üst örtüsü
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2014, 19:37:11 »
İsmail bey iyi akşamlar. Yorumunuzu okudum çok faydalı bilgi paylaşmışsınız. Bende Çerkezköy'de arıcılık yapıyorum. Bu yıl ilk defa kovanlarımı kışlatıcam. Kovanlarımın altları plastik tabanlı. Ancak ilk arı satın aldığım kovannın altı kapalı Üst kapağında aşırı nem oluşmuş. Örtü bezi olarak şeker çuvalı kullanıyorum. Arıyı aldığımda üst örtü bezi vardı. Yani kalın kot  pantolon kumaşına benzer bir kumaştı. Sanırım nemi bu bez emiyor kovan içi kuruydu. Bende  deneme amaçlı 2 kovanıma naylon üstlerine şeker çuvalını koydum. diğerleri sadece şeker çuvalı olanlarda yavru faaliyeti durmuş. Üstlerine naylon koyduklarımda hem kapalı yavru hem günlük yumurtada vardı. Demek ki kovan üstten iyi kapalı olunca ısı korunuyor,  altı açık olması da nem olmasını engelliyor. Çerkezköy'e gelince beklerim misafirim olursunuz. 0 505 543 43 18
Arıcılığı seviyorum. Isırmadıkları zaman
0 505 543 43 18
Öğrenilecek çok şey var daha

İsmail TEZYÜREK

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 4
    • Çorlu Alipaşa Mahallesi Muhtarlığı
Ynt: Kovanlarda üst örtüsü
« Yanıtla #2 : 07 Kasım 2014, 09:24:37 »
Sağolun Yasin bey arıcılıkta  iki yılı bitirdik üçüncü yılımıza giriyoruz. Ancak bu bilgi forumlarını okudukça ne kadar acemice şeyler yaptığımızı öğrendim yanlıştan dönmek kadar güzeli yok. Ben de kovanları aldığımda üstlerinde bez vardı sorduk böyle dediler, dolayısıyla normal sandık bizde öyle devam ettik. Öyle değilmiş tabii. Allahtan işim gereği bütün gün bilgisayarın başındayım dolayısıyla bilgi forumunda okumadığım kalmadı hatta tekrar tekrar okuyorum yorumları her konuda hangisi daha yararlı diye karşılaştırıyorum. Strafor olayını ihmal etme mutlaka koy kovan üstündeki kapak içine kovanı açınca elinizle eldivensiz olarak naylona dokunun sıcacık olduğunu göreceksiniz. Sıcaklık orda kalıyor naylon muhafaza ediyor. Üstünde strafor da olunca üstten de sıcak oluyor.

Ben 2 cm lik mavi strafor aldım. Naylonla strafor arasına da kalın bez koydum açınca arılar hemen üste çıkıyor bez olunca karanlık oluyor kenardan yavaşca açıp bakabiliyorsunuz. Sonuçta ısınmada kaçak olmayınca arılar sıcak ortamda daha az enerji harcayarak yaşıyorlar. Sıcak ortamda yumurtlama ve bakım olayı sorun olmuyor. Bez varken, bezi kaldırınca elime nemli bir bez geliyordu ıslatılmış gibi. Bunun zararını şimdi düşünüyorum da üstümüze ıslak bir yorgan koysak nasıl oluruz hastalanırız hemen. Bende birkaç tane altı kapalı kovan var, onların da altlarına plastik polen tuzaklı alıp monte edeceğim sorun kalmasın diye. Ben de sizi Çorlu'ya beklerim. Çorlu'da Alipaşa Mahallesinde Muhtarlık yapıyorum.
533 317 69 19
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2014, 11:41:49 Gönderen: İsmail TEZYÜREK »

Arı Bakanı

  • Yönetici
  • Özel Üye
  • *****
  • İleti: 1.183
    • Ali Türk
Ynt: Kovanlarda üst örtüsü
« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2014, 22:53:39 »

2011Yılında yazdığımbir yazı var olayı anlamak için bazı örnekler vermişim. Aynı konu, kovandaki men adı altında işleniyor.
Bu konuyu birde orada okuyun, bir sürü cevap var...

Arı kovanlarındaki nem konusunu defalarca izah etmeye çalıştık.
Bir işi yaparken neler olacağını önceden tahmin edemiyoruz. Yemeğe bir avuç tuz atarsanız o yemek yenmez. Burada yemeğin tadına bakmanın bir anlamı yok, baksanız da değişmeyecek, yapılanın karşılığı belli. Olayı insanların anlayacağı şekle getirebilmek için bazı örnekler veriyoruz. Bunlardan birisi evimiz. Kışın evin içi sıcak dışarısı soğuk, dolayısı ile penceremizdeki cam iç taraftan rutubetlenir ve ilerleyen zamanda camdan su sızmaya başlar. Aynı camın dışında bu olay yaşanmaz.

Gene arabaya binin biraz bekleyin, birazdan cam gene içeriden buharlaşıp buğulanacak ve dışarıyı göremeyeceksiniz. Burada da aynı sorun var, içerisi ısındı, dışarısı soğuk, soğukla sıcağı ayıran noktada rutubet yoğunlaşıp birikiyor.

Bu yoğunlaşmayı, çift çam biraz etkiliyor. Aynı cama dışarıdan strafor yapıştırın rutubet olmayacaktır. Sıcakla soğuk birleşemeyecekler.

Arı kolonilerinde durum aynısıdır. Bazı arkadaşlar kovan altı elek teli olur ise rutubet olmaz diyorlar, kovanın altı elek teli olsa da o kolonide rutubet olur. Neden olur derseniz, rutubet kovanda nerde oluşur sorunun cevabını bilmemiz lazım derim.
Kolonilerimizde rutubet tavanda olur, kovandaki en zayıf ve sıcak yer kovan tavanıdır.
Kovanlarımızın kapak altı iyi izole edilmiş ise rutubet olmuyor.
Burada en önemli kaynak Mehmet Yüksel tarafından uygulanan, koloni üstüne düz naylon örtüp, üzerine 2,5 cm kalınlığında strafor koyup üstüne kapağı kapatıyor. Burada nasıl rutubet olsun ki, naylon soğukla temas edemiyor ve içerideki rutubet bir tarafta yoğunlaşamıyor ve rutubet oluşmuyor.

Yani kovan tavan örtüsünü çok sağlam yaparsanız rutubet olayı olmuyor, arada boşluk olmamalı. Siz ne kadar sarıp sarmalasanız tavan iyi değilse rutubet olacaktır.

Nemsiz zaten hiç bir canlı yaşayamaz, nem olmalı ama bir tarafa yoğunlaşıp yağmur gibi akmamalı.
Kovandaki nem ve ilgili link altta...

http://www.aribakani.com/forum/index.php?topic=524.msg3301#msg3301

Arıcılık, arıyı yönetme sanatıdır... Siz arıyı yönetemez iseniz, arılar sizi yönetir...

Ali Türk